Hogyan vásároljon processzort?

A processzor minden számítógép agya, és nagyban meghatározza a teljesítményét. Válasszon tehát olyat, amely minden olyan feladatot el tud látni, amire szüksége van.

A processzor nemcsak a számítógépekben található meg, hanem minden olyan eszközben, amely számítási műveleteket végez. Míg például az okostelefonoknál vagy a televízióknál nem választhatja meg, addig egy asztali számítógép esetében a választás teljes mértékben Öntől függ, ami részben igaz a laptopokra is. A processzor mindig az alaplaphoz kapcsolódik, és a számítógép egyéb komponenseit is vezérli, ezért elengedhetetlenül szükséges. Mindegyik processzor különböző igénybevételű műveletekhez alkalmas, egyesek folyamatos működésre alkalmasak, mások rövidebb idő alatt nyújtanak maximális teljesítményt.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 5 perc

A processzorok típusai

Két nagy processzorgyártó uralja a piacot - az AMD és az Intel. Erősen versenyeznek egymással, és igyekeznek a lehető legjobb ár/teljesítmény arányú processzorokat szállítani. Mindkét márka kínál processzorokat a belépő, a közép- és a felső kategóriában, különböző alkalmazásokhoz célzott és optimalizált processzorokat.

AMD processzor

Az AMD processzorokat a nagyobb, többmagos teljesítmény jellemzi. Előnye, hogy nem kell alaplapot cserélnie, amennyiben erősebb AMD processzort szeretne.

AMD Athlon - az alapvető, legkevésbé erős sorozat, elsősorban irodai vagy multimédiás szórakozásra való használatra.
AMD Ryzen 3 és Ryzen 5 - mérsékelt munkára vagy játékra alkalmas.
AMD Ryzen 7 és Ryzen 9 - nagyon erős processzorok, amelyeket a legaktívabb felhasználók számára terveztek.
AMD Threadripper - magas magszám alacsonyabb órajelen, videoszerkesztéshez és rendereléshez vagy szimulációs modellek számításához.
AMD Epyc - szerverhasználat, nagy megbízhatóság, alacsony hibaarány, virtualizáció támogatása és akár több TB RAM.

> AMD processzorok

Intel processzor

Az Intel processzorok általában fizikai magonként valamivel erősebbek. Az alaplap cseréjét azonban általában elkerülheti, amennyiben másik Intel processzort vásárol.

Intel Pentium és Celeron - az alapvető, legkevésbé erős sorozat, irodai használatra.
Intel Core i3 - a processzorok különösen alkalmasak multimédiához és kevésbé igényes játékhoz.
Intel Core i5 és i7 - az aktív játékosoknak és a munkafeladatokra is tervezett sorozat.
Intel Core i9 - processzorok a legaktívabb játékosok, szakemberek és technológia rajongók számára.
Intel Xeon - szerverekhez és munkaállomásokhoz tervezett modellek, a megbízhatóságot növelő és a számítási hibákat csökkentő funkciók.

Az i5, i7 és i9 processzorok egy vagy több magot jelentősen fel tudnak gyorsítani (Turbo Boost), így segítve a teljesítményt a nagy igényű alkalmazásokban.

> Intel processzorok

Fontos paraméterek

Frekvencia (órajel)
Az egyik legfontosabb paramétert GHz-ben (gigahertz) adják meg. Megmutatja, hogy egy processzormag hány számítást képes elvégezni egy másodperc alatt. A nagyobb frekvencia általában nagyobb teljesítményt jelent, de nem ez az egyetlen mérőszám. A magok száma szintén befolyásolja az általános teljesítményt.

A gyártók meghatározzák az órajelek sebességét, például 4,4 és 5,3 GHz között. Ez azt jelenti, hogy a processzor továbbra is 4,4 GHz-en fog működni, és rövid távon akár 5,3 GHz-re is gyorsulhat. A maximális frekvenciát általában egy vagy két mag éri el, míg a többi alacsonyabb frekvencián fut.

Magok és szálak száma
A processzorok több maggal rendelkeznek, így egyszerre több műveletet is el tudnak végezni. Manapság két mag az alapvető magszám, ami teljesen elegendő egy átlagos irodai vagy otthoni számítógéphez. Az aktív felhasználóknak, beleértve a játékosokat is, érdemes legalább négy maggal rendelkező processzorhoz nyúlniuk. A több magot csak az alkalmazások szűk köre tudja kihasználni, de a hat, nyolc vagy több mag különösen hasznos a szerver- vagy renderelő processzorok számára.

A magok mellett a virtuális szálak is szerepet játszanak, amelyek segítik a fizikai magokat a feladatok gyorsabb elvégzésében. Így néhány processzorban találkozhatunk hyper-threading/SMT technológiákkal, azaz a magok számának virtuális megduplázásával. A teljesítménynövekedés azonban érthető módon nem olyan nagy, mint amikor fizikailag is jelen vannak.


Túlhajtási lehetőség

Sok processzor kínál feloldott szorzóval rendelkező változatot, amely lehetővé teszi a túlhajtást. Ez az eredeti frekvencia növelését jelenti. Általában ez néhány tíz százalékon belül lehetséges, de a processzor túlhajtása több energiát fogyaszt, és nagyon jó hűtést is igényel.

Túlhajtás esetén gyakran szükséges befektetni egy jobb minőségű hűtőbordába, mint amit a processzorral együtt kapunk. Egyes processzorok automatikus túlhajtási funkcióval is rendelkeznek (Turbo Boost / Turbo Core), amikor a processzor szükség esetén egy bizonyos ideig magától növeli a frekvenciát.

Cache
A cache-memóriának vagy gyorsítótárnak is nevezett memóriát a közbenső számítások tárolására használják, hogy az egyes magok párhuzamosan dolgozhassanak a feladatokon. A közte és a processzor közötti átvitel gyorsabb, mint az ideiglenes számítások tárolása a RAM-ban. Jelenleg azonban szinte mindig elegendő, és az esetek túlnyomó többségében legfeljebb egy százalékkal befolyásolja a processzor teljesítményét. A gyorsítótár-memóriát leggyakrabban MB-os egységekben adják meg.

Socket és chipset
A processzor az alaplapi foglalatba csatlakozik. A technológiai fejlődés szükségessé teszi ennek az alkatrésznek a frissítését, ráadásul minden gyártó a sajátját használja. Így ha van egy Intel processzorral ellátott alaplapja, akkor biztosan nem fog AMD processzort csatlakoztatni hozzá. Minden gyártó többféle foglalatot használ, ezért figyelembe kell vennie, hogy az alaplap foglalata és chipkészlete kompatibilis-e a processzorral.

A processzorok új generációi fokozatosan jelennek meg a piacon, amelyek mindig jelentősen nagyobb teljesítményűek és a folyamatosan javuló gyártási folyamatnak köszönhetően egyre hatékonyabbak.

Fogyasztás
TDP (Thermal Design Power - termikus tervezési teljesítmény) wattban (W) megadva. A megadott energiafogyasztás maximális terhelés mellett érvényes. Ez egy fontos paraméter az üzemeltetési költségek és a tápegységgel való kompatibilitás miatt.

Hűtés
A processzorok munka közben meglehetősen jelentősen felmelegednek. Egyes CPU-k meg tudnak birkózni a passzív hűtéssel, de a legtöbbnek saját hűtőbordára van szüksége. Egyes esetekben a gyártók közvetlenül a processzorokhoz szállítanak egyet, de ez általában csak az alapfrekvenciás beállításnál elegendő a hűtéshez. Az órajelre szánt processzorok esetében a hűtőbordát általában nem mellékelik, azt külön kell megvásárolni. A teljesítmény mellett a sebesség és a hozzá tartozó zajszint is fontos paraméter, mivel egyes hűtőbordák nagyobb terhelésnél meglehetősen hangosak lehetnek.

Gyakori kérdések

Hogyan függ össze a processzor és a grafikus kártya?
Melyik processzor alkalmas játékhoz?
A processzorba integrált grafikát fogom használni?