Milyen gumit vegyek?

Gumiabroncs cseréje vagy új szett vásárlása előtt számos olyan paraméterrel szükséges megismerkedni, ami sok autósnak nem mindennapos kérdés, hanem néhány évente egy-két alkalommal előkerülő feladat - így alaposan érdemes utánajárni a különböző tulajdonságnak, biztonsági előírásoknak, hiszen az autóvezetés közbeni biztonság és baleset megelőzés elsődleges szempont.

Rendszerezze az elképzeléseit

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

 • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
 • Mennyibe kerül ma egy gumiabroncs és milyen tudással rendelkeznek az egyes típusok?
 • Mit kell figyelembe venni, hogy könnyedén megállapítsa az abroncs szélességét, a sebességindexét, vagy a fékútját?
 • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
 • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági szempontjai lehetnek egy gumiabroncsnak?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen gumiabroncsot szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új termékekben.
Gondolja át, mi az a paraméter, ami Önnek a legfontosabb; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében illetve ismerje meg autója paramétereit és gondolja át autózási szokásait; továbbá vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely funkciók, tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb paraméterekről, amelyekkel az új gumiabroncsnak mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat a Gumiabroncs kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

A kiválasztás első lépéseként határozza meg, hogy személygépkocsira, haszongépjárműre vagy offroad (négykerék-meghajtású) gépjárműre szeretne abroncsot vásárolni.
A kiválasztás során több kérdés felmerülhet Önben, például hogy mit árulnak el a gumiabroncs oldalán látható számok? A gumik oldalfalán sok, az adott típust jellemző információ van feltüntetve. Gumicsere során javasoljuk, hogy az autó gyártója által ajánlott paramétereknek megfelelő gumiabroncsot válassza. Amennyiben nem tudja pontosan az autójára passzoló megfelelő méretet, a kezelési útmutatóban vagy az interneten is gyorsan utánaolvashat ezeknek az adatoknak.

A legfontosabb szempontok

Ár
Típus
Szélesség
Magasság
Átmérő
Súlyindex
Sebességindex
Kopásjelző

További fontos paraméterek

DOT szám
EU-jelölések
Gumiabroncs márkák

Téli gumi

Összezavarják a nyári és a téli gumik közötti különbségek? Egyáltalán megéri külön téli gumikat tenni az autóra? A gyártóknak természetesen érdeke, hogy ne csak a melegebb, hanem a hidegebb hónapokra is kínáljanak alternatívát az autó tulajdonosoknak. Ettől függetlenül igyekszünk válaszolni a téli gumikkal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre, így eldöntheti, hogy megéri-e a befektetést külön téligumi-szett vásárlása.

 • Miben más egy téli gumi?

  A téli gumi gumikeveréke és kialakítása is eltér a nyári változatoktól, amit többek között a nagyobb mennyiségű szilikáttal és eltérő lamella szerkezettel valósítanak meg. A sűrűbb lamellázottság gondoskodik arról, hogy az abroncs futófelülete képes legyen az elhajlásra alacsonyabb hőmérsékleten is.
  A sűrűbb kialakításnak köszönhetően a futófelület több mozgásra képes hidegebb időjárási körülmények között is. Ennek eredménye, hogy a téli gumik több hőt termelnek gördülésük közben, így nagyobb tapadással is bírnak a hűvös aszfalton és a lefagyott utakon.

 • Miért szükséges a téli gumi használata?

  Hideg időben, amikor a hőmérő 7°C-ot vagy kevesebbet mutat, egy téli gumival rövidebb távolság alatt tud megállni, mint egy nyári gumival, így elsősorban ez a biztonságról szól. Hideg, nedves úton, 100 km/h-s sebességről állóra fékezni egy autót 70,5 méterre van szükség. Ugyanezt a feladatot egy téli gumival szerelt autó 65,7 méter alatt hajtja végre.
  A két távolság közötti különbség egy nagyobb családi autó hossza, ami könnyedén jelentheti egy baleset elkerülését vagy épp annak bekövetkezését. A téli gumik emellett kanyarodásnál és csúszós felületeken is nagyobb tapadást biztosítanak hideg idő esetén.

 • A téli gumik gyorsabban elhasználódnak?

  A téli gumik 7°C-on és az alatti hőmérsékleten érzik a legjobban magukat. Ebben a hőmérséklet-tartományban ugyanolyan tartósak, mint a nyári gumik melegebb időjárási körülmények között.
  Amennyiben nyáron is az autóján maradna a téli gumi, arra kell számítania, hogy a gumi gyorsabban fog kopni, használatához magasabb fogyasztás és nagyobb gördülési zaj fog társulni. Az előbb felsorolt negatívumoknál viszont ha lehet még sokkal fontosabb az, hogy a gumi viselkedése romlani fog, ezért egy vészhelyzet esetén nem tud olyan jó teljesítményt nyújtani, mint egy nyári gumi.

 • Hogyan működnek a téli gumik?

  A nyári gumitól eltérő anyaghasználattal a téli gumi puhább és több deformálódásra képes. A futófelületen kialakított bordák és az azokon megtalálható lamellák több mozgást, ezzel pedig több hőt is termelnek. Ez az extra hő képes arra, hogy 7°C alatti hőmérsékleten is megfelelő tapadást biztosítson a gumiknak. Emellett a téli gumik bordázata sokkal nyitottabb, amivel könnyebben tapadnak bele a hóba vagy latyakos útfelületbe.
  Amennyiben a nyári gumijait télire cseréli (vagy fordítva), cserélje le mind a négy gumit az autón. Habár úgy tűnhet, elég csak a hajtott kerekekre téli gumit tenni, az eltérő tulajdonságokkal rendelkező abroncsok teljesen meg tudják változtatni az autó viselkedését (eltérő tapadás, kiszámíthatatlan féktáv stb.), ami könnyedén balesetveszélyes helyzetek kialakulásához vezethet.

 • Szükség lesz egy külön felni szettre a téligumi garnitúrához?

  A nagyobb, könnyűfém felnivel és alacsony gumiprofillal rendelkező autók esetében szükséges lesz egy második szett felni beszerzése (praktikusan acélfelni, de másik könnyűfém felni is megfelelő). Ennek az oka az, hogy a legtöbb téli gumi oldalfala magasabb, ezért a nyári gumihoz használt felnire szerelve a kerék már nem férne el a kerékjáratban.
  Szerencsére a kisebb méretű acélfelnikkel ez a probléma kiküszöbölhető, miközben megspórolhatja a gumik felniről való leszerelésének és felszerelésének költségét. Az sem elhanyagolandó, hogy a téli gumikat acélfelnin használva, a sós, latyakos csapadék nem a mutatós könnyűfém felnit roncsolja. Az acélfelni kiválasztása során figyeljünk oda arra, hogy az átmérője passzoljon a fékrendszerhez.

 • A téli gumik hatással lesznek az autó fogyasztására és teljesítményére?

  Az autó fogyasztása és teljesítménye még akkor is közel azonos marad, amikor kisebb átmérőjű acélfelnire szerelteti fel a téli gumikat, mivel a nagyobb nyári felni - alacsonyabb gumi oldalfal aránya szinte megegyezik majd a kisebb téli felni – magasabb gumi oldalfal arányával (a kerék kerülete nagymértékben nem változik). Az egyetlen különbség, amit észrevehet téli gumikon, hogy minimálisan csökken kanyarban a tapadás, azonban a csúszósabb utak miatt ezt érdemes óvatossággal kompenzálnia.

 • Mi történik, ha jön a tavasz?

  Az első, melegebb tavaszi napok beköszöntével nem kell feltétlenül a gumiszerviz felé rohannia kerekeket cseréltetni. A téli gumik akár 20°C-os hőmérsékletben is biztonságosak és megbízhatóak, csak - a korábban leírtaknak megfelelően – gyorsabban elhasználódnak. Ahogy melegszik az idő és a reggeli fagyok is megszűnnek, március vagy április környékén jusson eszébe betérni egy gumiszervizbe lecseréltetni a téli abroncsokat.

 • A gumi karbantartása

  A napjainkban kapható gumiabroncsok egyre hosszabb futásteljesítményre képesek, ezért még fontosabbá vált, hogy odafigyeljen az állapotukra. Sok típussal akár 40-45 ezer kilométert is megtehetünk, mielőtt szükséges lenne lecserélni őket. A futásteljesítményt nagyban befolyásolhatják a gumit érő hőhatások, hogy milyen körülmények között használja, az utak állapota, amelyeket gyakran közlekedik, illetve az alul- vagy túlfújás.

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

Oldalunkon lehetősége van defekttűrő gumi vagy megerősített gumi választására.

A defekttűrő gumi segítségével a defektet követően akár 250 kilométert is meg lehet tenni (a jármű súlyától függően) maximum 80 km/h sebességgel. Az ilyen típusú gumik megerősített oldalfallal és speciális hőálló összetételű gumival készülnek. A megerősített huzalozásnak köszönhetően a gumi még teljes nyomásvesztés után is a felnin marad.

A megerősített gumi terhelési indexe pedig magasabb, mint átlagos társaiké. Az extra megerősítés miatt az abroncs strapabíróbb az átlagos típusokhoz képest, így például nagy terheléshez vagy nehéz útviszonyokhoz érdemes ilyen abroncsot választani.

Legyen körültekintő

Az egyik legfontosabb, hogy tartsa biztonságban a gumiabroncsait: minden hónapban egyszer, mielőtt elindulna az autóval, ellenőrizze le a nyomást a gumikban! Az ajánlott guminyomást az ajtók belső oldalán, a kesztyűtartóban vagy a tanksapka közelében is megtalálhatja. Ne a gumi oldalfalán feltüntetett értéket vegye alapul, mert az az adott típus maximális nyomását jelöli!

Nézze meg alaposan a gumi felületét repedések, vágások vagy kidudorodásokat keresve. Ha ilyeneket talál, érdemes az abroncsot lecserélni.

Érdemes azt is ellenőrizni, hogy a gumiabroncs az egész futófelületén egyenletesen kopik-e. Nem az egyenletes kopás utalhat rossz futómű-beállításra, elhasználódott lengéscsillapítókra, illetve alul- vagy túlfújt gumira, hanem épp ellenkezőleg.
Az alulfújt gumiabroncs jele, amikor a kopás a futófelület két szélén látható, középen pedig kevésbé használódott el a gumi. A túlfújt gumi pedig épp az ellenkező módon kopik, a szélek jobb állapotúak maradnak, míg a futófelület belseje lesz elhasznált. Akár alulfújás, akár túlfújás történik, sokat veszíthet az abroncs élettartamából, így ajánlott mindig az autó gyártója által megadott nyomásértéken tartani az abroncsokat!

Az autó tömegének megfelelő súlyindexű gumiabroncsot válasszon. Az esetleges túlterhelés miatt a gumi jobban felmelegszik, ami idő előtti meghibásodáshoz vezethet.

Ellenőrizze a gumiabroncs kopottságát! Amennyiben olyan gumit vásárol, amelyen nem található kopásjelző, a legpontosabb értéket mélységmérővel tudja megállapítani. Gyors, de nem a legpontosabb mérésre pénzérmét is használhat (egy 100 forintos külső, ezüstszínű része durván 4 mm), azonban ezt a módszert senkinek sem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani, inkább csak áthidaló, sürgős megoldásként szolgálhat.

Azt javasoljuk, hogy mindig a lehető legjobb gumiabroncsot válassza, amit a költségvetése még megenged. A gumik kiválasztása során nem érdemes a minőségen spórolni, ez az egyik legfontosabb tényező, ha közúti biztonságról van szó. A megfelelő gumi kiválasztásakor mindig kövesse az autó gyártója által javasolt autógumi méretet. Az ettől eltérő méret érezhető hatással lehet az autója irányíthatóságára.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető gumiabroncsokat, és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.

Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a készülékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.

Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb gumiabroncsot, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

 • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
 • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
 • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
 • Olvashat véleményeket a Boltokról is, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
 • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Válassza az Ön számára legkedvezőbb ajánlatot!

Úgy gondoljuk, hogy most már döntése biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik gumiabroncs illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!