Hogyan vásároljon fényképezőgép tokot, táskát?

Javasoljuk, hogy új vagy akár régebbi fényképezőgépéhez is megfelelő táskát vagy tokot válasszon. Csak így lesz kényelmesen hordható és megóvja a gépet és a tartozékokat is a mechanikai sérülésektől.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 2 perc

Típusok

Válltáska

A válltáska a legnépszerűbb típusok közé tartozik, ha a fényképezőgép és tartozékai védelméről van szó, ugyanis minden belefér, ami a fotózáshoz kell.

+ Stílusok nagy választéka
+ Pánttal is rendelkezik
+ A táska oldalfalai áthelyezhetők
+ Hosszú utakra nem praktikus

- A szíj nem minden típusnál párnázott
- Terheli a vállat

> Válltáskák

Hátizsák

A hátizsák jó szolgálatot tesz, ha nagyobb fényképezőgéppel és több kiegészítővel rendelkezik.

+ Nagyon kényelmes viselet
+ A belső elrendezés megváltoztatásának lehetősége
+ Lehetőség van állvány rögzítésére is
+ Hosszú utakra is ideális választás
+ Általában vízálló

- Nagyobb súly
- Magasabb ár

> Hátizsákok

Tok

A tok a legegyszerűbb megoldás a fényképezőgép védelmére. A tokot csak a fényképezőgép méreteire tervezik, így más nem is szokott elférni benne.

+ Kis méretek
+ Könnyű önsúly

- Tartozékokhoz nem használható
- Kevésbé párnázott

A víz alatti tok megóvja a fényképezőgépet a víztől búvárkodás vagy sznorkelezés közben. A vízálló tok különösen esőben használható ki, ez viszont nem alkalmas vízbe merítésre. A fényképezőgép tok hasznos hosszú utakhoz busszal, autóval vagy vonattal, de nem alkalmas egész napos viseletre.

Megjegyzés: nehéz felszerelés esetén a legjobb választás egy fotós hátizsák vagy bőrönd, amelynek teherbírása gyakran eléri a 30 kg-ot is.

> Tokok

Paraméterek

Anyag
Az anyag tényleg fontos. Minél jobb a minősége, annál tovább tart a táska vagy a hátizsák. Ha azonban rossz minőségű anyagból készült táskát választu, akkor akár néhány óra viselés után is elszakadhat.

• Nylon - erős és könnyű anyag, kiemelkedik rugalmasságával; védi a fényképezőgépet a nedvességtől
• Poliészter - szintetikus anyag, puha és kényelmes; könnyen karbantartható, de nem tolerálja a magas hőmérsékletet
• Bőr - nagyon hosszú élettartamú anyag; azonban nem mindig kényelmes hosszú ideig viselni; nem ajánlott hosszú ideig túlzottan magas vagy éppen ellenkezőleg, túlzottan alacsony hőmérsékletnek kitenni
• Műbőr – hasonló tulajdonságokkal rendelkezik mint a bőr, de nem olyan hosszú az élettartama
• EVA (etilén-vinil-acetát) - rugalmas és puha, vízálló és elsüllyeszthetetlen; könnyen karbantartható és ellenáll az UV sugárzásnak
• Textil - nagyon elterjedt anyag, de nem vízálló és nagyobb terhelés esetén elkezd szakadni és mechanikailag szétesni
• Szilikon - vízálló, ellenáll az UV sugárzásnak és a magasabb hőmérsékletnek, de idővel kirepedezhet
• Neoprén - rugalmas kloroprén gumiból készült, hosszú élettartamú, a neoprén tok kifejezetten kompakt fényképezőgépekhez vagy kamerákhoz készült

Megjegyzés: Táska vagy hátizsák vásárlása előtt érdemes meggyőződni arról, hogy van-e párnázata és milyen erős. Ez a párnázat védi a legjobban fényképezőgépet és tartozékait a mechanikai sérülésektől.

Tömeg
Amennyiben minden célra megfelelő táskát vagy hátizsákot keres, akkor kiemelt fontosságú, hogy mekkora a tömege. Minden gyártó vagy forgalmazó feltünteti a hátizsák vagy táska tömegét a termékleírásban.

Méretek
Táskával vagy hátizsákkal indul repülős utazásra? Fontos szem előtt tartani, hogy nem minden hátizsák vagy táska felel meg a kézipoggyász méreteinek, ezért vásárlás előtt ellenőrizni kell a méreteit. A méretek abból a szempontból is fontosak, hogy felmérje, mi fér el a hátizsákban vagy táskában. Ne feledje azonban, hogy a fényképezőgép tartozékok száma általában bővülni szokott, ezért érdemes egy kicsit nagyobb hátizsákot vagy táskát beszerezni.

Teherbírás
A teherbírás azt mutatja meg, hogy a táska vagy hátizsák mennyit bír el károsodás nélkül. Egyes fotós hátizsákok vagy táskák néhány kilogramm teherrel használhatók, míg más, jóval drágább típusok akár harminc kilogramm felszerelést is elbírnak. Mindig jobb, ha a hátizsák nagyobb kapacitással rendelkezik, mint amennyire valójában szükség van a felszereléséhez.

Űrtartalom
Az űrtartalom literben van megadva és a hátizsák befoglaló méretét jelenti. Tehát minél több literes, annál nagyobb. Természetesen a hátizsák tartalmazhat külső zsebeket és egyéb tartókat is, amivel állványt, italos üveget vagy akár hálózsákot is rögzíthet.

Záródás
Míg a hátizsákokat általában klasszikus cipzárral látják el, addig a táskák többféle záródással is rendelkezhetnek:

• Csatos - ez egy biztonságos rögzítés; ha valaki ki akarja nyitni a táskát, az biztosan hallható lesz
• Cipzáros - a cipzár gyors hozzáférést biztosít az eszközökhöz és szintén egy kicsit nehezebben hozzáférhető a tolvajok számára
• Kombinált záródás - a lehető legjobb esetben a táska cipzárral és csattal vagy mágnessel is rendelkezik

Érdemes körültekintőnek lenni tépőzáras táska választásakor. A tépőzár hamar elhasználódhat.

Hasznos kiegészítők

Fényképezőgép vásárlásakor ne feledje, hogy plusz kiegészítőket is vásárolnia kell hozzá. A klasszikus kiegészítők, például állványok, akkumulátorok, SD-kártyák, szűrők vagy objektívek mellett a következőket is érdemes beszerezni:

  • Övtáska - a derékra rögzíthető övvel mindig kéznél lesznek a legfontosabb fényképezőgép kiegészítők
  • Öv – a deréköv általában egy rendszer része, amely segíthet rögzíteni a válltáskát a hát megerőltetése nélkül
  • Kártyatartó tok - nyakba akasztható vagy a hátizsák egy kisebb rekeszébe tehető; elsősorban memóriakártyák tárolására szolgál
  • Pánt és szíj - lehet párnázott vagy anélküli is, ami viszont gyakran nyakba vagy vállba vághat; a vállszíjak alkalmasak fényképezőgépre és táskára történő rögzítésre is
  • Levehető vállpánt
  • Notebook tároló rekesz - a hátizsákokra jellemző

Megjegyzés: Hátizsák vagy táska vásárlása előtt érdemes ellenőrizni az illesztések és varratok szilárdságát is. Ezeknek a jelentősége általában a hosszú távú használat során nyilvánul meg. Ha ezek nem megfelelőek és túlterhelik a hátizsákot, a varratok repednek fel először.