Hogyan vásároljon hangfalat?

Számítógép hangfalat, hordozható Bluetooth hangszórót, esetleg oszlop vagy polc hangfalat keres a TV-hez, hogy saját térhatású hangzást biztosító házimozit állítson össze? Segítünk megtalálni a megfelelőt, ami úgy fog szólni, ahogy elképzelte.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 4 perc

A hangfalak típusai

A használatnak megfelelően válassza ki a megfelelő típusú hangfalat – zenét hallgatna a barátokkal egy pikniken vagy térhatású hangzást szeretne létrehozni otthon? A hangminőséget nem csak a teljesítmény és a frekvenciatartomány befolyásolja, hanem a hangfal kialakítása is.

Hordozható hangszórók

A hordozható hangszóró kategóriában főleg akkumulátorral működő modellek találhatók, amelyek kapacitása az alapmodelleknél néhány óráig, a jobb minőségű modelleknél akár 20 óráig is terjedhet. Ezekből szélesebb választékot a Bluetooth hangszóró típust kiválasztva találhat.

A hangfal használati körülményeitől függően a tervezési szempontokat is figyelembe kell venni. Egyes modellek gumírozott kialakításúak, ami ellenállóbbá teszi őket az ütésekkel és rázkódásokkal szemben és sok közülük vízálló is. Ezeknél fontos szempont a vízállóság mértéke is, mivel egyes hangszórók ellenállnak az esőnek vagy a fröccsenő víznek, de a vízbe merítés akár végzetes is lehet számukra.

+ A használatnak megfelelő kis méretek
+ A lejátszott zene vezérlése

- A kisebb és olcsóbb modellek hangminősége korlátozott

> Hordozható hangszórók
> Bluetooth hangszórók

Álló hangfal

Ezek a magas és méretes hangfalak alkalmasak otthoni hangosításra nagyobb helyiségekben is, a tiszta hang megtartásával. Több hangszórót tartalmaznak az alacsony, magas és esetleg középhangokhoz is, így torzításmentes és dinamikus hangzást közvetítenek. A magas frekvencia tartomány és a méretek lehetővé teszik a nagyon mély és nagyon magas hangok megfelelő visszaadását.

Ha álló hangfalakat keres hangfal szettjéhez, akkor erre a típusra szűrve többek között polc hangfalakkal kombinált 5.0-ás komplett készleteket is találhat.

+ Minőségi hangvisszaadás
+ Házimozihoz is alkalmas

- Nagy méret

> Álló hangfalak

Polc hangfalak

A polc hangfalak kisebbek és olcsóbbak, mint az álló hangfalak. A kisebb doboz méretek miatt a hangjuk általában gyengébb minőségű, mint az álló típusoknak. Egy jó minőségű polc hangfal azonban a leghozzáértőbb hallgatónak is megfelelhet, a mélyebb hangok erősítésére pedig külön mélyládát is vásárolhatunk, hogy javítsuk a hangzást.

+ Olcsóbb, mint az álló típus
+ Kisebb méretek
+ Kombinálható mélyládával

- Kisebb hangfal doboz – az álló típushoz képest gyengébb hangminőség

> Polc hangfalak

Center hangfal

Míg az álló és polc hangfalakat általában párban használják, a center hangfalak egyesével vannak csatlakoztatva. Gyakran találkozhatunk velük hangprojektorok formájában, amelyek hosszúkás formájúak és a TV alatt helyezkednek el.

+ Kiegészíti az álló és polc hangfalakat, de akár önmagában is használható
+ TV hangfalnak is alkalmas

> Hangprojektor

Mélyláda

A mélyládák speciális hangfalak, amelyeket csak a nagyon mély frekvenciák lejátszására terveztek. Leggyakrabban polc hangfalakkal egészülnek ki, amelyek egyedül nem képesek olyan jól visszaadni a mély hangokat.

+ Kiváló basszus teljesítmény

- Önmagukban nem adnak minőségi hangot

> Mélyládák

Hangfal szettek

Válasszon egy megfelelő hangfal szettet az elvárásainak megfelelően. A csatornák számának jelölésében található pont előtti szám a közép- és magas hangsugárzók számát jelzi. A pont utáni második szám a mélysugárzók számát jelöli, azaz a hangszórók számát a mély hangokhoz.

2.0 hangfal szett
Két hangszóró készlet, amely sztereó kimenethez csatlakoztatható. Leggyakrabban asztali számítógépekhez vagy lemezjátszókhoz és hifi tornyokhoz használják.

2.1 hangfal szett
A 2.1-es szettben összesen három hangszóró található. Ez lehet akár két aktív hangszóró (beépített erősítővel) és egy mélysugárzó, amely kiemeli a mély hangokat.

5.0 hangfal szett
Az ötcsatornás rendszer térhatású hangzást hoz létre. Általában két polc, két álló és egy center hangfal található benne. Kisebb helyiségekhez azonban akár négy polc hangfallal rendelkező szetteket is árulnak.

5.1 hangfal szett
Az 5.1 csatornás hangzással moziszerű térhangzást élvezhet. Minél nagyobb a hangszórók teljesítménye, annál több részletet fogunk hallani és annál jobban beleélhetjük magunkat a film cselekményébe. A hozzáadott mélynyomó felerősíti a hangsáv mély hangjait.

7.1 hangfal szett
A 7.1-es szettek két hátsó, térhatású hangszórót is használnak, amelyek tökéletesen körbevesznek hanggal, így igazi surround rendszert alakíthatunk ki, amiben akár a halk lépteket is meghalljuk a hátunk mögött, valamint a képernyőn különböző irányokból megjelenő karaktereket is megkülönböztethetjük a hangok alapján.

Paraméterek

Mit árul el az impedancia, a teljesítmény vagy az érzékenység a hangfal képességeiről? És vajon a hangfal mérete befolyásolja-e a hangzást?

Teljesítmény
A hangfalak teljesítményének mérése az RMS szabvány szerint történik, ami azt jelzi, hogy milyen árammal lehet őket ellátni anélkül, hogy hosszan tartó lejátszás közben károsodnának. Az RMS teljesítmény általában a fele az adott eszköz lehetséges legmagasabb teljesítményének. A szabványos hangszórók teljesítménye 20 W-tól 200 W-ig terjed. Természetesen a hangforrás teljesítménye nagyobb is lehet a hangfalnál, hiszen nem szükséges, hogy a teljes hangot átadja. Ennek azonban nem szabad jelentősen alacsonyabbnak lennie, mert ilyenkor előfordulhat, hogy a hangszórók nem szólnak elég hangosan.

Impedancia
Az impedancia azt jelzi, hogy mennyi áramnak kell átfolynia a hangszórón az egész teljesítmény eléréséhez. Minél alacsonyabb, annál jobban áramlik át az elektromosság a hangszórón. Ezért a hangszóró impedanciájának magasabbnak kell lennie, mint az erősítőnél megadott minimum érték. Otthoni környezetben azonban ez az elvárás nem feltétlenül biztosított, így könnyen csatlakoztatható egy 6 Ω-os erősítő is.

Frekvenciatartomány
Fontos paraméter a frekvenciatartomány, amely azt jelzi, hogy a készülék milyen frekvenciákat tud reprodukálni. A tűréshatárt azonban figyelembe kell venni, ez általában 6-10 dB között van.

Méretek és tömeg
Nem igaz, hogy minél nagyobb a hangfal, annál jobban fog szólni, de a méretek azért némileg befolyásolják a hangminőséget. A nagyobb hangfalban több hely van a mélynyomó elhelyezésére és az akár még egy erősebb hangsugárzóhoz is kapcsolódhat, aminek köszönhetően hangosabban tud szólni. Ha polcra szeretné helyezni a hangfalakat, akkor ügyelni kell a tömegükre is.

Anyag
A klasszikus műanyag konstrukciók mellett fém vagy fa hangfalakat is találhat. Mindegyik anyag némileg eltérő rezonancia tulajdonságokkal rendelkezik, de csak egy nagyon tapasztalt hallgató fogja észrevenni a különbségeket.
Megjegyzés: Amire mindenkinek oda kell figyelnie, az a konstrukció szilárdsága és minősége. Minden anyagnak megfelelő minőségűnek kell lennie, különben azok nagyobb terhelésnél együtt rezonálhatnak, így zavarhatják a megszólaló hangot.

Csatlakozók
Többnyire a hordozható hangszóróknál található többféle csatlakoztatási lehetőség, a hagyományos otthoni hangfalakat a tápkábellel egyszerűen csak a hálózati konnektorba kell illeszteni, majd a jack csatlakozón keresztül a forrást közvetlenül a hangfalakra vagy az erősítőre csatlakoztatni. Léteznek viszont Bluetooth-os vagy WiFi-re csatlakoztatható hordozható hangszórók is.

A hordozható hangszórók túlnyomó többsége Bluetooth-t használ vezeték nélküli átvitelhez. Vannak azonban olyan hangszórók is, amelyek NFC technológiával rendelkeznek a párosítás megkönnyítése érdekében. Ezeknél az operációs rendszertől függetlenül bármely Bluetooth eszköz kompatibilis lesz. Kizárólag a legolcsóbb modelleknél fordul elő, hogy csak egy 3,5 mm-es jack csatlakozójuk van. Viszont néhány vezeték nélküli modell is rendelkezik ezzel, mivel hasznos lehet, ha például MP3 lejátszóról kell zenét lejátszani. Ilyenkor mindig ellenőrizni szükséges, hogy csatlakoztatható-e az adott eszköz a hangszóróhoz.
Megjegyzés: Még ezekkel sincs vége azonban a kapcsolódási lehetőségeknek. Találhat USB csatlakozókat is a hordozható hangszórókon, amelyek lehetővé teszik például, hogy USB meghajtót csatlakoztassunk zenével, más típusok pedig memóriakártya olvasóval vagy rádióadás vételének lehetőségével rendelkeznek.

Tápellátás és töltés
Az otthoni hangszórók egyszerűen csatlakoztathatók tápkábellel a hálózati konnektorba, az erősebbek akár saját transzformátorral is rendelkezhetnek. A számítógépekhez használható hangszórók esetében van az a másik lehetőség is, hogy USB-n keresztül csatlakoznak és közvetlenül a számítógépről veszik az áramot. A hordozható hangszórók töltése leggyakrabban microUSB csatlakozón keresztül történik. Mivel a bennük lévő akkumulátorok kapacitása általában több száz mAh-s nagyságrendű, nem kell mást tenni, mint egy kábellel csatlakoztatni a számítógéphez és akkor maximum néhány óra alatt fel is töltődnek.

Aktív és passzív hangfalak

Az aktív hangfalak beépített erősítővel rendelkeznek, így csak egy hagyományos kábelen vagy vezeték nélküli technológián keresztül kell hozzájuk csatlakoztatni a hangforrást. A csúcsmodellek között viszont több olyan passzív hangfal is található, amelyekhez külső erősítő kell. Ennek az az oka, hogy jobb és erősebb konverterekkel rendelkeznek és magában a hangdobozban nem marad elég hely egy megfelelő erősítőnek. Ezen kívül különféle módon csatlakoztathatók más hangsugárzókhoz (pl. mélynyomó), így az erősítővel el lehet érni az optimális teljesítmény elosztását a hangfalak egyes darabjai között.

Kiegészítők

A hangfalak gyakran meghatározott elhelyezést igényelnek a helyiségben, különösen szettek esetében. Az elhelyezés megkönnyítése érdekében célszerű állványokat és tartókat is vásárolni, amelyeknek köszönhetően nem csak hely takarítható meg a lakásban, de még lenyűgözőbb térhangzási élmény is elérhető.

Hangfal állvány, fali konzol
Lemezjátszó
Asztali multimédia lejátszó
Mikrofon

Gyakori kérdések

Milyen hangfalakat válasszak egy lemezjátszóhoz?
Kapható az FM vételhez beépített antennával rendelkező hangszóró?
A nagyobb hangfal hangosabban fog szólni?