Hogyan vásároljon motor akkumulátort?

Az akkumulátorok fontos részét képezik a motorkerékpároknak, mivel az összes elektromos alkatrész számára áramot biztosítanak. A modern gépek nagy része el sem indul a megfelelő akkumulátor nélkül. Tudja meg, hogyan válassza ki a megfelelő akkumulátort motorkerékpárjához vagy robogójához.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 5 perc

A motor akkumulátorok típusai

Ólomsavas akkumulátorok

Ez gyakorlatilag a legrégebbi akkumulátortípus, amely bár kedvező árával tűnik ki, az elektrolit elpárolgása miatt rendszeres utántöltést igényel desztillált vízzel. Ezenkívül az akkumulátort viszonylag gyakran kell használni vagy legalábbis feltölteni, különben önkisülésbe kezd, és hosszabb állásidő esetén csökken a kapacitása.

+ Alacsony ár

- Karbantartást igényel
- Önkisüléstől szenved

Gél akkumulátorok

Ezekben az akkumulátorokban az elektrolit szilárd gél formájában van jelen. Ez kiküszöböli a kiömlés és a párolgás veszélyét, és az ilyen akkumulátorok általában tartósabbak, és nem igényelnek nagyobb karbantartást a felhasználó részéről. Ugyanakkor az önkisülés is észrevehető, és az ár magasabb mint a folyékony elektrolittal működő akkumulátoroké.

+ Karbantartásmentes
+ Nagyobb kapacitás kisebb súly mellett
+ Képes kezelni a mélyebb kisüléseket és a működést magasabb hőmérsékleten

- Magasabb ár

AGM motor akkumulátorok

Az AGM akkumulátorokban az elektrolit üvegszálas elválasztókban van. Zártak, és nem fenyegeti őket a sav kifolyásának veszélye, így ellenállnak az ütéseknek és a dőléseknek. Az AGM cellák nem szenvednek az önkisüléstől sem. Karbantartásmentesek, ami azt jelenti, hogy nem kell rendszeresen ellenőrizni az elektrolit szintjét.

+ Karbantartásmentes
+ Dőlés- és ütésállóság

- Nehezebben birkózik meg a magas hőmérséklettel

Lítium motor akkumulátorok

A lítium-ion technológiát nagyon gyakran használják a fogyasztói elektronikában - az akkumulátorok nagy teljesítményt nyújtanak, miközben megtartják a kompakt méretet és a könnyű súlyt, emellett hosszú élettartammal is rendelkeznek. Az egyetlen jelentős hátránya a viszonylag magas ár.

+ Kis méret
+ Könnyű súly

- Magasabb ár

Paraméterek

Karbantartás
A ma forgalomban lévő motor akkumulátorok nagy része karbantartásmentesnek van címkézve, de valójában gondoskodni kell a megfelelő tárolásról és az optimális feszültség fenntartásáról, valamint az érintkezők és a szerkezet rendszeres vizuális ellenőrzéséről.

Az akkumulátor karbantartók abban különböznek, hogy folyékony elektrolitot használnak, amelynek szintje a párolgás miatt folyamatosan csökken. A karbantartás ezért az elektrolit szintjének rendszeres ellenőrzéséből és szükség esetén desztillált vízzel történő feltöltéséből áll.

Feszültség
A motorkerékpár akkumulátorának feszültségének meg kell egyeznie azzal a feszültséggel, amellyel a motorkerékpár elektromos áramköre működik. A modern motorkerékpárok túlnyomó többsége 12 V-os akkumulátort használ, de előfordulhatnak 6 V-os akkumulátorok is a régebbi vagy kisebb kerékpárokon, és vannak olyan gépek is, amelyek 8 V-os akkumulátort igényelnek.

Motor akkumulátor 6 V
Motor akkumulátor 12 V

Kapacitás
Amperórában (Ah) van kifejezve, ami azt jelenti, hogy az akkumulátor hány amper áramot képes leadni egységnyi idő alatt. Minél nagyobb teljesítményű és felszereltségű a motorkerékpár, annál nagyobb kapacitás szükséges.

Motor akkumulátor 2-6 Ah
Motor akkumulátor 6.5-9 Ah
Motor akkumulátor 9.5-12 Ah
Motor akkumulátor 13-18 Ah
Motor akkumulátor 19-30 Ah

Bár a motorkerékpár-akkumulátorokat néha a teljesítményükkel jelölik, ez általában a kapacitás vagy az indítóáram téves megnevezése.

Töltési idő
Az, hogy mennyi ideig kell tölteni egy motor akkumulátort, függ a kapacitástól, a technológiától és magától a töltő teljesítményétől. Egy alapvető iránymutatást az akkumulátor kapacitásának és a töltő amperben kifejezett teljesítményének elosztásával kapunk, leggyakrabban a szükséges idő 10-20 óra között mozog. Ideális esetben olyan intelligens töltőhöz nyúljon, amely tudja, mikor van feltöltve az akkumulátor - különösen az ólom-sav akkumulátorok hajlamosak a túltöltődésre.

Méret
Az akkumulátor méretei döntő fontosságúak a motorkerékpárral való kompatibilitás szempontjából. Az akkumulátor számára gyakran nagyon kevés hely áll rendelkezésre, ezért alapvető fontosságú, hogy az elrendezése teljes mértékben kompatibilis legyen. A méret általában megtalálható a motorkerékpár kézikönyvében vagy akár az interneten, de meg is mérheti. A nagyobb teljesítményű motorkerékpár akkumulátorok általában nagyobbak.

Indítóáram
A motorkerékpárok eltérnek egymástól abban, hogy hány ampernyi áramra van szükségük az indításhoz. A mennyiséget elsősorban a gép teljesítménye és az elektromos berendezések mennyisége befolyásolja - minél nagyobb teljesítményű és bonyolultabb a berendezés, annál több indítóáramra van szükség.

Polaritás/saru elrendezés
A polaritás, vagyis a pozitív és negatív pólusok egymáshoz viszonyított elhelyezkedése szintén fontos az akkumulátor és a motorkerékpár kompatibilitása szempontjából. Megkülönböztetünk bal+ (bal pozitívos) és jobb+ (jobb pozitívos polaritást, és ennek a paraméternek összhangban kell lennie azzal, ahogyan a motorkerékpár kábelezése történik.

Szellőzés

Az akkumulátorok működés közben felforrósodnak, és egyes típusok különböző gázokat bocsáthatnak ki. Ezért az akkumulátorok nagy része szellőzőnyílásokkal van ellátva. Ezek elhelyezkedhetnek a felső fedélen, az akkumulátor közepén, illetve menetirányban balra vagy jobbra. Egyes motorkerékpárokon egy szellőzőtömlőt is rögzítenek a tömlőkhöz, hogy a gázokat a motorkerékpár szerkezetéből eltávolítsák. Fontos, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadok és tiszták legyenek, különben ez tüzet vagy a motorkerékpár-szerkezet alkatrészeinek károsodását okozhatja.

Az ólomsavas és zselés akkumulátorok esetében a VRLA kifejezéssel is találkozhat, ami a szelepvezérelt szellőztetés rövidítése. Ebben az esetben az akkumulátor csak akkor engedi ki a gázokat, amikor a koncentráció túl magas. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy csökkenti az önkisülést és meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát. Néhány kisebb akkumulátor ezután le van zárva és nincs szellőzése, mivel működés közben nincs jelentős felmelegedés vagy gázkibocsátás.

Gyakori kérdések

Hogyan kell csatlakoztatni az akkumulátort?
Hogyan kell karbantartani és tárolni az akkumulátort?
Mikor kell kicserélni az akkumulátort?
Hogyan ártalmatlanítsak egy régi motorakkumulátort?
Fontos a márkás akkumulátor?