Hogyan vásároljon számítógép konfigurációt?

Egy jól összerakott, játékra szánt konfigurációt, egy megfelelően működő "felturbózott" vagy egy sokoldalú multimédiás számítógépet keres és nem ismeri a számítógép alkatrészek paramétereit?

Az asztali számítógépnek már nem kell csak egy alaktalan doboznak lennie az asztal alatt, bizonyos típusok akár közvetlenül a monitorra is szerelhetők. Minden megoldásnak lehetnek azonban hátulütői, ezért az alábbiakban tanácsot adunk abban, hogy melyik konstrukció a legmegfelelőbb és milyen paraméterekre kell figyelni a választáskor.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

Számítógép konfigurációk felosztása konstrukció szerint

Számítógép konfiguráció vagy laptop?

A két kategória közötti legfontosabb különbség természetesen a mobilitás. Míg egy notebook minden gond nélkül hordozható, addig egy asztali számítógép élete során általában csak néhányszor változtat helyet. A notebook előnye az is, hogy mindent tartalmaz, így nem kell külön billentyűzetet, monitort, hangszórókat és egyéb kiegészítőket vásárolni hozzá. A notebook gazdaságosabb alkatrészeket is tartalmaz, így kevesebb energiát fogyaszt. Ráadásul a beépített akkumulátornak köszönhetően nem kell állandóan a hálózatra csatlakoztatni, ellentétben egy asztali számítógéppel.

Egy asztali számítógépnél nem kerülhetjük el, hogy legalább néhány perifériát vásároljunk, másrészt viszont kiválaszthatjuk a magunknak megfelelőt, meghibásodás esetén pedig egyszerűen kicserélhetjük egy másikra. Egy asztali számítógép több helyet foglal, de kényelmesebb vele dolgozni.
Ugyanannyi pénzért egy asztali számítógép jobb processzort, grafikus kártyát, valamint több és gyorsabb memóriát kínál. Ha a teljesítmény már nem megfelelő, egyes asztali számítógépeken az alkatrészeket jobbakra lehet cserélni. Az asztali számítógépek hosszabb élettartamúak is, mert jobbak a hűtési körülményeik és az egyes alkatrészek kevesebb terhelésnek vannak kitéve. Az asztali számítógép akár tíz évig is szolgálhat egy felhasználót.

Asztali számítógép

Az asztali számítógép egy klasszikus kialakítás, ahol az összes alkatrész egy nagy házban van elrejtve, leggyakrabban asztal alatt vagy munkalapon állva.

+ Nagyobb alkatrészek tárolására alkalmas
+ A legjobb ár-érték arány
+ Könnyű karbantartás és alkatrész csere

- Nagyon sok helyet foglal el az asztalon
- Nem lehet hordozni

> Asztali számítógépek

All-in-one

Az All-in-one számítógép összes alkatrésze be van építve a képernyőbe, ami akár érintőkijelző is lehet.

+ Helytakarékos
+ Könnyű csatlakozás

- Alacsonyabb teljesítmény az asztali számítógépekhez képest
- Játékra használt számítógépnek nem alkalmas

> All-in-one számítógépek

Mini PC

A mini PC-k kis dobozok, azaz alapvetően olyan miniatűr asztali számítógépek, amelyek könnyedén hordozhatók és csatlakoztathatók bármilyen monitorhoz és egyéb perifériához.

+ Helytakarékos méret és könnyen hordozható
+ Megfizethető árú

- Korlátozott számú csatlakozó
- Általában alacsonyabb teljesítmény

> Mini PC-k

Paraméterek

A számítógép kiválasztásakor meg kell határozni, hogy milyen célra vásárolja a készüléket. Egy általános otthoni számítógépnek nincs szüksége nagy teljesítményre, a fő kritérium általában a megfelelő és csendes működés. Egy irodai számítógép szintén nem igényel nagy teljesítményű alkatrészeket, különösen a gazdaságos működés lesz nélkülözhetetlen, ha napi nyolc vagy több órán keresztül működik. A drágább modelleket általában az operációs rendszerek magasabb verzióival szerelik fel, ami lehetővé teszi például a fejlett hálózati beállítást. A professzionális számítógépet leggyakrabban videó- és grafikai munkákhoz, valamint egyéb számítógépes és grafikus teljesítményt igénylő tevékenységekhez használják. Hosszú távú terhelésre (például több órányi videó renderelésre) készül és nagy teljesítményű alkatrészeket tartalmaz, amelyek sokszorosára drágíthatják, egy hagyományos irodai számítógéphez képest. A játékra gyártott számítógép egy nagy teljesítményű processzort és grafikus kártyát tartalmaz, amely vágás nélkül és kiváló minőségben képes kezelni az igényes játékokat. A hűtés itt azért fontos, mert az alkatrészek sokszor több órán keresztül is működnek maximális teljesítményen, így nagy mennyiségű hőt termelnek. Gyakran a kialakítást is a felhasználókra szabják, például ilyen lehet az átlátszó szekrény vagy világítás. Ezek drágábbak, mint a hagyományos asztali számítógépek, a konkrét ár a szükséges teljesítménytől függ.

Processzor

A processzor alapvetően a számítógép agya, amely gondoskodik az összes folyamatról. A készülék számítási teljesítménye tehát nagyban függ tőle. A processzor órajele Gigahertz-ben (GHz) van megadva, de manapság ez már elenyésző adat, hiszen a processzor sebessége fontosabb tényezőtől is függ, mint például a magok számától, a túlhúzás lehetőségétől és az alkalmazott technológiától. Asztali számítógépekhez és notebookokhoz való processzorokat gyakorlatilag csak két cég gyárt a világon - az Intel és az AMD. Nem lehet megmondani, melyik márka a jobb, az a fontos, hogy mindig az adott modellre koncentráljunk.

Intel processzorok röviden

Celeron és Pentium – az alacsony költségű processzorok alap családjai, ezek elegendőek a mindennapi munkához, böngészéshez, filmnézéshez vagy egyszerű játékokhoz.
Core i3 és i5 - modern és gyors processzorok, mellyel a mindennapi munka is gyors lesz és még az igényes multimédiás, nagyfelbontású filmekkel is megbirkózik. Fotók, videók, zenék haladó szerkesztéséhez, egyszerre sok programban való munkához és igényesebb játékokhoz is megfelelő választás.
Core i7 és i9 – a legerősebb processzorok játékosok, szakemberek és technológiai rajongók számára. Az ezekhez a sorozatokhoz tartozó processzorok jelentősen felgyorsíthatnak egy vagy több magot (Turbo Boost Technology), ami hatalmas előnyt jelent a nagy teljesítményigényű alkalmazásokban.
Xenon – a processzorok speciális kategóriája, integrált grafikus mag nélkül, elsősorban szerverek működéséhez igazítva.

AMD processzorok röviden

E1 és E2 – alapműveletekhez (szövegek, e-mailek írása, táblázatos munka, képek megtekintése) használható processzorok alap sorozata, játékra nem igazán alkalmas.
Athlon, A4, A6 - ideálisak a mindennapi munkához, böngészéshez, filmnézéshez vagy egyszerű játékokhoz.
A8, A10 a FX – gyors processzorok, amelyek képesek egyszerre több feladatot is kezelni, nagyméretű fényképeket, videókat, zenéket, nagyfelbontású filmeket szerkeszteni és igényesebb játékokhoz is megfelelőek.
Ryzen 3, 5, 7 – aktuális zászlóshajók, ezek a sebességre és a multimédiára összpontosítanak. Gyakran nagyon erős grafikus chipeket tartalmaznak.

A processzormagok száma is fontos. A többmagos processzorok egyes magjai egymástól függetlenül is képesek különböző számításokat, alkalmazásokat feldolgozni, ekkor lényegesen gyorsabban futhatnak. A magok tehát nem sokszorozzák meg a teljesítményt, viszont az adott művelettől függően felgyorsíthatják a folyamatokat – például a videóval való munka, az igényesebb játék, a nagyméretű fényképek szerkesztése, a 3D-s modellek renderelése vagy a zenével való munka esetén fedezhetjük fel a többmagos processzorokban rejlő lehetőségeket.

Egyes processzorok képesek az úgynevezett hyper-threading-re (azaz más magok virtuális létrehozására) is, de ez nem helyettesíti teljes értékűen a többmagos chipet. Vannak olyan processzorok is, amiket túl lehet húzni (azaz a frekvenciát növelni), de persze csak annyiban, hogy ne melegedjenek túl. Ez általában több tíz százalékkal lehetséges, azonban a processzor nagyobb sebességgel több energiát is fogyaszt és több hőt is termel. Egyes processzorok megnövekedett terhelés mellett rövid időre automatikusan túlhúznak.

Megjegyzés: A “cache” egy gyorsítótár, amelyet a processzor az adatok kezelésére használ. Általában a több gyorsítótár jobb. A mai processzorok elegendő gyorsítótárral rendelkeznek az általános használatra, így ez a paraméter figyelmen kívül hagyható.

Véletlen hozzáférésű memória (RAM)
A RAM folyamatok és ideiglenes alkalmazás fájlok tárolására szolgál, beleértve az operációs rendszert is. Minél nagyobb, a számítógép annál többre képes egyszerre.
Kevésbé hozzáértő felhasználóknak 8 GB-nál kevesebb is elég, amivel például korlátozható, hogy más programokkal kombinálva mikor legyen több nyitott könyvjelző a böngészőben.
Az arany középút a 8 GB RAM, amely a legtöbb feladatot kezeli, beleértve a játékokat is. A videószerkesztő és grafikus szakembereknek viszont szükségük van legalább a 16 GB RAM-ra vagy annál nagyobbra. Ha vannak további szabad helyek az alaplapon, akkor a RAM egyszerűen és viszonylag olcsón bővíthető.

DDR jelölés
A RAM-nak több DDR kategóriája van, ahol a nagyobb szám gyorsabb memóriát jelent. Jelenleg a piacon találhatók még régebbi DDR3 jelölésűek is, ezek megfelelőek lehetnek a kevésbé hozzáértő felhasználóknak. Lehetőség szerint azonban legalább DDR4-es memóriát válasszunk, mivel ezek lényegesen gyorsabbak és akár több évig kitartanak. A legújabb generációs szabvány a DDR5 nevet viseli, ez mindent tud, amit a DDR4, csak gyorsabb formában.

Háttértár
A háttértár az összes felhasználói adatot tárolja.
A Klasszikus HDD, más néven merevlemez lényegesen lassabb és jobban ki van téve a mozgó alkatrészek miatti sérüléseknek. Előnye az igen alacsony memória egységenkénti ára, de a drágább modellek sem kápráztatnak el a sebességekkel.
• Alacsony memória egységenkénti ár
• Hajlamosabb a mozgó alkatrészek miatti sérülésekre
• Lassabb, mint az SSD

Az SSD akár tízszer nagyobb sebességgel rendelkezik, mint a HDD. Ráadásul kisebb és a mozgó alkatrészek hiányának köszönhetően abszolút csendes is, ára viszont lényegesen magasabb. Előnyös kombináció az operációs rendszer és a leggyakrabban használt alkalmazások telepítése kisebb SSD-re, illetve egyéb adatok tárolása nagyobb HDD-re.
• Csendes működés
• Nagyobb tartósság
• Ára lényegesen magasabb a HDD-nél

Megjegyzés: Több háttértár egyidejű használata meglehetősen gyakori az asztali számítógépeken. Hibrid SSHD-k is kaphatók, amelyek egy HDD-t egy miniatűr SSD-vel kombinálnak, amelyre szükség szerint továbbítanak bizonyos adatokat a számítógép működésének felgyorsítása érdekében. Megfizethetőbb megoldás, mint két lemez külön-külön, de nem versenyezhet a hagyományos SSD-vel. Egy másik lehetőség, hogy nem magán a számítógépen tárolunk minden adatot, hanem külső lemezeken vagy felhőszolgáltatásokon. Egy ilyen megoldás különösen alkalmas olyan adatok esetében, amelyekhez nem kell gyakran hozzáférni, például dokumentum- vagy fénykép gyűjteményhez.

Videokártya
Grafikus kimenetet állít elő a kijelzőn, fő eleme a grafikus processzor (GPU), amely a grafikus memória tartalmának, azaz a kijelzőn megjelenő kép gyors és hatékony megváltoztatására szolgál. A legtöbb számítógép integrált videokártyákat használ, amelyek a processzor vagy ritkábban az alaplap részét képezik. A jobbak nem csak az alapvető irodai munkákhoz elegendőek, hanem multimédiás és kisebb játékokhoz is. Előnyük a csendes működés és az önhűtés hiánya miatti alacsonyabb energiafogyasztás.

Ha nagyobb grafikus teljesítményre van szükség, akkor érdemesebb a számítógépet dedikált videokártyával választani. Ez egy teljesen független egység, amely ugyan növeli a zajt és az energiafogyasztást, de lehetővé teszi a grafikus programok vagy az igényes játékok használatát. Különbséget kell tenni a professzionális és a játékra szánt grafikus kártyák között, ezek főként a meghajtókban és az energiaelosztásban különböznek egymástól. A professzionális kártyák a hosszú és egyenletes terhelésnél használhatók, míg a játékra fejlesztett kártyák adott időpontban a lehető legnagyobb teljesítményt nyújtják.

AMD és NVidia grafikus kártyák
AMD - Az ATI Radeon grafikus kártyáknak két sorozata van - a FirePro professzionális modellek és a Radeon Rx multimédiás és a játék modellek. Az x helyett általában egy 5-től 9-ig terjedő szám van vagy a tízet jelölő X betű, minél nagyobb a szám, annál erősebb a grafikus kártya..
NVidia - A professzionális kártyák Quadro néven jelennek meg, míg a játékhoz valók GeForce GTX néven. Itt az első szám a generációt jelöli, a második a teljesítménytartományt.
Megjegyzés: A kártya típusát és teljesítményét a paraméterekből nehéz megállapítani, mert azt a gyártók belső megjelölése határozza meg a legpontosabban. Ha a grafikus teljesítmény fontos és többet szeretne megtudni a grafikus kártyákról, tekintse meg a Hogyan vásároljon videokártyát? vásárlási útmutatót.

Tápegység
Gondoskodik az egyes komponensek energia ellátásáról, így teljesítményének mindig nagyobbnak kell lennie, mint az egyes alkatrészek energiafogyasztásának összege. A használatra kész típusnál a gyártó már figyelt erre, azonban ne felejtse el ezt a paramétert összevetni a számítógép építése vagy az alkatrészek cseréje során.

Operációs rendszer
Az operációs rendszer az a felület, amelyen keresztül az alkalmazások futnak, és amelyen keresztül vezérelhetők a számítógép funkciói. Az asztali számítógépek között a legelterjedtebb a Microsoft Windows 10, viszont a legújabb gépekre már az új Windows 11 kerül. Az előre telepített operációs rendszer megnöveli a számítógép árát, viszont kicsomagolás után készen áll a használatra és a legtöbb alkalmazással kompatibilis. Az Apple számítógépekre előre telepített Mac OS operációs rendszer is a kezdettől fogva teljes értékű. A Windowshoz képest kisebb kínálattal rendelkezik a kompatibilis alkalmazásokból (főleg játékokhoz), viszont néhány minőségi program csak ezen érhető el.
Egyéb operációs rendszer változatok
A számítógépek megvásárolhatók operációs rendszer nélkül is vagy olyan alap rendszerekkel, mint a FreeDOS, amely csak egy egyszerű parancssort használ grafikus felület nélkül. Ebben az esetben a rendszert telepíteni kell. A Windows lehetővé teszi, hogy kedvezményes áron lehessen vásárolni speciális OEM-kiadást új eszközökhöz, de az előre telepített rendszerrel rendelkező számítógéphez képest mindig telepíteni kell a szoftverek illesztőprogramjait is.
Ingyenes operációs rendszerek is találhatóak a piacon. A Linux különféle úgynevezett disztribúciókban fordul elő, amely egymástól eltérő felülettel is rendelkezhet, de általában véve a programok köre nagyon kevés és maga a Linux is minimum alapvető programozási ismereteket igényel a működéséhez. Asztali gépünkön is futtatható a Chrome OS, ami egy egyszerű és jól hangolt környezetben remekel és alap irodai munkához vagy egy kevésbé hozzáértő felhasználónak akár még multimédiához is elég lehet.

Csatlakozók
A számítógépeknek számos csatlakozója lehet, amelyek meghatározzák a csatlakoztatható tartozékok számát.

• Az USB csatlakozók száma fontos tényező, megkülönböztetve az alap USB 2.0-t, a gyorsabb (általában kék színű) USB 3.0-t és a modern kétoldalas USB-C-t. Az USB csatlakozók számán kívül az elhelyezkedést is érdemes figyelembe venni, különösen az asztali számítógépek esetében lehet hasznos, ha az előlapi csatlakozásnak köszönhetően nem kell mindig a hátlapon lévő csatlakozókat használni pl. pendrive csatlakoztatásakor.
• Grafikus csatlakozók - a régebbi VGA csatlakozót már ritkábban alkalmazzák, inkább az univerzális HDMI vagy a professzionális DisplayPort a népszerű. Érdemes ellenőrizni, hogy milyen bemenetet használ a számítógéphez használt monitor vagy tévé és arra is figyelni kell, hogy minden monitor saját kimenetet igényel.
• A notebookkal ellentétben a vezeték nélküli kapcsolat a számítógépeknél nem általános. Ha vezeték nélküli eszközöket szeretnénk használni vagy vezeték nélkül csatlakozni az internethez, győződjünk meg arról, hogy a számítógép rendelkezik WiFi és Bluetooth kapcsolattal. Bár ezek a funkciók kiválthatóak speciális USB adapterekkel vagy kártyákkal a számítógép belsejében, azonban ez plusz befektetést és állandóan foglalt USB portot is jelent.
• A LAN csatlakozó biztosítja a legstabilabb internetkapcsolatot Ethernet kábelen keresztül, a Mini PC-k és az All-in-one számítógépek esetében viszont ez nem feltétlenül igaz.
• Bár a HDMI és a DisplayPort is képes hangot továbbítani, a külső hangszórórendszer csatlakoztatásához szabványos 3,5 mm-es jack csatlakozóra is szükség van. Egyes számítógépeken van egy második mikrofon bemenet, míg másokon USB port szükséges a fejhallgató csatlakoztatásához.

Egyéb kiegészítők

Az All-in-one számítógépek gyakran fel vannak szerelve webkamerával, de ennek minősége különböző lehet. Tehát ha gyakran használunk videohívásokat, érdemes egy külső webkamerát is beszerezni.

A Mini PC-k és az All-in-one számítógépek általában nem rendelkeznek optikai meghajtóval, a CD/DVD használatát viszont sokan nélkülözhetetlennek tartják. Ha ilyen típusú adathordozót használunk, győződjünk meg arról, hogy a számítógép rendelkezik ilyen meghajtóval. A külső optikai meghajtók csak vészhelyzeti megoldásként alkalmazhatók, mivel többletköltséget jelentek és egy USB csatlakozót is elfoglalnak.

Karbantartás és szerviz

A számítógépet rendszeresen tisztítani kell, hogy a felgyülemlett por ne akadályozza a légáramlást vagy ne okozzon túlmelegedést. A legegyszerűbb megoldás a számítógépház szétszerelése és a por mechanikus eltávolítása, viszont ezzel a kész szerelvényekre vonatkozó garancia érvényét veszti. Így az is jó megoldás lehet, ha sűrített levegővel távolítjuk el a port a szellőzőn át. A terheléstől függően célszerű időnként a számítógépet szakszerűen megtisztítani, illetve a processzoron található - hőleadást szabályzó - pasztát cserélni.

Megjegyzés: Arra is érdemes figyelni, hogy a kész egység forgalmazója vagy az alkatrész gyártója rendelkezik-e megfelelő szerviz képviselettel. Ennek köszönhetően garancián túli szolgáltatást is tudnak majd nyújtani, hibaelhárítás esetén pedig rövidebb lesz a várakozási idő. Egyes gyártók szabványon felüli garanciát vállalnak, ahol például a következő munkanapig garanciát vállalnak a javításra.

Az asztali számítógép előnye, hogy viszonylag könnyen hozzáférhetők az alkatrészek és ezáltal lehetőség nyílik azok cseréjére is. A gyári összeállítású rendszereknél azonban ez néha lehetetlen és a lezárt számítógép belsejének megbontása érvényteleníti a garanciát. Az alkatrészek cseréjének ideje azonban általában a garancia lejárta után jön el, amikor a teljesítményük kezd csökkeni. Ilyenkor nem kell az egész számítógépet cserélni, csak elég például a videokártyát vagy egy másik merevlemezt hozzáadni. Egyes üzletek lehetőséget kínálnak arra is, hogy az általunk meghatározott alkatrészekből számítógépet állítsanak össze, beleértve az operációs rendszer esetleges telepítését és üzembe helyezését is.

Mire kell figyelni az alkatrészek cseréjénél?
Egy ilyen beavatkozásnál figyelembe kell venni, hogy a meglévő tápegység a hozzáadott vagy cserélt alkatrészeket is ellátja árammal, így azokkal együtt érdemes egy nagyobb teljesítményű tápegységet is vásárolni. Egy triviális, de viszonylag gyakori probléma az alkatrészek mérete, amelyek a meglévő számítógép házba nem illeszthetők. Kellő figyelmet kell fordítani a kompatibilitásra is, például az AMD processzorok esetében nem csatlakoztatható Intel processzor az alaplaphoz.

Gyakori kérdések

A számítógép hirtelen lassú és hangos lett, mi történhetett?
Honnan tudhatom, hogy egy számítógép képes-e kezelni azokat a játékokat, amelyekkel játszani szeretnék rajta?