Hogyan vásároljon notebookot?

A laptopok hordozhatóságuk miatt egyre inkább felváltják az asztali számítógépeket. Segít a munkában és a tanulásban, szabadidőben pedig egy játékra is alkalmas laptop remek kikapcsolódási lehetőség. Nem mindegy viszont, hogy játékra, böngészésre vagy irodai feladatokra használja.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 8 perc

Típus

Notebook játékhoz

A legfontosabb dolog a gamer laptopoknál a grafikus kártya, amelynek dedikáltnak kell lennie, nem pedig integráltnak. Legtöbbször nem tuningolható (fejleszthető), ezért érdemes a lehető legerősebbet választani - teljesítményüket a grafikus kártya modellszáma jelzi. Aki régebbi játékokkal szeretne játszani CD-n/DVD-n, válasszon optikai meghajtóval rendelkező laptopot.
A laptop középpontjában a processzor áll - az Intel Core i9 vagy az Intel Core i7 például a legújabb címekkel is megbirkózik, míg az Intel Core i5 csak az egyszerűbb játékokra alkalmas, és inkább a irodai laptopokba való.

+ Magas teljesítmény
+ Kiváló tervezés

- Magasabb árkategória

Gamer notebook

Notebook irodai feladatokra

Munkához a legjobb megoldás egy dokkolható laptop, amelyhez egyetlen kábellel csatlakoztathatja az összes perifériát (monitor, egér, billentyűzet). Az irodai laptopok szerényebbek, korlátozott teljesítményűek - előnyük azonban az alacsonyabb áruk. A grafikusok, akiknek nagyobb RAM-ra, SSD-re és dedikált grafikus kártyára van szükségük a videók vágásához és a modellek létrehozásához a grafikus szerkesztőkben, erősebb gépet igényelnek.
Aki gyakran utazik, az értékelni fogja a könnyű és kisebb, akár 14 hüvelykes képátlóval rendelkező netbookokat.

+ Megfizethető ár

- Nagy teljesítményt igénylő programok használatára nem alkalmas

2in1 notebook

A 2 az 1-ben átalakítható laptopok átfordíthatóak, vagy a kijelző leválasztható a billentyűzetről, és az érintőképernyőnek köszönhetően tabletként használható. Így nemcsak munkához - például prezentációkhoz -, hanem otthon is használhatóak például főzéshez vagy filmnézéshez.
Jó kompatibilitással rendelkeznek és felhasználóbarátak, ennek köszönhetően diákok számára is alkalmasak.

+ Tabletként is használható
+ Kompakt méret

- Alacsonyabb teljesítmény

2in1 notebook

Érintőképernyős notebook

A fix kialakítású laptopokon is találhat érintőképernyőt. Ezek azonban nem használhatók teljes mértékben táblagépként, és általában nehezebbek, mint a 2in1 laptopok. Ezek az eszközök 17,3"-ig terjedő képátlóval készülnek, így amennyiben nagyobb kijelzőt szeretne, és több teljesítményre van szüksége, akkor ezek jobban szolgálják majd, mint a 2 az 1-ben laptopok.

+ Nagyobb képátló
+ Nagyobb teljesítmény
+ Nem választható le a billentyűzetről

- Nagyobb súly

Érintőképernyős notebook

Paraméterek

Processzor
A processzor alapvetően a laptop lelke, amely az összes folyamatról gondoskodik. A készülék teljesítménye elsősorban ettől az alkatrésztől ettől függ. Az értékét GHz-ben adják meg, de a processzor sebessége egyéb tényezőktől is függ. Gyakran előfordul, hogy a GHz érték szerepel a Turbo/TurboBoost utótaggal. Ebben az esetben a processzor terhelés alatt rövid időre megnövelheti a maximális frekvenciát.

A magok száma szintén fontos paraméter. Alapvető használatra elegendő egy kétmagos processzor, de komolyabb játékokhoz és alkalmazásokhoz négymagos processzort érdemes keresni. Egyes kétmagos processzorok hiper-threadinggel rendelkeznek, amely két további virtuális magot hoz létre, és úgy viselkedhet, mint egy négymagos processzor. A nagyobb teljesítményű négymagos processzorok ugyanerre képesek, de csak a programok egy nagyon szűk köre, különösen a grafikus- és videószerkesztők tudják kihasználni a nyolc mag adta lehetőségeket.

Napjaink legerősebb laptopjait Intel Core i7 és i9 processzorok hajtják, és a bennük rejlő lehetőségeket játékosok vagy olyan emberek használják ki, akik gyakran dolgoznak videóval és grafikával. Még egy kevésbé erős kétmagos processzor is elegendő egy egyszerű otthoni vagy iskolai laptophoz olyan feladatokra, mint dokumentumok megírása vagy böngészés.

Apple MacBook-ok esetében leggyakrabban Apple M1 vagy Apple M1 Pro processzorok hajtják a gépeket.

Működési memória (RAM)
A RAM a folyamatok és az ideiglenes alkalmazásfájlok tárolására szolgál, beleértve az operációs rendszert is. Minél nagyobb, annál több programot tud futtatni egyszerre a számítógép.

Manapság 4 GB az alapmennyiség, ami a legtöbb felhasználó számára elegendő. A teljesítményt korlátozhatja, amikor például nagyszámú lap van nyitva a böngészőben más programokkal együtt.

Az ideális a 8 GB RAM, amely a legtöbb feladatot - beleértve a játékokat is - képes kezelni, és csak a komoly grafikával vagy például videószerkesztéssel foglalkozó szakembereknek van szükségük ennél többre.

Merevlemez
A merevlemez tárolja az összes felhasználói adatot. A hagyományos HDD lényegesen lassabb és a mozgó alkatrészek miatt érzékenyebb.

Az SSD-k kiemelkednek a sebesség és a tartósság terén, és könnyebbek, így csökkentik a laptop súlyát. Hátrányuk a kapacitás, mivel a hagyományos HDD-khez képest lényegesen többet kell fizetni minden egyes GB-ért. Akinek azonban nincs szüksége nagy tárhelyre a laptopjában, annak is érdemes SSD-t helyeznie a gépbe, mivel a sebességkülönbség a HDD-khez képest jelentős.

Érdemes legalább 128 GB-os meghajtót választani. Az olcsó laptopok gyakran rendelkeznek eMMC memóriával, amely csak kevéssel gyorsabb, mint a HDD-k, és a kapacitásonkénti ár inkább az SSD-kkel egyezik meg. Az SSD sebességét és a HDD kapacitását ötvöző lehetőség egy külső meghajtó vásárlása. Ezzel olyan adatokat, például fényképeket vagy filmeket tárolhat, amelyekhez nem kell gyakran hozzáférnie.

Grafikus kártya
A grafikus kártya a kijelzőn megjelenő grafikus képet állítja elő, fő alkotóeleme a GPU, amely a grafikus memória tartalmának és így a kijelzőn megjelenő kép gyors és hatékony megjelenítésére szolgál. Manapság a laptopok nagy része úgynevezett integrált grafikus kártyát használ, amely a processzor része. Előnyük az alacsonyabb energiafogyasztás és az alacsonyabb üzemi hőmérséklet, de nem érik el ugyanazt a teljesítményt, mint a dedikált kártyák.

A legolcsóbb dedikált grafikus kártyák nem lényegesen erősebbek a hagyományos integrált kártyáknál, de több energiát fogyasztanak és hajlamosabbak a sérülésre. A magasabb kategóriájú dedikált GPU-k jobb grafikus teljesítményt nyújtanak, a legmodernebb modellek a legújabb játékokat is könnyedén kezelik magas beállítások mellett.

Felbontás
A legelterjedtebb kijelzők a HD (1366×768 px) és a Full HD (1920×1080 px). Az előbbi egy igazi alapdarab, és az olcsóbb laptopok között standard. Ebben az esetben kevesebb információ fér el a képernyőn, és a monitortól nagyobb távolságból is láthatók az egyes képpontok. A Full HD már viszonylag jó minőségű kijelzőt és bőséges munkaterületet kínál, még a nagyobb képernyőkön is. A legjobb minőségű kijelzők jelenleg 3840x2160 px felbontásúak. Ebben az esetben a játékosoknak a legerősebb grafikus kártyával rendelkező modellhez kell nyúlniuk, hogy mindent képes legyen megjeleníteni.

A kijelző további védelmére különböző típusú fóliákat is vásárolhat. A klasszikus matt vagy fényes mellett vásárolhat tükröződésmentes és úgynevezett privát fóliákat is, amelyek korlátozzák a betekintési szögeket, így a környezetében tartózkodó személyek számára a képernyő megtekintésének lehetőségét.

Akkumulátor
Az akkumulátor kWh-ban (wattórában) megadott kapacitásán kívül a laptop specifikációjában az akkumulátor élettartama is könnyen áttekinthető. A legtöbb esetben a megadott idő fél fényerővel és alap tevékenységek futtatásával érvényes. Minél több feladat fut, annál több energiát vesz el az akkumulátortól, így például egy nyolc órán át működő laptop másfél órát bír egy erős játék futtatásával. A nagyobb teljesítményű laptopok gyorsabban használják fel ugyanazt az energiamennyiséget, mivel az alkatrészeknek több energiára van szükségük.

A legfontosabb funkciók
Webkamera - a laptopok nagyon fontos funkciója, amely lehetővé teszi a videohívásokat.
Optikai meghajtó - nem alapfelszereltség, amennyiben nem tud CD/DVD-t nélkülözni, akkor még mindig választhat külső meghajtót.
Bluetooth - a tartozékok (például egér, nyomtató) vezeték nélküli csatlakoztatására szolgál.
HDMI-kimenet - lehetővé teszi a csatlakozást monitorhoz és a legtöbb televízióhoz.

Karbantartás és szervizelés

Az akkumulátornak idővel elkerülhetetlenül csökken a kapacitása, ez a jelenség megfelelő használat mellett jelentősen csökkenthető. Ne hagyja, hogy az akkumulátor teljesen lemerüljön, ideális esetben a maradék kapacitásnak 10-15%-ánál csatlakoztassa. Töltse fel az akkumulátort teljesen, de az sem optimális, amikor a laptopot több napig a töltőn hagyja, ezért időnként húzza ki a konnektorból. Egyes számítógépek rendelkeznek hosszú távú csatlakoztatási üzemmóddal, amely az akkumulátort optimálisan, kapacitásának egy bizonyos részéig feltöltve tartja, és így meghosszabbítja az élettartamát.

Különösen a gyakran használt laptopok esetében győződjön meg arról, hogy a hűtőnyílások tiszták. Az eltömődött por túlmelegedést okozhat, ami visszafordíthatatlanul károsíthatja az alkatrészeket, amennyiben hosszú ideig figyelmen kívül hagyják. Ideális esetben évente legalább egyszer szakszerűen tisztíttassa ki a laptopját, és cserélje ki a processzoron lévő hőátadó pasztát. Ez több évvel meghosszabbítja a laptop élettartamát. Elegendő levegő szükséges a szellőzőnyílásoknak, ezért nem tanácsos egy takarón tartani, ahol túlmelegedhet, érdemes csak asztalon vagy laptophűtőn használni.


Gyakran ismételt kérdések

A laptopom lassú és időnként leáll, mit tehetek?
Honnan tudom, hogy a laptopom képes-e futtatni egy játékot/programot?