SZEPSY Bor

(30 termék)
 Szűrés
Gyártó

Borválasztáskor figyelembe vehetjük az alkalmat, legyen az ajándék vagy aperitif egy jó ételhez. A választásnál néhány alapvető szabályt érdemes figyelembe... Mutass többet

Borok fajtái szín szerint

A boroknak három alapvető színe létezik. A színt nemcsak a szőlőfajták határozzák meg, hanem az is, hogyan dolgozzák fel őket.

Fehér

• Az alacsony csersavtartalmuknak köszönhetően nagyon lágy ízviláguk van
• Jól párosíthatók például nemespenészes és világos sajtokkal, fehér húsokkal, halakkal vagy tengeri herkentyűkkel
• Többnyire hűtve kínálják

Fehérborok >>

Vörös

• Mélyvörös színük és markáns ízük van
• A legtöbb tannint tartalmazzák
• leginkább vörös húsokhoz és karakteres sajtokhoz illenek

Vörösborok >>

Rosé

• Gyümölcsös ízével és könnyedségével tökéletes választás a nyári hónapokra
• Kiválóan illik például zöldséges vagy tésztasalátákhoz
• Különböző koktélok készítéséhez is alkalmazzák

Rosé borok >>

Narancs

• A narancsbor, amely sosem látott narancsot, meglehetősen szokatlan színű bor. A macerációs eljárást alkalmazzák a készítése során.
• Nagyon érzékeny a szőlő minőségére és művelésére
• A narancsborok illatát aszalt gyümölcsök, aszalt virágok, diófélék és narancs jegyei jellemzik


Minden igazi borkedvelőnek rendelkeznie kell jó minőségű borospoharakkal, külön fehér- és vörösboros pohárral.

A boros palackok megfelelő tárolásához borállványra vagy borhűtőre van szükség. És persze nem hiányozhat egy jó bornyitó sem.

különleges borok

Borok cukortartalom szerint

A bor édességét a benne maradt cukor mennyisége határozza meg, amely a bor erjedése során keletkezik.

Száraz

• Literenként kevesebb mint 4 gramm cukrot tartalmaz
• Ízük kifinomult, gyakran enyhén savanykás
• A legkevesebb kalóriát tartalmazzák, így azok számára is ideális választás lehet, akik odafigyelnek az alakjukra

Száraz borok >>

Félszáraz

• Cukortartalmuk 4-12 g/liter
• Az íze enyhén édeskés
• Általában magasabb az alkoholtartalmuk, és intenzívebb az ízük

Félédes

• Cukortartalmuk akár 45 g/liter is lehet
• Ízét enyhén befolyásolhatja a savtartalom
• Ízviláguk közel álln az édes borokhoz

Édes

• Minimális cukortartalmuk 45 g/liter
• Kis mennyiségben fogyasztják, például desszertborként vagy ünnepi alkalmakkor pohárköszöntőként
• A kiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy a bor természetes cukortartalmú legyen, ne mesterségesen édesített

Édes borok >>

Egy otthoni borkóstolóhoz elengedhetetlen a karafa, amelyben a vörösborok „lélegezhetnek” és kibontakoztathatják aromáikat.

sangría

Borok minőség szerint

A címkén található minőségi besorolás sok mindent elárul a bor minőségéről és ízéről.

Jelzés nélküli borok

A jelzés nélküli boroknál nem kötelező feltüntetni a cukortartalmat, ezért gyakran mesterségesen édesítik őket. Elsősorban az eredetükben van különbség.

Asztali borok – a legalacsonyabb minőségű borok, amelyek gyakran különböző régiókból származó borok keverékéből állnak. Gyakran mesterségesen édesítik őket.
Tájborok - olyan borok, amelyek kizárólag Magyarország területén termesztett szőlőből készülnek.
Minőségi borok – olyan borok, amelyek szőlője mindig egy adott borvidékről származik.

Dűlőszelektált borok

A dűlőszelektált boroknak ugyanabból a borvidékről kell származniuk, és az eredet mellett a szőlő súlyát és fajtáját is ellenőrzik.

Kabinetbor – száraz és könnyed borok
Késői szüretelésű bor – magasabb cukortartalmú bor
Fürtválogatott bor – nagyom magas cukortartalom, testesebb ízvilág
Bogyóválogatott bor – édes vagy félédes, nagyon testes ízű bor
Aszúszemekből válogatott bor – rendkívül intenzív és édes íz
Jégbor – fagyasztott szőlőből készült, nagyon édes ízű
Szalmabor – aromás és édes ízű, nagyon ritka bor

Különleges fajták

Sekt - meg kell felelnie a minőségi bor feltételeinek, különösen annak, hogy a szőlő egy adott régióból származzon
Pezsgő – bár a pezsgő általános kifejezésként használatos a habzóborokra, az igazi champagne kizárólag a franciaországi Champagne-Ardenne régióból származhat
Portói bor – alkohollal erősített, magasabb maradékcukor-tartalmú bor. Kizárólag Portugália északi részén, a Douro folyó völgyében termesztett szőlőből készül. Kapható vörös és fehér változatban is.
Alkoholmentesített bor – alkoholtartalma maximum 0,5%, és úgy készül, hogy a kész borból különböző eljárásokkal eltávolítják az alkoholt
Szent Márton borok – az első szüretből származó fiatal borok, amelyeket az őszi hónapokban fogyasztanak
Gyümölcsborok – a szőlőbort más gyümölcsökkel helyettesítik az előállítás során. Nagyon népszerű például a ribizlibor, de érdemes kipróbálni más fajtákat is, például a csipkebogyóbort vagy akár a pitypangbort


Ha elvesztél borlistánkon, olvasd el a Milyen bort vegyek című útmutatónkat. És ne feledd: In vino veritas!

Minden borkedvelőnek megvan a kedvenc márkája vagy szőlőfajtája, amelyet számos kóstolás után talál meg. A nők általában a fehér- és rozéborokat kedvelik, míg a férfiak inkább a vörösborokat.


Bor a konyhában

A bor különleges ízt ad az ételeknek. Legendás példák erre a kakas borban vagy a marha borban, amelyekhez vörösbort használnak. A fehérbor jól illik például a boros kagylóhoz vagy a boros garnélához. Az ázsiai konyhában gyakran használnak rizsbort is. A vörös- és fehérbor egyaránt alkalmas forralt bornak, amely a téli hónapokban kellemesen felmelegít.


Népszerű pincészetek és fajták

Thummerer borok
Bock borok
Vylyan borok
Gere borok
Bodri borok

19 250 Ft
borvilag.hu
Termék részletek
16 150 Ft
borvilag.hu
Termék részletek

Bor vásárlási útmutató

Oldalainkon a partnereink által szolgáltatott információk és árak tájékoztató jellegűek, melyek esetlegesen tartalmazhatnak téves információkat. A képek csak tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban. A termékinformációk (kép, leírás vagy ár) előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. Az esetleges hibákért, elírásokért az Árukereső nem felel.