Hogyan vásároljon projektort?

Egy projektor fokozza az otthoni filmnézés élményét, és a kollégák vagy ügyfelek számára tartott prezentációkat is élvezetesebbé teszi. Ahhoz azonban, hogy a kivetítő minden előnyét kihasználhassa, a megfelelő modellt kell kiválasztania. Milyen paramétereket kell figyelembe venni vásárlás előtt?


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

A projektorok típusai

A megfelelő projektor kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja, hogy hogyan fogja használni. Alkalmanként fog működni otthoni köryezetben, vagy naponta az irodában? Filmeket vagy prezentációkat szeretne vetíteni? Egy fix helyen lesz, vagy hordozni fogja? Győződjön meg arról is, hogy a kivetítő alkalmas a tervezett helyre.

Projektorok otthoni használatra

Az otthoni projektorokat elsősorban filmnézésre vagy játékra tervezték. Ehhez párosul a széles látószögű képarány és a nagyobb felbontás, leggyakrabban a Full HD (1920×1080 px) és a 4K (3840×2160 px) közötti skálán. A színvisszaadásnak is jó minőségűnek kell lennie, amit magas kontraszt támogat.

+Nagy felbontás
+ Kiváló minőségű színvisszaadás

Irodai projektorok

Az irodai projektorok szabványos képarányokat használnak (4:3 / 5:4 / 16:10), így ideálisak prezentációkhoz vagy más dokumentumok megtekintéséhez. Emellett alacsonyabb a kontrasztjuk és gyakran alacsonyabb a felbontásuk is, de ez nem jelent túl nagy akadályt a használatukban. A fent említett hátrányok miatt az olcsóbb modellek közé tartoznak.

+ Megfizethető ár

- Alacsonyabb kontraszt és felbontás

3D projektorok

A 3D projektorok speciális szemüveggel kombinálva lehetővé teszik a 3D-s kép megjelenítését. Ezek különösen alkalmasak filmekhez, de vannak olyan játékok is, amelyek támogatják ezt a technológiát.

Az aktív 3D-s vetítés kettős képkockasebességet és olyan szemüveget használ, amely felváltva fedi a bal és a jobb szemet. Előnye a 3D kijelző kiváló minősége és a bármilyen felületre történő vetítés lehetősége, hátránya viszont a drága és nehezebben használható szemüveg.

+ Vetítés bármilyen felületre
+ Kiváló minőségű 3D kép

- Magasabb ár és nehezen használható szemüveg

A passzív 3D vetítés két együttműködő projektorból áll, amelyek különböző árnyalatú képeket bocsátanak ki. Az előnye az olcsóbb polarizált szemüvegek használata, míg a hátrányai közé tartozik a speciális képernyő szükségessége és a gyengébb 3D-s megjelenítés minősége.

+ Alacsonyabb szemüvegár

- Speciális képernyőt igényel
- Alacsonyabb 3D képminőség

Mini projektorok

Amennyiben azt tervezi, hogy a projektorát sokat fogja cipelni, nézzen szét a mini projektorok között. Itt olyan kompakt készülékeket talál, amelyek elférnek egy kisebb zsebben, például egy hátizsákban vagy táskában. Sokuk beépített akkumulátorral is rendelkezik, így extra helyet és a konnektor keresésével járó gondokat is megspórolhatja. Egyszerűen töltse fel a projektort otthon vagy az irodában, és máris több órán át vetíthet vele. Ezek a mini projektorok azonban hagyományos hálózati csatlakozással is működtethetők. A legfejlettebb technológiát azonban nem lehet kisebb testbe illeszteni, így a mobilitást a gyengébb képminőség és felbontás váltja ki.

+ Kompakt - ideális a gyakori hordozhatósághoz
+ Többnyire integrált akkumulátor

- Alacsonyabb képminőség
- Alacsony felbontás

Interaktív kivetítők

Az interaktív projektorok speciális érzékelővel vannak felszerelve, és egy elektronikus ceruzát is kap a számítógépes egér helyettesítésére. A vetítés során a ceruzával "rajzolhat" a képre, vagy jegyzeteket írhat rá.

+ Írás és rajzolás a vetített képen

Rövid vetítőnyílású projektorok

Amennyiben kevés a hely, használhat rövid vetítési távolságú projektorokat, amelyek nagy képátlót tudnak létrehozni kevesebb mint egy méter távolságban lévő hordozón. Az ilyen eszközök nem tompítják annyira a hangszórót, és kevesebb árnyékot vetnek vissza a képernyőre.

+ Kis helyiségekbe
+ Kényelmesebb az előadó számára

- Nem alkalmas nagy terekbe, például előadótermekbe

Paraméterek

Felbontás
Megadja az eredményül kapott képet alkotó pixelek számát. Minél nagyobb a felbontás, annál finomabb és jobb a képminőség. Továbbá, minél közelebb van a vetítési felülethez, annál tisztábban azonosíthatja az egyes pixeleket. Általánosságban elmondható, hogy egy adatprojektor esetében elegendő a kisebb, 1024x768 px felbontás, egy videoprojektor esetében pedig legalább Full HD (1920x1080 px) felbontást érdemes használni.

Adatprojektorok vs. videoprojektorok
A gyakorlatban két alapvető kategóriával találkozhat: adatprojektorokkal és videoprojektorokkal. Ahogy a nevük is mutatja, az előbbiek olyan projektorok, amelyeket elsősorban statikus adatok, például prezentációk vagy dokumentumok vetítésére terveztek. A második típus viszont a médiafájlok, különösen a filmek megtekintésére szolgál. A különbségek a kijelző minőségében és felbontásában, a csatlakoztathatóságban és egyéb paraméterekben találhatók.

Fényerő
Lumenben van megadva, és azt a fényerősséget jelzi, amelyet a projektor képes előállítani. 1500 lumen fényerő alatt a projektorok csak sötétített helyiségekben vagy éjszakai használatra alkalmasak. Az 1500-2500 lumen fényerősségű projektor viszonylag világos beltéri környezetben vagy sötétítő redőnyökkel együtt is használható. A 3000 lumen feletti projektorok általában a szabadban is használhatók egy napsütéses napon.

A projektorok leggyakrabban közvetlenül a falra vetítik képeket. Vetítővászon használatával azonban jobb képminőséget kaphat. A vetítővásznak általában felhúzható mechanizmussal rendelkeznek, így a vetítés befejezésekor a vetítővászon egyszerűen becsúszik a kazettába, és nem lesz útban.

Kontrasztarány
A kép legsötétebb és legfényesebb pontja közötti különbséget jelenti. Minél nagyobb az arány, annál jobb a kép minősége és annál jobban kivehetőek a részletek. Irodai projektorok esetében a 2000 : 1 értékek elegendőek, de a filmvetítéshez legalább 10 000 : 1 értékre van szükség.

Vetítési technológia
Három különböző technológia közül választhat: DLP, LCD és LED.

A DLP projektorokat stabil kép jellemzi, pontos színekkel és jó kontraszttal. Előnyük a tartósság, a képminőség romlása és a holt foltok elkerülése. Másrészt hátránya a nagyobb hűtési igény és az időnkénti szivárványhatás. A DLP projektorok egychipes változatban kaphatók irodai használatra, illetve háromchipes változatban otthoni használatra.

Az LCD-projektorok hasonló előnyökkel rendelkeznek: kisebb a felmelegedés, nincs szivárványhatás és stabilabbak a színek. A lámpa hosszabb élettartamú, de maguk a projektorok élettartama rövidebb, és idővel romlik a képminőség és a színstabilitás. A DLP-hez képest rosszabb a fekete színvisszaadásuk és jobban látható a raszterük.

A LED-es projektorok a legújabb technológia. Fényerejük azonban korlátozott, ezért csak sötétített helyiségekben használhatóak. Többnyire a hordozható mini projektorok típusába tartoznak. Ütésállóak és hosszú élettartamúak.

Vetítési távolság
A vetítési távolság azt jelzi, hogy a kivetítő milyen messze van attól a felülettől, amelyre vetít. Ez pedig meghatározza a kép méretét és ezáltal a látótávolságot. Általánosságban elmondható, hogy minél távolabb vetítik a képet, annál nagyobbnak kell lennie a megtekintési távolságnak.

Kivetítési távolság 2 m 3 m 4 m 5 m
Tipikus képátló 1-1,6 m 1,5-2,5 m 2-3,2 m 2,5-4 m


Zajszint
A zaj forrása általában a ventilátor, amely a vetítőlámpát hűti. Az otthoni projektoroknál a ventilátor általában nagyobb, ami csökkenti a zajszintet. Ez nem haladhatja meg a 30 dB-t egy normál csendes szobában. Másrészt, egy forgalmasabb irodai környezetben vagy nagyobb helyiségekben növelheti a határértéket, mivel ott a ventilátor zúgása nem lesz annyira zavaró.

Méret és súly
Ez különösen akkor fontos, ha a projektornak kijelölt helye van, és a projektornak úgy kell elférnie, hogy ne legyen útban. Vegye figyelembe a súlyt, amikor a kivetítőt tartóra vagy polcra kívánja helyezni, mivel mindkettő korlátozott teherbírású lehet. Vegye figyelembe a súlyt és a méreteket is, amikor a projektort gyakran fogja mozgatni.


A projektorok funkciói

3D vetítés - a projektor képes olyan képet vetíteni, amely kompatibilis szemüveg viselése esetén 3D hatást kelt.

Csendes üzemmód - lehetővé teszi a ventilátor sebességének csökkentését, hogy a kivetítő a lehető legcsendesebb legyen.

Távirányító - a mellékelt vagy más többfunkciós távirányítóval vezérelheti a projektor különböző funkcióit. Ez különösen nagyobb terekben jelent előnyt, míg a mennyezetre szerelt projektorok esetében a távirányítás gyakorlatilag elengedhetetlen.

Hangszóró - a hangszóró közvetlenül a projektor testébe van beépítve, így a hangzáshoz nem kell további eszközöket csatlakoztatni. Ezt a funkciót inkább irodai környezetben használjuk, mivel a beépített hangszórók minősége nem túl jó, és inkább elrontaná az élményt filmnézés közben.

Keystone korrekció - lehetővé teszi a kép ferdeségének kiegyenesítését, ha a kivetítő nem a kép közepén van. A korrekció lehet vízszintes, függőleges vagy a kettő kombinációja. Ez a funkció különösen hasznos szűk helyeken, vagy amikor a kép természetes középpontja fölé, alá vagy mellé kell vetíteni.

LensShift - az előző funkcióhoz hasonlóan lehetővé teszi a vetítőegység megdöntését a kép függőleges elmozdításához a projektor mozgatása nélkül, anélkül, hogy a kép torzulása (keystone torzítás) keletkezne.

Trapézkorrekció - Felfelé illetve lefelé történő vetítésnél a vetített kép trapéz alakúra torzul. Az erre alkalmas gépek ezt a képtorzulást képesek kijavítani a megfelelő képminőség érdekében.

Kép a képben (PiP) - a kivetítő képes két vagy több képforrással dolgozni, és megjeleníteni a kimeneteiket, például egymás mellett vagy egymás fölött.

Zoom - lehetővé teszi, hogy a kivetített képnek csak egy bizonyos részét vágja ki és nagyítsa ki anélkül, hogy a projektort mozgatnia kellene.

Miracast - a funkciót támogató eszközök, például telefonok vagy laptopok képének vezeték nélküli továbbítására szolgál.

Csatlakozás
Wi-Fi hálózat, mint az előző esetben, a funkciót elsősorban a hálózaton keresztüli kényelmes adatátvitelre fogja használni.
A HDMI egy nagyon elterjedt csatlakozó, amelyet nagyfelbontású videó és sztereó hang egyidejű továbbítására használnak.
A DisplayPort a HDMI-hez hasonló típusú csatlakozó, de magasabb maximális bitrátával. Elsősorban irodai vagy informatikai környezetben használják. Lehetővé teszi a nagy felbontású képek továbbítását hanggal vagy más adatokkal együtt.
A DVI egy régebbi csatlakozó, amelyet közepesen nagy felbontású videó továbbítására terveztek.
A VGA egy olyan csatlakozó, amelyet ma már szinte alig használnak képátvitelre. Korlátozása elsősorban az alacsony felbontásban és az átvihető színek számában rejlik.
A 3,5 mm-es jack klasszikus csatlakozó hangszórók, fejhallgatók vagy más audioeszközök csatlakoztatására.
Az USB szintén tipikus csatlakozó olyan adathordozók, mint például külső meghajtók vagy USB flash meghajtók csatlakoztatására és a rajtuk lévő fájlok megnyitására a vetítéshez.

Gyakori kérdések

Hogyan függ össze a kép mérete a vetítési távolsággal?
Milyen fényerő megfelelő egy kis szobába?