Hogyan vásároljon párátlanítót?

Az otthoni magas páratartalom olyan jelenség, amelyet nem szabad alábecsülni. Ez nemcsak otthona tisztaságára, hanem egészségére is közvetlen hatással van. Különösen esős, hűvös évszakokban lehet kellemetlen. Ma már azonban egyszerű megoldás létezik a páratartalom csökkentésére, mégpedig egy párátlanító segítségével.

A párátlanító biztosítja az ideális páratartalmat otthonában, így a háztartás minden tagja számára egészséges levegőt biztosít. A párás levegő ugyanis kedvez a penészgombák és kártevők megtelepedésének, amelyek különösen az allergiások számára károsak. Sokan csak akkor döntenek úgy, hogy páramentesítő készüléket vásárolnak, amikor például elkezdenek penészesedést látni a falakon. A túl magas páratartalom gyakran megbújó probléma, amely sokáig láthatatlan lehet. A túl párás környezetben való élet hosszú távon káros lehet a szervezetre, és ekcéma vagy reumatológiai betegségek forrása lehet. Ezenkívül a páramentesítő megvásárlásával megelőzheti a bútorok és a ház szerkezeti elemeinek károsodását is.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 4 perc

A párátlanítók típusai

Kondenzációs/kompresszoros párátlanító

A kondenzációs párátlanító a leggyakoribb típus a piacon.
A beszívott levegő hűtésének elvén működik, így kondenzálja a benne lévő nedvességet. A vizet ezután egy tartályban tárolja, amelyet rendszeresen ki kell üríteni.

Szobahőmérsékletű helyiségekben használható, de hideg környezetben teljesítménye meredeken csökken. Ugyanígy hatékonyabb magasabb páratartalom mellett.

Adszorpciós párátlanító

Az adszorpciós párátlanító a kondenzációs párátlanítóval ellentétes módon működik, a beáramló levegőt felmelegíti. Ez alacsony hőmérsékleten is hatékonnyá teszi, de 50% alatti páratartalom esetén nem sokat számít.

Csendesebb működésű, de lényegesen energiaigényesebb és kisebb teljesítményű.
Csak akkor alkalmas, ha az alacsony hőmérséklet nem teszi lehetővé kondenzációs párátlanító használatát.

Paraméterek

A kondenzációs tartály térfogata
A tartály térfogata, amelyben a felfogott vizet tárolja fontos tényező, amennyiben a párátlanítót hosszú ideig felügyelet nélkül akarja hagyni. Ne számítson nagy kapacitásra a szoba és kapszula párátlanítók esetében, a normál tartály térfogata kevesebb mint 3 liter lehet. A fejlettebb modelleknél általában 3-5,8 literesre lehet váltani. A professzionális modellek akár 6 literes vagy nagyobb kapacitással rendelkeznek. Ez az ipari eszközökre is vonatkozik.

Zajszint
Vegye figyelembe a készülék zajszintjét, különösen akkor, amikor olyan helyiségeket kíván párátlanítani, ahol sok időt tölt, például nappalit vagy hálószobát. A legcsendesebb egységek hangereje kevesebb, mint 44 dB. A 44 és 51 dB közötti zajszint is egy szabvány, de ezeknek a készülékeknek a működése már hallhatóan hangosabb. A legzajosabb párátlanítók az ipari párátlanítók, amelyek valószínűleg nem alkalmasak otthoni használatra. A hangerő általában 52 dB-nél magasabb.

Párátlanítási sebesség
A párátlanítási arány megadja az egy óra alatt elnyelt nedvesség mennyiségét. Sok közös helyiségben használt készülék óránként kevesebb mint 0,75 liter vizet kondenzál. A nagyobb teljesítményű készülékek 0,7-4,6 liter/óra között ingadoznak. A nagy teljesítményű, jelentős páramentesítésre alkalmas készülékek óránként több mint 4,7 liter vizet képesek kivonni a levegőből.

Párátlanítási kapacitás
A párátlanítási kapacitás vagy teljesítmény lényegében hasonló adat, mint a párátlanítási sebesség, csak más mérőszámmal. Az egy nap alatt lecsapódott vízmennyiséget jelzi, ami manapság alapvetőbb és gyakrabban idézett adat. Az alapvető háztartási modellek esetében számítson arra, hogy napi 16 liternél kevesebbet tudnak kezelni. A fejlettebb és nagyobb teljesítményű páramentesítő készülékek 16-45 liter vizet képesek kivonni a levegőből. Amennyiben egy egész ingatlan, például egy régi ház igazán alapos párátlanítására törekszik, akkor a napi 46 liternél nagyobb kapacitású modelleket ajánljuk.

Súly
A súly különösen akkor lehet fontos, amikor a párátlanítót több helyen fogja használni, és hordozhatónak kell lennie. A 12 kg alatti modellekkel elégedett lesz. A nehezebb, 12 és 31 kg közötti modellek már nehezebben felemelhetőek, de még így is kezelhető hordozhatóságról beszélhetünk. A legnehezebb, 32 kg-os vagy annál nehezebb eszközök általában kerekekkel és rögzített fogantyúval vannak felszerelve.

Egyes készülékek ma már 2in1 funkcióval rendelkeznek - párátlanítók és légtisztítók egyben. Így otthonának levegőminőségéről teljes mértékben gondoskodnak.

Funkciók

Automatikus kikapcsolás, amikor a tartály megtelt - a készülék kikapcsolja magát, ha a tartály tartalma meghaladja a kapacitását.
Időzítő - állítsa be a párátlanítás kezdetét/végét, amikor Önnek megfelel
Ionizátor - eltávolítja a kavargó port és csökkenti a penész kialakulásának kockázatát
Légszűrés - javítja a levegő minőségét, miközben megszünteti a szagokat. A párátlanítás és a tisztítás kombinációja ideális az allergiások számára.
Szárítás üzemmód - felgyorsítja a nedves ruhák száradását, miközben megakadályozza a túl sok nedvesség felhalmozódását a helyiségben, ahol a szárító található.
Szűrő szennyeződésének jelzése - figyelmeztet, ha a légszűrőt ki kell cserélni
Kijelző - a páratartalom és a beállítási adatok megjelenítése

Hogyan kell megfelelően párátlanítani?

  • A maximális hatékonyság érdekében a párátlanítót úgy helyezze el, hogy ne akadályozza semmilyen bútor, és legyen körülötte bőven hely. Ideális lenne a szoba közepén elhelyezni, de ez nem mindig lehetséges vagy esztétikus.
  • Győződjön meg róla, hogy a lehető legjobb hozzáférést biztosítja a szoba minden részéhez. Ahol van egy bizonyos penészes terület, helyezze a párátlanítót a lehető legközelebb hozzá.
  • Ha úgy tűnik, hogy a párátlanító lassan működik, a helyiség felmelegítésével segíthet neki.
  • Az otthoni párátlanítók általában nem képesek 40%-os páratartalom alá szárítani a levegőt, ami azt jelenti, hogy az nem szárad ki túlságosan.

Gyakori kérdések

Kinek érdemes párátlanítót vásárolnia?
Hol helyezzem el a párátlanítót?
Milyen üzemeltetési költségeket kell figyelembe venni?