Megbízhatóak és kevésbé terhelik meg pénztárcáját, mintha elektromos felületet használna; továbbá egy hagyományos, klasszikus hangulatot is kölcsönöz a konyhának. A hőmérséklet növekedésére nem szükséges sokat várni a közvetlen lángnak köszönhetően, azonban energiafelhasználás tekintetében az elektromos főzőlapokkal szemben alulmarad: az energiának körülbelül 30 százaléka hasznosul. Az egykezes szikragyújtással rendelkező modellek kezelése pedig nemcsak kényelmes, de biztonságos is.
Előnye továbbá, hogy nem érzékeny az edények alján található egyenetlenségekre, tehát például egy régóta használt, nem teljesen sima aljú lábast is könnyedén ráhelyezhet. Azonban hátrányairól sem feledkezhetünk meg: esetenként nehéz lehet a konyhába való telepítése a gázhoz való csatlakoztatás miatt, továbbá használata során égéstermék keletkezik, amit el kell vezetni, illetve a felület tisztítása is macerásabb, mint az elektromos főzőlapok esetében: a nyílt lángnak köszönhetően a kiömlött ételek ráéghetnek a felületre.
A magasabb árkategóriás tűzhelyeknél külön extra lehet a főzőlapon a wok égő. Magas fűtőerővel rendelkezik és egyenletesen osztja el a hőt az edények széleinél és a közepén is. Ezt több égőfej egyidejű működése biztosítja.
Az elektromos főzőlapok jóval biztonságosabbak, működésükkor nem keletkezik égéstermék, ezáltal nem kell például gázszivárgástól tartani.
A modern elektromos főzőlapok előnye, hogy egy sík felületet biztosítanak, ezáltal tisztításuk könnyebb, az egyszerűségük miatt pedig jól illenek a modern konyhabútorokhoz, és a teljesítményük nem függ a gáz minőségétől/mennyiségétől sem. Az áramfogyasztása miatt a költségek magasabbak lehetnek és felületükre is vigyázni kell, hiszen gyakori használat mellett összekarcolódhatnak.
Az indukciós főzőlapok egyre népszerűbbek, a kiváló teljesítménynek és a stílusos kialakításnak köszönhetően. Mágnesesség segítségével működnek, amely lényegében magát a főzőedényt változtatja fűtőelemmé, így akár kisebb edényeket is tehetünk a nagyobb főzőzónákra, mert csak az adott edény alját fogja melegíteni. Sokkal gyorsabban hűl le a főzőlap felülete kikapcsolás után, amit a maradékhő-kijelző mutat. Ennek révén és a gyerekzár funkcióval például gyermekeit is nagyobb biztonságban tudhatja a konyhában.
További előnye, hogy nagyon könnyen tisztítható, hiszen a kifröccsent étel így nem ég rá a felületre. Ez a típus egyesíti a gáz gyorsaságát az elektromos főzőlapok kényelmes kezelésével.
Energiatakarékosabb, mert körülbelül az energia 80 százalékát hasznosítani tudja (szemben a gáz főzőlapokkal), kényelmes és időtakarékos a használata. A hőfok nagyon pontosan szabályozható rajta, így bonyolultabb ételek elkészítéséhez is javasolt ezt a típust választani.
Az indukciós főzőlapokkal ellátott tűzhelyek általában drágábbak, mint a kerámia, vagy gáz főzőlapos társaik. Az is fontos, hogy csak bizonyos típusú edényeket használhat rajta, olyanokat, amelyek kompatibilisek az indukciós technológiával.
Amennyiben azonban nem szeretné kedvenc edényeit lecserélni, egy kiegészítő megoldás is a segítségére lehet: az indukciós adapter.
A hagyományos (nem indukciós) kerámia főzőlap előnyei közé tartozik szintén a könnyű tisztíthatóság és a letisztult kinézet. Árukat tekintve körülbelül a gáz és az indukciós főzőlapok között helyezkednek el és minden típusú edénnyel használhatóak.
Energiatakarékossági szempontból kicsit kevésbé hatékony, mint az indukciós főzőlapok, az indukciós lap körülbelül 80 százalékos energiafelhasználásával szemben itt nagyjából 50 százalékos energiafelhasználással lehet számolni. Az üvegkerámia főzőlapnál fűtőszalagok segítenek az étel elkészítésében.
Az alacsonyabb árkategóriás tűzhelyeknél található még ilyen klasszikus elektromos főzőlap. A vasmagos lapoknak ugyan kell néhány perc, amíg felmelegszenek, majd lehűlnek, de garantáltan egyszerű főzni rajtuk. Amennyiben túlságosan forr az étel, csak húzza át az edényt egy másik lapra. Tisztítása nehezebb, mint a modernebb főzőlapoké, amikor kifut valami, könnyen odakap és a zománcozott felületet egyenetlen kialakítása miatt gondosabban kell takarítani a főzőlapokat.
Kombinált főzőlapokkal ellátott tűzhelyet akkor érdemes vásárolnia, amikor a különböző típusú főzőlapok tulajdonságait szeretné kihasználni.