Milyen okosórát vegyek?

Az okosórák számos funkciót kínálnak, amelyek közül paradox módon a pontos idő a legkevésbé érdekes. Megjelenítik az értesítéseket, mérik a testfunkciókat, nyomon követik az aktivitást, távolról vezérlik a telefont, kommunikálnak vele, vagy érintésmentesen lehet vele fizetni a boltokban. Egyes típusok az aktív sportolókat célozzák meg, mások elegáns dizájnjukkal és funkcióikkal vonzzák a vásárlókat. Útmutatónk segít, hogy a széles kínálatból könnyen kiválaszthasd a számodra legmegfelelőbb készüléket.

milyen okosórát vegyek

Hogyan válassz okosórát?

Az okosórák megjelenésükben közel állnak a klasszikus órákhoz. Egyes modellek elég elegánsak a formális viselethez is. Figyelmeztetnek az értesítésekre, a bejövő hívásokra vagy üzenetekre (némelyik még a válaszadást is lehetővé teszi), vezérlik a zenelejátszódat, vagy mérik a fizikai aktivitásodat sportolás, pihenés és alvás közben. Számos modell lehetővé teszi további alkalmazások telepítését, de megváltoztathatod az óra számlapjának megjelenését és egyéb hasznos kiegészítőket is hozzáadhatsz.

 • Számos funkció
 • Értesítések és telefonvezérlés
 • Letisztult kijelzőSzámolnod kell ugyanakkor a rövidebb akkumulátor-üzemidővel és a magasabb árral az okoskarkötőkhöz képest.

női okosóra

Női

A női okosórák a vékonyabb csukló miatt általában kisebb méretűek, és a modellek többnyire világosabb színekben kaphatók:

Férfi

A
férfi okosórák
a férfiak vastagabb csuklójára vannak tervezve. A számlap átmérője általában nagyobb, és a színek többnyire visszafogottabbak - bár még ebben a kategóriában is széles az órák és szíjak színválasztéka.

férfi okosóra

Milyen okosórát válassz a gyermeked számára?

A gyerek okosórákat nemcsak a kisebb méret és vidám téma jellemzi, hanem olyan hasznos funkciókkal is rendelkeznek, mint a helymeghatározás vagy az értesítések, így mindig tudhatod, merre jár éppen a gyereked.

Okosóra választás paraméterek alapján

Operációs rendszer és kompatibilitás

A mobiltelefonokhoz hasonlóan az okosórák is operációs rendszerek segítségével működnek. Sok gyártó fejlesztett ki sajátot, amely kompatibilis mind az iOS-szel, mind az Androiddal vagy a Windows Phone-nal, de például az Apple Watch soha nem fog barátságot kötni a Samsunggal és fordítva. Azt se felejtsd el, hogy a kevésbé ismert gyártóknál a magyar nyelvű menü nem alapfunkció.

Az operációs rendszer jelentősége az alkalmazások szempontjából

Processzor és memória

A processzor teljesítménye az egyik leginkább megjelenített paraméter, de a mobiltelefonokhoz hasonlóan a készülék sebességét a hardver és a szoftver összhangja határozza meg. Ezért egy saját operációs rendszerrel és alacsonyabb processzorteljesítménnyel rendelkező óra ugyanolyan gyors lesz, ha nem gyorsabb, mint egy magasabb teljesítményű, de általános rendszerrel rendelkező óra.

A drágább órák (több tízezer forintért), amelyek képesek alkalmazások telepítésére és aktívan dolgoznak az értesítésekkel, legalább kétmagos processzorral és 512 MB memóriával rendelkeznek.

A személyre szabott kijelző az okosórák egyik előnye.

Az akkumulátor üzemideje

Az okostelefonokhoz hasonlóan az okosórák is naponta vagy kétnaponta töltést igényelnek. Az akkumulátor üzemideje általában 1-5 nap között mozog, és a drágább modell nem feltétlenül jelent hosszabb üzemidőt. Általában ez fordítva érvényes, mert minél több funkcióval rendelkezik egy óra, annál több energiát fogyaszt. Azonban 1-2 óra alatt teljesen feltöltődik. A töltési módszerek modellenként eltérőek - egyesek klasszikus USB kábellel, mások vezeték nélküli töltővel, vagy a csomagban található saját töltővel tölthetők. Bár egyik módszer sem bonyolult, a klasszikus USB jelent biztosítékot arra, hogy mindig könnyen beszerezheted a szükséges kábelt.

Vezérlés

Az olcsóbb modelleket valószínűleg kizárólag az érintőképernyővel lehet vezérelni, míg néhányat a klasszikus digitális órák mintájára oldalsó gombokkal is elláttak.

 • Az Apple a kijelző oldalát egy ikonikus „koronával” (Digital Crown) látta el, amely gombként (megnyomásával) és zoomként (elforgatásával) is működik, ami nagyon hasznos a széles menüben a kis kijelzőn.

 • A Samsung egyes modelljeit a teljes számlap körül forgó gyűrűvel szerelte fel, amelyet elforgatva válthatsz az alkalmazások között, és vezérelheted az óra egyéb funkcióit.

Előzetesen érdemes kipróbálnod az egyes gyártók készülékeinek vezérlését, hogy lásd, megfelelnek-e számodra, bár az összes ismert gyártó terméke annyira intuitív, hogy rövid idő alatt biztosan megszokod őket.

Kijelző

Az okosóra kijelzőjének felbontása önmagában nem sok mindent árul el, sokkal fontosabb a PPI-érték (pixelek száma hüvelykenként), amely a felbontás és a kijelző méretének arányán alapul. A méret szempontjából a nagyobb kijelző több információt tartalmaz és jobban olvasható, viszont gyorsabban fogyasztja az akkumulátor üzemidejét. Ugyanez igaz a kijelző fényerejére is (cd/m2-ben megadva).

A kijelző technológiája

Vízállóság

Egyes órák nem érintkezhetnek vízzel, más modellek a zuhany alatt vagy esőben is használhatók. A vízálló okosórák akár búvárkodás közben is viselhetők. A mélység, ameddig merülhetsz vele, 5 és 50 méter között mozog. Gondold át alaposan, hogy mire is fogod használni az órát, és hogy szükséges-e egyáltalán az 50 méteres vízállóság.

 • A vízállóság azt adja meg, hogy az óra mekkora víznyomásnak tud ellenállni. Ezt atmoszférában (ATM) fejezik ki, ahol 1 ATM = 10 méter vízoszlop.

A vízállóság és a vízzáróság közötti különbségről, illetve arról, hogy mit jelent ez az órád szempontjából, a Vízállóság és vízzáróság (IP védettségi fokozat) című cikkünkben olvashatsz.

Válassz a ruhádhoz illő óraszíjat

Dizájn és alapanyag

A divatos kiegészítők megjelenése egyesek számára gyakran fontosabb, mint a célszerűség. Ez duplán igaz egy óra esetében, amelyet mindenki láthat a csuklódon. Két alapvető típus közül választhatsz:

 • Órák szögletes kijelzővel - kényelmesebbek az érintésvezérléses technológia esetében, és jellemzőbbek az okosórákra.

 • Órák kerek kijelzővel - manapság már alig különböztethetők meg a klasszikus számlapoktól, elegáns a megjelenésük, és formális viselethez is tökéletes kiegészítőül szolgálnak.

Az alapanyag, amelyből az óra készül, nemcsak a tartóssággal, hanem a megjelenéssel is összefügg. A drágább modellek gyakran ötvözik az üveget fémmel vagy kerámiával, ami nemcsak ellenállóvá teszi őket a sérülésekkel és ütésekkel szemben, hanem nagyon kifinomult megjelenést is kölcsönöz számukra. Az olcsóbb órák előnye, hogy könnyűek, hiszen javarészt teljes egészében műanyagból vagy szilikonból készülnek, ezért alkalmasabbak sportoláshoz.

Külön feladat az óraszíj kiválasztása. Anyaga lehet szilikon, fém vagy bőr, de ami a legfontosabb, hogy szinte mindig cserélhető. Tehát semmi akadálya annak, hogy minden nap másikat próbálj ki, vagy szezonálisan cseréld őket.
Szíjakat és egyéb okosóra-kiegészítőket az Okosóra kiegészítők kategóriában is találsz.

Milyen okosórát vásárolj felszereltség alapján

NFC és érintésmentes fizetés

Az NFC technológia segítségével érintés nélküli fizetéseket végezhetsz olyan szolgáltatások használatával, mint a Google Pay, Garmin Pay, Samsung Pay és Apple Pay. Ha ez a funkció fontos számodra, javasoljuk, hogy ellenőrizd, hogy a választott szolgáltatás elérhető-e Magyarországon és a bankod támogatja-e azt.

Hívás és SMS

A hívásokról és a bejövő üzenetekről szóló értesítések meglehetősen gyakori funkciók, viszont ha közvetlenül az órádról szeretnél telefonálni, mindenképp az okosóra híváslehetőséggel számodra a megfelelő választás.

Figyelem! A mikrofon és a hangszóró puszta megléte nem garantálja a hívásindítás lehetőségét. Valójában a mikrofon csak az óra hangvezérlésére, a hangszóró pedig a zene lejátszására szolgál.

A SIM-kártya foglalattal vagy beépített eSIM-kártyával rendelkező modellek esetén nincs szükség mobiltelefonra a telefonáláshoz.

Fizetés okosórával

További funkciók

 • Okosóra GPS-szel – a beépített GPS lehetővé teszi a gyaloglási útvonal vagy a futás/mozgás sebességének rögzítését anélkül, hogy a tevékenység közben csatlakoznod kellene a telefonodhoz.
 • Okosóra lépésszámlálóval – ma már gyakorlatilag minden okosóra alapfunkcióinak része.
 • Hibrid okosóra – kombinálja a klasszikus analóg mutatókat egy digitális kijelzővel, amelyen nyomon követheted a kitűzött napi céljaidat.
 • Okosóra pulzusmérővel – A legtöbb okosóra a csuklóról méri a pulzusszámot, míg mások lehetővé teszik a mellkaspánt csatlakoztatását, ami pontosabb adatokkal szolgál.
 • Véroxigénszint mérés - a vér oxigéntelítettségének érzékelője korai figyelmeztetést nyújthat az egészségügyi problémákkal kapcsolatban. Egészséges embernél az értéknek el kell érnie a 95-99%-ot.
 • Vérnyomásmérés - Ez a funkció különösen hasznos az ingadozó vérnyomással vagy szívproblémákkal küzdő emberek számára.
 • Wifi - közvetlen internetkapcsolat, amely lehetővé teszi, hogy mobiltelefonodtól függetlenül tölts le adatokat vagy alkalmazásokat.
 • Zene alkalmazás – a mobiltelefon zenelejátszójának, hangerejének stb. vezérlése az okosórán keresztül
 • Mobil kamera kioldó - hasznos szelfikhez vagy csoportképekhez.
 • Hőmérő - képes mérni a környező levegő hőmérsékletét, de akár a testhőmérsékletet is.
 • G-szenzor (gyorsulásmérő) - a mozgás pontos követésére szolgál, reagál a készülék billentésére és gyorsulására.Gyakori kérdések

Mi a különbség az okosóra és az okoskarkötő között?
Az okosóra kompatibilis lesz a telefonommal?
Mely órák rendelkeznek esésérzékelő funkcióval?
Honnan tudhatom, hogy telefonálhatok-e az órámmal?