Hogyan vásároljon sátrat?

Önnek is hiányoznak a gyerekkori kalandok, amikor kempingezni járt és táborokban töltötte az éjszakát? Vásároljon sátrat és máris lesz egy mesélnivaló története.

Választáskor mindig különösen figyeljen arra, hogy hány férőhelyes a sátor, milyen funkcióval rendelkezik, és ne feledkezzen meg a sátor súlyáról sem. Ha a sátrat néhány órán keresztül a hátán fogja cipelni, ajánlatos egy könnyű típust választani.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

A sátrak típusai kialakítás szerint

Túrasátor

Éjszakai túrázáshoz, evezős tanfolyamokhoz, kerékpártúrákhoz vagy akár fesztiválhétvégékhez, javasolt összecsukható, 1-3 személyes sátrat választani. Ezek a túrasátrak tavasztól őszig, még nedves időben is használhatók. Alaposan ellenőrizze a vízoszlop mértékét és a tömeget, mivel ahogyan a név is mutatja, ezek túrasátrak, így valószínűbb, hogy a hátán fogja cipelni, nem pedig az autója csomagtartójában.

> Túrasátrak

Családi sátor

Válasszon családi sátrat, amelyben egynél több személy is kényelmesen elfér. Egyes modellekben akár a lábon állás sem akadály. Egy esős délutánt kényelmesen kártyázással vagy társasjátékozással is eltölthet el egy ilyen sátorban. Garantált a tágas hely és a kényelem. A túrasátrakhoz képest azonban ennek a sátornak a felállítása hosszabb időt vesz igénybe.

Expedíciós sátor

A tartós és stabil expedíciós sátrak szélsőséges körülmények között is menedéket nyújtanak. Még a hó sem állhat az útba, nemhogy a heves eső vagy a hegyi szél. A sátrat könnyű felállítani, túrázás közben nem mozog ide-oda a hátán, így teljes mértékben élvezheti a hegymászást. Azonban ennek az ára jóval meghaladja a túrasátrak árát.

Strandsátor

Tartson kéznél egy strandsátrat, hogy megvédje önt a tűző naptól és kizárja a környező zajokat. A könnyű kialakításnak köszönhetően könnyen összecsukható, és bárhol elhelyezhető a strandtól a kertig. Ezeket a sátrakat azonban nem éjszakai alvásra és kempingezésre tervezték.

> Strandsátrak

Önfelállító sátor

Más néven feldobható sátor vagy két másodperces sátor. Ez a sátor minden olyan lelkes kempingező számára ajánlott, aki már belefáradt a hosszú felállítási időbe. Különleges szerkezetének köszönhetően kicsomagolás után magától felállítódik. És hová menjünk az ilyen típusokkal? Talán egy fesztiválra, a vízpartra vagy egy kerti partira.

> Önfelállító sátrak

Paraméterek

A sátor alakja

Kupolasátor
Táborhelyeken általában a kupolasátrak használata népszerű, amelyek alaprajza négyzet alakú, iglura emlékeztető. Ezeket a szerkezeteket leggyakrabban a sátor legmagasabb pontján egymást keresztező rúdpár segítségével állítják fel. Akár családi, akár expedíciós sátrat keres, a kupolasátrat minden változatban megtalálja. Az expedíciós sátrak több rúddal rendelkezhetnek a nagyobb stabilitás érdekében, a rögzítés elve azonban hasonló. Ezek a sátrak könnyen összecsukhatók, strapabírók és a belső tér a lehető legjobban kihasználható.

! A kupolasátrak nagyon hasonlítanak az úgynevezett geodéziai sátrakhoz. Ezek általában nagyobbak, és több rúdra van szükség a felépítésükhöz, így nagyobb stabilitást és strapabírást biztosítva.

Alagút sátor
A kupolasátrakkal ellentétben, az alagútsátrak téglalap alakú alapját mindig rögzíteni kell. A fő rúd a legszélesebb ponton határozza meg a sugarat, az oldalsó rudak pedig a nagyobb stabilitást szolgálják. Az alagutas kialakításnak köszönhetően a tömeg-hely arány meglepően jó. Ezt a sátortípust széllel szemben ajánlott felállítani, ahol a szerkezet maximális stabilitást mutat, mivel az oldalról jövő széllökéseket nehezebb elviselni.

A-kialakítású sátor
A klasszikus A-alakú sátrat ma már nem használják a rosszul kialakított belseje miatt. A sátor felállítása két rúddal történik, amelyek a sátor tetejét tartják. A ponyva többi részét kötelekkel és cövekekkel rögzítik. A kevésbé stabil kialakítás jó alkalmi alváshoz enyhe körülmények között, viszont erős esőben az oldalfalak megereszkednek, és könnyen átengedik a vizet.

Anyag és kivitelezés

Tető
A duplafalú sátor általában poliamidból vagy poliészterből készül. Ezeknek a szintetikus anyagoknak köszönhetően a sátor nem ázik be. Ha sátrát poliuretán bevonattal vagy szilikon alapú szerekkel kezeli, akkor gond nélkül elindulhat a zord időjárásba. Bár a szilikonos kezelés növeli a sátor súlyát, az alacsony hőmérséklettel szembeni ellenálló képességét is növeli. Egyes sátrak ripstop, vagyis elszakíthatatlan szerkezettel is megvásárolhatók. Ez megakadályozza a szakadást és a repedések további terjedését.

● Poliészter és poliuretán kezelés - leggyakrabban a felső réteg; alacsonyabb ár, kiváló légáteresztő képesség, nagyobb súly és nedvszívó képesség.
● Poliészter, poliuretán kezelés és szilikon bevonat - drágább sátrak, nagyobb tartósság az UV sugarakkal szemben, nem szívja magába a nedvességet, nagyobb súly, kisebb légáteresztő képesség, strapabírás.
● Poliészter, poliuretán kivitel, szilikon bevonat és ripstop szövet - könnyebb súly, rendkívüli strapabíróság, magasabb ár, nem vonzza a nedvességet.
● Nejlon, külső és belső szilikon bevonat és ripstop szövet - könnyű, UV védelem, nem nedvszívó anyag, kevésbé légáteresztő, magasabb ár, nincs varratragasztás.

Belső tér
A sátor hálószobájának légáteresztőnek kell lennie, éppen ezért a belső rétegek könnyű hálós anyagokból vagy vékony szövetből készülnek. A nejlonhálók jobban átengedik a levegőt és könnyebbek, míg a szövetek jobban szigetelnek és védenek az elemekkel szemben.

A hálószobák gyakran sárga és narancssárga színűek, mivel ezek a színek vizuálisan megnövelik a teret és jó hangulatúvá teszik azt.

Padló
A padló nagyobb terhelést jelent, mint a sátor bármely más része, ezért ennek minél tartósabbnak és vízállóbbnak kell lennie. Erre is tökéletesen alkalmasak a poliészterből vagy poliamidból készült szintetikus anyagok. Ezek elég tartós anyagok, és nem hagyják, hogy nedves pocsolyák képződjenek a sátorban. Az olcsóbb, túlrétegzett PVC hajlamosabb a repedésre, ezért alkalmi kempingezésre ajánlott enyhe körülmények között.

Varratok
Akár ragasztott, akár újraragasztott varratokról van szó, minden alkalommal ugyanaz a helyzet. A jó varratragasztás fontos a sátorba történő vízszivárgás megelőzése érdekében. Ennek oka, hogy ezek a területek a legérzékenyebbek a víz behatolására. A varratokat alulról, vízhatlan szalaggal ragasztják le. A jobb minőségű sátrak úgynevezett varrat nélküli kivitelben is megtalálhatók. Az ilyen kialakítás maximálisan ellenáll az esőnek.

Légáteresztő képesség
A magasabb vízoszlopú sátorban valószínűleg nem fog gondot okozni a szivárgó víz, de a fülledt levegő miatt alvási nehézségei lehetnek. Ezért ezeknek a vízálló sátraknak (és nem csak azoknak) jól megtervezett szellőzőrendszerrel kell rendelkezniük. Ezt például két bejárat vagy speciális, zárható szellőzőnyílások segítik, amelyekből a sátorban változó számú lehet. A szellőzőnyílások a sátor alján, a szerkezet tetején vagy középen helyezkednek el.

● Szellőzőnyílások a sátor alján: ezek közelebb vannak a fejhez, így a kilélegzett levegő hamarabb kiszellőzik, viszont hatékonysága nem maximális, mivel a nedvesség kicsapódik a sátor felső rétegében.
● Szellőzőnyílások a szerkezet tetején: optimális légáramlás a nagyobb hőszivárgás árán.

Felépítés

Sátorhuzat
A sátor felső rétegét huzatnak nevezik. Választhat egy- vagy kétrétegű változatot, általában poliamidból vagy poliészterből. Ha a sátornak két huzata van, akkor egy felső rétegből és egy alsó rétegből áll.

Egyrétegű sátrak

 • Alkalomszerű használat enyhe körülmények között
 • Csekély súly
 • Egyszerű felállítás
 • Megfelelőség
 • Nagyobb súly
 • Igényesebb kivitelezés

Kétrétegű sátrak

 • Megakadályozza a belső páralecsapódást
 • Könnyen szárad
 • Nagyobb kényelem
 • Nagyobb súly
 • Igényesebb kivitelezés

Rudak
A sátor felállítása előtt általában össze kell csatolni a rudakat, az egész szerkezet tartóoszlopait. Minél több rúdja van a sátornak, annál erősebb és stabilabb, azonban a felállítása nehezebb.

Laminált rudak - az egyik olcsóbb megoldás; szerkezetek nehezebbek, törésre hajlamosabbak, egyszerűbb turistasátrakhoz alkalmasak.
Durawrap rudak - erősebb poliuretán fóliával kezelt laminátum, erősebb, kevésbé hajlamos törésre, de még mindig viszonylag nehéz.
Duralumin rudak - jobb minőség, kisebb súly, de nagyobb szilárdság és strapabírás, drágább túra- és expedíciós sátrakban található meg, a rudak könnyebben áthúzhatók az alagutakon.
Acél rudak - családi sátrakhoz való kialakítás, nagy strapabírás és hosszú élettartam; a rudak nem hajlanak meg, közvetlenül a gyárból előre megformázottak, nehezek, nem alkalmas a háton való hordozásra.
Skandia rudak - a duralumínium és szkandium ötvözetéből készült rudak erősebbek és könnyebbek a klasszikus duralumíniumhoz képest, viszont árban sokkal drágábbak, expedíciós modellekben használják.

Méret
Ne feledkezzen meg a méretekről, mind kiterítve, mind összehajtva. Hasonlítsa össze az értékeket azzal, hogy hogyan fogja szállítani a sátrat (csomagtartó, hátizsák) és hol fogja felállítani (tágas kemping, korlátozott hely a hegyekben). Azt is jó tudni, hogy hány embernek kell a sátornak menedéket nyújtania, és mit szeretne tárolni benne. Ne feledje, hogy 2 ember hátizsákkal a sátorban hasonló méretű lesz, mint 3 ember. Ezért a sátor kiválasztásakor azt is vegye figyelembe, hogy rendelkezik-e előszobával a hátizsákok tárolására. A legnagyobb kínálatot az 1-4 személyes sátrak között találja.

Tömeg
Hegyi kerékpártúrára vagy néhány napos kempingezésre indul sátorral a hátán? Válasszon könnyű vagy ultrakönnyű modelleket, akár 2 kg-ig, amely ideális lesz 1-2 személy számára. Egy 2-3 személyes sátor súlya 3-5 kg között van.

A sátor súlyát ne próbálja a tartósság rovására csökkenteni. Különösen az alpesi túrázáshoz a funkcionalitás kulcsfontosságú, és ez gyakran nagyobb súllyal jár.

A családi modellek súlya 7 és 15 kg között lehet, de a súly miatt egyáltalán nem kell aggódnia, mivel ezeket a típusokat általában autóval szállítják.

Vízoszlop

A vízoszlop azt jelzi, hogy mennyire vízálló a sátor. A számot milliméterben mérik, és minél magasabb a szám, annál jobban ellenáll a vízszivárgásnak, de annál kevésbé légáteresztő az anyag. Ebben az esetben olyan sátrat kell keresnie, amely jól szellőzik. A vízállóságot több tényező is befolyásolja, mint például az anyag, a használt burkolatok, a vízlepergető kezelések és a sátor varratai. Különbséget teszünk a sátorfal és a sátrotpadló vízállósága között.

Padló
A sátor padlója fejti ki a legnagyobb nyomást, ezért vízállóságának nagyobbnak kell lennie, mint a felső rétegnek. A következő táblázatban látható:

5 000 mm - általános túrázás
5000-8000 mm -esős körülmények
8000-10 000 mm - zord és extrém körülmények, nehezebb súlyú emberek

Tető
Országon belüli kempingezésre készül a családjával? Akkor akár 3000 mm vízoszlopú sátorral is beéri. Igényesebb körülmények között történő utazás esetén, válasszon 3 000 mm-nél nagyobbat, azonban így az egész szerkezet súlya nagyobb lesz. Az alábbi táblázat segíthet a választásban:

1500-2000 mm - mérsékelt körülmények
2000-3000 mm - esős körülmények
6000-10 000 mm - intenzív expedíciók és alpesi körülmények

Hasznos tanácsok

Karbantartás
A megfelelő méret