Milyen akkus fúró-csavarozót válassz?

Az akkus fúró-csavarozó minden profi mesterember számára nélkülözhetetlen szerszám, de otthon is gyakran van rá szükség. Amikor fúrásról vagy csavarok meghúzásáról és meglazításáról van szó, hozzáadhatnak a kézügyességünkhöz, megspórolhatják az erőnket és mindenekelőtt az időnket. Egyszerre több szerszámot helyettesítenek, és egyik legnagyobb előnyük természetesen a vezeték hiánya, ami nagyban növeli a kényelmet és a munka biztonságát is.

Típus

Akkus fúrógép

Az akkumulátoros fúrógép kifejezés a készülékek meglehetősen széles skáláját fedi le. Elsősorban fa és fém fúrására tervezték őket. Az ütvefúró üzemmóddal is rendelkező modellek alkalmasak fal fúrására, most azonban a kevésbé összetett és kisebb léptékű munkákról beszélünk. Az akkumulátor csak korlátozott teljesítményt biztosít.

A legtöbb akkus fúrógép csavarozásra is elég jól használható, de kialakításuk és működésük nem biztos, hogy tökéletesen alkalmas erre a tevékenységre.

Egy akkus fúró-csavarozó könnyedén megbirkózik a csavarok behajtásával, meghúzásával, vagy éppen eltávolításával.

Akkus csavarhúzó

Egy akkus csavarozó viszont könnyedén megbirkózik a csavarok behajtásával, meghúzásával, vagy éppen eltávolításával. Könnyű és fordulékony, így a nehezen hozzáférhető helyeken is használhatod. Leginkább bútorok összeszerelésekor fogod használni, illetve akkor, amikor nagy mennyiségű csavar vár rád.

Az akkus fúrók és az akkus csavarhúzók tulajdonságait egyesítő modellt akkus fúró-csavarhúzónak nevezik. Lehetővé teszi a fúrást, illetve a csavarok ki- és behajtását. Ez alól az akkumulátoros ütvefúró-csavarozó sem kivétel.

Paraméterek

Sebesség

A maximális fordulatszám mellett a sebesség is fontos információ.
A kétsebességes fúrók két sebességgel rendelkeznek, amelyek különböző típusú anyagokhoz alkalmasak, vagy az egyik csavarozásra, a másik fúrásra alkalmas. A magasabb kategóriájú professzionális gépek több sebességgel is rendelkezhetnek.

Nyomaték

Azt, hogy a csavar mennyire halad könnyen az anyagban, a nyomaték jelzi, amelyet Nm-ben (newtonméterben) adnak meg. A különböző nagy teljesítményű eszközök adott nyomatéktartománya körülbelül 4 - 110 Nm vagy annál nagyobb.

A fúrók esetében általában 2 értéket adnak meg - lágy és kemény csavarkötés esetén. A kemény csatlakozás a fémbe való csavarozásra utal, a csavaron lévő rugós alátét nélkül, a lágy csatlakozás pedig a puha anyagba (pl. fába) vagy fémbe való csavarozásra utal, rugós alátét segítségével. A sima indítási funkció és a fokozatmentesen szabályozható sebességbeállítás ugyancsak megkönnyíti a munkádat.

Hogyan kell fúrni a falba és a panellakások falába?

Ergonómia

A gépek általában pisztoly alakúak. Ügyelj arra, hogy a nyél jól illeszkedjen a kezedbe. Az érintkezési zónában puha és mindenekelőtt csúszásmentes gumiborításnak kell lennie. Ez segít tompítani intenzív munka közben a tenyérre átvitt ütéseket és rezgéseket. A burkolat felületét érdesíteni kell, hogy a fúró ne csússzon a tenyérben. Ellenőrizd, hogy a kezelőgombok kényelmesen elérhetők-e, illetve nem túl merevek-e. Egy sík felületen álló, jól kiegyensúlyozott szerszám nem fog leesni.

Az akkumulátoros fúró-csavarozók nem készülnek bal- és jobbkezes változatokban. A sebesség beállítása a munka megkezdése előtt a fejen lévő gyűrű elforgatásával történik. Maga a kapcsoló a mutatóujj alatt található, akárcsak egy fegyver ravasza. A vezérlés ezért teljesen intuitív és független a domináns kéz használatától. Probléma merülhet fel a hátrameneti kapcsolóval. Ez általában a hordó bal oldalán található, néha a jobb kéz hüvelykujjánál, ill. balkezeseknek „túloldalt”.

Súly

A súly természetesen az akkumulátor méretétől függ elsősorban. A legkisebb akkus csavarozó súlya körülbelül 300 g, az akkus fúróké körülbelül 1 kg. Ezért sem tanácsos minden körülmények között nagyobb teljesítményű készüléket vásárolni, hacsak nem használod ki ténylegesen - a nehéz akkus fúróval végzett hosszan tartó munka ilyenkor feleslegesen megerőltető.

Egyes gyártók további fogantyúkat kínálnak a fúrógép mindkét kézzel történő megfogásához. Ez növeli a munka pontosságát és segít kiküszöbölni a kéz fáradását.

Alkatrészek

Akkumulátor

Az akkumulátorok típusai

A nikkel-kadmium (Ni-Cd) akkumulátor a galvánelemek közé tartozik. Viszonylag kis kapacitású, de alacsony hőmérsékleten is megbízható. Ellenáll a mélykisülésnek.

Alternatív megoldás a nikkel-fémhidrid (Ni-Mh) akkumulátor, amely akár kétszer nagyobb kapacitással és alacsonyabb árral rendelkezik. Az alacsony hőmérsékletet nem jól tűri.

Az akkus fúró-csavarozók túlnyomó többsége azonban lítium-ion akkumulátorral (Li-Ion) működik. A Li-Ion akkumulátorok esetében nincs memóriaeffektus, nagy a feszültségük, elhanyagolható az önkisülésük és hosszú élettartamúak. Hátrányuk, hogy rosszul viselik a túltöltést.

Az akkumulátor feszültsége és kapacitása

Az akkumulátor feszültsége a legfontosabb paraméter a készülék teljesítménye szempontjából. Ez 3,6 V és 36 V között változik. A legalacsonyabb feszültségűeket csak csavarhúzásra tervezték. Az akkus fúró-csavarozó „erejéről” egy egyszerű egyenlet segítségével tájékozódhatsz: minél nagyobb az akkumulátor feszültsége, annál nagyobb a teljesítmény.

Az akkumulátor kapacitása határozza meg, hogy a készülék mennyi ideig képes működni, mielőtt lemerül. A kínálatban olyan készülékeket is találsz, amelyeknél a tartalék akkumulátor is az alaptartozékok közé tartozik.

Töltő

A töltőáram nagyságától és az akkumulátor kapacitásától függően a feltöltés általában több órát vesz igénybe. A nagyobb áramerősséget használó töltők, az úgynevezett gyorstöltők a töltési időt körülbelül 50 percre csökkenthetik. A készüléknek azonban kompatibilisnek kell lennie a gyorstöltéssel.

A töltő általában a csomagban található, de az eredeti töltő külön is megvásárolható. Az azonos márkájú gépek esetében általában csak 1, az összes eszközzel kompatibilis akkumulátorra van szükség. Ez jelentősen csökkenti a műhely felszerelésének költségeit mind a hobbi-, mind a professzionális berendezések esetében.

Az akkus fúró-csavarozók túlnyomó többsége lítium-ion akkumulátorral (Li-Ion) működik.

Motor

A hagyományos villanymotorok előnye az alacsony költség és a viszonylag nagy teljesítmény. Ideálisak hobbi vagy alkalmi használatra. A hosszan tartó és gyakran ismétlődő működés során azonban felmelegednek, ami korlátozza a teljesítményüket. Egy idő után az elhasználódott szénkefét ki kell cserélni.

Egyre elterjedtebbek az ún. szénmentes motorok (más néven brushless vagy kefe nélküli motorok). A könnyebb karbantartás mellett előnyük a hosszabb élettartam.
Nem melegednek túl, alacsonyabb a fogyasztásuk, hosszabb ideig bírják egyetlen töltéssel, és nem utolsósorban kisebbek. Mégis viszonylag drágák, ami azt jelenti, hogy főként professzionális akkumulátoros fúrókat szerelik ilyen motorokkal.

Tartozékok

A csavarokat és fúrószárakat, az úgynevezett biteket, leggyakrabban komplett készletekben adják. A fúrófejben lévő szerszámok cserélhetők. Ezek rögzítése a tokmányban egy úgynevezett gyorskioldó segítségével történik, azaz speciális csavarkulcs nélkül.

A csavarokat és fúrószárakat, az úgynevezett biteket, leggyakrabban komplett készletekben adják.

Gyakori kérdések

Hogyan lehet a fúrószárat és a csavarozó biteket cserélni?
Karbantartás és szervizelés

Ezekre is szükséged lehet a ház körüli munkák során

Csavarbehajtó
Fúrógép
Fúrókalapács, vésőkalapács
Ütvecsavarozó