Hogyan vásároljon gőztisztítót?

A gőztisztító kiválasztásának egyik fontos szempontja az, hogy milyen gyakran kívánja majd használni. Nem minden modell univerzális, és a különböző felületeket különböző hőmérsékleten kell tisztítani a károsodás elkerülése érdekében. A piacon az ügyfelek számára némi zavart okozhatnak a különböző típusok közötti különbségek és felhasználásuk. Útmutatónkkal segítünk tisztázni a különbségeket.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

A gőztisztítók típusai

Kézi

A kézi gőztisztítók előnye, hogy kicsik és könnyűek. Könnyen be tud jutni a nehezen hozzáférhető zugokba és résekbe. Alkalmas ablakok és tükrök, fürdőszobai és konyhai fugák stb. tisztítására. Méretük kisebb viszont a kis térfogatuk miatt nem alkalmasak nagy területek tisztítására.

+ Alacsony ár
+ Kicsi és könnyű
+ Bejuthat a kis résekbe

- Alacsony teljesítmény
- Nem alkalmas nagy területekre
- Kis tartály
- Utána le kell törölni a szennyeződéseket

Mop

A gőzmopok a legjobban padlótisztításra alkalmasak a rúd kialakításuk és a nagy törlőfelületük miatt. Képesek sokféle felületet hatékonyan tisztítani: sima padló, például linóleum, vinil és csempe. Más célokra azonban általában nem nagyon alkalmasak. Egyes fa és más nedvszívó padlók tisztítása kockázatos lehet a hátrahagyott nedvesség miatt.

+ Gyorsan készen áll a cselekvésre
+ Könnyen kezelhető
+ Nagy törlőfelület

- Korlátozott használat
- Utána le kell törölni a szennyeződéseket

Padlógőzölő

Hasonlítanak a hagyományos porszívókra, tömlővel és kerekeken guruló egységgel rendelkeznek. A gőzmopokhoz hasonlóan nem alkalmasak a kényes, nedvszívó felületek tisztítására a szívóerő hiánya miatt. Az összes típus közül a gőzpadlótisztítók képesek a legnagyobb nyomást és hőmérsékletet kifejteni, a legnagyobb víztartályokkal rendelkeznek, mivel a valamivel nagyobb súly nem korlátozza drasztikusan a kezelhetőséget. Általában számos különböző tartozékkal vásárolhatja meg őket.

+ Az összes típus közül a legnagyobb teljesítményű
+ Nagy törlőfelület
+ Nagy víztartály

- Utána le kell törölni a szennyeződéseket

Gőzporszívók

Ezek a padlógőztisztítók és felmosók, amelyeket porszívó egészít ki. A gőztisztítók előnye a porszívó nélküli gőztisztítókkal szemben, hogy nem kenik el a szennyeződést, hanem fel is porszívózzák azt. Ez kiküszöböli az utólagos törlést. A padló mellett szőnyegek és különböző kárpitok (matracok, kanapék, fotelek stb) tisztítására is alkalmasak.

+ Felszívják a feloldott szennyeződést
+ Nem hagy maga után nedvességet
+ Előnyök a kialakítástól függően (felmosószer/padló)

- Hátrányok a kialakításnak megfelelően (felmosórongy/padló)

Paraméterek

Fűtési teljesítmény
Jelzi, hogy a víz milyen gyorsan alakul gőzzé. A leggyorsabb modellek akár 15 másodperc alatt is üzembe helyezhetők, a leglassabbak viszont 3 percet vagy annál többet is igénybe vehetnek.

Minimális ajánlott teljesítmény:
• Kézi tisztítószerek és felmosók: 1000 W
• Padlótisztítók: 1500 W
• Gőztisztítók: 2000 W

A fűtési teljesítménynek meg kell felelnie a nyomásnak. Amikor egy tisztítóberendezés magas nyomást és gyanúsan alacsony teljesítményt produkál, akkor feltételezhető, hogy csak bizonyos pillanatokban éri el ezt a magas nyomást, de nem képes azt stabilan fenntartani. Kerülje ezeket a modelleket.

Területi teljesítmény
Egyszerűen fogalmazva, ez az a felület, amelyet egy tartály feltöltésével tisztítani tud. Ezt négyzetméterben adják meg, és a helyes választáshoz jó, ha legalább nagyjából tudja, mekkora területet fog egyszerre takarítani.
Az ablakok vagy csempék tisztítására használt kézi tisztítószerek esetében is ki kell számítani a felület kapacitását.

Nyomás (bar)
Általában minél nagyobb a gőznyomás, annál könnyebb megszabadulni a szennyeződésektől. Így viszont gyorsabban eltűnik a tartályban lévő víz, ezért praktikus, ha a nagy nyomás mellett nagy tartály is van.

Minden gőztisztítónak legalább 3 barral kell rendelkeznie, ami a minimumnak számít:
Kézi tisztítószerek és felmosórongyok: 3 bar felett
Padlótisztítók: 3,5 bar felett
Gőztisztítók: 4 bar felett

A gőz hőmérséklete
Minél magasabb a maximális hőmérséklet, annál több nem kívánt mikroorganizmust és baktériumot öl meg a tisztítószer. A legerősebb modellek 150 °C-os gőzt termelnek. A legtöbb gyakori mikroorganizmus 70 °C-on elpusztul, de egyes fajok ellenállóbbak, és magasabb hőmérsékletet igényelnek az elpusztításukhoz. A hőmérsékletet azonban szintén a felület típusához kell igazítani, hogy elkerüljük annak tönkretételét.

Hajtómű
A kézi gőztisztítók esetében különösen az fontos, hogy vezetékes vagy vezeték nélküli, és hogy mennyi ideig bírja az akkumulátor egy töltéssel. Teljes feltöltéssel a vezeték nélküli gőztisztítók általában körülbelül 20 percig képesek folyamatosan működni.

Víztartály
A szokásos tartály kapacitása 0,4-2 liter, 5-30 perces aktív tisztítási idővel. Minél nagyobb a tartály, annál hosszabb a tisztítási idő, és ennek következtében a tisztítók általában nagyobb maximális gőznyomással rendelkeznek. Másrészt a nagyobb tartályok felmelegedése hosszabb időt vesz igénybe, ezért több energiát fogyasztanak.

  • Egykamrás tartályok
    A víz számára csak egy tartály van, főleg kézi és mobil modellekben található.

Leforrázás veszélye
Az egykamrás változatoknál fennáll a leforrázás veszélye, ha gondatlanul bánik velük, ezért fokozottan figyeljen. A vízutántöltő tartály állandó nyomás alatt áll, amíg az összes víz el nem fogy. Ne töltse újra a vizet, amíg a tartályban lévő összes víz el nem fogyott, és a biztonság kedvéért hagyja a tisztítót egy ideig hűlni.

  • Kétkamrás tartályok
    Kettő víztartállyal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a víz újratöltését a tisztítás során, és sokkal biztonságosabbá teszik az általános kezelést. A víz csak az egyikben alakul át gőzzé, a másikba pedig működés közben lehet újratölteni. Ez egyúttal energiatakarékosabb megoldás is.

Anyag
A tartály anyaga közvetlen kapcsolatban áll a gép élettartamával, és attól függ, hogy csak desztillált vizet kell-e használni. A legjobb minőségű a rozsdamentes acél, amely nem zárja be a vízkőlerakódást, és ezért a csapvízzel is megbirkózik.

Funkciók

Teljesítményszabályozás
Különböző felület = különböző gőznyomás és hőmérséklet. A szabályozásnak köszönhetően a tisztítót különböző kényes anyagokhoz is használhatja.

Tápkábeltekercs
Nyomógombos kábeltekercselő mechanizmus.

Gyermekbiztonsági zár
Biztonsági zár a spontán és véletlen gőzszivárgás megakadályozására kezelés közben.

Biztonsági szelep
A víztartály véletlen kinyitásának és az esetleges leforrázás megelőzése.

Védelem a vízkő ellen
A felhasznált anyagok megakadályozzák a vízkő kialakulását. Ez kiküszöböli a desztillált víz használatának szükségességét és a berendezés gyakori tisztításának szükségességét.

Vízmennyiségi mutató
Egy jelzőlámpa, amely akkor kapcsol be, amikor a tartályban lévő víz kezd lemerülni.

Vezeték nélküli változat
Rengeteg akkumulátoros modell van a piacon, amelyek újratölthető akkumulátorral rendelkeznek.

Kiegészítők, tartozékok

A tartozékok nagyban befolyásolják a termék általános használhatóságát. A kiválasztás során ne csak magára a készülékre, hanem a mellékelt tartozékokra is fordítson elegendő időt.

Háztartási gépek kiegészítői
Tisztító- és fertőtlenítőszer
Porszívó, takarítógép


Gyakori kérdések

Alkalmasak-e a gőztisztítók az allergiások és asztmások számára?
A gőz károsíthatja a felületeket?
Milyen anyagokon nem szabad gőztisztítót használni?
Mi a különbség a padlógőztisztító és a gőzmop között?
A gőztisztítókhoz tisztítószerek használata szükséges?