Hogyan vásároljon horgászorsót?

Ahogyan a horgászbotok is sokfélék, úgy a horgászorsók is számtalan paraméterrel kaphatók. A horgászás elengedhetetlen eszköze egy jó orsó, amit a horgásztechnika illetve a hal típusa is befolyásol, amit ki szeretne fogni.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

Az orsók alapvető típusai

Pergetőorsó

Ezek a típusú orsók általában a leggyakoribbak, amelyekkel találkozhat, és amelyek orsóval és fékkel vannak felszerelve. Az orsó kapacitása, a csapágyak száma és a teljes súly is fontos szerepet játszik a kiválasztásban.

+ Sokoldalú
+ Könnyen használható
+ Megfizethető ár
+ Könnyen karbantartható

Legyezőorsó

Speciális orsó, amely a legyezőzsinór tárolására szolgál. Az orsót közvetlenül a bottesthez rögzíti, és leggyakrabban egyetlen fogaskerékkel működik. Az orsók lehetnek nagy vagy kis átmérőjű orsók. Mindkét megoldás egyformán működőképes. Kisebb halak számára alkalmas.

Multiorsó

Ezek a különleges, masszív orsók "forgó tárcsák" néven is megtalálhatók. Az orsó nagy sebességgel forog, és a zsinór úgy tekeredik le, hogy az orsó nem fékezi meg.

+ Különösen alkalmasak nagy és közepes méretű halak számára
+ Nagyon pontos pálya
+ Nagy teherbírás

- Nem alkalmas kis halak számára

Baitcaster orsó

Ez egy másik speciális orsótípus a Baitcasting nevű technikához. A kialakítás egy forgó orsóból áll (az orsó nem forog), amely a bot felső részére csatlakozik.

+ Pontos célzás távolra
+ Nagyméretű csalikat tud kezelni

- Magasabb árkategória
- Nem alkalmas nagy halak kifogására
- Nehezebben kezelhető

Féktípusok

Az orsó nagyon fontos része a fék, amely nagyban befolyásolja, hogyan és mikor lehet majd lazítani, meghúzni és akasztani a hal fárasztása közben.

Első fék
Az első fékkel ellátott orsókat úgy tervezték, hogy gyorsan fárasszák a halat. Az orsó felett, az orsó elején található. Különbség az orsó tengelyhez való rögzítésében is van.

 • Sokoldalú és hatékony
 • Pontos
 • Nagy megállítóerő

Leállásra és meghibásodásra hajlamos
Kevésbé kényelmes működtetés
A fék nem működtethető tekerés közben
Bizonyos pozíciókban a fogantyú zavarhatja a damilt

Az első fékorsó eltávolításához először ki kell csavarni a fékanya anyját. Szerencsére gyakran létezik egyszerűbb megoldás is, amikor csak megnyomja a gombot az orsó kioldásához.

Hátsó fék
Ezek nagyon kényes technikához és forró helyzetekhez alkalmasak. Ebben a kivitelben a fék az orsó hátsó, alsó részén található. Csak az első fékkel ellátott tárcsák után tűntek fel másodikként. A vezérlő, leggyakrabban egy kerék, úgy van elhelyezve, hogy a horgász kezének nem kell érintkeznie a zsinórral vagy a zsinórral.

 • Könnyen kezelhető
 • Alacsonyabb pontosság
 • Hosszú fékfokozatok, amelyek során a fékerő változhat
 • A fék nem működtethető a zsinór feltekerése közben

Egyes modellek még mindig rendelkeznek karos fékkel, amelyet egy ujjal (leggyakrabban a mutatóujjal) lehet működtetni az ellenállás növelése érdekében. Ebben az esetben az orsó cseréjének is megvan az előnye, ahol gyakran elegendő a gomb megnyomása a kivételhez.

Központi fék
Előnye a gyorsaság, a pontosság és az a lehetőség, hogy csak a tekercs mögötti hüvelykujjal lehet működtetni. Egyesíti a hátsó és az első fék előnyeit, és ha inkább mindkét kezével szeretné tartani a botot, akkor ez az egyetlen lehetőség.

 • Egy ujjal is működtethető
 • A fék meghúzásának vagy lazításának sebessége
 • Masszív kivitelezés
 • A fék nem működtethető a zsinór feltekerése közben

Üresjárati fék (baitrunner)
A baitrunner orsók egy fékkel rendelkeznek elöl a halak elleni küzdelemhez, és egy második üresjárati fékkel hátul, amely a kapás közbeni húzásról gondoskodik. Ez egy egyszerű mechanizmus, amely a fékrendszert azonnal kioldja, amint a bedobást végrehajtja, anélkül, hogy a felkapókart fel kellene emelni.

Hirtelen elakadás - nagyszerű váratlan helyzetekben
Különálló beállítások a tekercseléshez (a tekercseléskor) és a tekercselési ellenálláshoz
Amint elforgatja a forgattyút, a fék azonnal a kívánt ellenállásba kerül. Ez a beállítás természetesen a halfogás közben is módosítható.

Harcifék
A harci fék alapvetően a hagyományos fék (általában a hátsó fék) kiegészítője, amely lehetővé teszi a fék ellenállásának átmeneti növelését vagy csökkentését az eredeti beállítás megváltoztatása nélkül.

Nagyszerű a váratlan halcsapások kezeléséhez
Zsinórvezetés közben is működtethető

Paraméterek

Anyag
A leggyakoribb anyag a grafit. Ha azonban komolyabban szeretné venni a horgászatot, akkor egy fejlettebb megoldáshoz kell nyúlnia. Ezt a Dur-alumínium anyag képviseli, amelyet a "duralumínium" elnevezés alatt ismerhet. A duralumínium orsók egy kicsit drágábbak, de a minőség és a tartósság megtérül.

Figyelni kell az orsó anyagára is, amely ideális esetben szintén duralumínium vagy fém. Különösen a tekercsek esetében kerülje teljesen a grafitot.

Méret
A méretezéshez lásd az AFTMA (International Fishing Tackle Association) jelölését. Ugyanakkor vegye figyelembe a bot méretét, amellyel használni fogja. Általában, ha kisebb botokkal fog horgászni és rövidebb távokat fog dobni, kisebb orsók is elegendőek a 30-as méretig. Közepes méretű botokhoz olyan 35-40-es méretű orsókat válasszon, amelyek legalább 150-200 méter zsinór befogadására alkalmasak. A nehéz botokhoz pedig válasszon 50-es osztályú orsókat, amelyeken akár 200 méteres zsinór is elfér.

A csapágyak száma
Bár nem igaz automatikusan, hogy minél több csapágyat tartalmaz egy tekercs, annál jobb lesz, ez mégis a minőség egy bizonyos jele. Maguk a csapágyak rozsdamentes acélból készülnek, és közvetlenül az orsó testében találhatók. Már 4 vagy több golyóscsapágyat is elegendő számúnak tekinthet a forgattyú, a rotor, az orsó és az orsócsapágyak helyére.

Zsinórkapacitás és zsinórátmérő
A kapacitás mindig közvetlenül az orsón van gravírozva vagy más módon jelölve. A jelölés a következő: 100 m/0,28. Ez azt jelenti, hogy 100 méter 0,28 mm átmérőjű zsinór fér fel az orsóra. Ha más vastagságú vonalat használ, a számot ennek megfelelően kell módosítani.

Sebességfokozat (tekercselési sebesség)
Az áttétel megadja az orsó fordulatszámát a forgattyú forgatására vetítve. Ez leggyakrabban olyan formátumú, mint " 5.0 : 1". Ez azt jelenti, hogy az orsó egy forgattyúfordulat alatt ötször fordul el. Minél magasabb a szám, annál gyorsabban tudsz majd tekerni, másrészt viszont annál több érzékre lesz szükséged bizonyos helyzetekben.

Gyakori kérdések

Melyik orsó a legsokoldalúbb?
Harci vagy üresjárati fék?
Hány csapágy a megfelelő?
Melyik hajtókar a megfelelő?
Szükséges az orsó karbantartása?