Hogyan vásároljon power bankot?

Mondjon búcsút a váratlanul lemerülő akkumulátornak - egy power bank a legegyszerűbb módja annak, hogy útközben is bármikor feltölthesse okostelefonját vagy egyéb eszközét. A választott kapacitástól függően egy power bank szolgálhat tartalék áramforrásként néhány tíz százalékos feltöltésig vagy néhány napig tartó áramforrásként is.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 3 perc

A powerbankok típusai

Az okostelefonok mellett a powerbankok a megfelelő csatlakozóval rendelkező egyéb eszközök - például táblagépek, fül- vagy fejhallgatók vagy egyes fényképezőgépek - töltésére is alkalmasak. Léteznek nagy teljesítményű eszközök is, amelyek képesek feltölteni egy laptopot is - természetesen ezek a magas árkategóriába tartoznak.

Kapacitás
Egy powerbank kapacitása a legfontosabb paraméter, és milliamperórában (mAh) adják meg, akárcsak a mobileszközök akkumulátorainak kapacitását. Általában minél nagyobb a külső akkumulátor kapacitása, annál nagyobb a súlya is.

Az optimális és legelterjedtebb kapacitás 10000 mAh. Az alap powerbankok 2000-5000 mAh kapacitásúak, ami elegendő egy okostelefon vészhelyzeti feltöltéséhez vagy alacsonyabb akkumulátor-kapacitású készülékekhez. Ezzel szemben a legnagyobb, laptopok töltését támogató modellek 20000 mAh vagy annál nagyobb kapacitással rendelkeznek.

8000 mAh alatt
8000-10000 mAh
10000-21000 mAh
21000 mAh vagy afelett

USB bemenetek száma

A több csatlakozó több eszköz töltésének lehetőségét jelenti. A legtöbb powerbank már legalább két csatlakozóval rendelkezik, de elterjedt az egy csatlakozós modell is. Kapható továbbá 3-4 csatlakozóval felszerelt típus is.

Egyes powerbankok többféle csatlakozót kombinálnak. Magának a powerbanknak a töltésére leggyakrabban a microUSB, illetve az USB-C vagy a Lightning csatlakozót használják.

Paraméterek

Töltés típusa
Az, hogy a powerbank milyen gyorsan tölti fel a készüléket, nagyban függ a bemeneti/kimeneti áramerősségtől. Ezt amperben (A) adják meg. Az alapmodellek csak 1 A-sak, ahol egy átlagos okostelefon nulláról a teljes töltöttségi szintre történő feltöltése több mint négy órát vehet igénybe. Így jobb, ha legalább egy 2A kimenettel rendelkező powerbankhoz nyúl, ahol az időtartam hasonló a konnektorról történő töltéshez. Egyes powerbankok gyorstöltési technológiával rendelkeznek a készülék gyorsabb töltése érdekében, míg mások napelemes töltési technológiát kínálnak.

Napelemes töltés - egyes powerbankok napfénnyel is tölthetők. A fotovoltaikus cellák kis területe miatt a teljes kapacitásig történő feltöltés meglehetősen hosszú időbe telik, de ez hasznos funkció a vészhelyzeti feltöltéshez. Ha csak néhány százalékos vészhelyzeti feltöltéshez van szüksége, és gyakran tartózkodik a szabadban, távol az elektromos hálózattól, fontolja meg egy napelemes töltő beszerzését. Ez valamivel nagyobb területű fotovoltaikus cellákkal rendelkezik, mint amekkora egy powerbankban elfér, és a fény méretétől és intenzitásától függően percek alatt működésbe hozhatja a telefont.

Vezeték nélküli töltés - az ezzel a funkcióval rendelkező powerbanks lehetővé teszi okostelefonja vagy okosórája (amelyek szintén támogatják ezt a funkciót) kábel nélküli töltését.

Gyorstöltés - ezek a tápegységek támogatják a gyorstöltést, így készüléke gyorsabban készenáll.

Akkumulátor típusa
Két típus létezik: Li-Ion és Li-Pol. Az előbbi folyékony elektrolitot, az utóbbi gél elektrolitot használ. A Li-Pol akkumulátorok drágábbak, de manapság eléggé elterjedtek. Előnyük, hogy alacsony az önkisülésük, több töltési cikluson át tartanak, és könnyebbek. Érdemes tehát magasabb árat fizetni értük.

Méret és súly
A méretek nagyrészt a kapacitáson alapulnak. A leggyakoribb 10000mAh-s powerbankok magassága körülbelül 12 centiméter, szélessége 8 centiméter, vastagsága pedig 2 centiméter. A súly a kapacitástól és a felhasznált anyagoktól is függ. A leggyakoribb, 10000 mAh körüli kapacitásnak 180-250 gramm körüli súlyúnak kell lennie.

Anyag és kialakítás
A powerbankok sokféle kivitelben kaphatók, az egyszerű műanyagtól a fémen át a tartós, gumírozott felületű változatokig. Ne feledje azonban, hogy a tartós kialakítás nem jelent automatikusan nagyobb tartósságot - ezt a gyártónak megfelelő tanúsítványokkal kell bizonyítania. Egy műanyag powerbank elegendő a mindennapos hordozáshoz egy hátizsákban. Az egyedi formák szintén befolyásolhatják a powerbank működését, például rosszabb méret/kapacitás arány vagy a túlmelegedés miatt. Különösen ügyeljen a csatlakozó kialakítására, amelynek masszívnak kell lennie.

A powerbank védelmi szintje
Az IP-szabvány kétjegyű számot használ, az első számjegy a porállósági szintet, a második pedig a vízállósági szintet jelzi. Az első paraméter esetében a legmagasabb érték a 6, ami azt jelzi, hogy képes megakadályozni bármilyen szilárd anyag bejutását az eszközbe. Víz esetén a legmagasabb ellenállási szint a 8-as, ahol a powerbank akár egy méter mélységig is bírja a merülést. A leggyakoribb minősítések, amelyekkel találkozhat, az IP64 (ellenáll a pornak és a fröccsenő víznek), az IP67 (ellenáll a rövid vízbe merülésnek is) és az IP68 (ellenáll a vízbe merülésnek egy méteres mélységig harminc percen keresztül).

Funkciók

Az akkumulátor állapotának jelzése - a legtöbb powerbank négy LED-et használ a töltöttségi állapot jelzésére, amelyek töltés közben villognak. Az alapszintű power bankok csak egy LED-del rendelkeznek, míg a fejlettebb modellek egy kis kijelzővel is rendelkezhetnek, amelyen a pontos töltöttségi szintet láthatja.

Zseblámpa - a kiválasztott power bankok rendelkeznek zseblámpával, amelyet a telefonban lévő helyett használhat.

Túlfeszültség, túltöltés, túlmelegedés és rövidzárlat elleni védelem - a minőségi tápegységek mindezen jelenségek ellen védelmet nyújtanak, megakadályozva az akkumulátor rövidzárlatát vagy túlmelegedését, ami tűzveszéllyel járhat. A túlmelegedés vagy nem megfelelő kialakítás a mobiltelefon akkumulátorának rövidzárlatához is vezethet.

Gyakori kérdések

Hány töltést bír ki a powerbankom?
Mennyibe fog kerülni a powerbank?