Hogyan vásároljon IP kamerát?

Mindenki szeretne egy jól biztosított otthont, éttermet vagy például irodát. A biztonság többek között az IP-kameráknak köszönhető, amelyek mind a beltéri, mind a kültéri részeken figyelnek a biztonságra. Ma már a telefonjáról is vezérelheti ezeket az eszközöket. A választásnál azonban ügyeljen a képminőségre és a tárhely méretére, ahová a felvételeket feltölti.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

Az IP kamerák típusai

Az IP-kamerák a klasszikus CCTV-kamerák modernebb megfelelői a magán- és középületek védelmére. A telefonjáról vagy számítógépéről nyomon követheti az adást, és a felvételt belső tárhelyre vagy memóriakártyára mentheti. Kompakt méretüknek köszönhetően kiváló választás otthonokba, de technikailag még igényesebb területeket is le tudnak fedni. Amennyiben azonban olcsóbb megoldást szeretne, a klasszikus analóg kamerák még mindig megfelelő választásnak számítanak, és számos előnnyel járnak.

IP kamera

Az IP-kamerák az interneten keresztül továbbítják a videojeleket, és működésükhöz nincs szükség vezetékes kapcsolatra a DVR-rendszerrel. Azonnal lejátszhatja az adást a telefonján, és elforgathatja az egész kamerát, ha a modell lehetővé teszi.

+ Magasabb képminőség (HD/4K)
+A jelzavarok kisebb kockázata
+ Nincsenek felesleges kábelek

- Drágább megoldás
- Szükség van stabil internetre

Analóg kamera

Az analóg kamerák a jelet koaxiális kábelen keresztül továbbítják, amelyet egyes modellek a hálózat áramellátására használnak. Összességében ez egy olcsóbb megoldás, de kevésbé jó képminőséget jelent.

+ A jelátvitel internetkapcsolat nélkül történik.
+ Olcsóbb megoldás
+ Jobb képstabilitás

- Nagyobb a jelzavarok kockázata
- Általában alacsonyabb képminőség

Paraméterek

Elhelyezés
Az IP-kameramodellek beltéri és kültéri modellekre oszthatók. Amint a neve is mutatja, a beltéri készülékek beltéri használatra (lakások, üzletek), míg a kültéri készülékek a kültéri területek és bejáratok megfigyelésére szolgálnak. A beltéri kamerák általában kevésbé ellenállóak a vandalizmussal és az időjárással szemben. Másrészt a kültéri kamerák fel vannak készülve a külső hatásokra, és nagyobb védelemmel rendelkeznek. Ma már kombinált modellek is vannak a piacon, amelyek bárhol használhatóak.

Amennyiben kültéri IP-kamerát vásárol, győződjön meg róla, hogy megfelel legalább az IP66 szabványnak, ami garantálja a vízzel és szilárd anyagokkal szembeni ellenállást.

Képminőség és adatátvitel
A felbontás megmondja, hogy a kamera milyen részletességgel képes képeket rögzíteni és továbbítani. Jellemző, hogy a 4K minőséget elérő magasabb értékek csak az IP-kameráknál érhetőek el. Azonban még az analóg modellek is képesek Full HD felbontásban továbbítani, ami sokak számára elegendő lesz.

Felbontás

1280 × 720 px - HD
1920 × 1 080 px - Full HD
2560 × 1440 px - 2K
2048 × 1536 - 3 megapixeles, Full HD felbontás
2560 × 1920 - 5 megapixeles, Full HD felbontás

A felbontás mellett a fényerősség - vagy a fényképezőgép sötétben való felvételkészítési képessége, amelyet az f betűvel jelölünk - is érdekelheti. Minél kisebb az f-érték, annál jobb a fényerő és a gyenge fényviszonyok mellett történő fényképezés.

És hogy hogyan kerül a kép a készülékre? Több lehetőség is van - Wi-Fi-n, mobil SIM-kártyán vagy hagyományos kábelen keresztül.

Átviteli típusok

  • Vezetékes - a legolcsóbb típusú kamera egy kábellel csatlakozik egy routerhez, majd az adatokat egy LAN-on keresztül továbbítja. Előnye a nagy megbízhatóság és az alacsonyabb ár, hátránya a nehezebb telepítés és a kevésbé sokoldalú használat.

  • Wi-Fi - a legelterjedtebb változat egy helyi Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakozik az internethez, amelyen keresztül minden adat áramlik. Ez lényegesen könnyebb telepítést és szélesebb körű felhasználási lehetőségeket jelent, de ennek ára a magasabb beszerzési ár és a Wi-Fi jel ingadozásától való függés.

  • 3G/4G - ezt a típust olyan helyeken használják, ahol nincs internetkapcsolat, ezért adatátviteli SIM-kártya behelyezése szükséges. Előnye azonban az univerzális használat.

Felvétel tárolása
A legtöbb kamera képes az átvitt kép rögzítésére és mentésére is. Ez csak attól függ, hogy melyik tárolási verziót választja.


Belső tárhely - A kamerák saját tárhellyel is felszerelhetők, amelyen a felvételeket tárolja. Ezt követően a készülékről a PC-hez csatlakoztatva vagy egy termékalkalmazáson keresztül lehet lekérdezni az adatokat.

Memóriakártya - A memóriakártya előnye az adatok könnyű átvitele más tárolóeszközre, valamint a kapacitás egyszerű növelése. Lehetőség van több kártya használatára is a felvétel lehetséges hosszának megnövelése érdekében.

NVR/DVR rendszer - A videók tárolására használt külső szerver egy speciális típusa. A kiszolgáló saját memóriával rendelkezik, vagy további bővítésre alkalmas szabad tárhelyekkel. A legnagyobb kapacitást biztosítják a megoldások közül.

Teljesítmény
A kamerának hosszú távú és megbízható áramellátással kell rendelkeznie. Leggyakrabban PoE tápegységet talál, amely lehetővé teszi az áram- és jelátvitelt egyetlen kábellel egyidejűleg. Ez egy meglehetősen kényelmes módszer, de nehezebben álcázható, ha a lehető legjobban szeretné lefedni a felszerelését.

A hagyományos akkumulátor (újratölthető akkumulátor), amelyet előre feltölt, és amely több órán át képes folyamatosan érzékelni, szintén elterjedt. Ezáltal alkalmasabbá válik időszakos felvételek készítésére, de egész napos és éjszakai felvételek készítéséhez más módszert részesíthet előnyben.

A valódi kamerák mellett számos makett is megtalálható a piacon. Ezeket stratégiailag úgy lehet elhelyezni, hogy a valódi kamerát tudják álcázni - már ez is sokakat elrettent a nemkívánatos cselekedetektől.

Funkciók

Vezeték nélküli adatátvitel - jellemző az IP modellekre
Power over adatkábel - működés egyetlen kábelen keresztül
IR LED megvilágítás - megvilágítja a kamera előtti területet
Mozgásérzékelés - a kamera bekapcsol, ha mozgást észlel
WiFi támogatás - lehetővé teszi a kamera vezeték nélküli hálózathoz való csatlakoztatását
Intelligens eszköz csatlakoztathatóság - a kamera vezérlése és a felvételek kezelése mobilon keresztül
Forgathatóság - ha a kamera forgatható csuklóval rendelkezik, akkor a szobában körbeforoghat.
Zajcsökkentés - a kristálytiszta képekért
Lehetőség külső érzékelő vagy riasztó csatlakoztatására - biztonsági rendszerhez való kapcsolódás
Mikrofon - hangfelvételre képes
Arcfelismerés - különösen hasznos otthoni kameráknál

Kiegészítők

Az IP-kamera megvásárlása jó első lépés. A teljes és megbízható biztonsághoz azonban gyakran további kiegészítőkre van szükség:

Kábel, csatlakozó
Power bank, külső akkumulátor
Riasztórendszer
Autós kamera
Memóriakártya
Modem
Hardver pénztárca és széf


Gyakori kérdések

Telepíthetek én magam is IP-kamerát?
Hogyan kell helyesen telepíteni egy IP-kamerát?
Melyik kameraforma a legjobb számomra?