Hogyan vásároljon memóriamodult?

Vásárlás előtt mindig ellenőrizze, hogy az alaplapon van-e elég hely a RAM számára.

A gyors és nagy teljesítményű RAM minden minőségi PC-építés alapja. Ez biztosítja a zökkenőmentes felhasználói élményt, még akkor is, amikor egyszerre több nagy energiaigényű programban dolgozik. Nem mindegyik típus képes erre, ezért érdemes átgondolni a választást.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 5 perc

A RAM-ok ideiglenes fájlokat tárolnak abban a pillanatban, amikor bármilyen programot futtat a számítógépén. A merevlemezekhez képest sokszor gyorsabbak. Amennyiben elegendő a kapacitásuk, akkor képesek az igényes szoftverek (pl. grafikus szerkesztők) és természetesen a legújabb játékok zökkenőmentes futtatására is.

Amennyiben Ön átlagos felhasználói szinten használja a gépét, elsősorban böngészésre és gépelésre, nem szükséges túl sokat költenie a RAM-ra. A grafikusoknak és a játékosoknak viszont a csúcskategóriás modelleket érdemes keresniük. Mindig győződjön meg arról, hogy a memória kompatibilis az alaplappal. Ennek oka, hogy az alaplap régebbi lapkakészletei nem biztos, hogy készen állnak az új memóriasorozatra. Az is fontos, hogy megbizonyosodjon arról, van-e elég szabad hely az alaplapon a frissítéshez.

A működési memória meghatározása

Az első lépés az, hogy eldöntse, milyen eszközbe szeretné elhelyezni a memóriát.

Notebook memória - laptopokba való beszereléshez
PC memória - a maximális PC-teljesítményért
Szerver memória - a szerver stabilitása és biztonsága érdekében

Mi a különbség a DIMM és az SO-DIMM formátum között?
Két alapvető operatív memóriaformátum létezik, amelyek méretükben és kompatibilitásukban is különböznek egymástól. Az asztali számítógépek és szerverek esetében a nagyobb DIMM formátumot használják, míg a laptopok esetében a kompaktabb SO-DIMM memóriát. Ez a felosztás csak akkor fontos az Ön számára, ha a gyártó nem jelzi kifejezetten, hogy a RAM laptophoz vagy asztali számítógéphez való. Az ilyen helyzetek azonban nagyon ritkák.

Memóriatípusok

A típusok generáció és teljesítmény szerint vannak rendezve. A DDR5 a legmodernebb és leggyorsabb megoldás, míg a DDR már alig használható. A legtöbb felhasználó ma már csak a DDR4 és 5 között választ, a régebbi típusok elavultnak számítanak, de a DDR3 elegendő lehet az irodai munkához.

DDR5 - a leggyorsabb típus hatékonysággal és alacsonyabb energiafogyasztással is büszkélkedhet. Az alaplappal is kompatibilisnek kell lennie.
DDR4 - a második leggyorsabb szabvány 2133-4266 MHz-es frekvenciával elsősorban új számítógépekbe kerül beépítésre, és a legnagyobb igényű feladatokkal is megbirkózik.
DDR3 - ez a meglehetősen elterjedt szabvány 800-2133 MHz-es frekvenciájú memóriát tartalmaz, kevésbé nagy igényű feladatokhoz.
DDR2 - ezzel a típussal szórványosan találkozhat, leggyakrabban régi számítógépek csere memóriája formájában.
DDR - a legrégebbi, ma már nem használt memóriastandard, 200-400 MHz-es frekvenciával.

Memóriakapacitás

A kapacitás a memóriában tárolt adatok maximális mennyiségét jelzi. Egyszerűen fogalmazva, minél nagyobb a kapacitás, annál gördülékenyebben futnak a programok.

8 GB-ig
12-64 GB
128 GB vagy több

Mennyi kapacitás lesz elég?

Kapacitás Lehetőségek
4 GB Normál felhasználói tevékenység (web, szöveg, videó)
8-16 GB Mérsékelt játék, multitasking egy monitoron
32 GB Igényes játékok, grafikai és szerkesztő szoftverek
32 GB+ Virtuális valóság, zökkenőmentes többmonitoros munka


A RAM programok futtatására szolgál, nem pedig tartós fájlok tárolására. A kapacitás növelésére a merevlemez alkalmas.

Sebesség

Megmutatja, hogy az operatív memória másodpercenként hány műveletet képes végrehajtani. Minél magasabb a frekvencia, annál gyorsabb a működés. Amennyiben maximális teljesítményre számít, javasoljuk, hogy 3000 MHz-nél kezdje.

2400 MHz vagy alatta
2466 - 3000 MHz
3200 - 4000 MHz
4133 MHz vagy afelett

Memóriakésleltetés

Ez az adatfeldolgozás és a tényleges adatmozgatás közötti időbeli késedelmet jelenti. Törekedjen a lehető legkisebb értékre. Természetesen a nagyobb frekvenciájú memóriáknak általában nagyobb a CAS-késleltetése, de még mindig gyorsabbak, mint az alacsonyabb frekvenciájú és késleltetési idejű memóriák.

CL 15-ig
CL 16-40

Hogyan kell helyesen telepíteni a RAM-ot?

Először is ellenőrizze, hány RAM-hely áll rendelkezésre az alaplapon. Ezután ellenőrizze a kompatibilitást a memóriatípussal (pl. DDR5/DDR4) és a maximálisan támogatott frekvenciával. Segíthet, ha az alaplap modellmegjelölése alapján keresi meg a paramétereket, vagy ha egy egyszerű programot használ, amely felsorolja az információkat, például a CPU-Z-t.

Maga a telepítés nagyon egyszerű. Csak nyissa ki a számítógépházát, és keresse meg a hosszúkás memóriafoglalatokat az alaplapon. A modult egyszerűen az elülső csatlakozóval kell bedugni, és a nyílás oldalán lévő fülekkel kell rögzíteni.

A RAM telepítésekor ügyeljen a statikus elektromosságra, amely rövidre zárhatja a lapot. Javasoljuk, hogy az alkatrészek megérintése előtt érintsen meg egy másik fémtárgyat.

Gyakori kérdések

Mennyibe kerül a RAM?
Mi az a többcsatornás kiszerelés?
Működni fog a DDR5 egy DDR4-es alaplapon?