Hogyan vásároljon játékkonzolt?

A videojáték konzolok múltja az 1950-es évekre tekint vissza, amikor a játékok még vektorkijelzőkön jelentek meg. Az első, televízióhoz csatlakoztatható konzol 1972-ben került piacra a Magnavox fejlesztésében, amely a Magnavox Odyssey néven vol elérhető a piacon.

Jelenleg a Sony, a Microsoft és a Nintendo gyárt játékkonzolokat.

Amennyiben igazán jó döntést szeretne hozni, sok oldalról meg kell vizsgálnia az elérhető játékkonzolokat. Jellemzően 7-8 évig tart egy konzolgeneráció, de már most érdemes számolni azzal, hogy 3-4 év alatt ezek a hardverek frissítésre szorulnak, ezért egy fél generációs ugrás figyelhető meg egy generáción belül.

A játékkonzolok az évek alatt több generációt is megéltek, jelenleg a kilencedik generációnál tartunk, amelyben például a várva várt PlayStation 5 is szerepel. Az új generáció természetesen jóval erősebb hardverrel érkezik, mint korábbi társaik. A jelenlegi szériákban a PS4 Pro és az Xbox One X megjelenésének is ez a célja: ha már játékkonzol, akkor érje el a gamer számítógépek teljesítményét.

Rendszerezze az elképzeléseit

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

 • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
 • Mennyibe kerül ma egy játékkonzol és milyen tudással rendelkeznek az egyes modellek?
 • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a gyártót, vagy a konzol típusát?
 • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
 • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy játékkonzolnak?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen játékkonzolt szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új eszközében.
Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely funkciók, tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb funkciókról, amelyekkel játékkonzoljának mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Játékkonzol kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

A legmegfelelőbb konzol kiválasztása előtt tegye fel a kérdést: milyen játékok érdeklik? Például konzol exkluzív játékok, azaz az adott gyártó saját konzoljára készített játékai, esetleg multiplatform játékok, amelyeket barátokkal megosztva, több típusú konzolon játszhat? Ebben az esetben szélesebbek a lehetőségei, hiszen adott esetben nem fontos igazodnia a környezetében használt konzolokhoz.

Gondolkodhat előfizetéses modellben, tehát havonta egy meghatározott összegért egy nagyobb játékcsomagot kap - ez abban az esetben lehet jó választás, amennyiben még nem ismeri eléggé az adott konzolt, és teszteli, hogy melyik játékok nyújtják a legjobb élményt, hogy aztán egy idő után már konkrét játékokat bátran megvásárolhasson.
Válasszon körültekintően, mérje fel saját igényeit az alábbi útmutató- és meglévő eszközparkja alapján, így remek játékélményben lehet része.

A legfontosabb szempontok

Ár
Típus
Előfizetés
Megjelenítő eszköz

További fontos paraméterek

Kiegészítők
VR élmény
Hordozhatóság
Bundle
Retro élmény

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

 • A Microsoft jelenleg elérhető konzoljai

A legkisebb konzol, ami jelenleg elérhető, az az Xbox One S illetve az Xbox One S All Digital. Az All Digital verziónál nem lehet lemezt betenni a konzolba, csak online, digitális formában lehet játékot vásárolni.
Ezek a konzolok 1080p felbontással rendelkeznek, így legfeljebb Full HD felbontásra képesek.

A következő lépcsőfok az Xbox One X. Ez már 4K felbontás és 60 fps képfrissítési frekvencia visszaadására képes konzol.
A kontroller kompatibilis az összes Xbox konzollal, emellett minden Xbox konzolhoz csatlakoztatni lehet egeret, billentyűzetet, illetve amelyik játék ezt támogatja, azt egérrel és billentyűzettel is lehet játszani.

Újgenerációs konzolból két választási lehetőség van, ezek az Xbox Series S és az Xbox Series X játékkonzolok.

Kisebb méretű a Series S, amely nem rendelkezik meghajtóval, és az alábbi felbontások visszaadására képes: 1080p, 1440p, emellett 120 fps értékkel is futhatnak a játékok. A felbontás dinamikusan változik, némely játékoknál a konzol teljesítményétől függően, azonban ez alig-alig észrevehető, szinte csak különböző mérésekkel mutatható ki. 512 GB SSD található a konzolban, amely villámgyors betöltési időt eredményez. Az RTX technológiát is megkapja azon játékok esetében, amelyek támogatják ezt.
(Megjegyzés: 2018-ban az Nvidia bejelentette az RTX videokártya-sorozatát, amelynek a teljesítménynövekedés mellett a legnagyobb dobása a ray tracing (sugárkövetés) technológia megjelenése és támogatása volt. Ennek lényege, hogy életszerűbben lehet lemodellezni a fény visszaverődését a különböző anyagú és elhelyezkedésű tárgyakról. A ray tracingnek köszönhetően a videojátékokban még élethűbb fényviszonyok megjelenítése vált lehetővé. A technológia a játékkonzolok piacára is begyűrűzött.)

Az Xbox Series X a világ legerősebb játékkonzolja, 4K 120fps-re képes, amely játékok ezt támogatják, illetve a 8K felbontást is támogatja. Lemezes játékok is futtathatóak rajta.

 • A Sony jelenleg elérhető konzoljai

A legkisebb most kapható Sony játékkonzol a PlayStation 4 Slim, PlayStation 4 Pro, a PlayStation 5 Digital Edition, és végül pedig a PlayStation 5.

A 2013-ban megjelent PlayStation 4 kisebb változata a PlayStation 4 Slim. Grafikai szempontból egy 1080p felbontás megjelenítésére képes konzol.

Eggyel feljebb található a PlayStation 4 Pro. Ez egy 4K megjelenítésre képes konzol, az ezt a felbontást megengedő játékok esetében. Ez a legritkább esetben natív 4K, inkább jellemzően felskálázott 4K felbontás.
(A 4K felskálázás folyamata során a konzol megnöveli az eredeti bemeneti felbontást. Ehhez a bemeneti jel minőségének Full HD-nak (1920x1080) kell lennie, a lejátszó pedig 3840x2160px-re növeli az eredeti, 1920x1080px felbontást. A 4K natív felbontás esetében a bemeneti felbontás már eleve 3840x2160px, azaz 4K. Végeredményben mindkét megoldás ugyanazt a felbontást adja, a natív 4K mégis részletesebb képet tartalmaz.)

A legújabb generációhoz tartozó konzol a PlayStation 5 Digital Edition, és a PlayStation 5. Itt a két konzol közti különbség nem teljesítményben mérhető, hanem abban, hogy a Digital Edition-ban nincsen merevlemez meghajtó. Teljesítményben ugyanarra képesek. A két konzol saját kontrollerei kompatibilisek egymással, tehát a PS4 játék nem működik PS5 játékkonzollal, csak abban az esetben, amennyiben PS4 játékkal játszik PS5 gépen.

 • A Nintendo jelenleg elérhető konzoljai

A Nintendo jelenleg a Switch konzolját kínálja. Létezik csak kézi módban használható Switch Lite, illetve kézben tartható, és tévére is csatlakoztatható sima Switch játékkonzol.
Alapvetően a Switch egy hibrid konzol, mivel asztali és kézi konzolja is kapható, így hordozható konzolként is használható.

Plusz tulajdonság a Microsoft néhány konzoljánál a Wi-Fi Direct támogatás. Ez a vezeték nélküli Wi-Fi szabvány egy speciális változata, amelynél két készülék vezeték nélküli összekötéséhez nincs szükség köztes állomásra, például routerre - a két eszköz közvetlenül képes csatlakozni egymáshoz.

A konzolgenerációk fejlesztése során természetesen nem feledkeznek meg a gyártók az egyre népszerűbb streaming szolgáltatásokról, azaz a játék folyamatának közvetítéséről sem, így várhatóan egyre nagyobb szerepet kap a konzolok esetében az erre szolgáló nagy teljesítmény. Ide kapcsolódik a multiplayer, azaz a többjátékos mód, amely szintén évről évre népszerűbb, így egyre több játék esetén számíthat erre a módra - ez természetesen folyamatos online jelenlétet feltételez.

Legyen körültekintő

Érdemes tájékozódni arról, hogy egyes konzolok esetében milyen exkluzív címek (játékok) elérhetőek, mert azok csak arra az adott konzolra (gyártó és típus vonatkozásában) jelennek meg. Természetesen vannak kivételek, mint például a népszerű Horizon Zero Down.
Amennyiben előfizetéses modellben gondolkodik, tehát a játékokat inkább bérli havonta kisebb összegért, és (akár csak kezdetben) nem vásárol meg egy teljes árú játékot, akkor ebben az esetben sokkal több játékhoz férhet hozzá. Nnézzen körül, hogy az adott konzolokhoz milyen elfőzeitői lehetőségek kapcsolódnak és miket kap ezekben a konstrukciókban a gyártóktól.

Kérdezze meg, hogy ismerősei milyen játékokkal játszanak és milyen konzolon, így amennyiben együtt szeretnének játszani, és az adott játék nem támogatja az úgynevezett cross play lehetőséget (tehát amennyiben Ön más hardveren játszik, nem fognak tudni közösen játszani) - érdemes vásárlás esetén összehangolni, igazodni a barátok által használt konzolok típusához.

Fontos ellenőrizni, hogy a konzolok milyen teljesítmény leadására képesek és ezek az adott konzolon hogyan érvényesülnek, ez többek között a játékok használhatóságát is befolyásolja.

Általánosságban elmondható, hogy aki sokat játszik és szereti kipróbálni a legújabb játékokat, az erős hardvert válasszon (például a legújabb Xbox Series termékcsalád vagy a PS5), aki pedig inkább alkalomszerűen, családi vagy baráti összejöveteleken kapcsolja be a konzolt valamilyen partijátékhoz vagy egy kis VR-ozáshoz, az választhat egy kedvezőbb árú, előző generációs eszközt (Xbox One, PS4 vagy Nintendo Switch).

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető játékkonzolokat, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.

Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a készülékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb játékkonzolt, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

 • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
 • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
 • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
 • Olvashat véleményeket a Boltokról is, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
 • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Válassza az Ön számára legkedvezőbb ajánlatot!

Úgy gondoljuk, hogy most már döntése biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik játékkonzol illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!