Hogyan vásároljon PC játékot?

A konzoljátékok fellendülése mellett a PC játékok is még mindig népszerűek, és nem is csökken a népszerűségük. Eddig a PC áll az élen a kínálatot tekintve, és könnyű elveszni a sok játéklehetőség között - természetesen minden játékosnak megvannak a kedvencei, de összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segíthetnek a PC játékok kiválasztásában.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

Játéktípusok

Versenyzős játékok

A PC-s versenyjátékok régi autókba, modern repülőgépekbe vagy a leggyorsabb motorok ülésére ültetik a játékosokat.

Az arcade versenyjátékok segítségével a fizika törvényei nélkül repülhet a levegőben, és élvezettel lehet taposni a gázt.

A szimulációs versenyjátékok kifinomult vezetési technikával rendelkeznek, és a valódi vezetési technikát utánozzák.

Stratégiai játékok

Ezek a PC játékok megdolgoztatják az agytekervényeket, és a győzelmet ésszel és taktikával lehet kiérdemelni, a siker kulcsa pedig a jó játékterv.

A valós idejű stratégiák valós időben számolnak, és nem engedik meg, hogy lankadjon a figyelem.
A fordulóalapú játékok hasonlóak a valós idejű stratégiákhoz, de a játékosok minden forduló után váltják egymást.
Az építős játékok lehetővé teszik, hogy városokat, vidámparkokat, kórházakat és még sok mást épületet hozzon létre.

> Stratégiai játékok

Logikai játékok

A rejtvényjátékok megkövetelik a játékostól, hogy kapcsolatokat teremtsen, és felfedezze, hogy melyik cselekvés milyen következményt hoz.

A stratégiai játékokhoz képest általában kevésbé összetettek, és elsősorban kisebb rejtvények és trükkös feladatok megoldására összpontosítanak.

Akciójátékok

A PC-s akciójátékok felpörgetik a játékos adrenalinszintjét, és gyakoroltatják az érzékelést és a mozgáskoordinációt. Ezek a címek arról szólnak, hogy mindenáron teljesítse a küldetést, és mindig legyen élete a folytatáshoz. Népszerűek a háborús játékok PC-n, amelyekben a játékos egy harci egységben foglal helyet.

Lövöldözős játékok - a játékos feladata, hogy megszüntesse az összes ellenséget, legyen az egy bűnöző katonai kommandó vagy egy horda zombi.
Harci játékok - változatosabb a stílus, amelyben kiiktathatják az ellenfeleket. A harci képességek teljes skáláját kínálja, a játékoson múlik, hogy kiválassza a támadáshoz szükséges kombinációt, és teljesítse az adott küldetést.

> Akciójátékok

Szerepjátékok (RPG)

A PC-s RPG-játékok egy hős karakter bőrébe bújtatják a játékost, akit aztán egy nyílt világban irányítanak. A játék követi a fő történetszálat, de egy sor további küldetéssel van átszőve, amelyek segítenek fejleszteni a készségeket és jobb felszerelést szerezni a karakter számára.

A játékon belüli hangulat és a környezet felfedezése a cél. Néhány jól ismert cím néha úgynevezett "easter eggeket" rejt, finom utalásokat más játékokra, kultúrára vagy fontos eseményekre.

> Szerepjátékok

Játékok gyerekeknek

A gyermekeknek szánt számítógépes játékok nem tartalmaznak helytelen tartalmakat, és gyakran oktatási célzattal is bírnak. A szórakoztató rejtvények és kvízek célja, hogy ösztönözzék és fejlesszék a gyermekek gondolkodását. Néhány gyermekeknek szóló PC-s játékot népszerű rajzfilm- és filmfigurák ihlettek.

A játék korhatár-besorolását a csomagoláson vagy a játék leírásában találja - ez az úgynevezett PEGI-besorolás.

Sport játékok

A sport PC-játékokban kipróbálhatja magát sportolóként, versenyzőként vagy akár vadászként. A játékos felelős az egyes mérkőzések vagy versenyek lebonyolításáért, de akár egy egész csapatot is menedzselhet és építhet.

A leggyakrabban kínált játékok a PC-s jégkorong, kosárlabda, golf, labdarúgás, de a PC-s BMX-játékok, a biatlon, a snowboard vagy a teljes olimpiai játékok is népszerűek.

> Sport játékok

Szimulátorok

A szimulátorok lehetővé teszik egy fiktív világ valósághű megtapasztalását. Különböző tevékenységeket utánoznak a valós életnek megfelelően. Néhány ilyen játékot tanításra, képzésre is használnak.

Kipróbálhatja egy sportklub irányítását, egy farmon való munkát, vagy a népszerű lovasjátékokat, ahol az állatokról való gondoskodást is megtanulhatja.

> Szimulátorok

Kalandjátékok

Olyan játékok, ahol a hangsúly a történeten és a játékos által átélt élményen van. Gyakran filmjelenetekkel vannak megszakítva - a fejlettebb PC-s játékok már valódi színészeket használnak, akiknek mozgását érzékelők érzékelik, amelyek animált karakterekké alakítják őket.

A kalandjátékokban figyelni kell a környezetre, amely gyakran nyomokat kínál a játékban való előrehaladáshoz. A kalandjátékok között sokféle műfaj megtalálható, például a PC-s horror, középkori vagy fantasy játékok.

Különleges kiadások és DLC-k (letölthető tartalmak)

A speciális kiadások az alapváltozathoz képest bónusz tartalmakat adnak a játékhoz - különleges páncélzatot egy karakterhez, járművet vagy további mellékküldetéseket. A dobozos gyűjtői kiadások gyakran szebben csomagoltak, és a játékon kívül tartalmaznak például egy soundtrack CD-t, egy szobrot a játék egyik szereplőjéről, egy kulcstartót vagy egyéb ajándéktárgyakat.

Hagyományosan, ha egy játék elnyeri az Év játéka díjat, egy speciális GOTY-kiadás jelenik meg, amely tartalmazza az összes kiegészítő tartalmat. Néha egy ilyen kiadás az említett cím nélküli játékhoz is megjelenik, általában a Complete Edition vagy a Director's Cut feliratot viselve.

Különösen a nagy stúdiók címei gyakran lehetővé teszik a letölthető tartalmak (DLC - downloadable content) megvásárlását. Egyes játékoknál ezek olyan apró kiegészítések, amelyek megkönnyítik a játékban való előrehaladást, míg más címeknél csak kis kiegészítésekről van szó, amelyek megvásárlása nem befolyásolja a játék fejlődését. Egyes stúdiók a kiterjedt DLC-kre összpontosítanak, amelyek kibővítik az eredeti történetet, vagy új csatatereket biztosítanak.

A régi, nagyon népszerű PC-s játékok esetében előfordulhat, hogy remasterelt változatokkal találkozunk, amelyekben a gyártó a tartalom hozzáadása mellett javítja a grafikát és a jelenlegi hardverek támogatását is.


Hardverkövetelmények

A számítógép teljesítménye
A PC játék kiválasztásakor a számítógép teljesítményét is figyelembe kell vennie. Egy irodai laptop nem képes kezelni a grafikus kártyát igénylő 3D-s címeket; gyenge PC-re is találhat játékokat, de be kell érnie alacsonyabb képminőséggel vagy kevésbé igényes játékkal. Független fejlesztők által kiadott indie PC-játékokat is kipróbálhat. A grafikájuk általában egyszerű, inkább művészi, mint realisztikus, de a történetük gyakran nem ér fel a nagy stúdiókkal. Az, hogy egy adott PC-s játék mekkora kihívást jelent, mindig szerepel a leírásban vagy a doboz csomagolásán.

Minimális hardverkövetelmények - ha a számítógép megfelel ezeknek a korlátoknak, akkor a játékot alapbeállításokon is futtathatja.
Ajánlott követelmények - ezekkel már a játék által kínált legmagasabb minőségben játszhat.

A rendkívül valósághű környezetet tartalmazó játékokhoz a legújabb és legjobban felszerelt, nagy teljesítményű grafikus kártyákkal rendelkező gamer PC-kre van szükség, amelyek még nagyobb teljesítményű komponensekkel bővíthetők. Az irodai PC-k és laptopok általában nem, vagy csak jelentős korlátozásokkal tudják kezelni az erősebb játékokat.

Léteznek olyan speciális webhelyek, amelyek automatikusan felismerik a készülék hardverét, és összehasonlítják a játék nehézségét, ezzel ellenőrizhető a kompatibilitás.

Játékok Macre és Linuxra

A Mac és a Linux platformok szűkebb választékkal rendelkeznek mint a Windows, és a játékok dobozos változatai ritkák ezeken a platformokon. Az olyan online áruházak, mint a Steam és az Origin viszonylag sok minőségi címet és gyengébb indie játékot kínálnak.

Mindkét rendszer lehetővé teszi, hogy olyan emulátort használjon, amely képes a Windowsra tervezett fájlok futtatására - Wine Linuxon, WineBottler Macen. Azonban egyik sem garantálja a játék 100%-os, hibamentes működését, ezért érdemes előzetesen ellenőrizni az adott cím kompatibilitását.

A játék megvásárlása

A PC-s játékok megvásárolhatók dobozos változatban vagy online. A Valve által kifejlesztett Steam platform uralja a játékok online vásárlását. Az Origin-t az EA használja, a Ubisoft pedig U-Play néven működik online. A játékok megvásárlása mellett mindezen platformok lehetővé teszik a többi játékossal való kapcsolattartást is - a Steam esetében a támogatott játékokban különböző elemeket lehet megváltoztatni, a közösségtől módosításokat lehet letölteni és megbeszéléseket lehet folytatni.

Míg az Origin és a U-Play az EA és a Ubisoft forgalmazásában megjelent játékokra korlátozódik, addig a Steam hatalmas játékportfóliót kínál, beleértve a kevésbé ismert címeket is. Lehetővé teszi továbbá a fejlesztők számára, hogy egy játékot még a megjelenés előtt elérhetővé tegyenek egy work-in-progress verzióban, a független indie stúdiók pedig felvehetik játékaikat a Steam Greenlight programba, ahol a játékosok szavazhatnak arról, hogy egy játék bekerüljön-e a programba.

Egy játék ezeken a platformokon a fiókjához lesz rendelve.


Online játékok PC-n

A PC-s online játékok lehetővé teszik a többjátékos kooperatív játékot. A leggyakoribb játékok az akció-, stratégiai, sport-, verseny- és szerepjátékok. Egy sajátos kategória a MOBA (Multiplayer Online BattleArena), amely az akció-, a stratégiai és az RPG-játékok határán helyezkedik el. Ezekben három-öt fős csapatok versenyeznek kis pályákon, ahol a cél az ellenfél bázisának elpusztítása. Néhány ilyen online játékot még professzionálisan is játszanak az e-sportok keretében.

Gyakori kérdések

Képes a számítógépem kezelni a játékot?
A játék angol nyelvű?
A játék alkalmas lesz a gyermekek számára?