Hogyan vásároljon páraelszívót?

A páraelszívó praktikus segítséget nyújt a főzés közben keletkező kellemetlen szagok és a telített levegő eltávolításában. Korábban a háztartásokban úgy voltak beépítve, hogy egyáltalán nem lehetett észrevenni őket. Manapság egyre népszerűbbek a nagyon is feltűnő páraelszívók, amelyek a főzőlap felett helyezkednek el. A páraelszívónak köszönhetően a háztartás penésztől és kellemetlen szagoktól mentes lesz.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

A páraelszívók típusai

Beépíthető és hagyományos páraelszívó

Ezek a típusok nem feltűnő, de teljesen működőképes és praktikus páraelszívók, amelyeket általában a főzőlap felett a konyhaszekrény ajtóhoz közel szerelnek be. Olyan is előfordul, hogy közvetlenül a felső szekrény alá rögzítik ezeket. Kisebb konyhákba is alkalmasak, mivel kevés helyet foglalnak.

+ Teljesen beépíthető
+ Nem zavarja a konyha elrendezését
+ Kisebb konyhába is alkalmas - nem foglal sok helyet

- Alig észrevehető dizájn
- A vezérlése egyesek számára bonyolult lehet
- Szakszerű telepítést igényel

> Beépíthető páraelszívók

+ Kompakt méretek - kisebb konyhákba is megfelelő választás
+ Viszonylag könnyen telepíthető
+ Kisebb mérete ellenére nagyobb teljesítménnyel rendelkezik
+ Kedvező árfekvés

- Nem alkalmas nagyobb konyhákba – nem megfelelő teljesítmény
- Kevésbé jelentős dizájn

> Hagyományos páraelszívók

Kürtős páraelszívó

Erőteljes páraelszívó típus közepes és nagy konyhákhoz. Nem a főzőlap feletti szekrénybe van beépítve, hanem a konyhán kívüli csőhöz, például kéményhez vagy szellőzőaknához csatlakozik.

+ Nagy szívóerő
+ Külön kémény a pára elvezetéséhez
+ Közvetlenül a falra szerelhető
+ Megkülönböztető dizájn
+ Modellek, színek, anyagok, funkciók és kinézetek rendkívül széles választéka

- Nehezebb telepíteni
- Nagyobb helyigény
- Általában magasabb ár és energiafogyasztás

Megjegyzés: L-alakú konyhában vagy a konyha sarkában elhelyezkedő főzőlap esetén a sarok páraelszívó a legmegfelelőbb választás.

> Kürtős páraelszívók

Sziget páraelszívó

Ezt a típust akkor érdemes választani, ha a főzőfelület egyik fallal sem érintkezik a konyhában.

+ Nagyobb konyhában is megfelelő
+ Nagyon nagy teljesítményt tud nyújtani
+ Nagyon modern kivitelezés – jellegzetes dizájn elemek
+ Megoldja az elszívást, ha a főzőlap a konyhaszigeten található
+ Modellek, színek, anyagok, funkciók és kinézetek rendkívül széles választéka

- Térbelileg jelentős – nagyobb méretek
- Szakszerű telepítés szükséges
- Magasabb ár

> Sziget páraelszívók

Pultba süllyeszthető páraelszívó

A főzésből származó gőz elszívásának legmodernebb módja. A gőzöket lefelé, közvetlenül a főzőlapnál elhelyezett résen szívja el. A páraelszívó szellőző egysége a konyhabútor alatt található, ahol az elszívó cső is csatlakoztatható.

+ Jelentős helyet takarít meg a konyhában
+ Kivételes teljesítményt kínál alacsony fogyasztás mellett
+ Nagyon modern kivitelezés
+ Könnyen tisztítható
+ Létezik elektromosan kihúzható típusa is, ami beépített motorral rendelkezik

- Szakszerű telepítés szükséges
- Magasabb ár

> Pultba süllyeszthető páraelszívók

Paraméterek

Teljesítmény
Az egyik legfontosabb paraméter az elszívási teljesítmény, amelyet m3/órában adnak meg.

Hogyan lehet kiszámítani a szükséges páraelszívó teljesítményt?
Ha nem biztos abban, hogy milyen teljesítménynek kell megfelelnie annak a helyiségnek, amelybe a páraelszívót felszereli, ez az egyszerű képlet segíteni fog: Hosszúság × szélesség × magasság = térfogat m³-ban
Ha kiszámolja annak a helyiségnek a térfogatát, amelyben főzni fog, akkor kiderül, hogy mennyi levegő van benne. Az új páraelszívó teljesítménye óránként legalább tízszeres, de lehetőleg tizenhatszoros legyen a térfogathoz viszonyítva . Helyettesítse a számított térfogatot a következő képletbe: Térfogat m³-ben × 16 = teljesítmény m³/órában
A legjobb esetben is pontosan ilyen teljesítményre van szüksége a helyiségekben. Ha azonban a konyha a nappaliba nyílik, akkor a levegőcsere során hőszivárgás léphet fel. Ilyenkor inkább olyan páraelszívót válasszon, amely akár 600 m³/órát is képes elszívni.
A teljesítmény közvetlenül befolyásolja az energiafogyasztást. Minél nagyobb teljesítményre van szüksége, annál nagyobb a fogyasztás. Ezért ügyelni kell arra, hogy az áram pazarlás ne legyen túl nagy.

A helyiség térfogata Ideális szívóerő
40 m³ 400 m³/óra
60 m³ 600 m³/óra
80 m³ 800 m³/óra
100 m³ 1000 m³/óra


Zajszint
Ez a paraméter különösen fontos, ha a konyha a nappalihoz csatlakozik. A zajszint a páraelszívó teljesítményével együtt nő. A keringetéses modellek általában zajosabbak, de a magasabb zaj a rossz telepítéshez is társulhat. A halkabb páraelszívók közé tartoznak a 62 dB-nél kisebb zajszintű modellek. A leghalkabbak akár 40 dB-es értékkel büszkélkedhetnek, némelyik azonban ennél is alacsonyabb. A zajosabb modellek már több, mint 69 dB-t bocsátanak ki.

Tömeg
A páraelszívó tömegére is figyelni kell, különösen a függesztett típusnál, ahol ismerni kell annak a szekrénynek vagy a mennyezetnek a terhelhetőségét is, amelyre a páraelszívó rögzítésre kerül.

Energiahatékonyság
Az energiahatékonyság meghatározásánál a páraelszívó teljesítményét és fogyasztását is figyelembe veszik, vagyis mennyi energiára van szüksége a páraelszívónak egy bizonyos teljesítmény eléréséhez. A leggazdaságosabb készülékek A, a legkevésbé gazdaságosak G jelöléssel rendelkeznek.

Anyag

A páraelszívók leggyakrabban matt, rozsdamentes acélból készülnek, ami könnyen tisztítható. Választható azonban olyan páraelszívó is, amely ötvözi az alumíniumot, az acélt és a tiszta üveget. Üveg esetén viszont számítson arra, hogy a tökéletes megjelenés érdekében alaposan le kell polírozni. Még a klasszikus fehér burkolatok sem mentek ki a divatból, amelyek általában fémlemez és zománc kombinációjával készülnek.

Funkciók

Megvilágítás - minden modern páraelszívónak rendelkezik vele. Az izzókat a munkalapra merőlegesen kell elhelyezni, fedelük pedig átlátszó, nem matt kell legyen, a maximális fényhatás érdekében.
Lassító rendszer - egy gombnyomásra működik, a páraelszívó lekapcsolása után egy bizonyos ideig aktiválja a motor lassítását. A konyha körüli teret így tökéletesen ki lehet tisztítani.
Automatikus elszívás – automatikusan bekapcsol, ha a páraelszívó nagyobb mennyiségű gőzt észlel a környezetben.
Elszívóerő-szabályozó érzékelő – érzékeli, ha nagyobb mennyiségű gőz van a helyiségben és nagyobb teljesítményt kell kifejteni.
Elhasználódott szűrő jelzőfény – LED fény, amely figyelmeztet, ha eljött az ideje a szűrő tisztításának vagy cseréjének.
Érintésvezérlés - a megszokott mechanikus kezelőszerveket helyettesíti, ami a páraelszívón a különböző funkciókat és működési értékeket mutató kijelzőn található.
Távirányító – tökéletes kényelmet biztosít. A páraelszívót távirányítóval távolról is lehet vezérelni.

Kiegészítők

Párátlanító
Ventilátor
Beépíthető sütő és főzőlap szett
Főzőlap

• A kiegészítők közé tartozik a visszacsapó szelep – ezt a füstelszívókban használják. A páraelszívó kimenetéhez csatlakozik és megakadályozza, hogy levegő jusson a helyiségbe, amikor az a kéménybe kerül. Ha a visszacsapó szelep rosszul van felszerelve vagy egyáltalán nincs használatban, a páraelszívó nem fog megfelelően működni.
• Fontos kiegészítők lehetnek még a könyök idomok és a szellőzőrácsok is.

Gyakori kérdések

Mi a különbség a fém zsírszűrő, a textilszűrő és a szénszűrő között?
Milyen tisztítást igényel a páraelszívó?
Hol a legjobb elhelyezni a páraelszívót?
Milyen elveken működnek a páraelszívók és miben különbözhetnek ezek egymástól?