Milyen vasalót vegyek?

Kevesen akarnak a szükségesnél több időt tölteni vasalással. Ha évente csak néhányszor szeretnéd kivasalni az alkalmi ingedet, felesleges egy drága, gőzfejlesztővel ellátott vasalót vásárolni. Ha viszont a mindennapi munkába járáshoz tökéletesen vasalt ingekre van szükséged, rájössz, hogy egy nagy teljesítményű gép beszerzésével rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg magadnak. Milyen vasalót érdemes vásárolni, és pontosan mi is jelenti azt a bizonyos teljesítményt? Mutatjuk a lehetőségeket!

Vasaló választás típus szerint

száraz vasaló

Száraz

Manapság valószínűleg csak a régimódiak és takarékoskodók választanak száraz vasalót az alkalmankénti, csekély mennyiségű vasaláshoz. Ezek a legalacsonyabb teljesítményűek az összes típus közül (sokáig tart a vasalás), és a vasalás során a textíliát vízzel kell permetezni. Előnyük azonban, hogy egyáltalán nem kell számolni a vízkővel, viszont annál több erőfeszítést igényel, hogy tökéletesen kivasalt ruhadarabot kapjunk.

+ Könnyen kezelhető és karbantartható
+ Könnyű
+ Jól tárolható
+ Olcsó
+ Energiahatékony

- Lassabb vasalás

Nem alkalmas érzékeny szövetekhez, szintetikus anyagokhoz és túlszárított vászonhoz.

Száraz vasalók

Gőzölős

Jelenleg ez a legelterjedtebb vasalótípus. A gőzölős vasalók lényege, hogy rendelkeznek egy gőzölő berendezéssel, amely a vasalófelületen lévő lyukakon keresztül gőzt nyom ki. A száraz vasalókhoz képest a ruha így nedvesebbé válik, és a vasaló könnyebben siklik rajta.

+ Alkalmas minden típusú textíliához és túlszáradt ruhához
+ Gyors és hatékony vasalás
+ Könnyű kezelhetőség
+ Jó ár-érték arány

Gőzölős vasalók

gőzállomás

Gőzállomás

A gőzállomás a legalkalmasabb nagy mennyiségű ruha vasalásához. A gőzfejlesztős vasalók teljesítménye többszöröse a gőzölős vasalókénak, hála a külső gőzfejlesztőnek, amely egyben víztartály is, és egy tömlővel csatlakozik a vasalóhoz. A gőz tehát nem a vasalóban keletkezik, hanem a tartályban, ahonnan aztán a vasalóba kerül. Ennek eredményeképpen még a nehezen kezelhető és gyűrött textíliák is könnyedén vasalhatók.

+ Alkalmas minden típusú szövethez és keményített vászonhoz is.
+ Könnyű súly
+ A legerősebb vasalók
+ Vasalási sebesség
+ Alacsony vasalási felületi hőmérséklet - nem kell az anyagtípusnak megfelelően beállítani.

- Magasabb ár
- Nagyobb helyet foglal

Gőzállomások

2 különböző típus:

Bojlerrel

A bojler elvén működő gőzállomás a legelterjedtebb változat. A víz gőzzé alakítása egy bojlerben történik, amelybe egyben vizet is öntünk. Nagy teljesítményűek, viszont a vizet vasalás közben nem lehet újratölteni, mivel a bojler állandó nyomás alatt áll.

Fűtőbetéttel
A tartályban lévő víz fokozatosan átkerül egyik kamrából a másikba, ahol gőzzé alakul át. Ezek általában kisebb teljesítményűek, mint a bojleres változatok, viszont a víz vasalás közben újratölthető.

ruhagőzölő

Ruhagőzölő

A ruhagőzölő készülék függőlegesen felakasztott ruhák gőzölésére szolgál. A kényes szövetek, például kárpitok, kabátok, zakók stb. és különböző típusú függönyök, sötétítők és szintetikus anyagok számára az egyetlen lehetséges megoldás. A kisméretű, kis víztartállyal rendelkező kézi modellek mellett léteznek gőzölők ruhatartóval és gőzfejlesztővel is, amelyek lényegesen hosszabb műveleteket is el tudnak végezni.

+ Még a kényes anyagokkal is kíméletes
+ Könnyű és hordozható
+ Gyors és egyszerű használat
+ A kézi modellek ideálisak utazáshoz
+ Ideális a szennyes gyors felfrissítéséhez

- Nem alkalmas nagyon gyűrött ruhák vasalására
- Nem alkalmas nagy mennyiségű szennyes vasalására

vasalógép

Vasalógépek

A nagy vasalófelületnek, a hőnek, a gőznek és a nyomásnak köszönhetően egy minőségi vasalóprés bármire képes. A vasalás másodpercek kérdése, az eredmény pedig tökéletes. Kiválóan alkalmas nagy mennyiségű ruhanemű, függöny, törölköző stb. vasalására, valamint minden textília esetében használható.

+ Páratlan teljesítmény

- Magas ár
- Több helyet foglal

vasaló rendszer

Vasalórendszerek

A gőzölős vasalórendszerek professzionális, nagy teljesítményű ruhaállványok, amelyek gőzállomással és esetleg gőzölővel is rendelkeznek. Azok számára készültek, akik csak a legjobbal érik be. A legtöbb modell olyan kiváló funkciókkal is fel van szerelve, mint pl. a Bluetooth mobilalkalmazás, tippek sokasága az egyes anyagtípusok leghatékonyabb vasalásához, speciálisan módosított gőz a fertőtlenítő hatás fokozása érdekében, stb.

+ A legmodernebb technológia
+ Minden típusú ruhához minden egy helyen
+ Kompromisszumok nélküli gyors és tökéletes vasalás

- Magasabb ár

Milyen paramétereket érdemes figyelembe venni

Teljesítmény

Minél nagyobb a teljesítmény, annál gyorsabban termel gőzt a vasaló. A több gőz azt jelenti, hogy gyorsabban és kevesebb erőfeszítéssel vasalhatod a ruháidat. Az abszolút minimum 1400 W. Mégis az az ideális, ha legalább 2000 W-os vagy annál nagyobb teljesítményű modellt szerzel be.

Gőzteljesítmény

A gőzteljesítményt a percenként kibocsátott gőz grammjában fejezik ki. Ez minden gőzölős vasaló és gőzölő legfontosabb paramétere. A gőz mennyisége közvetlenül befolyásolja a készülék vasalási képességét. A vízszintes vasalás 40-50 g/perc gőzzel kiegyenesíti a gyűrődések túlnyomó többségét, míg a függőleges gőzölés körülbelül 100 g/perc gőzt igényel. A makacs gyűrődések vasalásához hasznos a 220-600 g-ra való teljesítménynövelés lehetősége.

Gőznyomás

Egy olyan érték, amely a nagy nyomással működő gőzvasalóknál játszik szerepet. Nagyobb nyomás esetén a gőz könnyebben áthatol a szöveten. Igazán nagy nyomásnak a 6 bar vagy annál nagyobb nyomás tekinthető.

A vasalótalp anyaga

A vasalók minőségét nem elsősorban a készülék anyaga határozza meg, amely a retró modellekben általában műanyag vagy fém, hanem a vasalófelület anyaga. Ennek tartós, tapadásmentes anyagnak kell lennie, amely könnyen siklik a szöveten, és jól eloszlatja a hőt.

Rossz minőségű vasalófelület esetén a vasalószövet elhasználódásakor megsérülhet, és a vasaló teljes élettartama alacsonyabb lesz.

Tömeg

Minél nehezebb a vasaló, annál jobban ki tudja simítani a ruhákat nyomás nélkül.
Ha gőzölős vasaló mellett döntesz, ne feledd, hogy a súlyba általában nincs beleszámítva a tartályban lévő víz.

Tartály térfogata

A nagy tartálytérfogat különösen a magas gőzteljesítményű modellek esetében fontos. Minél több vizet tud tárolni, annál tovább tud vasalni folyamatosan. Az utazóvasalók rendelkeznek a legkisebb, 40-60 ml kapacitású tartállyal. A kézi gőzölők tartálya körülbelül 300 ml, a legnagyobb, 1600 ml kapacitású tartályok pedig a gőzfejlesztős vasalókban találhatók.

milyen vasalót vegyek

Vasaló kiválasztása technológia szerint

Automatikus kikapcsolás

A vasaló automatikusan kikapcsol, ha egy ideig nincs használatban, és így megelőzi az esetleges baleseteket.

Vízkőtelenítés

A vízkőmentesítő rendszerrel ellátott vasalók esetében nem szükséges desztillált vizet használni. A csapvíz elegendő, és feleslegessé válik a tisztítás. Hosszú távon ráadásul a desztillált víz vásárlásával is pénzt takaríthatsz meg.

Anyagfelismerés

Automatikusan beállítja a hőmérsékletet és a gőznyomást az anyaghoz, amellyel éppen érintkezik.

Gőzhatás

Egyszerre nagy mennyiségű gőz kibocsátása.

Csepegésgátló (Anti-drip)

A csepegésgátló funkcióval rendelkező vasalók megelőzik a páralecsapódást és a gőzcsöpögést.

Öntisztítás

Az öntisztító vasalók képesek a vasaló tartályának hatékony öblítésére. Ez a benne lévő vizet maximális hőmérsékletre melegíti fel, amit aztán egyszerűen leereszt. A vízkő eltávolításához azonban speciális vízkőtelenítő funkcióra van szükség.

Függőleges gőzölés

A vertikális gőzölős vasalók függőlegesen is képesek vasalni a ruhákat. Ehhez nagyobb gőzteljesítményre van szükség, amelynek legalább 100 g gőznek kell lennie percenként.

Ionizátor

Ez az egyik legfejlettebb funkció, amelynek segítségével a vasaló finomabb gőzt hoz létre, amely mélyebben behatol a szövet szerkezetébe.

Gőzölő csúcs

Minden szeglet tökéletes vasalásához hasznos funkció a gőzölő csúcs, amely a vasalófelület többi részéhez hasonlóan lyukakkal van ellátva, amelyeken keresztül gőz áramlik.

Eco

Az eco üzemmódba való átkapcsolással a vasaló akár 20%-kal kevesebb energiát használ. Ez azok számára ideális, akik pénzt szeretnének megtakarítani.

Gyakori kérdések

Érdemes gőzállomást vásárolni?
Szükséges desztillált vizet önteni a vasalóba?
Melyik a legjobb vasalófelület?