Hogyan vásároljon kontaktlencsét?

Szeretné leváltani szemüvegét vagy csak egy kényelmesebb alternatívát keres a sportoláshoz? A kontaktlencse szinte korlátozás nélkül hordható egész nap. Vásárláskor vegye figyelembe a használat gyakoriságát és az esetleges érzékenységet és szemallergiát. Léteznek különböző tartozékok hozzá tartók és tokok formájában. Akár színes kontaktlencsét, akár dioptriás lencsét választ, mindig ellenőrizze a dioptriák kompatibilitását és számát. Ez kényelmet és megfelelő ápolást biztosít a szemének.

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:
Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
Mennyibe kerülnek ma a kontaktlencsék és milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az egyes modellek?
Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a fajtát vagy a dioptriák számát?
Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek a kontaktlencséknek?


Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Rendszerezze az elképzeléseit

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen kontaktlencsét szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új termékben.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt lencsében; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány típusnak, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb jellemzőkről, amelyekkel kontaktlencséjének mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Kontaktlencse kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

Kontaktlencse vagy szemüveg?

A szemüveggel ellentétben a kontaktlencséket közvetlenül a szem szaruhártyájára kell helyezni, így első pillantásra nem láthatók. Megfelelő ápolás mellett a lencsék nem zavarják a viselést és például sportoláshoz is kiválóan használhatók. Előnyüket télen is lehet érezni, amikor nem kell a párásodással foglalkozni, nyáron pedig gond nélkül felvehető bármilyen napszemüveg. Még az eső sem korlátoz semmiben, nincs több rászáradt csepp a szemüvegen. Számos előny ellenére a kontaktlencsének még mindig vannak elszánt ellenzői, akik elsősorban a lencse rendszeres gondozásának szükségessége és a használatától való kezdeti félelem miatt tartanak tőle.

Ok a vásárlásra

Amikor azon gondolkodik, hogy dioptriás szemüveget vagy kontaktlencsét vásároljon, valószínűleg már megvizsgálta egy szemorvos. A lencse vásárlás leggyakoribb motivációja a látáshibák korrekciója vagy a megelőzés. Egy másik ok azonban a kinézet megváltoztatása is lehet, amikor például lencsék segítségével variálható a szem színe. Ebben az esetben más paraméterek fontosabbak lesznek és valószínűleg a viselés intenzitása sem lesz olyan gyakori.

A legfontosabb szempontok

Ár
A kontaktlencsék fajtái

További fontos paraméterek

Görbület
Átmérő
A dioptriák száma

Érdekességek, amikről mindenképp tudnia kell

Darabszám a csomagban

A lencsék számát általában darabban adják meg, nem párban. Tehát, ha például mindkét szem dioptriája azonos, akkor egy 6 db havi lencsét tartalmazó csomag 3 hónapig bírja. Amikor mindkét szemhez más dioptriára van szükség, akkor két külön csomagot kell vásárolni.

Anyag

Az anyag alapvetően befolyásolja a kényelmes használatot. Általában két alaptípus létezik, a lágy és a kemény lencse. A kemény kontaktlencsék gázáteresztő RPG polimerekből készülnek, és inkább az atipikus látáshibák, például a szaruhártya ívek kezelésére használják. Kemény lencsék használatakor a szem pontos beállítása szükséges. Ezzel szemben a gyakrabban használt lágy kontaktlencsék hidrogélből vagy szilikon-hidrogélből készülnek. Ezek főleg víz- és oxigénáteresztő képességükben különböznek egymástól.

A hidrogél lencsék a lágy kontaktlencsék eredeti típusai. A hidrogélnek köszönhetően sok vizet kötnek meg (55 és 75% között), kiváló felületi nedvesíthetőséggel bírnak és lehetővé teszik a lencse nedvesítését a könnyen szétterülő könnyek segítségével. Az oxigén a vízben megkötött hidrogél segítségével megakadályozza a szembe jutást. Ráadásul minél nagyobb a víztartalom, annál kisebb a lencse ellenállása, ami törékenyebbé és érzékenyebbé teszi a mechanikai sérülésekre.

A szilikon hidrogél lencsék a szilikon természetes víztaszító tulajdonságaival rendelkeznek. Ezért kisebb a víztartalmuk (20-50%), viszont sokkal több oxigént adnak át és kevésbé hajlamosak a szennyeződések lerakódására. A legújabb modellek már mindkét anyag előnyeit egyesítik, így magas víztartalommal és kiváló oxigénáteresztő képességgel rendelkeznek.

Oxigén áteresztő képesség

Általános szabály, hogy minél nagyobb a kontaktlencse oxigénáteresztő képessége, annál egészségesebb lesz a látás tőle. Több oxigén ugyanis lehetővé teszi a szem számára, hogy természetes módon lélegezzen és a szaruhártya megfelelően táplálható legyen. Különösen hosszabb ideig hordott lencsék esetén érdemes ellenőrizni az oxigénáteresztő képességet, amit a csomagoláson a Dk rövidítés jelöl.

Legyen körültekintő

Annak érdekében, hogy lencséi jó látást biztosítsanak, megfelelő ápolásra van szükségük. A lencse főként lipid- és fehérjerészecskék lerakódása következtében bomlik le. Ezért alaposan tisztítsa meg a lencsét és használjon speciális kiegészítőket az ápolásához. A kontaktlencse folyadék a lencse fertőtlenítésre és hidratálásra szolgál. A megfelelő használat érdekében tanácsos legalább 6 órán át benne hagyni a lencséket.

A lencsék tárolására használjon speciális tartót, alaposan öblítse le azokat minden nap friss folyadékkal és hagyja megszáradni. Ezzel elkerülhető, hogy baktériumokkal fertőződjön és megakadályozza a szennyeződések lerakódását az alján. Annak érdekében, hogy a tartó valóban tiszta maradjon, cserélje ki minden alkalommal, amikor új folyadékot bont ki, de 3 havonta okvetlenül.

Megjegyzés: Ne öblítse le a lencséket vagy a tartót csapvízzel, mert soha nem 100%-os tisztaságú és fennáll a szemfertőzés veszélye.

A csipesz nagyszerű módja annak, hogy higiénikusan és egyszerűen eltávolítsa a lencsét a tokból. Rugalmas műanyagból kell készülnie, soha nem fémből vagy más kemény anyagból. A végeit szilikon hegyekkel kell ellátni, amelyek a mechanikai sérülés veszélye nélkül össze tudják nyomni a lencsét. A kontaktlencse applikátor tökéletes segítség a lencse behelyezéséhez. Megkönnyíti a használatot a lencsével, ha hosszú körmei vagy nem túl ügyes ujjai vannak és hasznos lesz a lencse szemből való eltávolításakor is. Az applikátor a kezdőknek is hasznos segítség lehet.

A szemgél vagy csepp a szem felületének hidratálására és védelmére szolgál. Ezek nyugtatóan hatnak irritált szaruhártya esetén és általánosságban felfrissítik a fáradt szemet. Szemkörnyéki gélek is léteznek, amelyek gyengéden eltávolítják a sminket a szem körül. Túlzott szemváladék, árpa vagy allergia esetén is alkalmazhatók.

Hasznos tippek

Kontaktlencse használata előtt célszerű antibakteriális gélt használni, ami utazáskor is hasznos lehet, ha nincs kéznél szappan vagy víz.
Első lencse választáskor vagy másik típusra vagy márkára váltáskor konzultáljon szemészével, ha lehetőség van rá, akkor érdemes egy kontaktlencse specialista segítségét is igénybe venni.
Ne lépje túl a lencse viselési intervallumot. Ha nincs alváshoz használható lencséje, akkor mindig vegye ki éjszakára és tárolja ápoló folyadékban.
Ha valami a szemébe kerül, égő vagy viszkető érzést tapasztal, vegye ki a lencséket a szeméből és öblítse le azokat tiszta folyadékkal. Soha ne viseljen szennyezett vagy akár mechanikailag sérült lencsét.
Úszásnál és vízi sportoknál próbálja meg elkerülni a lencse vízzel való érintkezését, mert fennáll a lencse szennyeződésének vagy akár elvesztésének a veszélye.
Sminkeléskor mindig először a lencséket helyezze fel. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy szennyeződés kerüljön a lencse alá. A smink eltávolításakor ennek az ellenkezőjét tegye, tehát először a lencséket távolítsa el.

Hogyan távolítsuk el a kontaktlencséket?

A kontaktlencse eltávolításakor először álljon a tükör elé és nézzen a mennyezet felé. A nem domináns kéz mutatóujjával emelje fel a felső szemhéjat, a domináns kéz középső ujjával pedig húzza le az alsó szemhéjat. Óvatosan érintse meg a lencsét mutatóujjával és hüvelykujjával, nyomja össze, majd vegye ki a szeméből. Helyezze a lencsét egyenesen az oldatos tokba, ha eldobható típus, akkor dobja ki. Ha a lencsét nem lehet könnyen eltávolítani, várja meg, amíg a szem megnyugszik és próbálkozzon újra egy kis idő után.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető kontaktlencséket, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.
Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a termékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb kontaktlencsét, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

  • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
  • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
  • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
  • Olvashat véleményeket is a Boltokról, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
  • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Úgy gondoljuk, hogy döntése most már biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik kontaktlencse illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!