Hogyan vásároljon TV- és monitortartót?

A tévé- és monitorállványok, TV-tartók sokoldalú megoldást jelentenek a tévé vagy monitor megemelésére és esztétikus elhelyezésére. Először is át kell gondolni, hogy a tévét tartósan a falra vagy egy bútordarabra szeretné-e rögzíteni, vagy a közeljövőben tervezi-e áthelyezni. Ebben az esetben egy mobil állvány valószínűleg jobb megoldás lesz.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

A TV-tartók típusai

Konzol

  • Fali konzolok a tévé vagy monitor falra vagy bútorra történő rögzítéséhez
  • Kevesebb helyet foglal
  • Az állványokhoz képest általában nagyobb teherbírású
  • Rögzített elhelyezés a mozgatás lehetősége nélkül

Állvány

  • A TV/monitor megemeléséhez
  • Teljesen hordozható
  • A konzolokhoz képest szélesebb lehetőségek a képernyő elhelyezésére és beállítására
  • Alacsonyabb teherbírás mint a konzolok esetében
  • Több helyet foglal
  • Kevésbé elegáns megjelenés

Milyen típusú konzolok és állványok kaphatóak?
Rögzített - ez a típusú rögzítés nem teszi lehetővé a képernyő áthelyezését. Mivel nincs forgatható mechanizmusa, általában kis távolságban tartja el a készüléket. A hátlapi csatlakozókhoz és kábelekhez való hozzáférés ezért általában nehézkes, és a képernyőnek a tartóból való eltávolítása is szükséges lehet.

Mobil - egy ilyen állvánnyal könnyen mozgathatja a képernyőt, ami jól jöhet például különböző bemutatótermekben vagy irodákban. Egyes modellekben a képernyő pozíciója rögzített, míg másokban még több mozgásteret tesz lehetővé a forgatásnak köszönhetően.

Forgatható karral vagy kar nélkül - mind a tartók, mind az állványok olyan változatokban kaphatók, amelyek lehetővé teszik a képernyő különböző módon történő mozgatását a telepítés után. A kar nélküli forgó állványok általában lehetővé teszik a képernyő akár 90°-os elforgatását a központi tengely körül. A karral ellátott tartók lehetővé teszik a TV vagy monitor sokkal szélesebb tartományban történő mozgatását.

Kihúzható - hasonlóan működnek, mint a forgatható karos tartók, de amellett, hogy gyakorlatilag bármilyen szögben elforgathatók, a bázistól való távolságot is beállíthatja. Ez teszi a legsokoldalúbb típussá, azonban a kialakítás bonyolultsága miatt meglehetősen drága is.

Dönthető - általában lehetővé teszi a képernyő lefelé, bizonyos esetekben felfelé történő elforgatását. A kialakítás hasonló a fix rögzítésekhez, de a fogantyúval ellátott karok a megfelelő tengelyen mozgathatók. Ezeket a tartóelemeket leginkább akkor használják, ha a képernyőt magasabban helyezi el a falon, és nem szeretné, hogy megdőljön.

Mennyezetre szerelhető - ezek a konzolok lehetővé teszik a mennyezetre történő felszerelést. Nagy részük további elforgatás és dőlés lehetőségét is biztosítja, és túlnyomó többségük kábelrendező rendszerrel rendelkezik, amelyet a mennyezeti tartóból tovább lehet vezetni a sínek alatt.

Pozicionálható - ezt a fajta állványt vagy konzolt leggyakrabban munkamonitorokhoz használják. Ez azért van, mert lehetővé teszi a magasban való forgást, a dőlést és a felfelé történő kinyúlást.

A készülék típusa

Mindig a készülékhez igazított tartó vagy állvány típusát válassza. A monitortartó sokkal kisebb teherbírású, de a középtengely körüli szélesebb elfordulást bírja. A tévék esetében értékelni fogja az oldalirányú csúsztatás vagy a fel-le billentés lehetőségét.

Teherbírás

A nagy teherbírás elengedhetetlen ahhoz, hogy a tartó szilárdan rögzüljön a falban. Ideális esetben olyan modellt válasszon, amely néhány kilogrammos, különösen akkor, ha a tévét hosszú távra a falra szereli. A túlterhelés drasztikusan lerövidíti az élettartamot.

Mindig győződjön meg arról, hogy a szerkezet teherbírása nagyobb, mint a tévé vagy monitor súlya.

Súly

A súly különösen fontos az olyan állványok esetében, amelyeket gyakran kell mozgatni és szállítani, például irodákban. Tartók esetében elsősorban a teljes teherbírás felmérésére használják, amikor például egy bútorhoz rögzítik.

Képátló

Ne feledkezzen meg a kijelző átmérőjéről, amelyet a tartó befogadni képes. A legtöbb modell 37 és 70 hüvelyk közötti átlót támogat.

Maximális képernyőátló
17-36 hüvelyk
37-70 hüvelyk
70 hüvelyk felett

Mindig győződjön meg arról, hogy a tartó megfelel a VESA rögzítési szabványoknak, amelyek a TV hátoldalán található egyes csavarfuratok távolságát jelölik.

Gyakori kérdések

Mennyibe kerül egy tévé- vagy monitortartó vagy -állvány?
Mennyire fontos a látótávolság?
Mi a VESA szabvány?
Hogyan kell helyesen felszerelni a falra szerelhető konzolt?