Hogyan válasszunk robotporszívót?

A takarító robotnak köszönhetően hetente akár több órányi időt is megspórolhatsz más tevékenységekre - például pihenésre vagy a hobbijaidra. Ez a kis készülék segít tisztán tartani a padlót és a szőnyegeket az egész házban vagy lakásban. Egyszerűen csak válaszd ki az otthonodnak megfelelő modellt. Hogyan válassz robotporszívót, hogy tisztán tartsd az otthonod, de a készülék ne tévedjen el takarítás közben?

Hogyan válassz robotporszívót

Hogyan válasszunk robotporszívót típus szerint
Milyen robotporszívót vásároljunk szőnyegre

 • A szőnyegek tisztításáratervezett robotporszívók kifinomult forgókefés rendszerrel rendelkeznek
 • Hatékonyan összegyűjtik a hajat, port és alkalmasak állatszőr porszívózására is
 • Önállóan, a jelenléted nélkül porszívóznak
 • Segítenek tisztán tartani a háztartást
 • Ezek a robotporszívók allergiások és asztmások számára is alkalmasak
 • A kemény padlót és a szőnyegeket egyaránt képesek felporszívózni
 • Az alacsonyabb küszöbök sem jelentenek számukra akadályt

Mérlegeld azonban az alábbi szempontokat is:

Már a vásárlás előtt fontos tudni, hogy a robotporszívó nem helyettesíti a kézi porszívót
Magasabb vételár
Gyengébb szívóteljesítmény

Vedd figyelembe a padló típusát is.

Hogyan válassz robotporszívót felmosóval

 • Egyes robotporszívó modellek felmosó funkcióval is rendelkeznek
 • Kemény padlóra és szőnyegre egyaránt alkalmasak
 • A csomagolás tartalmaz egy törlőkendőt a szennyeződések és a por felsepréséhez, valamint nedves felmosáshoz
 • A padlót először felporszívózza, majd felmossa
 • A felmosókendő még a legfinomabb port is eltávolítja a padlóról

Jó tudni:

Szőnyegtisztításkor a törlőkendőt el kell távolítani
A porszívózás és a felmosás kombinációja valószínűleg nem lesz olyan hatékony
Magasabb vételár

Felmosó robotok

Kizárólag kemény padlók tisztítására alkalmasak, automatikusan elkerülik a szőnyegeket, és nem haladnak át a küszöbökön. A 2 az 1-ben felmosó robotporszívóknál kifinomultabban végzik a felmosást - a felmosó robotok vizet permeteznek maguk elé, amit aztán egy felmosókendővel feltörölnek. Nem rendelkeznek szennyeződés- és portartóval, így a padlón lévő szennyeződések közvetlenül a felmosókendőn tapadnak meg. A felmosókendők mosógépben moshatók.

Egy adott modellt szeretnél választani?

Az év csúcskínálatát megtalálod A legjobb robotporszívók cikkünkben.

robotporszívó fajták

Milyen paraméterekre figyelj

Teljesítmény

Ez a paraméter alapvetően azt jelöli, hogy a porszívó mekkora nyomást tud kifejteni - ezért láthatod néha a „szívóerő” kifejezést is. A robotporszívók esetében leggyakrabban 10-40 W közötti értékekkel találkozhatsz, amik lényegesen alacsonyabbak, mint a hagyományos porszívók esetében. A kialakítás és a tömítés a robotporszívóknál is nagyon fontos.

Elektromos energiafelvétel és fogyasztás

Ez a számérték szintén watt (W) mértékegységben van megadva, de az elektromos energiát jelenti, amelyet a porszívó működés közben fogyaszt. A magasabb érték tehát nagyobb áramfogyasztást jelent, de a modellek közötti különbségek nem kirívóak.

Zajszint

Ha nem szeretnéd, hogy zavarjon a porszívó működése, akkor vizsgáld meg a zajszintet, és ideális esetben hasonlítsd össze a gyakorlati felhasználói tapasztalatokkal. A legcsendesebb porszívók zajszintje kevesebb, mint 61 dB, ami valóban csendes működést jelent. Ezzel szemben a leghangosabb modellek 70 dB körül mozoghatnak. Ha azonban nem porszívózol minden nap, és főleg akkor fogod működtetni a porszívót, amikor nem tartózkodsz otthon, akkor a magasabb zajszint nem jelent majd gondot.

Méretek és súly

Egy szokványos robotporszívó általában kör alakú, 30-40 cm átmérőjű, és minél nagyobb a porszívó, annál nagyobb az a terület, amelyet egyszerre képes feltakarítani. A magassága megközelítőleg 8 cm, és abban az esetben fontos, ha a porszívót a bútorok alá is be szeretnéd engedni. A robotok súlya általában 2,5 és 4 kg között mozog - a drágább és jobban felszerelt modellek általában nehezebbek.

A portartály térfogata

A robotporszívók méretéből adódóan a felporszívózott szennyeződés tárolására szolgáló tartályok lényegesen kisebbek, mint a hagyományos porszívóké. Többnyire 0,3-0,8 liter között mozog a térfogatuk. Ha nagyobb lakásod van, vagy erős szennyeződéssel van dolgod, például egy háziállat miatt, akkor mindenképpen legalább egy 0,5 l tartály kapacitású modellt válassz.

Akkumulátor

A robotporszívókat 2 különböző típusú akkumulátorral árulják. Egyes olcsóbb készülékek NiMH akkumulátorokat használnak, de ezek rövidebb élettartamuk és a rendszertelen töltést rosszul tűrő tulajdonságaik miatt nem kifejezetten ajánlottak.

A modernebb Li-Ion akkumulátorok sokkal nagyobb számban vannak jelen a piacon, és több éves használat során is megtartják a kapacitásuk nagy részét. Ez nagyon eltérő a robotporszívók esetében: egyes modellek csak 2600 mAh-t vagy annál kisebb kapacitást kínálnak, míg mások akár 5000 mAh-t is.

Az akkumulátor kapacitása és töltése

A maximális porszívózási idő az akkumulátor kapacitásával függ össze. Minél nagyobb az akkumulátor kapacitása, a porszívó annál hosszabb porszívózási időt kínál, tehát annál nagyobb felületet képes kitakarítani egyetlen feltöltéssel. Ezt a paramétert leginkább a nagy felületek esetén nem érdemes alábecsülni. Az optimális akkumulátor-üzemidő általában 2-3 óra között van.

A legtöbb robotporszívó ugyan képes visszatérni a töltőállomáshoz, majd feltölteni önmagát, azonban fontos, hogy a töltés ne vegyen igénybe túl sok időt. Ez ugyanis feleslegesen meghosszabbítaná a takarítási folyamatot. A töltés ideális esetben maximum 4 óra.

takarító robot típusok

Robotporszívó kiválasztása funkciók szerint

 • Felmosás – a takarító robot nem egyszerre végzi a porszívózást és a felmosást. A felmosás megkezdése előtt általában a portartályt egy víztartállyal kell helyettesíteni, és egy speciális felmosó textíliát kell felhelyezni. Egyes készülékek nem rendelkeznek víztartállyal, így a textíliát külön kell beáztatni.

 • Távvezérlés – lehetővé teszi a porszívó kényelmes be- és kikapcsolását, és bizonyos esetekben más funkciók, például az időzítő vagy a porszívó üzemmód vezérlését is. Egyes vezérlőkkel megjelölhetsz bizonyos területeket, ahol a porszívónak intenzívebb tisztítást kell végeznie, vagy amelyeket ki kell kerülnie.

 • Forgó kefék – Ahhoz, hogy a takarítás valóban hatékony legyen, a készüléknek forgó kefékkel kell rendelkeznie. A forgó mozgásnak köszönhetően nagyon hatékonyan befújják a szennyeződéseket a szívónyílásba.

 • Robotporszívók UV lámpával – az UV lámpa a mikrobák megsemmisítésére szolgál.

 • HEPA szűrő – akár 3 mikron méretű finom porszemcséket, poratkákat és más allergéneket is képes felfogni.

 • Érintésmentes akadályérzékelés – a korszerű környezetérzékelő rendszernek köszönhetően a takarító robot még azelőtt felismeri az akadályokat, mielőtt azokkal érintkezne. Az egyetlen hátránya, hogy a porszívózás minősége gyengébb azok közvetlen közelében.

 • Robotporszívó Wi-Fi-vel – lényegében azt jelenti, hogy egy mobilalkalmazáson keresztül vezérelhető. Egyszerűen indítsd el a takarítást a munkahelyedről vagy bevásárlás közben.

 • Időzítő – lehetővé teszi, hogy beállíts egy adott időpontot, amikor a porszívó elkezdi a takarítást.

 • Automatikus töltés – amennyiben a készülék alacsony töltöttségi szintet észlel, automatikusan visszatér a töltőállomáshoz. Egyes robotok töltés után ott folytatják a takarítást, ahol korábban abbahagyták.

 • Lépcsőérzékelés – a porszívó alján elhelyezett érzékelők érzékelik a nyitott tereket, és megakadályozzák, hogy lépcsőn vagy más nem kívánt akadályon áthaladjon.

 • Virtuális fal – lehetővé teszi egy virtuális határérték beállítását, amelyet a takarító robot nem lép át. Ez az egyik változata a navigációs robotporszívónak.

Hogyan állíthatsz fel egy virtuális falat?

Ez többféleképpen is megvalósítható. A legegyszerűbbek a mágnesszalagok, amelyek elhelyezése közvetlenül a padlóra nem túl praktikus.

Fejlettebb megoldást a virtuális falak jelentenek, amelyek olyan kis készülékek, amelyek a kívánt határvonal szélére helyezve egy speciális sugarat bocsátanak ki, amelyet a robotporszívó nem lép át. A legjobb modellek, amelyek képesek helyiségtervek készítésére is, teljes mértékben lehetővé teszik a határvonalak virtuális létrehozását, például egy kapcsolódó mobilalkalmazás segítségével.

A legfejlettebb takarító robotok már egészen csendes működésre képesek.

Előfordulnak olyan „balesetek”, amikor a porszívózás önmagában már nem elég. Szőnyegtisztítás házilag című cikkünkben találsz néhány hasznos tanácsot a makacs foltok eltávolítására.

Hasznos tanácsok

Karbantartás
Padló típusok
Takarítás helyszíne
Működési alapelv
Alapanyagok és a kivitelezés minősége
Porszívó kialakítása
Tartálycsere