Hogyan vásároljon tabletet?

A mai modern táblagépek ősének a személyi számítógéphez opcionálisan csatlakoztatható érintésérzékeny táblák tekinthetőek. Ugyan a tabletek egyik fő követelménye, a hordozhatóság nem volt még cél ezeknél az eszközöknél, de lehetővé tették a kézi rajzolást, írást a számítógépen, illetve akár az egeret helyettesítő eszközként is használhatóak voltak.

Tervezéshez, rajzoláshoz használt eszközként a mai napig jelen vannak érintőképes gépek.

A PDA-k, notebookok és az okostelefonok fejlesztésénél szerzett technológiai tapasztalatok nagyban hozzájárultak a mai köznyelvben tabletnek nevezett eszközök kialakulásához.

Az első, kereskedelemben kapható tablet az 1989-ben piacra dobott Grid System GRiDPAD volt, amely monokróm kijelzővel rendelkezett, és az adatbevitel tollal történt. Persze ez a gép még igencsak kezdetleges volt, viszont abban az időben jócskán meghaladta korát.

Hosszú éveken keresztül ugyan jelentek meg újabb táblagépek de egyik sem hozott igazán nagy áttörést, egészen 2010-ig, amikor piacra került az Apple által gyártott iPad. A sikert követően a nagyobb hardvergyártók is megjelentek a saját eszközeikkel és megkezdődött a piaci verseny ebben a szegmensben.

A tablet kiváló választás lehet, amikor nagyobb képernyőn és akár egyéb extra funkciókkal szeretné használni az okostelefonon is elérhető alkalmazásokat úgy, hogy közben a hordozhatóság előnye továbbra is megmarad. A mobilitásból fakadó hiányosságok kompenzálhatók különböző kiegészítők vásárlásával, így teljes értékű társ lehet akár otthon, akár utazáskor.

Rendszerezze az elképzeléseit

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

  • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
  • Mennyibe kerül ma egy tablet és milyen tudással rendelkeznek az egyes modellek?
  • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a típust vagy a hordozhatóságot?
  • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
  • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy tabletnek?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen tabletet szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új eszközében.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely funkciók, tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb funkciókról, amelyekkel tabletjének mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat az Tablet PC kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

A táblagépek lényegében hordozható számítógépek érintőkijelzős vezérléssel, amik többségében leegyszerűsített, táblagépekre szabott alkalmazások futtatására képesek. Követelménynek tekinthetőek a vezeték nélküli kapcsolatot biztosító integrált eszközök, a mikrofon, a kamera és a hangszórók. Hasonlóan a mai modern telefonokhoz, a kijelzőt használva tudja vezérelni az eszközt. Nagy különbség a mobiltelefonokhoz képest a méretesebb kijelző. A nagyobb képernyő jobb felhasználói élményt tud nyújtani mint egy okostelefon, mégis könnyebben hordozható, mint egy laptop, hiszen nincsen fizikai billentyűzete, így kisebb helyen is elfér.

A tabletek között nincsenek olyan éles határvonalak, amik miatt egyértelműen különböző típusokba lehetne őket sorolni, viszont bőven vannak olyan tulajdonságok, amikben eltérhetnek.

Fontos eldönteni az elején hogy mire szeretné elsősorban használni a vásárolni kívánt eszközt. Ez már önmagában segíthet a fentebb felsorolt tulajdonságok közötti választásban. Elérhetőek ugyan irodai, videoszerkesztő vagy egyéb hasonló alkalmazások is, de amennyiben rendszeres munkavégzéshez használt gépre van szüksége, akkor jobban járhat egy notebookkal. Igaz, hogy az átlagos tabletek sokszor nem rendelkeznek olyan magas specifikációkkal, mint egy laptop, de a kompakt kialakításuk teljesen elegendő lehet egyszerű feladatok ellátására, mint az e-mailek olvasása, az online böngészés, az egyszerűbb játékok, a videónézés.

Természetesen aki ettől függetlenül is egy tablet mellett teszi le a voksát (például az érintőképernyő miatt), az is megtalálhatja a számára legkedvezőbb terméket, ami ötvözi a jó teljesítményt, a viszonylag nagy kijelzőt és egyéb fontos funkciókat, amikre szükség lehet. Jó példa erre a Microsoft Surface termékvonala, amely egyszerre tekinthető tabletnek és egy Windows notebooknak is.

Másik fontos kérdés, hogy milyen operációs rendszerrel rendelkező tabletet szeretne használni. Amennyiben már van okostelefonja, akkor érdemes megfontolni, hogy az azzal azonos operációs rendszerrel telepített tabletet vásárolja meg. Ennek köszönhetően már egy jól ismert kezelőfelület fogadja, és akár a már megvásárolt alkalmazásokat is telepítheti mindkét eszközre.

A legfontosabb szempontok

Ár
Méret
Felbontás
Tárhely
Processzor, RAM

További fontos paraméterek

Operációs rendszer
Internetelérés
Akkumulátor üzemidő
Tablet gyerekeknek

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

A legnépszerűbb tablet gyártók kínálatában hatalmas termékválaszték áll a vásárlók rendelkezésére. Amennyiben anyagi lehetőségei engedik, érdemes nagy gyártók készülékei közül választani például funkcionalitásbeli, kompatibilitásbeli okokból.
Az Apple iPad, a Samsung Galaxy Tab, a Microsoft Surface, vagy a
Huawei MediaPad / MatePad a legnépszerűbb készülékek közé tartozik.

Bizonyos eszközök külön megvásárolhatóak a tabletekhez. Ilyen például az érintőceruza, amely precíz rajzolást tesz lehetővé, ezáltal a grafikai munkákat megkönnyítheti.

Kaphatóak univerzális, vagy kifejezetten az adott márkájú eszközhöz való billentyűzetek is (vezetékes vagy bluetooth kapcsolattal rendelkező), amelyek egyben tokként és állványként is funkcionálhatnak.

Némely tablethez csatlakoztatható egér is, ennek kompatibilitási listáját érdemes ellenőrizni az adott készülék leírásában.

Vásárolhat tabletekhez való dokkolót (töltőállványt), továbbá érdemes lehet még megemlíteni a tabletekhez való kijelzővédő fóliákat.

A GPS modullal felszerelt tabletekkel lehetősége van az éppen aktuális tartózkodási helyének meghatározására, megosztására.

A HDMI kimenet segítségével hasonlóan például a notebookokhoz, lehetősége van külső megjelenítő eszközhöz csatlakoztatni tabletjét.

Legyen körültekintő

Jól ismert, hogy az RF (rádiófrekvenciás) sugárzásnak igen magas „termikus” hatása van, ami azt jelenti, hogy emeli a test hőmérsékletét. Aggodalomra adhat okot, hogy a mobil készülékek, tabletek által kibocsátott alacsony RF-sugárzás egészségügyi problémákat okozhat a felhasználóknál: például fejfájást, depressziót vagy szorongást, amennyiben nem használják körültekintően.

Általánosságban elmondható, hogy a mobil eszközöktől való függőség és a pszichológiai egészség közvetlen kapcsolatban állnak egymással. A túlzott használat rosszul befolyásolhatja a serdülők mentális egészségét: rosszkedvűnek, fáradtnak tűnhetnek.
Amennyiben a gyermeke számára vásárolna tabletet, tudnia kell, hogy a javasolt átlagos életkor 12 és 13 év között van, tehát amikor nekik választ készüléket, az legyen egy megalapozott, személyes döntés, amely változhat a gyermek érettsége és igényei alapján.

Amikor készülékét tisztítja, ne használjon erős vegyszereket vagy bő folyadékot a tisztításhoz, csak az erre alkalmas tisztítószert használja a kijelző megtisztítására.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető tableteket, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.
Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a termékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.
Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb tabletet, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

  • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
  • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
  • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
  • Olvashat véleményeket is a Boltokról, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
  • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Úgy gondoljuk, hogy döntése most már biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik tablet illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!