Hogyan vásároljon memóriakártyát?

Bár a memóriakártyák miniatűr méretűek, akár 1 TB adat tárolására is alkalmasak. Tudja meg, hogyan válassza ki a megfelelő memóriakártyát az eszközök tárhelyének bővítéséhez.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

A memóriakártyák főbb típusai

SD memóriakártyák

Valószínűleg a legelterjedtebb formátum, amely nagyjából bélyegméretű. Az SD-kártyákat (az angol Secure Digital szóból) elsősorban fényképezőgépekben és videokamerákban használják, de egyes autórádiókban vagy FM-adókban is használhatóak. A legtöbb laptopba épített olvasó kompatibilis ezzel a formátummal. Manapság szinte kizárólag SDHC és SDXC kártyákat talál. Ezek az SD-kártyákon alapulnak, és méreteik megegyeznek, de a különbség a kapacitásban és az eszközökkel való kompatibilitásban van.

+ Sokoldalúság
+ Nagyobb olvasási és írási sebesség
+ Adatfelülírási védelem mechanikus zárral

- Magasabb árkategória

> SD kártyák

MicroSD memóriakártyák

A MicroSD-kártyák nagyjából akkorák, mint egy nanoSIM-kártya, és elsősorban olyan készülékekben használatosak, ahol az SD-kártya túl nagy. Tipikus példák erre az okostelefonok, táblagépek, akciókamerák vagy MP3-lejátszók. Gyakran jár hozzájuk egy adapter, amelybe a kártya behelyezhető, és "nagy" SD-kártyaként használható. A microSDHC és microSDXC kártyák ismét ugyanabba a kategóriába tartoznak, kapacitásuk és kompatibilitásuk különbözik.

+ Miniatűr méret

- Számítógépen történő használathoz adapter vagy külső olvasó szükséges

> MicroSD memóriakártyák

CF és CFexpress memóriakártyák

Manapság kevésbé elterjedt formátum, amelyet főként professzionális fényképezőgépek és videokamerák használnak. A CF-kártyák előnye a nagyon nagy átviteli sebesség és a nagy tartósság. Mindkét területen a CompactFlash kártyák még mindig vezetnek az SD formátummal és annak mutációival szemben. A korlátozott választék miatt azonban számolni kell a GB-onként jelentősen magasabb árral.

+ Legnagyobb átviteli sebesség
+ Nagy tartósság

- Magasabb ár

CF és CFexpress memóriakártyák

Paraméterek

Kapacitás
Manapság a legelterjedtebb memóriakártya méretek 16 és 128 GB között vannak. Léteznek azonban 512 GB és 1 TB kapacitású kártyák is. Minél nagyobb a kapacitás, annál több adatot tud tárolni a memóriakártya. A választáskor azonban vegye figyelembe a készülék által támogatott maximális méretet is.

A memóriakártya formátuma határozza meg annak maximális kapacitását:

SD / microSD: > 2 GB (ma már nem használják vagy árulják)
SDHC / microSDHC: > 32 GB
SDXC / microSDXC: > 2 TB

Sebességosztály
A memóriakártyán általában egy körbe írt szám jelzi a sebességosztályt (osztályt). Kisebb mennyiségben 4-es és 6-os osztályú kártyákat talál a piacon, amelyek minimális írási sebessége 4, illetve 6 MB/s. A kártyák túlnyomó többségén azonban Class 10-es osztályú megjelölés szerepel, ami a legalább 10 MB/s írási sebességnek felel meg.

A memóriakártyák esetében további UHS U1 jelölést is láthat, és az így címkézett kártya akár 100 MB/s sebességet is elérhet. Az UHS U3 kártyák ezután egy második érintkezősorral vannak ellátva, így akár 300 MB/s sebességgel is írhatnak a támogatott eszközökben. Az ilyen gyors kártyákra különösen a 4K videók készítésekor van szükség, amelyek bitrátája több száz MB/s-os sebességű.

Min. írási sebesség Sebességosztály UHS Sebességosztály Videóosztály Mire alkalmas?
2 MB/s Class 2 - - SD videófelvétel
4 MB/s Class 4 - - HD videófelvétel
6 MB/s Class 6 - V6 HD videófelvétel
10 MB/s Class 10 U1 V10 Full HD videófelvétel
30 MB/s - U3 V30 -
60 MB/s - - V60 -
90 MB/s - - V90 -


Olvasási és írási sebesség

Megmutatja, hogy milyen gyorsan olvashatók a fájlok a kártyáról, illetve milyen gyorsan kerülnek fel a kártyára. A mértékegység MB/s. Egy 6 MB/s sebességű kártyával egy 700 MB-os filmet kevesebb mint két perc alatt tölthet fel; egy gyors, 100 MB/s sebességű kártyával ez kevesebb mint tíz másodperc.

A gyakorlatban a maximális sebességet ritkán érik el, és befolyásolja az is, hogy mennyire tele van a kártya, az eszköz, amelyen tárolják, és a fájlok száma sem mindegy - például 1000 db 1 GB-os fájl betöltése tovább tart, mint két azonos méretű fájlé.


Tartozékok

A memóriakártyákat gyakran műanyag dobozban szállítják. Ez különösen akkor hasznos, ha a kártyát gyakran kezelik vagy hordozzák a készüléken kívül. Alternatívaként a csomagolás megvásárolható. A memóriakártya legkényesebb része az olvasóérintkezők, amelyek megkarcolódhatnak, valamint maga a kártya műanyag szerkezete, amely széteshet vagy eltörhet. A tok másik előnye, hogy egy miniatűr kártyát nehezebb elveszíteni.

Az adapterek lehetővé teszik, hogy egy bizonyos formátumú memóriakártyát egy másik formátumot támogató eszközben használhassunk. A legjellemzőbb példa erre a microSD-ről SD-re történő átalakító, amelyet szintén gyakran mellékelnek a kártyákhoz. Hasznosak például akkor, ha nagyszámú fájlt szeretne letölteni egy microSD-kártyáról egy SD-olvasóval rendelkező laptopra.

A külső memóriakártya-olvasók a fájlok átvitelére szolgálnak a memóriakártya és a kiválasztott eszköz között, de nem a kártya állandó csatlakoztatására. Általában USB-n keresztül csatlakoznak a számítógéphez, és több formátumot támogatnak, köztük a CompactFlash vagy az XQD formátumot. A memóriakártyához tartozhat egy USB-olvasó.

Gyakori kérdések

Milyen memóriakártyát vegyek az okostelefonomhoz?
Melyik memóriakártya alkalmas HD-videók rögzítésére?