Hogyan vásároljon tápegységet?

A számítógépes tápegység a számítógépes berendezések alapvető része. Mielőtt új tápegységet választana, tudnia kell, hogy milyen energiaigénye van a számítógép hardvereinek. A tápegység teljesítményét a beszerelt alkatrészekhez kell igazítania, valamint más paraméterekhez, mint például a csatlakozók száma, a hűtőborda típusa stb.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 5 perc

A tápegységek alapvető méretei

A számítógépes tápegységek három általános formátumban kaphatók, amelyek meghatározzák fizikai méreteiket, valamint különböző burkolatok használatához kapcsolódnak.

ATX tápegységek

A számítógépes tápegységek túlnyomó többsége ma az ATX (Advanced Technology eXtended) szabványon alapul, amely meghatározza a számítógépben lévő alkatrészek elrendezését, méreteit és egyéb paramétereit. A legtöbb számítógépház, alaplap és további alkatrészek is ezt a formátumot követi. Az ATX a legtöbb asztali számítógépben használt legelterjedtebb megoldás.

+ A tápegységek leggyakoribb formátuma
+ Széles választék
+ Alacsony ár

Az ATX tápegység méretei 150×86×140 mm. A mélység gyártótól függően változhat.

TFX tápegységek

Az ATX-hez képest ezt a formátumot ritkán használják, és elsősorban mini vagy média számítógépekhez tervezték. Ezért a TFX tápegységek nagyon kompaktak, és általában kisebb teljesítményt érnek el, mivel ezek a számítógépek alacsony energiafogyasztással rendelkeznek. A tápegység csatlakozói az ATX szabványt követik.

+ Kisebb formátum

- Alacsonyabb teljesítmény

SFX tápegységek

Az SFX egy kis formafaktorú (az ATX-hez képest körülbelül feleakkora térfogatú), Mini-ITX gépházakban és kompakt játékrendszerekben való összeszerelésre tervezett típus. Az SFX tápegységek elegendő energiát biztosítanak a nagy teljesítményű PCIe grafikus kártyák működtetéséhez, mindemelett általában csendesek, megbízhatóak és hatékonyak. Általában 80 mm-es ventilátorral rendelkeznek.

+ Kompakt méret
+ Elég erős 12V-os ág a PCIe komponensek táplálásához

- Kisebb ventilátor
- Korlátozott termékválaszték

Paraméterek

Teljesítmény
A számítógépes tápegységeket 300 és 1200 W közötti teljesítménnyel gyártják. A teljesítményigény mindig a számítógép beállításának típusától és az abban használt alkatrészek energiafogyasztásától függ. Általánosságban a számítógépek 3 csoportba sorolhatók.
● Normál, úgynevezett irodai PC-k - legfeljebb 400 W-os teljesítmény elegendő.
● Gaming PC-k - általában egy 600W-os tápegység szükséges.
● Rendkívül nagy teljesítményű PC-k - 800 W-os vagy annál nagyobb teljesítményű tápegységet igényelhetnek.

A grafikus kártyáknak van a legnagyobb energiaigényük. Nem ritka, hogy a legerősebbek fogyasztása meghaladja a 200 W-ot.

A komplett teljesítmény mellett ellenőrizze annak eloszlását az egyes feszültségágak között. Lényeges, hogy a tápegység mekkora teljesítményt képes leadni a +12 V-os ágra, amely a modern számítógépeknél kulcsfontosságú, mivel a processzort, a grafikus kártyát és a 3,5"-os merevlemezeket táplálja.

Hatékonyság
A hatásfok vagy hatékonyság azt jelenti, hogy a felhasznált energiából mennyit vesznek igénybe ténylegesen. A mai PC tápegységeknél ez már alapértelmezésben 80% feletti. A tápegység hatékonysági szintjét a 80 Plus minősítés jelzi. Ezek az alábbiakban a legalacsonyabbtól a legmagasabbig növekvő sorrendben vannak felsorolva.

Hatásfok Hatékonyság 20%-os terhelés mellett Hatékonyság 50%-os terhelés mellett Hatékonyság 100%-os terhelés mellett
80 PLUS 82% 85% 82%
80 PLUS Bronze 85% 88% 85%
80 PLUS Silver 87% 90% 87%
80 PLUS Gold 90% 92% 90%
80 PLUS Platinum 92% 94% 92%
80 PLUS Titanium 94% 96% 94%


A PC tápegységek a legnagyobb hatásfokot 50% körüli terhelésnél érik el. Ha az Ön beállítása általában 250 W-ot fogyaszt, akkor célszerű 500 W-os tápegységet választania.

A nagy hatékonyságú tápegységnek köszönhetően a számítógép üzemeltetése során jelentősebb összeget takaríthat meg az áramfogyasztáson. Azonban, ha a számítógép hetente több órán át üzemel, akkor nem fogja megtéríteni a nagy hatékonyságú tápegységbe való befektetését.

Tápcsatlakozók
A tápegységek kimenetén több csatlakozó található a különböző alkatrészek táplálására. A legfontosabbak a következők:

● A 24 tűs tápcsatlakozó az alaplap tápellátására szolgál.
● Az ATX12V 4-tűs/8-tűs tápcsatlakozó az alaplaphoz csatlakozik, és külön tápellátást biztosít a processzor számára.
● A 4/8 tűs perifériacsatlakozók (Molex) a merevlemezek, CD-, DVD- és Blu-Ray-meghajtók hagyományos tápellátására szolgálnak.
● A 4-tűs Berg (mini-Molex) egy kis csatlakozó a 3,5"-os floppy meghajtók táplálására.
● 15 tűs SATA tápcsatlakozók különböző SATA-csatlakozós komponensekhez (merevlemez és CD, DVD, Blu-Ray meghajtók).
● 6/6+2/8 tűs tápcsatlakozók a PCI-Express-en keresztül csatlakoztatott bővítőkártyákhoz.

Ami a vezeték méretét illeti, a 45-50 cm körüli kábelhosszúságú tápegységek alkalmasak a mini és midi-torony szekrényekhez. Azonban még ez sem biztos, hogy elegendő a nagyobb házak esetében. A magasabb teljesítményű tápegységek esetében hosszabb kábelezéssel kell számolni, mivel ezeket úgy tervezték, hogy több alkatrészt tápláljanak. A jobb tápegységek esetében a lapos kábelek a trend, amelyek kevesebb helyet foglalnak el mint a masszív fonattal ellátott vezetékek.

A számítógép tápellátása által biztosított alapfeszültségek a következők: 3,3 V, 5 V, 12 V és -12 V.

Győződjön meg arról, hogy elegendő hat- vagy nyolctűs csatlakozókábellel rendelkezik a megadott videókártyához. Gyakran egy pár ilyen csatlakozóra van szükség egyetlen nagy teljesítményű videókártya áramellátásához.

A kábelek moduláris felépítése
A moduláris kábelezés lehetővé teszi, hogy csak a szükséges kábeleket csatlakoztassa a tápegységhez. A tápegységek lehetnek modulárisak vagy fél-modulárisak. A félig moduláris tápegység 24 tűs fix kábellel rendelkezik az alaplap tápellátásához, és 8 vagy 4 tűs kábellel a processzor tápellátásához. SATA, Molex és 6 tűs grafikus csatlakozó vagy leválasztható.

Hűtés típusa és zajszint
Hő keletkezik, amikor a konnektorból a tápegységbe táplált energia átalakul. Minél nagyobb a tápegység hatásfoka, annál kevesebb hő keletkezik. A hűtésre egyébként is szükség van, ezért a számítógépes tápegységek általában aktív ventilátorral vannak ellátva. A legtöbb gyártó a tápegységet 12-14 cm-es ventilátorral szereli fel.

A ventilátorok mindig termelnek bizonyos mértékű zajt. Összességében azonban elmondhatjuk, hogy egy minőségi tápegység normál üzemben egyáltalán nem hallatszik. Nagy terhelés esetén a zaj észlelhetővé válhat.

A minőségi számítógépes tápegységek úgynevezett passzív hűtési funkcióval is rendelkeznek, ahol a ventilátor nem forog, és a hőt egy fém hűtőborda vezeti el. A tápegységek automatikusan átkapcsolnak ebbe az üzemmódba, amikor nincs szükség nagy teljesítményre - gépelés, internetezés stb. közben. Nem ajánljuk a tisztán passzív hűtéssel rendelkező tápegységeket.

Gyakori kérdések

Mi történik, ha a tápegység nem elég erős?
Mekkora teljesítményű tápegységre van szükségem?
Mennyi a tápegység élettartama?