Hogyan vásároljon olajsütőt?

Sült krumpli, steak, krokett vagy hagymakarika. Csomagolt és sült ételek, amelyeket mértékkel kellene fogyasztani, de gyakran megkívánjuk őket. A legjobb és legropogósabb ételeket egy olajsütőben lehet a legízletesebben elkészíteni, a forrólevegős sütővel azonban egészségesebb eredményeket érhet el.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

Sütőedény típusok

Klasszikus olajsütő

Az olajsütők alapja a nagy mennyiségű olajban történő sütés. Ha a legautentikusabb éttermi vagy gyorséttermi sült ételek ízét keresi, a klasszikus fritőz a legkézenfekvőbb választás. A rejtett fűtőelem része miatt azonban az egész készülék általában mosogatógépben nem mosható - ezért készüljön fel a kézzel történő belső tisztításra.

+ Gyorsabban és hatékonyabban süti meg az ételt, mint a serpenyő
+ A levehető alkatrészek mosogatógépben moshatók
+ Alacsonyabb ár, mint más kategóriájú sütők

A kivehető alkatrészek nehézkes karbantartása
A kész étel túl olajos és zsíros lehet

Forrólevegős sütő

Ez a típus annak ajánlott, aki nem akar bűntudatot érezni a sült ételek elfogyasztása után, és szeretne egészségesebb opciókhoz folyamodni. A készülék az ételt forró levegővel készíti el, csak nyomokban vagy egyáltalán nem tartalmaz zsiradékot. Az elkészített étel így is szaftos és ropogós marad. Sok ilyen típusú edény teljesen mosogatógépben mosható.

+ Az olajban sütés diétásabb alternatívája
+ Az ételleválasztó lehetővé teszi több étel egyidejű sütését
+ Könnyű karbantartás a mosogatógépben való tisztításnak köszönhetően

Magasabb vételár
Kevésbé autentikus ízű sült ételek

> Forrólevegős sütők

Multifunkcionális főzőedények

A multifunkciós edények többnyire forrólevegős alapon működnek, de olyan mellékes főzési programokat kínálnak, mint a párolás, újramelegítés vagy sütés. Ez teszi őket sokoldalú konyhai segítőtárssá, amely helyettesítheti a konyhában található egyéb készülékeket.

+ További főzési programok
+ Zsírszegény "sütés" forró levegővel
+ Egyszerűbb karbantartás

Az olaj hiánya befolyásolhatja az ízt
Magasabb ár

> Elektromos főzőedények

Mik az ipari olajsütők?
Az ipari olajsütőket, ahogy a neve is mutatja, bármilyen éttermi üzemhez tervezték. Ezek sütőkosarakkal rendelkeznek, amelyeket nagy mennyiségű olajba merítenek, és a kívánt módon készítik el a húst vagy zöldségeket. A legnagyobb fritőzök akár 32 liter olajat is tartalmazhatnak.

Paraméterek

Az edény űrtartalma
A tartály űrtartalma nagymértékben meghatározza, hogy egyszerre mennyi élelmiszer fér el benne. Ezt tükrözi az edény teljes mérete is. Ezért csak Önön múlik, hogy mekkora űrtartalmú frítőzt választ, hogy az elkészített eledel az egész családjának elegendő legyen.

Egyedülálló személyek, párok és akár kisebb családok elégedettek lehetnek egy 3 liternél kisebb űrtartalmú modellel. A legtöbb fritőz általában körülbelül 3-5 literes kapacitású. Ha Ön napi rendszerességgel süt és főz, akkor a nagyobb kapacitású, több mint 5 literes modellek használata ajánlott. Ezek általában többfunkciós készülékek, amelyek a sütőt is helyettesíthetik.

Tömeg
A fritőzök általában nem kisméretű készülékek, de a kisebb modelleket könnyen kiviheti a kertbe, egy baráti rendezvényre vagy a nyaralóba. A nagyobb darabok inkább a konyhapultra valók, ezek egyszerre sokkal több ember számára biztosítanak eledelt. Az otthoni sütők súlya 2,5 és 7 kg között mozog. Önön múlik, hogy van-e ambíciója arra, hogy időnként átköltöztesse, vagy inkább állandó helyen tárolja.

Bemeneti teljesítmény
Az energiaintenzitást is érdemes figyelembe venni a választáskor. Az bemeneti teljesítmény azt mutatja, hogy a készülék óránként mennyi energiát merít a hálózatról. Gyakran azonban a teljesítmény értékére is utal, ha a gyártó azt nem adja meg.

A legcsekélyebb fogyasztású sütőedények kevesebb mint 1500 W-ot igényelnek. A legtöbb modell bemeneti teljesítménye azonban 1500-2200 W között van. A többfunkciós és nagyobb edények magasabb értékekkel rendelkeznek, ezek kompenzálják a nagyobb kapacitást. Ha azonban a bemeneti teljesítmény meghaladja a 2200 W-ot, akkor leggyakrabban egy étterembe vagy standra szánt professzionális fritőzről van szó, ahol a sütési sebesség a fő tényező.

Funkciók

Minden fritőz saját kiegészítő funkciókkal rendelkezik, amelyek megkönnyítik a használatát, hogy minden sütés sikeres legyen:

● Mosogatógépben mosható - néhány fritőz mosogatógépbe tehető
Kivehető tartály - mosogatógépben mosható, még ha az egész edénynél ez nem lehetséges
● Időzítő - a sütés megkezdése és befejezése kizárólag az Ön ellenőrzése alatt áll
● Hőmérséklet-szabályozás - a sütés intenzitásának beállítása az ételnek megfelelően
● Multifunkcionalitás - sütés, grillezés, pörkölés, főzés, melegítés és még sok minden más
Ellenőrzőablak - a sütési folyamat ellenőrzése
● Olajcsere figyelmeztető lámpa - ha eljött az olajcsere ideje, a gép jelezni fogja Önnek
● Digitális kijelző - LED vagy OLED érintőképernyő a könnyű kezelhetőség érdekében
● Hőszigetelés - egyes frítőzök hőszigetelt testtel rendelkeznek, hogy megakadályozzák az esetleges égési balesetet
● Szagszűrő - eltávolítja az olajszagot sütés közben, és csak az étel illatát hagyja meg

Gyakori kérdések

Mikor kell olajat cserélni?
Mit tegyünk azért, hogy az olaj hosszabb ideig tartson?
Mire valók a szűrők, és milyen gyakran kell cserélni őket?
Mosható a fritőz a mosogatógépben?
Mekkora fritőzgépet vegyek?