Elektromos grillsütő
Az elektromos grillsütők otthoni vagy szabadtéri grillezésre egyaránt alkalmasak. A faszenes grillekkel ellentétben ezek szinte egyáltalán nem bocsátanak ki füstöt (legfeljebb a főtt étel füstölhet). A grillezés előtti előkészítés nagyon gyors, még csak gondolkodni sem kell azon, hogy van-e elég üzemanyag. Az elektromos aljzat ellenben nélkülözhetetlen, szükség esetén használhat hosszabbítót vagy kábeldobot.
Előny:
Könnyű és hordozható, amit mind a nyaralás során, mind pedig otthon a konyhában értékelni fog.
Hátrány:
Elektromos aljzat szükséges.
Az elektromos grilleknek különböző anyagokból készült lapjai lehetnek, de mindegyik könnyen karbantartható és tisztítható. Az egyszerű hőmérséklet-szabályozásuk révén a így még a kezdő szakácsok is könnyedén kiismerik működésüket és ínycsiklandozó fogások kerülnek az asztalra.
Gázgrill
A gázgrillek működéséhez propán-bután palackok vagy gázpatronok szükségesek. Léteznek kisméretű utazógrillek, de nagyobbak is, akár három égővel. Az ételek sütögetése egyszerű és kényelmes, mivel nem termel zavaró füstöt, és a hőmérséklet szintén könnyedén szabályozható égőnként.
Előnyök:
Időtálló, megbízható, hosszabb élettartam
Egyszerű karbantartás
Gyors felfűtés, gyakran gyufa vagy öngyújtó nélkül, amikor a grill piezoelektromos nyomógombos gyújtással rendelkezik.
Hátrányok:
Magasabb vételár
A gáz üzemanyag többe kerül, mint a faszén.
Az égők száma és elhelyezése a gázgrillek esetében döntő fontosságú. Általánosságban elmondható, hogy minél több égővel rendelkezik a grill, annál egyenletesebben melegszik fel a sütési felület. Ezért fontos, hogy az égők a grillrács teljes területe alatt helyezkedjenek el. Ezen típus kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy minden egyes égőnek külön kapcsolója legyen, hogy a grill különböző részeire eltérő hőmérsékletet lehessen beállítani, ez lehetővé teszi zöldségek és húsok egyidejű sütését.
A gázgrill tökéletes választás gyakori sütögetéshez. Az előkészületekre, felmelegítésre, takarításra is kevesebb időt kell fordítania.
Faszenes grill
A leghatékonyabb grillezési típus, mivel a faszén vagy a brikett magas hőmérsékletet képes elérni. Nagy előnyük tehát a grillezett ételek gyors elkészítése, bár az előkészületi folyamatok időigényesebbek, mint más változatoknál, hiszen a faszenet fokozatosan célszerű felmelegíteni. Az ételek elkészítése ebben a formában némi szakértelmet és gyakorlatot igényel. Amennyiben még soha nem használt ilyen típusú grillsütőt, szánjon egy kis időt a megismeréséhez, hogyan kell megbecsülni az optimális faszénhőmérsékletet az étel behelyezéséhez, és hogyan kell stabil hőmérsékletet fenntartani a sütés során és a sütnivalók felhelyezésekor. Az étel hőmérsékletének ellenőrzéséhez használjon maghőmérőt.
Előnyök:
A faszéngrill tökéletes ízvilágot biztosít
Alacsonyabb vételár
Alacsony a meghibásodás kockázata, hosszú élettartamú
Hátrány:
Időigényesebb karbantartás és tisztítás
A hagyományos ízvilág és hosszabb sütési rituálé kedvelőinek javasoljuk.
A faszéngrill ideális a hagyományos, füstös ízű finomságok elkészítéséhez. A faszénen való grillezésnél érdemes arra figyelni, hogy a grillezett hús vagy zöldség leve rácsepeghet a parázsra, így a keletkező láng könnyen megégetheti az ételt. Ez megelőzhető, ha a grillezni kívánt ételt a felhelyezés előtt megtörli a lecsöpögő felesleges olajtól, víztől. A hús szaftja akkor sem csöpöghet le, ha a húst a már kellően forró grillre helyezi.
Az elektromos grillsütőben nincs tűz, értelemszerűen füstmentes, így az elkészült ételeknél hiányozni fog a jellegzetes füstös aroma. Az ételek a meleg levegő áramlása és a forró sütési felület révén készülnek el. A sütési felület legtöbbször hullámos, ennek köszönhető a jellegzetes csíkozás, és a fogások ropogóssága.
Számos gázgrill rendelkezik üstös kialakítással, így bár a gázgrill kevés füstöt termel, mégis intenzív aromát érhet el, ha az üstbe fűszerekkel, sörrel vagy borral ízesített vizet tölt. A melegítés során felszabaduló aromák hozzájárulnak kedvenc fogásainak ízesítéséhez.