 
            
          Borválasztáskor figyelembe vehetjük az alkalmat, legyen az ajándék vagy aperitif egy jó ételhez. A választásnál néhány alapvető szabályt érdemes figyelembe... Mutass többet
A boroknak három alapvető színe létezik. A színt nemcsak a szőlőfajták határozzák meg, hanem az is, hogyan dolgozzák fel őket.
•   Az alacsony csersavtartalmuknak köszönhetően nagyon lágy ízviláguk van
•   Jól párosíthatók például nemespenészes és világos sajtokkal, fehér húsokkal, halakkal vagy tengeri herkentyűkkel
•   Többnyire hűtve kínálják 
•   Mélyvörös színük és markáns ízük van
•   A legtöbb tannint tartalmazzák
•   leginkább vörös húsokhoz és karakteres sajtokhoz illenek 
•   Gyümölcsös ízével és könnyedségével tökéletes választás a nyári hónapokra
•   Kiválóan illik például zöldséges vagy tésztasalátákhoz
•   Különböző koktélok készítéséhez is alkalmazzák
•   A narancsbor, amely sosem látott narancsot, meglehetősen szokatlan színű bor. A macerációs eljárást alkalmazzák a készítése során.
•   Nagyon érzékeny a szőlő minőségére és művelésére
•   A narancsborok illatát aszalt gyümölcsök, aszalt virágok, diófélék és narancs jegyei jellemzik
Minden igazi borkedvelőnek rendelkeznie kell jó minőségű borospoharakkal, külön fehér- és vörösboros pohárral. 
A boros palackok megfelelő tárolásához borállványra vagy borhűtőre van szükség. És persze nem hiányozhat egy jó bornyitó sem.
A bor édességét a benne maradt cukor mennyisége határozza meg, amely a bor erjedése során keletkezik.
•   Literenként kevesebb mint 4 gramm cukrot tartalmaz
•   Ízük kifinomult, gyakran enyhén savanykás
•   A legkevesebb kalóriát tartalmazzák, így azok számára is ideális választás lehet, akik odafigyelnek az alakjukra 
•   Cukortartalmuk 4-12 g/liter
•   Az íze enyhén édeskés
•   Általában magasabb az alkoholtartalmuk, és intenzívebb az ízük
•   Cukortartalmuk akár 45 g/liter is lehet
•   Ízét enyhén befolyásolhatja a savtartalom
•   Ízviláguk közel álln az édes borokhoz 
•   Minimális cukortartalmuk 45 g/liter
•   Kis mennyiségben fogyasztják, például desszertborként vagy ünnepi alkalmakkor pohárköszöntőként
•   A kiválasztásnál ügyeljünk arra, hogy a bor természetes cukortartalmú legyen, ne mesterségesen édesített
Egy otthoni borkóstolóhoz elengedhetetlen a karafa, amelyben a vörösborok „lélegezhetnek” és kibontakoztathatják aromáikat.
A címkén található minőségi besorolás sok mindent elárul a bor minőségéről és ízéről.
Jelzés nélküli borok
A jelzés nélküli boroknál nem kötelező feltüntetni a cukortartalmat, ezért gyakran mesterségesen édesítik őket. Elsősorban az eredetükben van különbség.
•   Asztali borok – a legalacsonyabb minőségű borok, amelyek gyakran különböző régiókból származó borok keverékéből állnak. Gyakran mesterségesen édesítik őket.
•   Tájborok - olyan borok, amelyek kizárólag Magyarország területén termesztett szőlőből készülnek.
•   Minőségi borok – olyan borok, amelyek szőlője mindig egy adott borvidékről származik. 
Dűlőszelektált borok
A dűlőszelektált boroknak ugyanabból a borvidékről kell származniuk, és az eredet mellett a szőlő súlyát és fajtáját is ellenőrzik.
•   Kabinetbor – száraz és könnyed borok
•   Késői szüretelésű bor – magasabb cukortartalmú bor
•   Fürtválogatott bor – nagyom magas cukortartalom, testesebb ízvilág
•   Bogyóválogatott bor – édes vagy félédes, nagyon testes ízű bor
•   Aszúszemekből válogatott bor – rendkívül intenzív és édes íz
•   Jégbor – fagyasztott szőlőből készült, nagyon édes ízű
•   Szalmabor – aromás és édes ízű, nagyon ritka bor
•   Sekt - meg kell felelnie a minőségi bor feltételeinek, különösen annak, hogy a szőlő egy adott régióból származzon
•   Pezsgő – bár a pezsgő általános kifejezésként használatos a habzóborokra, az igazi champagne kizárólag a franciaországi Champagne-Ardenne régióból származhat
•   Portói bor – alkohollal erősített, magasabb maradékcukor-tartalmú bor. Kizárólag Portugália északi részén, a Douro folyó völgyében termesztett szőlőből készül. Kapható vörös és fehér változatban is.
•   Alkoholmentesített bor – alkoholtartalma maximum 0,5%, és úgy készül, hogy a kész borból különböző eljárásokkal eltávolítják az alkoholt
•   Szent Márton borok – az első szüretből származó fiatal borok, amelyeket az őszi hónapokban fogyasztanak
•   Gyümölcsborok – a szőlőbort más gyümölcsökkel helyettesítik az előállítás során. Nagyon népszerű például a ribizlibor, de érdemes kipróbálni más fajtákat is, például a csipkebogyóbort vagy akár a pitypangbort
Ha elvesztél borlistánkon, olvasd el a Milyen bort vegyek című útmutatónkat. És ne feledd: In vino veritas!
Minden borkedvelőnek megvan a kedvenc márkája vagy szőlőfajtája, amelyet számos kóstolás után talál meg. A nők általában a fehér- és rozéborokat kedvelik, míg a férfiak inkább a vörösborokat.
Bor a konyhában
A bor különleges ízt ad az ételeknek. Legendás példák erre a kakas borban vagy a marha borban, amelyekhez vörösbort használnak. A fehérbor jól illik például a boros kagylóhoz vagy a boros garnélához. Az ázsiai konyhában gyakran használnak rizsbort is. A vörös- és fehérbor egyaránt alkalmas forralt bornak, amely a téli hónapokban kellemesen felmelegít.
Népszerű pincészetek és fajták
Thummerer borok
Bock borok
Vylyan borok
Gere borok
Bodri borok
A sikeres borválasztás kulcsa, hogy tudd, milyen ízt keresel! Segítünk megtalálni a tökéletes bort, legyen szó egy könnyed nyári fröccs alapanyagáról, egy elegáns vacsora kísérőjéről vagy egy különleges alkalomra szánt ajándékról.
A sikeres borválasztás kulcsa, hogy tudd, milyen ízt keresel! Segítünk megtalálni a tökéletes bort, legyen szó egy könnyed nyári fröccs alapanyagáról, egy elegáns vacsora kísérőjéről vagy egy különleges alkalomra szánt ajándékról.
Oldalainkon a partnereink által szolgáltatott információk és árak tájékoztató jellegűek, melyek esetlegesen tartalmazhatnak téves információkat. A képek csak tájékoztató jellegűek és tartalmazhatnak tartozékokat, amelyek nem szerepelnek az alapcsomagban. A termékinformációk (kép, leírás vagy ár) előzetes értesítés nélkül megváltozhatnak. Az esetleges hibákért, elírásokért az Árukereső nem felel.
 
  
  
  
         
              