Milyen telefont vegyek

A hazai piacon több tucatnyi gyártótól sok száz különböző telefon kapható. Ezek az operációs rendszerben, kialakításban, felszereltségben, kamerában és sok más paraméterben különböznek egymástól. Hogyan válassz megfelelő mobiltelefont tekintettel arra, hogy a legtöbben munkára és szórakozásra is a mobilunkat használjuk, mivel részben a számítógépet is felváltja? Telefon vásárlás előtt érdemes átgondolni a lehetőségeket és az elvárásaidat, hogy megtaláld az igényeidnek leginkább megfelelő készüléket. Ebben segítünk.

Hogyan válassz mobiltelefont az alapvető kategóriák alapján

Okostelefonok

A legolcsóbb okostelefonok akár 20 000 forint alatti áron is megvásárolhatók. Ebben a kategóriában egyértelműen az androidos telefonok a legnépszerűbbek. Ezek különösen azok számára alkalmasak, akik online szeretnének kommunikálni vagy olyan alkalmazásokat használni, mint az internetbank vagy a Facebook.
A 65 000 - 240 000 forint közötti árkategóriában kapható okostelefonok, amik általában érintőképernyős telefonok , a felhasználók túlnyomó többségét kielégítik. Finom kijelzőkkel, megbízható kamerákkal és olyan hardverrel rendelkeznek, amelyek bonyolultabb műveletekre is képesek. A legjobban felszerelt telefonok ára gyakran meghaladja a 320 000 forintot, viszont ezért az árért már a jelenleg kapható legjobb mobiltelefonok érhetők el a piacon.

Az ilyen okostelefonok kamerái inkább csak a legszükségesebb esetekre készültek, kisebb felbontású kijelzőkkel és gyenge hardverrel rendelkeznek, amelyek általában elegendőek a legtöbb egyszerű alkalmazáshoz és játékhoz. Ma már a legalacsonyabb kategóriában is alapfelszereltség a gyors LTE internetkapcsolat, míg az érintés nélküli fizetésre használt NFC technológia ritkaságnak számít.

A középkategóriába sorolható készülékek jobb minőségű szolgáltatásokat kínálnak, például 4K videofelvételt vagy 3D grafikával rendelkező játékokat. Az ujjlenyomat-olvasó és az NFC szintén alapfelszereltségnek számít, és olyan strapabíró érintőképernyős telefonok is ebbe a kategóriába tartoznak, amelyek vízállóak vagy támogatják a vezeték nélküli töltést.

A csúcskategória ebben az esetben ultranagy felbontású kijelzőt, erős processzort, kiváló minőségű kamerát, nagy tárhelyet és teljes adatszolgáltatást jelent. Ezeket a készülékeket a gyártók folyamatosan támogatják, és a megjelenéstől számított legalább két évig garantálják a frissítéseket. Másrészt az árkülönbség a tavalyi csúcsmodellekhez vagy néhány középkategóriás modellhez képest általában nagyobb, mint a gyakorlati használatban mutatkozó különbség.

érintőképernyős telefonok

Az érintőképernyős telefonok előnyei

 • Gyors internet
 • Számos alkalmazás
 • Kiváló minőségű kamera és videófelvétel
 • Nagy tárhelykapacitás

A hátrányok között ugyanakkor érdemes megemlíteni a rövid akkumulátor-üzemidőt és a kisebb ütésállóságot.

Kombinált mobilok

A piacon viszonylag ritka a billentyűzettel ellátott érintőképernyős telefon. A Nokia korábban ezt a megoldást használta klasszikus telefonjainál, viszont az utolsó készletek már majdnem teljesen elfogytak.

Jelenleg az ilyen telefonokat a Blackberry gyártja, és gyakorlatilag ezek az egyetlen olyan készülékek, amelyek a fizikai billentyűzetet a csúcskategóriás funkciókkal és az Android operációs rendszerrel kombinálják.

Az előnyök közül kiemelkedik a kényelmes szövegbevitel; hátrány ugyanakkor a korlátozott támogatás a Blackberry operációs rendszerének alkalmazásaihoz.

Nyomógombos készülékek

A fizikai billentyűzettel ellátott nyomógombos telefonok évek óta kényszermegoldásnak számítanak. Néhány androidos nyomógombos telefontól eltekintve csak egyszerű, alapfunkciókkal rendelkező készülékeket lehet kapni, amelyeket legfeljebb egy MP3-lejátszó és egy egyszerű kamera egészít ki. Ha nincs szükséged internet-hozzáférésre, és a telefont csak telefonálásra és üzenetküldésre használod, akkor ez számodra a legjobb választás.

Bár a drágább wifis nyomógombos telefonok képesek kapcsolódni a világhálóra, a böngészés a kis képernyőn nem túl kényelmes. Ezeknek a telefonoknak a legnagyobb előnye a nagyobb ellenállóképesség és az akkumulátor üzemideje (akár egy hét), ami az okostelefonok esetében szinte elérhetetlen. Számos strapabíró nyomógombos telefon létezik, amelyek védve vannak a leejtésből vagy a vízbe kerülésből származó sérülések ellen. Ezekre különösen akkor lehet szükséged, ha a telefont például építkezésen vagy víz közelében használod.

nyomógombos telefonok

A nyomógombos készülékek előnyei

 • Hosszú akkumulátor-üzemidő
 • Tartós szerkezet
 • Alacsony ár

Hátrányok:
Többnyire internetkapcsolat nélkül
Alkalmazások hiánya
Alacsony fénykép- és videóminőség

A nyomógombos telefonokat manapság főként az idősebbek részesítik előnyben. Az ilyen készülékek sajátos jellemzője a nagy, jól olvasható betűkkel ellátott billentyűzet és csak a legalapvetőbb funkciókat tartalmazó, áttekinthető kezelőfelület. Az időseknek szánt nyomógombos telefonok SOS gombbal is el vannak látva, amelynek megnyomásával üzeneteket lehet küldeni a kiválasztott személyeknek.

Az, hogy melyik telefon a megfelelő választás számodra, a Te igényeidtől függ. Ha csak telefonálni, üzeneteket küldeni, közösségi oldalakat használni és zenét hallgatni szeretnél, akkor nem kell csúcskategóriás telefont vásárolnod, hiszen egy alsó középkategóriás készülék is képes ugyanerre az ár töredékéért. Néhány telefonnál ebben a kategóriában azonban olyan problémák merülhetnek fel, mint például a rendszer akadozása, ami még alaphasználat esetén is zavaró. Ezt leggyakrabban a rosszul optimalizált rendszer vagy a kevés belső memória okozza, amelyet teljesen túlterhelnek az egyre szaporodó alkalmazások.

Válassz mobilt az igényeidnek megfelelően

A legfontosabb paraméterek - erre figyelj

Ma már egy hangzatos márkanév nem feltétlenül garancia a minőségre, de az egyik fontos paraméter, hogy a cég hogyan gondoskodik a forgalomba helyezett telefonokról. Egyes gyártók piacra dobnak egy telefont, és csak a legapróbb hibákat javítják ki, mások viszont két éven keresztül garantálják a rendszerfrissítéseket. Általában a drágább készülékeknél jobb a támogatás, de néhány olcsóbb készülék is jól teljesít ebből a szempontból.

A telefon mérete

Természetesen a készülék mérete nagyban függ a kijelző méretétől. A kisebb telefont kényelmesebb kézben tartani és egyszerűbb zsebben hordani, míg a nagyobb telefon megfelelőbb a böngészéshez és a multimédia-tartalmak megjelenítéséhez. A nagyobb kijelzőt akkor is értékelni fogod, ha a telefonod munkaeszközként szolgál. Bár a nyomógombos telefonok még mindig elférnek a zsebedben, az okostelefonok kijelzői leggyakrabban 6 inch, azaz 15 cm körüli méretűek.

A kijelző mérete nagymértékben meghatározza a telefon méreteit, de a keretek méretére is figyelmet kell fordítani. A kínálatban 5,5 inches kijelzővel rendelkező okostelefonokat is találhatsz, amelyek nagyobbak, mint egyes hat inches panellel rendelkező társaik. A kisebb kijelző kompaktabb készüléket jelent, amelyet könnyebb kézben tartani és egy kézzel kezelni, míg a nagyobb kijelző előnye, hogy kényelmesebbé teszi a böngészést, a gépelést és a videónézést.

Kijelző

A mobiltelefonok oldalaránya is változik, jelenleg a 18:9 vagy akár 21:9 oldalarányú hosszított kijelzőket részesítik előnyben. Az ilyen képernyő előnye, hogy egyszerre több tartalom jeleníthető meg, miközben a telefont a szélességének köszönhetően egy kézzel is kényelmesen tudod tartani.

Fordíts figyelmet a felbontásra is - az alap manapság a HD 720 pixeles szélességgel, de egy Full HD 1080 px felbontás jobb képet biztosít. A legjobb minőségű telefonokba 1440 px (QHD) vagy akár 2160 px (UHD) szélességű kijelzőket építenek be. Nem csak a felbontás határozza meg a kijelző minőségét, hanem annak átlóhoz viszonyított aránya (pixelsűrűség). Ezt képpont per hüvelykben (ppi) fejezik ki. A 300 ppi vagy annál nagyobb felbontású telefonok igazán kiváló kijelzőt biztosítanak, míg a legjobb képernyők jóval 400 ppi feletti értéket mutatnak.

Figyelj a kijelző frissítési sebességére is. A közelmúltig minden mobiltelefon 60 Hz-es panellel rendelkezett, de manapság már „gyorsabb” kijelzőkkel találkozhatunk. A középkategóriás mobiltelefonokban 90 Hz-es paneleket találsz, a csúcsmodellek pedig akár 120 Hz-es vagy akár 144 Hz-es képfrissítést is kínálnak. A magasabb frissítési frekvencia pozitív hatással van a kijelző zökkenőmentes működésére internetezés és játék közben egyaránt.

Képalkotó technológia

A két legelterjedtebb képalkotó technológia a következő: az elterjedtebb IPS LCD-képernyők folyadékkristály-alapúak, színhű színvisszaadással, de valamivel gyengébb feketékkel. Az AMOLED képernyők rengeteg apró LED-ből állnak, és a színek élénkebbek, de a telítettség időnként természetellenes lehet.

Processzor

A processzor tulajdonképpen a telefon agya és a teljesítménye befolyásolja az alkalmazások működését és sebességét. Napjainkra a négymagos processzorok jelentik a standardot, de már 65 000 forinttól találhatsz nyolcmagos modelleket is. Egyes nyolcmagos készülékekben a magok egyik fele takarékosabb, a másik fele pedig nagyobb teljesítményű, és ezek az aktuális munkaterheléstől függően váltják egymást.

Egy másik paraméter a frekvencia, amely a chip által másodpercenként végrehajtott utasítások számát, egyszerűbben fogalmazva a sebességet jelzi. Általában minél magasabb a frekvencia, annál erősebb a processzor. De még az 1,4 GHz is, ami ma már az olcsóbb készülékekben is megszokott, elegendő a legtöbb művelethez. Valójában, akárcsak a megapixelek egy fényképezőgépben, a frekvencia nem teljesen meghatározó, és más paraméterektől függ.

A processzor típusai

A vezető gyártók jelenleg az amerikai Qualcomm és a kínai MediaTek. Az előbbi esetében a felosztás nagyon egyszerű - a 2xx-es sorozatú Snapdragon chipek az alapszintű használatra és egyszerűbb alkalmazások kiszolgálására alkalmasak, a 4xx-es sorozat már elegendő az erőforrás-igényesebb tevékenységekhez és az egyszerűbb 3D-s játékokhoz, a 6xx-es sorozat megbirkózik az elérhető programok túlnyomó többségével és a 4K felbontású videofelvételekkel, a 8xx-as sorozat pedig a piac jelenlegi élvonalát képviseli. A MediaTek portfóliója már jóval kevésbé egyértelmű, hiszen olcsóbb okostelefonjaiban számos chipet kínál, míg a felső kategóriás szériáját a nevében szereplő "Helios" szó jellemzi.

Az Apple, a Samsung és a Huawei is gyárt processzorokat, de ezeket kizárólag a saját készülékeikhez használják.

Operatív memória (RAM)

Az operatív memória, vagyis a RAM, egyszerűen fogalmazva a futó folyamatok tárhelye. Maga a rendszer és az alkalmazások így el tudják tárolni az ideiglenes fájlokat, vagy például a böngészőben megnyitott weboldalakat. Minél nagyobb az operatív memória, annál több folyamat futhat a háttérben. A megfelelő sebességhez és több program egyidejű futtatásához 2-4 GB RAM szükséges, de ha ez nem elég, akkor elérhetők 6 GB vagy annál nagyobb memóriával rendelkező telefonok is.

Felhasználói memória és bővítési lehetőségek

Ez a belső memória tárolja a letöltött alkalmazásokat, fájlokat, zenéket vagy fényképeket. A megfelelő tárhely mérete a Te igényeidtől függ, például a 16 GB csak a legszerényebb felhasználók számára elegendő. Napjainkban a 64 GB az alap.

Felhasználói memória bővítése

Egyes okostelefonok lehetőséget kínálnak a memória bővítésére a microSD típusú memóriakártyák segítségével, amelyek jelenleg legfeljebb 512 GB méretben kaphatók. Ez azonban nem minden modellre vonatkozik, ezért mindenképp célszerű ellenőrizni a maximálisan támogatott kapacitást.

A mobiltelefon kiválasztásakor tartsd szem előtt, hogy a paraméterekben megadott érték magasabb, mint a ténylegesen rendelkezésre álló memória. Például egy 64 GB-osnak mondott telefonban nagyjából 50-55 GB tárhely áll rendelkezésre, a többit a rendszer és az előre telepített alkalmazások foglalják el. Ráadásul a rendszer- és alkalmazásfrissítések idővel egyre több helyet vesznek igénybe, így a telefon hosszú élettartama szempontjából kulcsfontosságú, hogy elegendő tartalékkal rendelkezzen.

Kamera

A mobiltelefonok érzékelőinek minősége mára olyan szintet ért el, hogy fokozatosan kiszorítja a kompakt fényképezőgépeket a piacról. Ez különösen igaz a drágább modellekre, amelyeket néha fotómobiloknak is neveznek, és amelyek több érzékelővel rendelkeznek. A kínálatban találkozhatsz kettős vagy hármas kamerákkal. Ezek különböző fókusztávolsággal rendelkezhetnek, az egyik kamera például nagylátószögű felvételekhez, a másik pedig makrófotózáshoz alkalmasabb.

Mit jelent a megapixelek száma?

A megapixelek száma önmagában nem árul el sokat a kamera minőségéről, de lényeges az érzékelő mérete szempontjából, amely meghatározza az egyes pixelek fizikai méretét. Minél nagyobb, annál több képinformációt képes rögzíteni, ami jobb minőségű fényképeket jelent. A legjobb minőségű fényképezőgépeknél az érzékelő egyetlen pixelének mérete körülbelül 1,4 μm.

Fontos paraméter a fényerősség (f/szám alakban van megadva), amely azt jelzi, hogy a kamera rekesznyílása mennyire tud kinyílni, és így mennyi fény éri az érzékelőt. Egyszerűen fogalmazva, minél kisebb a szám, annál jobb a kamera gyenge fényviszonyok között. Ezt befolyásolja az optikai stabilizátor megléte is, amely hosszabb ideig tartó felvételek esetén is élesen tudja tartani a képet anélkül, hogy a minőséget negatívan befolyásolná. Ezt azonban csak a drágább telefonokban találod meg.

Ha a telefon kamerájával szemben magas követelményeket támasztasz, keress a készülékkel fényképezett mintaképeket, amelyek különböző fényviszonyok mellett készültek, így láthatod, hogyan teljesít a kiválasztott telefon valójában. A képeket utólag is szerkesztheted.

Ha videózni is szeretnél, ügyelj a videófelvétel minőségére is, amely a 4K telefonok erőssége. Az olcsóbb modelleknek csak a Full HD felbontással kell megbirkózniuk. Ez ugyan kevésbé részletgazdag, de lényegesen kevesebb tárhelyet foglal.

A képkockasebesség alapesetben 30 képkocka másodpercenként. Azok a videók, amelyek 60 képkocka/másodperc sebességűek, sokkal életszerűbbnek hatnak, és a felére lassíthatók anélkül, hogy a folyamatosságuk csökkenne.

Egyes telefonok még lassított felvételek készítését is lehetővé teszik 120 képkocka/másodperc sebességgel.

Milyen okostelefont vegyek

Hogyan válassz mobiltelefont a funkciók és tulajdonságok alapján

Az akkumulátor-üzemidő és töltési sebesség

Bár az okostelefonok akkumulátorai gyakran többszörösen nagyobbak, mint a hagyományos nyomógombos telefonoké, a nagy kijelzők és a nagy teljesítményű processzorok megkövetelik az energiát, így a legtöbb okostelefon normál használat mellett nem bírja tovább két napnál.

Meghatározó tényező a mAh-ban (milliamperórában) kifejezett kapacitás, de azt is fontos figyelembe venni, hogy milyen teljesítményű a telefon, valamint, hogy mekkora és milyen minőségű a kijelzője. Az olcsóbb HD kijelzős okostelefonoknál elegendő lehet 2 500mAh akkumulátor, viszont a QHD kijelzős, magas teljesítményű készülékek sokkal gyorsabban fogyasztják az energiát.
Ha kiváló üzemidőre van szükséged, olyan készüléket keress, amely legalább 5000 mAh kapacitással rendelkezik.

Kedvelt funkció a gyorstöltés támogatása, amely a felére csökkentheti a teljes feltöltéshez szükséges időt - akár 90 perc alatt feltöltődik, ha USB-C csatlakozóval rendelkezik, vagy kevesebb mint két óra alatt microUSB-vel.

A vezeték nélkül tölthető telefonokhoz nem kell kábelt csatlakoztatnod - ha a telefon támogatja a Qi technológiát-, csak helyezd a hátlapjával a készüléket a töltőfelületre. A Qi technológiát a közelmúltban szabványosították, így minden vezeték nélküli töltőnek ezen az elven kell működnie. De ne hagyd figyelmen kívül, hogy a kábelen keresztül történő töltés mindig gyorsabb.

Szeretnél többet megtudni a töltésről? Olvasd el a Hogyan működik a vezeték nélküli töltés mobiltelefonoknál című cikkünket.

Strapabírás

A strapabíró telefonokat kemény körülményekhez tervezték, hogy kibírják a mechanikai sérüléseket és a környezeti hatásokat.

Az IP tanúsítvány a por és víz elleni védelem mértékét jelzi, amelyet egy IPxx kóddal fejeznek ki. Ez egy olyan szabvány, amely pontosan meghatározott körülmények között méri a telefonba bejutó vízzel és szilárd anyagokkal szembeni ellenállást.

Hogyan értelmezd az IP-jelölést?

Az első számjegy a szilárd anyagok, azaz a por behatolása elleni védelem fokát jelzi. A strapabíró okostelefonok túlnyomó többsége a legmagasabb, 6-os, azaz teljes védettségi besorolást, vagy egy alacsonyabb, 5-ös szintet kap.

A második szám a vízállóságot jelzi egy 1-től 8-ig terjedő skálán. A legtöbb telefon a 4-es értéket (minden irányból érkező fröccsenő vízzel szemben), a 7-es értéket (rövid ideig bírja a vízbe merülést) vagy a 8-as szintet (30 percig tartó, akár 1,5 méter mélységig történő merülés) kínálja.

Különösen az IP68-as mobilok iránt van nagy kereslet.

A kültérben használható telefonoknak nemcsak a porral és a vízzel, hanem az ütésekkel szemben is kellően ellenállónak kell lenniük. A gyártó ezt az ütéseket elnyelő, robusztus, gumírozott szerkezettel és a kijelzőt borító, kiváló minőségű védőüveggel éri el. Az ilyen készülékek hátránya, hogy nagyobbak és nehezebbek, ugyanakkor jelentősen drágábbak, mint a hasonló tulajdonságokkal rendelkező standard telefonok.

A víz- és porállóság fontos szempont mobiltelefon vásárlás során

A víz- és porállóság fontos szempont mobiltelefon vásárlás során, ezért egy teljes cikket szenteltünk a témának. A Vízállóság és vízzáróság (IP védettségi fokozat) című cikkünkből azt is megtudhatod, mire számíthatsz, ha a telefonodra víz fröccsen.

A Hogyan szárítsd ki a mobiltelefonod? című írásunkban pedig arra adunk tanácsot, hogy mit tegyél, ha bekövetkezett a baj.

Bármennyire is strapabíró telefont választasz, érdemes védőtokot és kijelzővédő fóliát vagy üveget is beszerezni - ez a két kiegészítő sok bosszúságtól kímélhet meg.

Ha bizonytalan vagy, a Hogyan ragaszd fel a védőfóliát a mobilodra és hogyan távolítsd el? című cikkünkben lépésről lépésre elolvashatod, hogyan védheted a készülékedet a sérülésektől.

A telefon feloldása

Manapság az is elég gyakori, hogy a mobilok ujjlenyomat-olvasóval rendelkeznek. A gyártók a hátlapon a kamera alá, közvetlenül a képernyőbe vagy a telefon oldalára helyezik. Bár az ujjlenyomat-védelem viszonylag biztonságos, az olvasók méretük miatt az ujjlenyomatnak csak egy részét rögzítik. Különösen a kevésbé pontos leolvasók nem feltétlenül jelentenek leküzdhetetlen akadályt a gyakorlott támadók számára.

Az ujjlenyomat-olvasók három típusa

A legegyszerűbb az optikai, ami csak az ujj 2D-s képének beolvasását alkalmazza, így egy kinyomtatott ujjlenyomat is megtévesztheti.
Gyakrabban találkozhatunk kapacitív olvasókkal, amelyek miniatűr kondenzátorokból állnak. Érintéskor elektromos kisülést hoznak létre, amelyet az olvasó az ujj viszonylag pontos 3D-s képének modellezésére használ. Ez teszi ezt a fajta olvasót biztonságosabbá és gyorsabbá.

A legújabb technológiák az ultrahangos szkennerek, amelyeket a kijelzőbe integrált olvasóval ellátott telefonokban használnak. Ezek egy ultrahang jeladóból és vevőből állnak, így az ujj 3D-s képe az elküldött és a fogadott jel összehasonlításával jön létre. Ennek a típusnak az előnye a gyorsaság, a megbízhatóság és az, hogy nedves vagy piszkos kézzel is működik.

Egy másik biztonsági lehetőség az arcellenőrzés. Ez az Apple telefonjain a legkifinomultabb; más okostelefonokon könnyű volt becsapni a rendszert, például egy 3D nyomtatóval kinyomtatott arc használatával. A helyzet azonban folyamatosan javul, különösen a csúcskategóriás modellek esetében.

Dual SIM

Miért ne használj egyszerre két SIM-kártyát egy helyett? A Dual SIM telefonok jól jönnek például az EU-n kívüli utazások során, ahol a helyi szolgáltató kártyáját behelyezheted a második kártyahelybe, hogy így spórolj az adatforgalom költségein.

Sok gyártó mostanában úgynevezett hibrid SIM slotokat használ, ahol az egyik a SIM kártya, a másik pedig a SIM és a memóriakártya számára szolgál. Két SIM-kártya használatakor azonban elveszíti a memóriabővítés lehetőségét. Sajnos a gyártók a két külön SIM slotot és a közös SIM slotot tartalmazó telefonokat is dual SIM-ként emlegetik, ezért érdemes elolvasni a véleményeket, vagy kapcsolatba lépni a forgalmazóval.

Telefon típusok

A mobilválasztást befolyásoló technológiák

 • USB OTG - az adapter segítségével pendrive-okat, különféle merevlemezeket vagy SD-kártyaolvasókat csatlakoztathatsz mobiltelefonodhoz.
 • Az értesítési LED jelzi a nem fogadott hívásokat, bejövő üzeneteket és egyéb értesítéseket akkor is, ha a telefon éppen nincs a közeledben.
 • 5G telefonok - feltörekvő technológia a gyors 5G hálózatokhoz.
 • Infraport - lehetőséget kínál arra, hogy a mobiltelefont távirányítóként használhasd különböző elektronikai eszközökhöz, például a TV-hez, légkondicionálóhoz stb.
 • Vízálló telefonok - nem jelent gondot számukra a fröccsenő víz, sőt némelyikük akár vízbe is merülhet.
 • Mobilok NFC-vel - rövid távolságra történő gyors és biztonságos adatcserét biztosító funkció, amelyet különösen a mobilfizetéshez használnak.

Milyen telefont vegyél a gyermekednek?

A mobiltelefon típusa a gyermek életkorától függ, a kicsiknek elég lesz egy egyszerű nyomógombos modell, amely tartósabb, és még a legvadabb gyermekkori kalandokat és a gondatlan kezelést is kibírja. Ha már fejlettebb funkciókat szeretnél, például helymeghatározást, hogy szemmel tudd tartani csemetédet, válassz olyan alsó kategóriás okostelefonok közül, amelyek beépített GPS-szel és internetkapcsolattal rendelkeznek. A helymeghatározás azonban megoldható egy speciális, mozgásérzékelővel ellátott kulcstartó beszerzésével is. Ha okostelefon mellett döntesz, kihasználhatod a szülői felügyelet előnyeit, amelyek például letiltják a kiválasztott weboldalak elérését.

Gyakori kérdések

Érdemes 5G-kapcsolattal rendelkező telefont vásárolni?
A telefonom gyorsan lemerül, mit tehetek?