Hogyan vásároljon kávéfőzőt?

Ebben az útmutatóban minden fontos információt megtalál, amire szüksége van ahhoz, hogy olyan kávéfőzőt válasszon, amely olyan kávét készít, mint amilyet egy kávézóban fogyasztana.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

Típus

Kapszulás kávéfőző

Csak helyezze be a kapszulát és nyomja meg a gombot. A kávéfőző a kapszulát mindkét oldalán átszúrja, és körülbelül 15 bar nyomással forró vizet vezet át rajta.

+ Az elkészítés egyszerűsége és gyorsasága
+ Mindig friss kávé a kapszulákban a vákuumcsomagolásnak köszönhetően
+ A kávéfőző könnyű karbantartása

- Kapszula kompatibilitás
- Nem tud egyszerre két csésze kávét készíteni
- Nem mindig környezetbarát a használt kapszulák miatt

Kapszulás kávéfőzők

Automata kávéfőző

A kávéfőzés teljes folyamatát elvégzi Ön helyett. Kávébab tartályának köszönhetően először megdarálja a kávét, majd az Ön által választott nyomáson, a megfelelő mennyiségű vízzel lefőzi. Néhány automata gép beépített gőzfúvókával is rendelkezik, amelyhez egy tartály tartozik a tej habosításához.

+ Gyorsaság és egyszerűség
+ Friss kávé frissen őrölt kávébabból
+ Két csésze egyidejű elkészítése

- Magasabb ár
- Rendszeres, alapos tisztítás szükséges

Automata/eszpresszó kávéfőzők

Karos kávéfőző

Itt mindent Ön irányíthat: az őrölt kávé durvaságától kezdve az őrlemény mennyiségén és erősségén át a kávé főzési idejéig.

+ Alacsony beszerzési ár és csészénkénti ár
+ Az elkészített kávé magas minősége
+ A legtöbb modell rendelkezik csészemelegítővel

- Alaposabb tisztítás szükséges minden használat után
- Őrölt kávéra van szükség

Filteres kávéfőző

Minimális erőfeszítéssel nagy mennyiségű italt kaphat ezzel a típusú géppel. A csöpögtető lassan csepegteti a forró vizet a szűrőben lévő őrölt kávéra.

+ Alacsony vételár
+ Nagy mennyiségű főzött kávé
+ Magasabb koffeintartalom csészénként, mint az eszpresszónál

- Minden főzés után cserélni szükséges a filtert
- Magasabb energiafogyasztás
- Kevésbé markáns ízű, mint az eszpresszó

Filteres kávéfőzők

Paraméterek és funkciók

Nyomás (Bar)
A jó eszpresszó elkészítéséhez szükséges nyomást a gyárto bar-ban adja meg. A kávéfőzéshez legalább 9 bar nyomásra van szükség, és fontos, hogy a gép képes legyen fenntartani ezt a nyomást végig a kávéfőzés során. Egyes kávégépek csak az elején adják a szükséges nyomást, ami a főzési folyamat előrehaladtával csökken.

A legtöbb gyártó úgy kompenzálja ezt a hiányosságot, hogy megnöveli a kávéfőző nyomását - általában 15 bar vagy több az érték.

15 bar-ig
16-19 bar
20 bar felett

Teljesítmény
A kávéfőző teljesítménye nem befolyásolja az ital minőségét, ez csak a víz felmelegedésének sebességét befolyásolja. Így Ön dönti el, hogy időt vagy energiát takarít meg. Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb teljesítmény nagyobb áramfogyasztást is jelent. Egy kapszulás gép esetében ez általában 800 és 1800 watt között mozog.

Amennyiben a kávéfőző csészemelegítő funkcióval vagy tejhabosítóval van felszerelve, a nagy teljesítmény elengedhetetlen, ezért lehetőség szerinte válasszon legalább 1100 wattos vagy annál nagyobb teljesítményű modellt.

Automatikus vízkőmentesítés és tisztítás

A kávéfőzőt időnként teljesen vízkőmentesíteni és tisztítani kell. Az automatikus tisztítási és vízkőmentesítési programoknak köszönhetően ezt egy gombnyomásra elvégezheti. Ezenkívül a kávéfőző figyelmeztetni fogja Önt, amikor tisztításra szorul.

Automatikus vízkőmentesítéssel ellátott kávéfőzők
Automatikus tisztításra képes kávéfőzők

A kávékapszulák típusai

Mielőtt kapszulás kávéfőzőt vásárolna, mindenképpen nézze meg a kapszulák választékát az adott típushoz. Minden gyártó más típusú termékcsaládra összpontosít. Legtöbbjük széles választékkal rendelkezik, talál ízesített kávékapszulákat, tejes kávéitalokat, teákat, valamint gyermekeknek szánt kakaót is.

A legnépszerűbb kapszulák:

Nespresso kapszula
Nescafé Dolce Gusto kapszula
Tassimo kapszula
Tchibo Cafissimo kapszula
illy kapszula
Starbucks kapszula
Dallmayr kapszula

Alternatív kávéfőzés

Nem kell kávézóba mennie ahhoz, hogy jó kávét kapjon, és nem szükséges mindenképpen drága kávégépet sem vásárolnia. Aki egy kicsit jobban érdeklődik a kávézás iránt, és az elkészítése napi rituálé, próbálja ki az alternatív filterkávé-készítés különböző típusait.

 1. Chemex
  Ez egy nagyon egyszerű változata a filteres kávé elkészítésének a tartály meghosszabbított részének tetejére helyezett papírszűrőn keresztül. Az edény kecses sziluettje egy homokóra alakú üvegvázára emlékeztet.

 2. AeroPress
  Egyre népszerűbb termék az alternatív kávéfőzési módszerek területén. Hasonló elven működik, mint a french press. A kávé szűrése úgy történik, hogy a dugattyút kézzel át kell nyomni egy szűrőn vagy papírszűrőn. Az aeropress nagy előnye a könnyű súlya és könnyű hordozhatósága, így otthon, a munkahelyen vagy nyaraláskor is használhatja.

 3. Vákuumkanna
  A vákkuumos kávékészítőnek két része van: az alsó edény vízzel megtöltve és egy felső edény az őrölt kávéval megtöltve. Az alsó edényt melegíteni kell, amelyben így a víz felforr, és a hőtágulás következtében egy csövön keresztül a felső edénybe áramlik. A felső edényben lévő szűrőbe kell az őrölt kávét helyezni. A forró víz összekeveredik az őrölt kávéval, majd miközben az alsó edény lehűl, vákuum keletkezik, így a kávét visszaszívja az alsó edénybe.

 4. Csepegtető
  Ez az eszköz tulajdonképpen egy szűrő, amelyet arra a csészére kell helyezni, amelybe a kávét szeretnénk tölteni. A dripper változatai közé tartozik az üveg V60 dripper (lehet porcelán vagy kerámia is), a grinddripper (kézi daráló és szűrő egyben) vagy a phin filter (vietnami kávé készítéséhez).

 5. Dzsezva
  A klasszikus és keleti ízek és hangulat szerelmeseinek. Az eszköz egy kúpos fémtartály, amely általában rézből készült, bádog belsővel, a fogantyú általában fa vagy szigetelt fém. A kanna felső pereme szélesített, hogy felfogja a kávéhabot, és egy kis csőrrel rendelkezik a kávé kiöntéséhez.

Gyakori kérdések

Mi befolyásolja a kávé ízét?
Miért jók az automata kávéfőzők?
Mi az az intelligens kávéfőző?
Hogyan kerülnek újrahasznosításra a kávékapszulák?
Hogyan kell tárolni a kávét?