Hogyan vásároljon szánkót, bobot?

Amikor végre leesik a hó, még a legnagyobb hideg sem tántorítja el a gyerekeket a téli szórakozástól. Ilyenkor itt az ideje elővenni a szánkókat, bobokat, hócsúszkákat és minden mást, amivel egy nagyszerű téli szórakozást lehet kerekíteni számukra. Ráadásul léteznek kormánykerékkel ellátott modellek is, így az utazás élménye még intenzívebb lesz.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

A szánkók, hócsúszkák típusai

Bob

A bobok könnyűek, könnyen kezelhetők, és rengeteg színt és funkciót kínálnak.

Kaphatók fékkel ellátott bobok, amelyek megkönnyítik a gyermek számára a megállást.
A kormányzott kerekekkel ellátott bobok ideálisak a kisgyerekek számára, akiknek nehézséget okozhat a bob irányítása a lábukkal.
A háttámlával ellátott bobok 3 pontos biztonsági övvel kombinálva még nagyobb biztonságot adnak.

Anyaguk műanyag vagy fém.

+ Alkalmas még a legkisebb gyermekek számára is
+ A 3 pontos biztonsági övvel ellátott bobok nagyon biztonságosak
+ Könnyű kezelhetőség
+ Alacsony súly

- Alacsonyabb teherbíró képesség
- Nem alkalmas nehezebb emberek számára

> Bobok

Szánkó

A szánkó nagyobb teherbírású, és felnőttek is könnyen használhatják.

Léteznek fékkel ellátott szánkók, amelyek segítségével könnyebb hirtelen megállni.
A kormánykerékkel ellátott szánkó lehetővé teszi az irányítást.
A háttámlával és övvel ellátott szánkó nagyobb biztonságot ad a gyerekeknek.
Anyagukat tekintve lehet fém, műanyag vagy fa.

+ Nagyobb terhelhetőség
+ Tartósság

- Nagyobb súly

> Szánkók

Felfújható bob

A felfújható bobok és szánkók tartós gumiból készülnek, és a felfújható vízi csónakokhoz hasonlítanak. Ezeket lábbal és kézzel lehet irányítani, és általában fogantyúkkal vannak ellátva. Nagyon könnyűek, kompaktak, gyorsak és jó hőszigeteléssel rendelkeznek. Nagy hátrányuk azonban a mechanikai sérülésekkel szembeni alacsony ellenállás, hiszen egy kiálló bot vagy egy élesebb kő elég ahhoz, hogy kiszakadjanak.

+ Könnyű tárolás
+ Hordozhatóság
+ Alacsony súly
+ Nagy lejtmeneti sebesség
+ Jó hőszigetelés

- Alacsony ellenállás a mechanikai sérülésekkel szemben

Tányér

Könnyű és kompakt hócsúszka. Műanyagból készül, és néha van egy fogantyú a közepén, hogy hordozni és tartani lehessen őket. Az irány és a sebesség a lábakkal szabályozható. A fogantyúknak köszönhetően hátizsákhoz is rögzíthetőek.

+ Könnyű súly
+ Alacsony ár
+ Fogantyú a lejtőn való lefelé haladáshoz

> Hócsúszkák

Gyerek hódeszka

Ez a gyerek snowboard egy könnyű műanyag csúszka, amely nem hódeszka helyettesítésére szolgál. Segítségével azonban a gyerek megismeri a snowboardozás elveit. Hócsúszkaként is használható.

Paraméterek

Terhelhetőség
A terhelhetőség határozza meg, hogy hány kilogrammot képes a modell szállítani. Általában a szánkók teherbírása nagyobb, és 80 és 140 kg között mozog. A bobok általában csak 25 és 80 kg közötti súlyt tudnak szállítani.

Méret és személyek száma
A legnagyobb szánkók mérete körülbelül 125 × 36 × 52 cm, a boboké pedig 98 × 56 × 30 cm. Kaphatók 1 férőhellyel vagy 2 férőhellyel rendelkező modellek.

Súly
Egy szánkó súlya 4-5 kg, míg egy bobé 1,5-4 kg.

Anyag és kivitelezés
A szánkók hagyományos anyaga a fa, de nem ez a legelterjedtebb. Valójában több szánkómodell műanyagból készül. A bobok esetében leggyakrabban műanyagot talál. A gyerek snowboardok és csúszkák szintén műanyagból készülnek.

A szánkóknál fontos a szövés minősége; jól rögzítettnek kell lennie, és erős anyagból kell készülnie, amely nem kopik el hamar. Ha a szánon vagy bobon fém alkatrészek vannak, azokat be kell vonni, hogy megvédjék a korrózió ellen.

Felszerelés

Fékek - a fékek leggyakrabban a bobokon találhatók meg, de néhány szánkón is vannak. A sebesség szabályozására és - ha mindkét oldalon vannak - a haladási irány megváltoztatására szolgálnak.

Kormánykerék - mind a bobokon, mind a szánkókon megtalálható, és az irányváltoztatásra szolgál az utazás során. Különösen kisgyerekek számára nagyszerű.

Háttámla - mind a bobokon, mind a szánkókon jelen lehet. Különösen hasznos gyerekeknek. Külön is megvásárolható, és bármikor fel-le szerelhető.

Biztonsági öv - kisgyerekek vagy mozgáskorlátozott személyek számára készült bobokon és szánkókon találhatók. A bokánál, a térdnél és a medencénél rögzítik őket. A 3 pontos biztonsági övek a kisgyerekek bobjain is a felszerelés részét képezik.

Teleszkópos húzózsinór - előnye a hagyományos zsinórral szemben, hogy csak akkor húzza ki, amikor a bobot vagy a szánkót húzza. Lefelé haladva a kötél a szerkezet belsejében tekeredik fel, és nem akadályozza a mozgást.

Gyakori kérdések

Mi alkalmas nehezebb terepre?
Mi a megfelelő az óvodai kirándulásokhoz?
Léteznek bobok és szánkók a fogyatékkal élők számára?