Hogyan vásároljon fényképezőgép objektívet?

Vásárolt egy új fényképezőgépet és megfelelő objektívet szeretne hozzá? Vagy csak a készletét szeretné bővíteni? Ne csak a fókusz vagy a fényerő szerint válasszon, hanem például a látószöget is vegye figyelembe.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 3 perc

Típusok látószög szerint

Standard objektív

A standard objektívet gyakran kit objektívnek is nevezik. Az egyik legolcsóbb változat, ami létezik. Ez a típus jól használható portrék, tájképek és belső terek fotózására.

• Általában 24-105 mm közötti a gyújtótávolság
• Alkalmas azok számára, akik most kezdik a fotózást
• Kevésbé jó fényerővel rendelkezik

> Standard objektívek

Nagylátószögű objektív

A nagylátószögű objektív belső terek, épületek és tájak fényképezéséhez használható leginkább.

• A gyújtótávolság 12-24 mm (szuperszéles) vagy akár 24-35 mm is lehet
• Nagy mélységélesség
• Jelentős gömb- és látószögtorzulás

> Nagylátószögű objektívek

Teleobjektív

A teleobjektív portré készítésére, valamint tájkép fotózásra használható. A távcsőhöz hasonló elven működik és jelentősen csökkenti a látószöget.

• A gyújtótávolság 100-300 mm között változik
• A legjobb fényképek készítéséhez állvány javasolt
• Fix és változtatható fókusszal rendelkezik

> Teleobjektívek

Makró objektív

A makró objektív lehetővé teszi a legapróbb részletek megörökítését is. Rovarok, virágok és egyéb miniatűr tárgyak fényképezéséhez a legmegfelelőbb.

• Általában 100 mm körüli fix gyújtótávolság
• 1:1 arányú vagy 5:1 arányú a maximális nagyítás
• Lassú fókusz jellemzi

> Makro objektívek
> Makro teleobjektívek

Utazózoom objektív

Az utazózoom objektív tájak, épületek, emberek és állatok fényképezéséhez a legmegfelelőbb. Megfizethető áron szerezhető be.

• Általában 14-150 mm közötti változtatható gyújtótávolsággal rendelkezik
• Alkalmas kezdőknek és utazásnál is jól használható
• Jó ár-érték arány

Megjegyzés: Nagyon népszerűek a halszem objektívek, amelyek szándékosan torzítják a látószöget. Az extrém nagy látószögű halszem objektívek gyújtótávolsága általában 8-15 mm-ig terjed.

> Utazózoom objektívek

Paraméterek

Fókuszpont
Mindegyik objektív a rögzített vagy változtatható fókusz elvén működik. A fókusztávolság a lencse optikai középpontja és a fénysugarak metszéspontja közötti távolság.

Fix fókusz - a fix fókuszú objektívek általában jobb minőségűek és fényesebbek mint a változtatható fókuszú objektívek (zoommal)
Változtatható fókusz (zoom) - ezek az objektívek egyszerre több fix objektívet helyettesítenek; univerzálisabb felhasználásra alkalmasak, hiszen lehet vele apró részletekről és például tájképekről is fényképeket készíteni

Fényerő
Miért olyan fontos a fényerő? Mert azt mutatja meg, hogy az objektívek mekkora fényt bocsátanak át a fényképezőgép rögzítési felületére. F betűvel jelölik egy számértékkel együtt. Általában a fix gyújtótávolságú, például 35 mm-es, 50 mm-es vagy 135 mm-es objektívek rendelkeznek a legnagyobb fényerővel.

Képérzékelő formátum
APS-C
Full frame
4/3 rendszer
Középformátum

Felépítés

Kezdőknek
Minden objektív különböző mechanikai felépítésű, más-más anyagokból készül, így minden objektív eltérő ellenállással is rendelkezik. Például a műanyagból készült objektívek azok számára alkalmasak, akik nem cserélik túl gyakran az objektíveket és nem áll fenn a leesés vagy a törés veszélye.

Haladóknak
Haladóknak megfelelő lehet a fém bajonett, ami kicsit strapabíróbb felépítésű. A fém rögzítésű objektívek általában gyors belső fókuszálással is rendelkeznek.

Profiknak
A professzionális használatra tervezett objektívek fém szerkezettel rendelkeznek, amely ellenáll az ütéseknek, a pornak, a víznek és a véletlen leejtésnek. Kiváló minőségű optikai üvegekkel vannak felszerelve, speciális felületkezeléssel. A zoom fényereje általában f/2,8.

Megjegyzés: digitális vagy analóg fényképezőgép vásárlásán gondolkodik? Válasszon kínálatunkból és hasonlítsa össze a különböző típusokat.

Fókuszsebesség
A kit objektívek általában lassabb fókuszsebességgel rendelkeznek mint a külön vásárolt objektívek. A fókuszsebesség azonban nagyon relatív és szubjektív. Míg egy sportfotósnak vagy fotóriporternek maximális fókuszálási sebességre van szüksége, addig a kezdőknek vagy a tájképekre vagy épületekre szakosodott fotósoknak a fókusz sebesség nem olyan fontos kritérium.

Ha a fókusztávolság alapján választ objektívet, mindenképpen érdemes megtudni, hogy az objektív milyen minimum tárgytávolságra képes fókuszálni:

20 cm-nél közelebb
20,1 - 28 cm
28,6 - 40 cm
41 - 80 cm
83 - 600 cm

Stabilizátor
A stabilizátor könnyedén ki- és bekapcsolható. A stabilizálás egy olyan mechanizmus, ami kiküszöböli a fényképezőgép rázkódását és ezáltal a fénykép esetleges elmosódását. A beépített optikai stabilizátorral rendelkező objektívek általában drágábbak.

Megjegyzés: Mi az a képkivágás szorzó? Ez egy olyan együttható, amellyel az objektív gyújtótávolságát újraszámolják, hogy adatokat kapjanak a tényleges látószögről. A képkivágás szorzó azt mutatja meg, hogy a kamera érzékelőjének területe hányszor kisebb, mint egy teljes képkocka érzékelőterülete.

Az objektív cseréje

Bár ez nagyon egyszerű dolognak tűnik, fontos azonban az objektívet óvatosan cserélni, hogy ne sérüljön meg, valamint por és egyéb szennyeződés ne kerüljön bele.

  1. Először távolítsa el a védőkupakot a fényképezőgép vázáról és az objektív hátuljáról.
  2. Hasonlítsa össze a fényképezőgépen és az objektíven található rögzítési jelet.
  3. Az objektív eltávolításához nyomja meg és tartsa lenyomva a bajonettzár gombot, miközben az objektívet az óramutató járásával megegyező irányba forgatja. Tegye a kupakot az objektívre.
  4. Helyezze fel az új lencsét úgy, hogy az a reteszelt helyzetbe kattanjon.

Megjegyzés: Mindig győződjön meg arról, hogy a fényképezőgép ki van kapcsolva, mielőtt objektívet cserél.

Kompatibilis bajonettek
Canon bajonett
Canon RF bajonett
Canon EOS M bajonett
Nikon bajonett
Nikon Z bajonett
Sony E bajonett
Sony A bajonett
Olympus bajonett
Panasonic MFT bajonett

Gyakori kérdések

Digitális fényképezőgéphez használható filmes objektív?
Minden objektívben van stabilizátor?
Mikor szükséges nagylátószögű zoom-ot használni?
Mire jó az adaptergyűrű?