Hogyan vásároljon mikrofont?

A mikrofon olyan eszköz, amely akusztikus jelet alakít át elektromos jellé. Elsősorban hangfelvételekhez és színpadi előadásokhoz használják. A mikrofonokat fel lehet osztani a rendeltetésük és a helyük (műszeres, kézi), a hangfelvétel elve (kondenzátoros, dinamikus), illetve az irányíthatóságuk (vese alakú, gömb alakú) szerint. Más mikrofont kell választani beszédhez, élő énekes előadáshoz, ének- vagy hangszer stúdiófelvételéhez, illetve DSLR-rel vagy fényképezőgéppel történő videózás hangrögzítéséhez.

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

  • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
  • Mennyibe kerül ma egy mikrofon és milyen tudással rendelkeznek az egyes modellek?
  • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat vagy a hangzást?
  • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
  • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy mikrofonnak?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Rendszerezze az elképzeléseit

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen mikrofont szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új eszközében.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb paraméterekről, amelyekkel mikrofonjának mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Mikrofon kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

Általánosságban elmondható, hogy előadásokhoz a legkényelmesebb választás a közvetlenül a fejre helyezhető fejmikrofon.
A gomblyukmikrofonok, amelyeket a ruha hajtókájára helyeznek a mellkas környékén egy klipsz segítségével, hasonlóan kényelmes felhasználási módot biztosítanak.
A kézi mikrofonokat elsősorban színpadi előadásokhoz használják.
Az asztali (konferencia-) mikrofonokat a színpadon lévő asztalra vagy pulpitusra helyezik.
A puskamikrofonok elsősorban az audiovizuális gyártás területén kerülnek felhasználásra. Rúdra vagy közvetlenül a fényképezőgép, kamera vagy DSLR készülék testére kerülnek.A legfontosabb szempontok

Ár
A csatlakozás módja
A hangérzékelés elve
Irányjellemzők
Vezetékes vagy vezeték nélküli

További fontos paraméterek

Méret és súly
Membrán mérete
Maximális hangnyomás
Impedancia

Érdekességek, amikről mindenképp tudnia kell

Kábelek

Elsősorban a mikrofon és a hangberendezés összekapcsolására szolgál. A beépített akkumulátorral rendelkező vezeték nélküli mikrofonok esetében töltésre szolgálnak. A kábelek esetében a szigetelés minőségére és a rugalmasságra egyaránt ügyeljen. A rossz minőségű kábelek rövid élettartamúak lehetnek és ronthatják a hangminőséget. A hosszúság is fontos, különösen akkor, amikor a mikrofont élő adások során a színpadon fogják használni.

Állvány

Arra szolgál, hogy a mikrofon képes legyen önállóan megállni. Vannak asztali állványok, amelyek például konferenciatermekhez alkalmasak, és lapos színpadi állványok, amelyeket a padlóra helyeznek. Ez utóbbinál különösen a teherbírást és a talajtól mért magasságot kell figyelembe venni, amely gyakran állítható. Óvakodjon az olcsó állványoktól, amelyek nem biztos, hogy stabilak. Egyes mikrofonok esetében a csomag tartalmazhat állványt is, ezt az információt a termékleírásban találja.

Tartó

A mikrofon becsúsztatására és rögzítésére szolgál, például egy állványban vagy egy hangszeren. A kiválasztásnál a cél mellett a mikrofon és a tartó átmérőjére is figyeljen, hogy azok kompatibilisek legyenek egymással.

Szél elleni védőborító

Jellegzetes megjelenése miatt "döglött macskának" (“dead cat”) is nevezik. Ez tulajdonképpen egy szövetburkolat, amely kiszűri a környezetből a hangnyomást. Leggyakrabban szabadtéri hangfelvételek készítésekor használják, különösen videók hangfelvételekor. Tompíthatja a széllökéseket.

POP szűrő

Ez egy olyan szűrő, amely a mikrofonra téve megakadályozza az úgynevezett "reccs" jelenséget, amely különösen a B és P hangok esetében egy köpésszerű recsegő hangot eredményez.

Ház/csomagolás

Használható a mikrofon szállítására vagy használat közbeni védelmére. Az első esetben jobb, ha olyan kemény tokot választ, amelyben a mikrofon szilárdan rögzíthető, és amely megfelelő ütéscsillapító réteggel rendelkezik. A második típus esetében vegye figyelembe az ergonómiát és a súlyt, hogy kényelmes legyen a használata.

Legyen körültekintő

A mikrofon esetében sok ember teljesen másra vágyik a paramétereket illetően, ezért gondolja át, milyen tulajdonságokra van szüksége. Bizonyos típusokon van külön némító gomb, ami jól jöhet, amennyiben podcast felvételeket készít. Az állvány anyaga és típusa is fontos lehet, vagy az, hogy egyáltalán adnak-e a mikrofonhoz saját állványt.

A Popfilter szűrő is egy extra szépséget tud adni a hanganyaghoz, hiszen a “köpéshangokat” kiszűri, így kellemesebb lesz visszahallgatni. Nézze meg, van-e hozzá szoftver vagy program, amivel működtetni tudja a mikrofont, rendelkezik-e zajszűrővel, milyen kábelt adnak hozzá, van-e olyan bemenet a gépében és milyen a csatlakozás.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető mikrofonokat, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.

Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a termékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb mikrofont, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

  • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
  • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
  • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
  • Olvashat véleményeket is a Boltokról, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
  • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Úgy gondoljuk, hogy döntése most már biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik mikrofon illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!