Hogyan vásároljon routert?

Manapság egy átlagos háztartás elképzelhetetlen internetes kapcsolat nélkül. Ennek a kialakításához szükséges hálózati eszköz a router, ami képes adatok fogadására és azok számos eszköz felé történő továbbítására, mint például számítógép, laptop, mobiltelefon, nyomtató stb.


Ezeknek az eszközöknek a maradéktalan kihasználásához több szempontból is ideális internet kapcsolatra van szükség, ami egy minőségi router nélkül nem tud megvalósulni. A router valójában az otthoni hálózat és az internet között foglal helyet, ráadásul a segítségével biztonságossá is teheti hálózatát.

Rendszerezze az elképzeléseit

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

  • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
  • Mennyibe kerül ma egy router és milyen tudással rendelkeznek az egyes készülékek?
  • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza a sebességet, a méretet vagy a hatótávolságot?
  • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
  • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy routernek?


Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen routert szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új eszközében.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely funkciók, tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb funkciókról, amelyekkel routerének mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Router kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

Ahhoz, hogy kiválaszthassa a megfelelő eszközt az otthoni hálózatához, fontos tisztában lennie néhány alapvető dologgal:

Az internetre való csatlakozáshoz alapvetően szükség van egy hálózatra. Az internetszolgáltató és a lakása közötti átjáró a szélessávú modem, amit a legtöbb hazai szolgáltató biztosít az Ön számára. Ez a készülék különböző portokon keresztül kommunikál. A bejövő jelet egy úgynevezett WAN porton keresztül kapja (Wide Area Network). Ezt a jelet küldi tovább a LAN (Local Area Network) portokon keresztül, amiket egy Ethernet kábellel össze lehet kapcsolni az arra alkalmas eszközzel. Sok, manapság használt modem rendelkezik beépített vezeték nélküli (Wi-Fi) rendszerrel is, így alapesetben nincs is szükség további készülékre. Azonban sokszor ezek a beépített csatlakozási pontok magukban nem elegendőek egy gyors és stabil hálózat fenntartásához, így ilyen esetben is érdemes routert használni.

A mobil eszközök kényelmes, és otthona bármely részében való használatához szükséges továbbá egy megbízható Wi-Fi kapcsolat kialakítása.
Szintén ilyenkor jönnek szóba a routerek, amik egyaránt lehetővé teszik a hálózat vezetékes vagy vezeték nélküli elérését is.
Amit tudni érdemes, hogy az Ethernet alapú, kábeles csatlakozás gyorsabb és biztonságosabb, így főleg asztali számítógépeknél ajánlott a használata. Ennek ellenére a vezeték nélküli kapcsolat használata gyakoribb a mobilitás miatt.

Vezeték nélküli hálózat működéséhez két eszközre van szükség. Az egyik a csatlakozási pont (AccessPoint), azaz a készülék, ami képes leadni a Wi-Fi jeleket. A routerek beépített csatlakozási ponttal rendelkeznek.
A másik oldalon pedig egy Wi-Fi kliensre van szükség, ami beolvassa ezeket a jeleket. Jó pár évvel ezelőtt ez egy külön készülék vagy USB stick volt, ma már az összes telefonban, számítógépben és tabletben beépített Wi-Fi kliens található.

A vezeték nélküli hálózatoknak több fontos tulajdonsága is van. Ilyenek a sebesség mellett a hatótávolság, a biztonság és a stabilitás.

A hálózatok, és ezáltal a routerek sebességét is megabit per másodpercben mérjük (Mbps), ez értelemszerűen az egy másodperc alatt átvitt adat mennyiségét mutatja meg. Minél magasabb ez a szám, annál gyorsabb lesz az adott rendszer.

A Wi-Fi rendszerek különböző szabványok alapján kerülnek besorolásra, amelyek meghatározott értékeket jelentenek a sebességre vonatkozóan, tehát a különböző szabványok különböző sebességekre képesek. Ezek a technológia fejlődésével természetesen folyamatosan változnak. Ennek azért van jelentősége, mert a korábban használt szabványok, technológiák (a / b / g / n) nem képesek napjaink szupergyors internetét a sokféle készüléken működtetni. Az alábbi táblázat mutatja az elmúlt években végbement fejlődést:

Generáció Évszám Szabvány Sebesség
- 1999 802.11 2 Mbps
Wi-Fi 1 1999 802.11b 11 Mbps
Wi-Fi 2 1999 802.11a 54 Mbps
Wi-Fi 3 2003 802.11g 54 Mbps
- 2008 802.11y 54 Mbps
Wi-Fi 4 2009 802.11n 600 Mbps
Wi-Fi 5 2013 802.11ac 1300 Mbps
Wi-Fi 6 2018 802.11ax 9600 MbpsFontos szabály, hogy minden hálózat csak olyan gyors lehet, mint a leglassabb készülék az adott hálózaton!
Hiába kínál a szolgáltatónk nagy sebességet, amikor egy több éves, 54 Mbps maximális gyorsaságú routeren keresztül továbbítja a jelet. Ez oda-vissza érvényes. Hiába van extra gyors sebességet támogató routere, amikor a szolgáltató alacsonyabb sebességű internetet biztosít.
Az is fontos emellett, hogy a különböző eszközöknek (modem, router, kliens) mind támogatniuk kell ugyanazt a szabványt. Egy régebbi mobilkészüléken például nem lehet kihasználni az új, szupergyors Wi-Fi hálózatot.

A hálózati ismeretek alapjaihoz tartozik még a frekvenciák ismerete. Jelenleg a 2.4 Ghz és 5 Ghz-en működő frekvenciák vannak használatban. Az előbbi nagyobb hatótávot biztosít, viszont mivel a legtöbb eszköz ezen a frekvencián kommunikál, így itt sokkal nagyobb lehet az interferencia. Az 5 Ghz frekvencia kevésbé zsúfolt és képes nagyobb adatcsomagok gyorsabb átvitelére is, azonban ennél jelentősen csökken a hatótáv.

A legfontosabb szempontok

Ár
Sebesség
LAN portok száma
Hatótávolság

További fontos paraméterek

Single vagy dual band
Future proofing
Design
Gyártók
Hasznos funkciók

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

Az okos routerekkel tetszés szerint lehet elosztani a rendelkezésre álló sávszélességet. Okostelefonos irányításra is alkalmasak, sőt, egyes modelleknél arra is van lehetőség, hogy az saját magától felismerje a felhasználási mintákat és az alapján működjön. Emellett más hasznos funkciók is elérhetőek ezeknél a készülékeknél. Például mobil eszközről letiltható kiválasztott gépekről a Wi-Fi elérés, akár akkor is, amikor éppen nem otthon tartózkodik.

Legyen körültekintő

Biztonsági szempontokból mindenképpen fontos a hálózatának megfelelő jelszavas védelme. Négy jelentősebb szabvány létezik. Ezek közül a WEP mára elavult, és ingyenesen letölthető programokkal akár könnyedén feltörhető. A WPA és a WPA2 szabványok sokkal jobb védelmet nyújtanak, ám ezek közül is csak a WPA2 szabványt támogató készülékekkel érdemes foglalkozni. Az utóbbi szabvány nem csak hogy nehezen feltörhető, hanem a Wi-Fi jel erősségére is jótékony hatással lehet. Egyre inkább jellemző a WPA3-at használó eszközök piachódítása is, ami további biztonsági fejlesztéseket biztosít, melyek megnehezítik a hálózatokra való betörést - viszont erre még kicsit várni kell, amíg rendesen kiforrja magát és minden felhasználó biztonsággal használhatja.

Az egyszerű hálózati beállításokban segít a WPS (Wi-Fi Protected Setup) rendszer, ami lehetővé teszi a hálózat biztonságos felépítését akár egyetlen gombnyomással. A kapcsolódáshoz a vezeték nélküli hozzáférési pontban vagy routerben beállítható jelszó helyett egy 8 számjegyű PIN kódot kell használni, amit általában az eszközre ragasztott matricáról lehet leolvasni.

Érdemes megemlíteni továbbá a Wi-Fi Directet is. Ez olyan klienseknél elérhető, amiket közvetítőként lehet használni - vagyisi lehetővé teszi a mobilnet megosztását, ezáltal egy saját Wi-Fi hálózatot létrehozva.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető routereket, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.

Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a készülékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb routert, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

  • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
  • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
  • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
  • Olvashat véleményeket a Boltokról is, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
  • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Válassza az Ön számára legkedvezőbb ajánlatot!

Úgy gondoljuk, hogy most már döntése biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik router illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!