Milyen mosógépet vegyek?

A mosógépek a háztartások mindennapi eszközei, de a megfelelő termék kiválasztása mindenkinek nagy feladat lehet, amely leginkább azon múlik, hogy a sok tulajdonság és tényező közül melyek azok, amelyekre Önnek a leginkább szüksége van.

Alapvetően sokféle típusú mosógép különböztethető meg. A legfontosabb szempontok szerint választhat felültöltős vagy elöltöltős verziót, szabadonálló vagy beépíthető kialakításút, de akár olyat is, ami beépített szárítóval rendelkezik. Ezen felül a kiválasztásnál érdemes figyelembe venni még a méretet, a mosási kapacitást, a centrifugálási hatékonyságot, az energiafogyasztást - a fenti paraméterekkel segítünk, hogy olyan mosógépet vegyen, amellyel hosszú ideig elégedett lesz!

Rendszerezze az elképzeléseit

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen mosógépet szeretne vásárolni, először is tekintse át a mosógépvásárlás szempontjait.
Gondolja át, hogy mi az, amire a háztartásában szükség van, melyek azok a tulajdonságok és funkciók, amik családja méretéhez, életviteléhez és a mosások gyakoriságához igazodnak. Érdemes lehet az ismerősöket is megkérdezni, hogy nekik milyen típusú gépek váltak be, illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.

Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely funkciók mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni a döntést az Ön számára.

Készítsen egy listát a legszükségesebb funkciókról, amelyekkel mosógépének mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Mosógép kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

Mindenképp nézze meg, hogy mennyi hely áll a rendelkezésére, ahova a mosógép kerül, illetve milyen a bútorok elrendezése. Ez alapján könnyebb dönteni a mosógép méretek között, illetve hogy beépített vagy szabadonálló mosógépet szeretne-e, felültöltős vagy elöltöltős gépre essen a választás, esetleg a későbbiekben külön szárítógépet is rendelne-e hozzá, amelynek szintén nagy a helyigénye. Amennyiben nagyjából a rendelkezésre álló összeget is meg tudja határozni, amit a készülék vásárlására fordítana, akkor érdemes átnézni a kínálatot, elolvasni a véleményeket a különböző márkákról és konkrét termékekről. A másoknak is jól bevált, magas minőségű termék megvásárlásán is érdemes elgondolkozni, mert hosszú távon megérheti a befektetést.

Fordítson különös figyelmet a mosógép méreteire, ne feledje, hogy könnyen, kényelmesen el kell tudni helyezni a választott helyre. Ugyanígy figyelmet kell fordítani arra is, hogy a háztartásban élők számával arányosan megfelelő mosókapacitással rendelkezzen az új mosógép.
Érdemes megnézni, hogy milyen elektronikai paraméterekkel rendelkezik a termék: mekkora az energiafogyasztása (a termékleírásban a legtöbb esetben mosásonkénti és éves energiafogyasztási értéket is talál) és milyen teljesítménnyel, mekkora vízfogyasztás mellett (mosásonkénti és éves) dolgozik. Ezután ismerje meg a mosógép saját technológiáját: a motor és a dob paramétereit valamint a programokat.

Amennyiben az alapvető technikai paraméterek rendben vannak, következhetnek a külső, esztétikai tulajdonságok és a kialakítás, méretek: a mosógépnek kényelmesen el kell férnie a helyiségben, és nem utolsósorban fontos az is, hogy esztétikus legyen és passzoljon a berendezéshez. Kényelmi, és nem elhanyagolható dolog továbbá például a zajszint kérdése: fontos, hogy olyan mosógépet válasszon, amely a mindennapokban nem fogja zavarni működés közben.

Néhány szempontot figyelembe véve már könnyen ki tudja választani a megfelelő mosógépet: meghatároz egy körülbelüli összeget, és kiválasztja a legszimpatikusabb terméket, amit az adott árkategóriában talál, és reméli, hogy ezeket átgondolva valóban beválik a kiválasztott termék. Amennyiben viszont mind az alapvető, mind a további tulajdonságokat alaposan átgondolja, hosszú távra tervezhet választott mosógépével, maximálisan kihasználva a lehetőségeit.

A legfontosabb szempontok

Ár
Kivitel
Méret
Beépíthető vagy szabadonálló?
Automata vagy félautomata?
Kapacitás
Energiaosztáy
Centrifugálási hatékonyság és sebesség

További fontos paraméterek

Zajszint
Késleltetett indítás
A dob anyaga
Mosási programok és beállítások

Extra funkciók

 • Hőmérséklet-szabályozás

Ez a funkció segít a víz hőmérsékletének szabályozásában, amennyiben a mosógép beépített fűtéssel rendelkezik. A meleg víz jobban megtisztítja a ruháit, mint a hideg víz, ezért a ruhák szennyezettségétől függően érdemes magasabb hőfokon működő programot választani ha hatékonyabb tisztítást szeretne elérni. Számos gőzölő funkcióval rendelkező gép is létezik, amelyek szintén segítenek a foltok és a szennyeződések leküzdésében.

 • Szárító funkció

Amennyiben szárító funkcióval ellátott mosógépet keres, akkor ennek a funkciónak a saját paraméterei és pontos működése sem elhanyagolható. A folyamatban természetesen a mosási ciklus a legfontosabb, de érdemes tájékozódni a szárítás paramétereiről is: milyen hosszú a szárítási ciklus és milyen energiafelhasználás és hatékonyság mellett működik készülék.

A szárítókapacitás a szárításkor a mosógépbe egyszerre helyezhető ruhák tömegét mutatja meg. Nagycsaládosok számára, akár családi házba ideálisabb a nagyobb kapacitású, 8 kg feletti töltősúllyal rendelkező mosógép, amivel időt takaríthatnak meg, a szárító funkció segítségével pedig a teregetéssel töltött időt is megspórolhatja. Az egyedülállók vagy albérletben élők számára pedig a kisebb kapacitású, 6-7 kilogramm töltetű mosógép javasolt, amivel pénzt spórolhatnak, de egy esetleges költözés esetén is könnyebb lesz mozgatni a mosógépet. A funkció azoknak is nagyon hasznos lehet, akik kisebb lakásban laknak és kis alapterületű helyiségben helyezik el a mosógépet, így a teregetéshez nem szükséges külön hely. Esetlegesen, amennyiben a lakás vagy a ház nehezen szellőzik, a penészedés elkerülése végett jó szolgálatot tehet.

 • Aquastop

A legtöbb mosógép rendelkezik az Aquastop vízbiztonsági rendszerrel, amely védelmet nyújt a vízkárok ellen. A közvetlenül a vízcsatlakozáshoz szerelt biztonsági szelep a cső megsérülése esetén automatikusan elzárja a befolyó vizet, így akadályozza meg az esetleges vízkárokat. Ez a védelmi rendszer áramtól függetlenül működik.

 • Fuzzy logic

A fuzzy logic intelligens rendszer segít beállítani a legmegfelelőbb paramétereket a mosási programhoz attól függően, hogy milyen anyagú ruhákat helyezett a mosógépbe. Emellett a rendszer érzékeli a szennyes ruhák súlyát és megállapítja, hogy mennyi víz, mosószer és idő szükséges a program lefutásához.

 • Vezérlés mobilról applikáción keresztül

A gyártók által a termékekbe épített okos funkciót az erre a célra letölthető alkalmazással használhatja. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy telefonján keresztül távolról is kapcsolatba lépjen a mosógépével, így például munkából haza indulva el is indíthatja a mosást, és mire hazaér, már csak teregetnie kell.
TIPP: Ennek a funkciónak a használatához mindenképp NFC kompatibilis mobiltelefon szükséges.

 • SMART TOUCH technológia

A technológiát a legtöbb Candy mosógéppel használhatja, a Samsung mosógépek ugyanezen az elven a Smart Check rendszert alkalmazzák, míg LG mosógépeknél a ThinQ™ technológiát használhatja távoli vezérlésre.
A Whirlpool kínálatában több terméknél Smart Digitális kijelzőn láthatjuk a működési információkat.

 • FreshCare+ technológia

A Whirlpool FreshCare+ technológiája az ideális megoldás, hogy a ruhák puhák és frissek maradjanak a dob belsejében, a mosás után akár 6 órán át. A FreshCare+ opció finoman mozgatja a ruhaneműt a lassú, kétirányú hullámmozgással és az alulról érkező gőzzel szellőztetve.

Legyen körültekintő

Vásárlás után és a mosógép beüzemelésekor is fontos néhány dologra figyelni, ami a későbbi használatra is kiterjed. Ide tartozik például a mosógép vízszintbe állítása, a dobrögzítő eltávolítása az első mosás előtt (ellenkező esetben tönkremehet a mosógép), a szűrő rendszeres ellenőrzése, például ha gyakran mos szöszös anyagokat vagy háziállata van, így az állatok szőre a ruhákon marad.
Kisgyerekes családok a gyerekzár funkcióval elkerülhetik, hogy mosás közben a gyerek esetleg megnyomjon bármilyen, a mosási programot befolyásoló gombot, szüneteltesse a mosást vagy kinyissa az ajtót. Ez főként az elöltöltős mosógépeknél lehet fontos, ahol a vezérlő a gép elején helyezkedik el, így a gyerekek könnyebben hozzáférhetnek.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető mosógépeket, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.

Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a készülékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb mosógépet, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

 • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
 • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
 • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
 • Olvashat véleményeket a Boltokról is, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
 • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Válassza az Ön számára legkedvezőbb ajánlatot!

Úgy gondoljuk, hogy most már döntése biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik mosógép illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!

Kiegészítők

Kiválasztott mosógépéhez néhány kattintással kiegészítőket is rendelhet, legyen szó mosáshoz használható tisztítószerről vagy egyéb kisebb háztartási gépről.

TIPP: Sokan választanak elöltöltős mosógépükhöz elöltöltős szárítógépet, amelyet a legtöbb esetben a mosógép tetejére is helyezhet (a súlyt mindenképp ellenőrizze), így helyet spórolhat a helyiségben.

 • Ruhaszárító
  Pénztárcabarát kiegészítő, melyet akár álló, akár szélesre nyitható, akár felakasztható verzióban is megtalál.

 • Vasaló
  A gőzölős és a száraz vasaló mellett gőzölőkészülékkel vagy gőzállomással is simíthatja a ruháit. A vasaló talpának anyaga szerint választhat alumínium, kerámia, rozsdamentes acél, teflon, titán vagy zafír bevonatút, de extra és kényelmi funkciókat tartalmazó termékek is elérhetőek, mint például a függőleges gőzölés vagy a vezeték nélküli kivitel.

 • Egyéb tisztító- és fertőtlenítőszerek
  Rengeteg, takarításhoz és fertőtlenítéshez használható tisztítószer, például penész elleni szer, padlótisztító, folteltávolító vagy lefolyótisztító gél kapható oldalunkon.