Hogyan vásároljon motorolajat?

Gyakran hallani, hogy egy autót egyszerűbb megvenni, mint utána folyamatosan karbantartani. A tulajdonosoknak nagy odafigyeléssel kell kezelni járművüket, hogy az minél tovább kiszolgálja őket, ám gyakori, hogy egy-egy műszaki ellenőrzés elmarad vagy csúszik - a karbantartás egyik legelhanyagoltabb területe a motorolaj cseréje.

A motor az autó legbonyolultabb részegysége, melynek kifejlesztéséhez mérnöki munkaórák százaira van szükség. A motort alkotó alkatrészek tökéletes összhangban vannak, hogy hatékony működésével a motor a legnagyobb teljesítmény leadására legyen képes. Ehhez szükséges a motorolaj és a megfelelő típus használatának együttes alkalmazása.

A motorolaj az autó és a motor lelke, ezért pontosan tisztában kell lenni vele, hogy az adott motorhoz milyen típusú olajat lehet használni.

Rendszerezze az elképzeléseit

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

  • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
  • Mennyibe kerül ma a motorolaj és milyen paraméterekkel rendelkeznek az egyes fajták?
  • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza a motorolaj típusát, viszkozitását vagy éppen az árat?
  • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
  • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy motorolajnak?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen motorolajat szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amik szükségesek ahhoz, hogy a legmegfelelőbbet választhassa.
Gondolja át, mi az a paraméter, ami megfelelő volt, és mi az, ami kevésbé a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány terméknek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebbek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely funkciók, tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb paraméterekről, amelyekkel a motorolajnak mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Motorolaj kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

A következő bekezdésekben egy átfogó bemutatást olvashat a motorolaj legfontosabb funkcióiról:

Kenést biztosít a motor mozgó alkatrészeinek. Akár egy gépről, akár magáról az emberi testről van szó, a mozgásban lévő részek kenést igényelnek. A motorolaj legfontosabb feladata, hogy csökkentse a súrlódást a motor mozgó alkatrészei között. Ide tartoznak a dugattyúk és a hengerfal, a főtengely, a csapágyak illetve a szelepek, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Az alkatrészek kenése megvédi őket a közvetlen, fém a fémmel történő érintkezéstől, ezzel növelve az élettartamukat és elősegítve a simább működést. Megfelelő karbantartással és rendszeres olajcserével komoly szervizköltségektől tudja megóvni magát.
Egy jó minőségű motorolajjal jobb fogyasztás, simábban működő motor és optimálisabb motorteljesítmény érhető el.

Segít csökkenteni az égés során keletkező melléktermékeket. Az üzemanyag az injektorokból vagy a szívószelepből jut be az égéstérbe. Az ellenőrzött égés ellenére égési melléktermékek termelődnek, többek között COx (szén-oxidok), NOx (nitrogén-oxidok), SOx (kén-oxidok). A motorolaj megakadályozza, hogy a szén lerakódjon a hengerfalakon, miközben az egyenletes keringtetésnek köszönhetően a melléktermék elszállítása folyamatosan zajlik. Az olaj emellett segíti a dugattyú mozgását és jobb égési folyamatot tesz lehetővé.

Eloszlatja a hőt az égéstérből. Olyan folyamatok eredményeként, mint az égés és a súrlódás, a motorban hő keletkezik. A motorolaj képes a folyamatos áramoltatásával elszállítani a hő egy részét az égéstérből. Ennek eredményeként pedig hatékonyabb égési folyamat hozható létre.

Minimalizálja az oxidációs folyamatokat a motor belsejében. A belső égésű motor egész működése az égésre épül, az pedig elképzelhetetlen oxigén nélkül. Az oxigén azonban oxidációs folyamatokat képes beindítani, ami a motor belsejében korrodációhoz vezethet. A külső környezetből származó oxigén a beömlő szelepen vagy a hűtőfolyadék víztartalmán keresztül jut be a motorba. A motorolaj nagymértékben képes lassítani az oxidációt. A motor belsejében a motorolaj védőréteget képez a henger külső felületén, és nem engedi, hogy oxigénnel érintkezzen.

Mindezekből adódóan, mivel a motorolajnak nagyon sok feladatot kell ellátnia, fejlesztésük során számtalan teszten esnek át, mielőtt a kész terméket a gépjármű tulajdonosok leemelhetik a boltok polcairól. Ezért is fontos mindig követni a gyártók által megadott motorolaj ajánlásokat a motor optimális élettartamának és teljesítményének megőrzése érdekében.

A legfontosabb szempontok

Ár
Motorolajok osztályozása
Típus
SAE osztályozás

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

A gyártók a motorolajok folyamatos fejlesztése során is arra törekednek, hogy minél megbízhatóbb és biztonságosabb termékeket fejlesszenek, ami az autózásban kiemelkedően fontos tulajdonság.

Speciális adalékokkal segítik például, hogy a motor a legkülönbözőbb időjárási- és terepviszonyok között is megfelelően működjön. Egyedi formuláknak köszönhetően minimalizálják az olaj fogyását és párolgását, továbbá a károsanyag-kibocsátást.

Legyen körültekintő

Fontos, hogy olyan motorolaj kerüljön a motorba, amit az autó gyártója a kezelési útmutatóban ajánl az adott típushoz. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel, a gyártó hivatalos oldalán, vagy a motorolajokat forgalmazó cégek weboldalain is gyakran adnak lehetőséget arra, hogy az autó évjárata és a motor típusa alapján találja meg az ajánlott motorolajat.

Ügyeljen továbbá a motorolaj csereperiódusára, azaz arra az időszakra, amely után az olajat cserélni kell. Ezt az olaj gyártója határozza meg. Jellemzően időben és kilométerben is meghatározzák, így akkor kell cserélni, amikor az egyiket elérte - ez legtöbbször 15 ezer kilométer, de legfeljebb 1 év.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető motorolajakat, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.

Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a készülékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb motorolajat, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

  • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
  • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
  • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
  • Olvashat véleményeket a Boltokról is, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
  • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Válassza az Ön számára legkedvezőbb ajánlatot!

Úgy gondoljuk, hogy most már döntése biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik motorolaj illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!