Hogyan vásároljon videokártyát?

Éppen számítógép vásárlása vagy építése előtt áll? Szeretné bővíteni a gépét, vagy egy olyan összeállításra van szüksége, ami magasabb grafikai beállításokkal is jól működik? Esetleg olyan videokártyát szeretne, amivel a játékok is akadás nélkül futnak? Sok szempontot kell figyelembe venni a vásárlás előtt, de vásárlási útmutatónk segíteni fog az eligazodásban.

Több változót is érdemes figyelembe venni a monitortól kezdve, a processzoron át, egészen a számítógép házig. Mindenkinek más szempont a legfontosabb, attól függően, hogy játékok, videók vagy komolyabb grafikai megjelenítést igénylő irodai programok futnak a gépen.

Rendszerezze az elképzeléseit

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

 • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
 • Mennyibe kerül ma egy videokártya, és milyen tudással rendelkeznek az egyes termékek?
 • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a memória méretét, kiválasztja a csatlakozót vagy a gyártót?
 • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
 • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek a videokártyáknak?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb videokártyát választhassa!
Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen videokártyát szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni a számítógép működése közben.

Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt az előző videokártyájában; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely funkciók mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb funkciókról, amelyekkel videokártyájának mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Videokártya kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

Határozza meg a körülbelüli ráfordítható összeget, de vegye figyelembe, hogy az árak nagyon széles spektrumon mozognak. Gondolja át, milyen célra szeretné használni az új videokártyát. Belépő szintű videokártyára van szüksége, ha internetes böngészés, irodai feladatok elvégzése, videónézés a fő célja. Amennyiben kisebb tudású, belépő szintű kártyát vásárolna, előtte a processzorokat is érdemes áttekinteni, hiszen sok tartalmaz közülük integrált grafikus chip-et, ami az alapvető grafikus feladatokat el tudja látni különálló (dedikált) videokártya beépítése nélkül.

Magasabb tudású kártyát kell választani, amennyiben játékok futtatása a cél. Fontos kérdés természetesen, hogy milyen játékokról van szó, azonban a fejlesztők mindig feltüntetik a minimum hardver követelményeket a játékokhoz, hogy azok megfelelően fussanak.

Általánosságban elmondható, hogy a 30 fps (képkocka megjelenítése másodpercenként) az a határ, ahol a lassabb, például történetmesélős játékok már élvezhetően futnak. Ennél gyorsabb, pörgősebb, például lövöldözős vagy autós játékokhoz már körülbelül ennek a duplája az ideális.
A játékfejlesztők általában két csoportra osztva tüntetik fel a paramétereket: minimum és ajánlott követelmények, így ahhoz, hogy a felhasználói élmény is élvezetes legyen, az ajánlott követelményeket érdemes elsősorban figyelembe venni, amelyek egyébként nem csak a videokártyára, hanem a gépünk egyéb hardvereire is (CPU, RAM, tárhely) vonatkoznak. Játékra ajánlott videokártyák tekintetében szélesek a lehetőségek, alsó-középkategóriától csúcskategóriáig terjed a kínálat.
A kifejezetten magas szinthez, mint a 3D modellezés, videóvágás, 4K-s megjelenítés, már a célhardverek ajánlottak: egy nagyfelbontású monitor és egy erős, felső-csúcskategóriás videokártya párossal könnyedén kivitelezhetőek ezek a feladatok.

A legfontosabb szempontok

Ár
Gyártó
Video chipset
Hűtés típusa
Ventilátorok száma
Memória mennyisége
Memória típusa
Méret
Tápcsatlakozó
Csatlakozók
A monitor felbontása
A monitor képfrissítési frekvenciája
Teljesítmény

További fontos paraméterek

Grafikus chip sebesség
Memória sebesség és sávszélesség
Referencia videokártya vagy nagy gyártók megoldásai?
AMD CrossFire támogatás
Nvidia SLI támogatás

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

 • VR (virtuális valóság) támogatott rendszerek

A két vezető VR platformnak köszönhetően már a VR világában is kipróbálhatja magát, ezek a HTC Vive és az Oculus Rift platformok. Szüksége lesz hozzá legalább egy középkategóriás videokártyára (például AMD Radeon RX 570 vagy Nvidia GTX 1060) - ezek a videokártyák a belépő szintet jelentik a VR világába. Optimális teljesítménnyel az Nvidia RTX 2060 Super/AMD RX 5700 sorozatú modellek rendelkeznek. Természetesen az újabb generációs VR készülékek (HTC Vive Pro vagy Pimax) magasabb teljesítményigényűek, így azok már ennél erősebb videokártyát igényelnek.

 • Ray tracing

2018-ban az Nvidia bejelentette az RTX videokártya-sorozatát (RTX 2060, RTX 2070, RTX 2080), amelynek a teljesítménynövekedés mellett a legnagyobb dobása a ray tracing (sugárkövetés) technológia megjelenése és támogatása volt. Ennek lényege, hogy életszerűbben lehet lemodellezni a fény visszaverődését a különböző anyagú és elhelyezkedésű tárgyakról. A ray tracingnek köszönhetően a videojátékokban még élethűbb fényviszonyok megjelenítése vált lehetővé, azonban ehhez komoly teljesítménynövekedésre volt szükség a videokártyák piacán. Annak ellenére, hogy a technológia egy ideje a piacon van, elterjedtsége még gyerekcipőben jár.

Nehéz megmondani, hogy a jövőben hány olyan videojáték fog megjelenni, amely ray tracing támogatást kap, azonban érdemes RTX videokártyát választani hozzá, hogy a rendszer minél inkább jövőálló legyen. Biztató információ lehet, hogy az új generációs játékkonzolok (PlayStation 5 és Xbox Series X) támogatni fogják a ray tracinget, ez a játékfejlesztők számára is nagyobb motivációt jelenthet a technológia használatára.

Legyen körültekintő

Számítógép építésénél vagy hardver cseréjénél mindig figyeljen arra, hogy a levegő áramlása, ezáltal a hűtés megfelelő legyen, ezzel elkerülve az alkatrészek túlmelegedését. Új gép vásárlásánál arra is érdemes figyelni, hogy a ház már alapból rendelkezzen megfelelő mennyiségű ventilátorral. Nagyon fontos továbbá, hogy megfelelően és rendszeresen takarítsa a gépet, mert gép házába bekerülő por könnyen lerakódhat, ezzel akadályozva az alkatrészek hűtését, amely hosszú távon az egész gép túlmelegedéséhez vezethet.
A gép elhelyezésére is fontos figyelni: nem javasolt teljesen zárt dobozba vagy több oldalról zárt rekeszbe tenni, mert így a meleg levegő nem tudja elhagyni a gépházat. Sokan ezért például eltávolítják a számítógépasztal hátsó paneljét, vagy a gépház egyik oldalsó paneljét - ilyenkor is fontos figyelni a tisztán tartásra.

A fentieken kívül körültekintően kell eljárni még a kábelek megfelelő elhelyezésénél, hogy ne érjenek a ventilátorokhoz. Amennyiben kisgyerek is él a háztartásban és számára is elérhető a számítógép és a kábelek, - esetleg a számítógép háza nem minden oldalról zárt- akkor legyen körültekintő, mert az áram alatt lévő gép könnyen balesetet okozhat!

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető videokártyákat, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.

Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a készülékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb videokártyát, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

 • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
 • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
 • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
 • Olvashat véleményeket a Boltokról is, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
 • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Válassza az Ön számára legkedvezőbb ajánlatot!

Úgy gondoljuk, hogy most már döntése biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik videokártya illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!