Hogyan vásároljon matracot?

Kellően kényelmes, hosszú, pihentető és mindenekelőtt kiváló minőségű. Ilyennek kellene lennie az alvásnak. Hogyan lehet ezt elérni? Az egészséges életmód és a hálószobai kellemes környezet mellett fontos feltétel a megfelelő matrac. Az ideális matrac kiválasztása azonban egyáltalán nem egyszerű. Az anyagok és a technológiák gyorsan fejlődnek, ezért a kínálat nagyon széles, ezenkívül a matracnak évtizedekig megbízhatóan kell szolgálnia.

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

 • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
 • Mennyibe kerül ma egy matrac és milyen tudással rendelkeznek az egyes modellek?
 • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a keménységet vagy a matrac típusát?
 • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
 • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy matracnak?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Rendszerezze az elképzeléseit

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen matracot szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új termékben.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb paraméterekről, amelyekkel matracának mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Matrac kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

A matrac kiválasztásának alapvető szabályai

A megfelelően megválasztott matrac enyhíti a hát és az ízület fájdalmait, így összességében az alvás sokkal jobb lesz. Ezzel szemben egy rossz választás negatívan befolyásolhatja a test támogatási rendszerét, ami különösen veszélyes lehet a gyermekek és a felnőttek számára is hosszú távon. A matrac megválasztása nagyon egyedi dolog, ezért nem tanácsos ugyanazt a matracot megvenni mindenhova. Minden matracot a lehető legjobban hozzá kell igazítani ahhoz a személyhez, aki hosszú ideig használni fogja.
Válassza ki a matrac keménységét a felhasználó magasságának, tömegének és életkorának megfelelően. Vegye figyelembe a kedvelt alvási pozíciókat is.

A megfelelő matracnak ideálisan 20-25 cm-rel meg kell haladnia a test hosszát.
A szélesség az ágy típusától függ, 90 cm általában egyszemélyes ágyra vonatkozik. Kétszemélyes ágy esetén a matrac szélessége 80 cm-től kezdődik.
Az optimális magasság legalább 15 cm. Az időseknek készült matracok esetében a szabály az, hogy minél magasabb, annál jobb, de a minimum a 20 cm.
Válassza ki az anyagot az ágyrács, a hálószoba környezete és a személyes preferenciák szerint. Például, amennyiben valaki allergiás, illetve a természetes anyagokat részesíti előnyben.
Az ideális terhelhetőség az alvó tömegétől függ. Mindig számoljon ráhagyással.

A legfontosabb szempontok

Ár
Keménység
Típus
Az ágyrácsok fajtái

További fontos paraméterek

Huzat

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

Zónás matracok

Bizonyos típusú matracok hosszában több rögzített zónával rendelkeznek. A zónák különböző keménységűek, amelyek így eltérő támogatást nyújtanak. Mivel az emberi test nem gyakorol egyenletes nyomást a matrac teljes hosszában, az egyes részeken másként terheli. Az ideális matracot ehhez kell igazítani. Ezen túlmenően a matrac megakadályozza a felfekvéseket olyan helyeken, ahol nagyobb megterhelést szenvedünk, ezek elsősorban a csípő, a nyak, a hát és a láb körüli területek. Az az igazság, hogy minél több zóna van, annál jobb minőségű a matrac.

Megjegyzés: a matrac legfeljebb 7 zónával rendelkezhet. Ennek a típusnak van a legjobb osztályzata az egyes zónák között. Léteznek 5 zónás matracok is, amelyek megerősítést adnak a test súlypontja és a vállak alatt, illetve a térdnél. A matracok zónáinak minimális száma 3 lehet, ahol a szilárdabb matrac erősítés csak a test súlypontjának területén, azaz a közepén helyezkedik el, a többi matrac pedig puhább. A zónák úgy állítják be a matracot, hogy illeszkedjenek a test ívéhez és megfeleljenek a terhelés optimális eloszlásának.
A zónás matracok nem alkalmasak 150 cm alatti gyermekek számára, mivel az egyes zónák nem tudják pontosan lemásolni a testarányukat.


Legyen körültekintő

A megfelelően kiválasztott és gondozott matrac tíz-tizenöt évig szolgálhat. Ennyi idő elteltével az anyag elfárad, ilyenkor célszerű is cserélni. Az Ön preferenciái, súlya és érzékenysége is változhat ilyen hosszú idő alatt és meg kell vizsgálni a higiéniai szempontokat is. A matrac cseréjének optimális ideje hét év.

A matrac minőségének romlását felpuhulása, fekvése vagy deformációja alapján ismerheti fel, amely különösen az ágyéki régióban nyilvánul meg, ahol a matrac a legjobban terhelve van.
A matrac lehető leghosszabb élettartamának elérésének érdekében rendszeresen szellőztesse és fordítsa meg. Az állandó ágyban fekvés és az egyik oldalon alvás nem kedvez neki. A sűrűbben használt helyeken gyorsabban kezd lágyulni és végül deformálódhat. A matracot mindig egy hónap után fordítsa meg lefekvés előtt, de ne reggel, mert a megmelegedett matracot hagyni kell szellőzni, mielőtt a melegebb oldallal lefelé fordítaná. A forgatás gyorsan elveszti a hatásosságát, és fordítva. A matrac szellőztetése megakadályozza a mikroorganizmusok és gombák szaporodását.

Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy rendszeresen és alaposan mosson ágyneműt, beleértve a kivehető huzatot vagy matracvédőt is, amit ajánlott vásárolni. A huzatot sokkal könnyebb mosni, mint magát a matracot. Egyszerűen lehúzható és kimosható, ami a matracnál önmagában nem lehetséges. Ha nem kap levehető huzatot a matrachoz, távolítsa el a szennyeződéseket enyhén nedves ruhával és lágy tisztítószerrel. A takarót csak a felületén tisztítsa, kerülje a szövet eláztatását és a víz beszivárgását a matracba. Ezután hagyja a matracot alaposan megszáradni. Ideális esetben szellőztesse ki és legalább egy órán át hagyja a friss levegőn.
A minőségi matrachoz megfelelő rács is szükséges. Hosszabb ideig használja majd, mint magát a matracot, ezért érdemes többet rááldozni és gondosan kiválasztani a megfelelőt. Az ágyrács kiválasztásával kapcsolatban további tanácsokat adunk a kategória vásárlási útmutatójában.

A matracok speciális jelölései

Szendvics matracok - kialakításuk két különböző anyagból áll. Ez növeli tartósságukat és általános használatuk kényelmét. Általában kívül memória hab, belül pedig HR hab kombinációja.

Bio matracok (zöld matracok) - a biológiai minőség azt ígéri, hogy a felhasznált anyag megfelel a környezetvédelmi előírásoknak.

Orvosi matracok - tanúsítvánnyal rendelkeznek, amely garantálja, hogy a matracok megfelelnek az egészséges alvás minden követelményének. Hipoallergén, higiénikus matracok vagy matracok olyan emberek számára, akik hosszú ideje ágyhoz vannak kötve.

Ortopédiai matracok - garantálják a gerinc stabil tartását. A testtömeg helyes eloszlásának megfelelően tesztelik ezeket.

Gél matracok - ezek hideg- vagy memóriahabból készült matracok. Ágyfelületükben olyan gélszakaszok vannak, amelyek különböző akupresszúrás pontokat stimulálnak, hogy az alvás közben ellazítsák az izmokat. A matracok merevsége pontokban különbözik. A test ellazulását segíti a gél stabilitása is, amely egész életen át tart. A gél legfőbb előnye a higiénés tulajdonsága. Az atkáknak és baktériumoknak nincs esélyük megtelepedni és szaporodni, ezért ezek a matracok alkalmasak gyermekek és allergiások számára is.

Felfekvés elleni matracok - megakadályozzák a felfekvéseket. Ezek kiváló minőségű HR habokból készült matracok, amelyek alkalmazkodnak a test alakjához, támogatást nyújtva az izmoknak és a gerincnek. Alkalmas olyan emberek számára, akik hosszú ideje ágyhoz vannak kötve.

Matracok időseknek - az idősebb emberek matracait az aktuális egészségügyi problémáikra tekintettel kell megválasztani, figyelembe véve az esetleges jövőbeni korlátokat is. Minél magasabb a matrac, annál jobb. Jó ökölszabály, hogy a matrac szélének el kell érnie a matrac fenekét. Így feleslegesen nem fogja megerőltetni a csípőt. Az anyagnak kellően lélegzőnek kell lennie és képesnek kell lennie a súly elosztására, ezáltal csökkentve a testre nehezedő ellennyomást. Az ilyen típusú matracok meglehetősen lágyak. A fentieket figyelembe véve időseknek a felfekvés elleni matracok vagy a memória hab matracok ideálisak.

Gyerekmatracok - a gyermekek számára a nehezebb matracok a legalkalmasabbak. A gyerek teste folyamatosan fejlődik és növekszik, a keményebb matracok pedig támogathatják egészséges testi fejlődésüket.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető matracokat és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.
Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

 • Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a termékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb matracot, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

 • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
 • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
 • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
 • Olvashat véleményeket is a Boltokról, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
 • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Úgy gondoljuk, hogy döntése most már biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy milyen matrac lesz a megfelelő választás.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!