Hogyan vásároljon akkus fúrót?

Az akkus fúrógép és az akkus csavarhúzó minden profi mesterember számára nélkülözhetetlen szerszám, de otthon is hasznos. Amikor fúrásról vagy csavarok meghúzásáról és meglazításáról van szó, hozzáadhatnak a kézügyességünkhöz, megspórolhatják az erőnket és mindenekelőtt az időnket. Egyszerre több szerszámot helyettesítenek, és egyik legnagyobb előnyük természetesen a vezeték hiánya, ami nagyban növeli a használó kényelmét és a munka biztonságát is.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 8 perc

Típus

Akkus fúrógép

Az akkumulátoros fúrógép kifejezés a készülékek meglehetősen széles skáláját fedi le. Elsősorban fa és fém fúrására tervezték őket. Az ütvefúró modellek alkalmasak fal fúrására, azonban még mindig inkább a kisebb összetettségű és léptékű munkákról beszélünk. Az akkumulátor csak korlátozott teljesítményt biztosít, ezért a hagyományos, elektromos csatlakozással rendelkező fúrógépek még mindig alkalmasabbak a legnagyobb munkák elvégzésére. A legtöbb akkus fúrógép csavarozásra is elég jól használható, de kialakításuk és működésük nem biztos, hogy tökéletesen alkalmas erre a tevékenységre.

> Akkumulátoros fúrók

Akkus csavarhúzó

Egy akkus csavarhúzó viszont ideális erre a tevékenységre. Könnyű és fordulékony, így nehezen hozzáférhető helyekre is eljuthat. Leginkább bútorok összeszerelésekor fogja használni, illetve akkor, amikor nagy mennyiségű csavar vár Önre.

> Akkumulátoros csavarhúzók

Paraméterek

Sebesség és nyomaték
A maximális fordulatszám mellett a sebesség is fontos információ. A kétsebességes fúrók két sebességgel rendelkeznek, amelyek különböző típusú anyagokhoz alkalmasak, vagy az egyik csavarozásra, a másik fúrásra alkalmas. A magasabb kategóriájú professzionális gépek több sebességgel is rendelkezhetnek.

Hogyan kell fúrni a falba és a panellakások falába?
A kemény anyagok fúrását nagyban megkönnyíti az ütvefúró, amely megkönnyíti a fúrandó anyagba való behatolást. Legyen óvatos az üreges téglákkal. Ezekbe mindig csak jó minőségű fúrószárral és csak kézi nyomással fúrjon, különben a fúrás körüli széles területet megrepesztheti, és csökkentheti a tégla szilárdságát.

A tömör falazat egy csapolt és megfelelő minőségű fúrószárral leküzdhetőek. Egyszerű, de igaz: minél jobb minőségű a fúrófej, annál könnyebb behatolni az anyagba. A gyártó mindig megadja a fúrófej maximális átmérőjét is a különböző anyagokhoz, ezt soha ne lépje túl. Gyakori panelfal-fúráshoz pneumatikus ütvefúró vagy ütvefúró kalapács alkalmas.

Azt, hogy a csavar mennyire halad kényelmesen az anyagban, a nyomaték jelzi, amelyet Nm-ben (newtonméterben) adnak meg. A különböző nagy teljesítményű eszközök adott nyomatéktartománya körülbelül 4 - 110 Nm vagy annál nagyobb. A fúrók esetében általában 2 értéket adnak meg - lágy és kemény csavarkötés esetén. A kemény csatlakozás a fémbe való csavarozásra utal, a csavaron lévő rugós alátét nélkül, a lágy csatlakozás pedig a puha anyagba (pl. fába) vagy fémbe való csavarozásra utal, rugós alátét segítségével. Találkozni fog a sima indítási funkcióval és a fokozatmentesen szabályozható sebességbeállítással is.

Ergonómia és súly
A gépek általában pisztoly alakúak. Figyeljen arra, hogy a nyél jól illeszkedik-e a kézbe, puha és mindenekelőtt csúszásmentes gumiborításnak kell lennie az érintkezési zónában. Ez segít tompítani a tenyérre intenzív munka közben átvitt ütéseket és rezgéseket. A burkolat felületét érdesíteni kell, hogy a fúró ne csússzon a tenyérben. Ellenőrizze, hogy a kezelőgombok kényelmesen elérhetők-e, illetve nem túl merevek-e. Egy sík felületen álló, jól kiegyensúlyozott szerszám nem fog leesni.

Az akkumulátoros fúrógépek és az akkumulátoros csavarhúzók nem különböztethetők meg bal- és jobbkezes szerszámokra. A sebesség beállítása a munka megkezdése előtt a fejen lévő gyűrű elforgatásával történik. Maga a kapcsoló a mutatóujj alatt található, akárcsak egy fegyver ravasza. A vezérlés ezért teljesen intuitív és független a domináns kéz használatától. Probléma merülhet fel a hátrameneti kapcsolóval. Ez általában a hordó bal oldalán található, néha a jobb kéz hüvelykujjánál, vagy balkezeseknek "túloldalt".

A súly természetesen az akkumulátor méretétől függ elsősorban. A legkisebb akkus csavarhúzók súlya körülbelül 300 g, az akkus fúróké körülbelül 1 kg. Ezért sem tanácsos minden körülmények között nagyobb teljesítményű készüléket vásárolni, hacsak nem használja ki ténylegesen - a nehéz akkus fúróval végzett hosszan tartó munka ilyenkor feleslegesen megerőltető. Egyes gyártók további fogantyúkat kínálnak a fúrógép mindkét kézzel történő megfogásához. Ez növeli a munka pontosságát és segít kiküszöbölni a kéz fáradtságát.

Alkatrészek

Motor
A hagyományos villanymotorok előnye az alacsony költség és a viszonylag nagy teljesítmény. Ideálisak hobbi vagy alkalmi használatra. A hosszan tartó és gyakran ismétlődő működés során azonban felmelegednek, ami korlátozza a teljesítményüket. Egy idő után az elhasználódott karbont ki kell cserélni.

A jelenlegi trend az úgynevezett szénmentes motorok (más néven brushless vagy kefe nélküli motorok). A könnyebb karbantartás mellett előnyük a hosszabb élettartam. Nem melegednek túl, alacsonyabb a fogyasztásuk, hosszabb ideig bírják egyetlen akkumulátortöltéssel, és nem utolsósorban kisebbek. Mégis viszonylag drágák, ami azt jelenti, hogy főként professzionális akkumulátoros fúrókban találja meg őket.


Akkumulátor

A nikkel-kadmium (Ni-Cd) akkumulátor a galvánelemek közé tartozik. Viszonylag kis kapacitású, de alacsony hőmérsékleten is megbízható. Ellenáll a mélykisülésnek.

Alternatív megoldás a nikkel-fémhidrid (Ni-Mh) akkumulátor, amely akár kétszer nagyobb kapacitással és alacsonyabb árral rendelkezik. Az alacsony hőmérsékletet nem jól tűri.

A lítium-ion (Li-Ion) akkumulátorok, amelyek ma már a termékek abszolút többségét alkotják, alapvető fontosságúak voltak. Nem rendelkeznek magas feszültséggel és hosszú élettartamúak.

Az akkumulátor feszültsége és kapacitása
Az akkumulátor feszültsége a legfontosabb paraméter a műszer teljesítménye szempontjából. Ez 3,6 V és 36 V között változik. A legalacsonyabb feszültségűeket csak csavarhúzásra tervezték.

Az akkumulátor kapacitása határozza meg, hogy a készülék mennyi ideig képes működni, amíg le nem merül. Annak egyszerű jelzésére, hogy mennyire "erős" egy akkumulátoros fúrógép vagy akkumulátoros csavarhúzó, egy egyszerű egyenlet alkalmazható: minél magasabb az akkumulátor feszültsége, annál nagyobb a teljesítmény.

Töltő

A töltőáram nagyságától és az akkumulátor kapacitásától függően a feltöltés általában több órát vesz igénybe. A nagyobb áramerősséget használó töltők, az úgynevezett gyorstöltők a töltési időt körülbelül fél órára csökkenthetik. A készüléknek azonban kompatibilisnek kell lennie a gyorstöltéssel. A töltő általában a csomagban található, de az eredeti töltő külön is megvásárolható.

Az azonos márkájú műszerek esetében általában csak 1, az összes műszerrel kompatibilis elemre van szükség. Ez jelentősen csökkenti a műhely felszerelésének költségeit mind a hobbi-, mind a professzionális berendezések esetében.

Tartozékok

A csavarokat és fúrószárakat, az úgynevezett biteket, leggyakrabban komplett készletekben adják. A fúrófejben lévő szerszámok cserélhetők. Ezek rögzítése a tokmányban egy úgynevezett gyorskioldó segítségével történik, azaz speciális csavarkulcs nélkül.

További funkciók és opciók

A többsebességes gépeknél általában lehetőség van a forgási sebesség beállítására. Magasabb fordulatszám alkalmas fúráshoz és alacsonyabb fordulatszám a csavarozáshoz. A magasabb kategóriájú termékek lehetővé teszik, hogy a kioldógomb folyamatosan szabályozza a sebességet.

A tömör falazatban való munkavégzéshez az akkus fúrógépet kalapáccsal kell felszerelni, hogy megkönnyítse a kemény anyag törését.

Egyes akkus csavarhúzóknál a fejen lévő gyűrű segítségével beállítható egy olyan nyomatékérték, amely felett a csavarozás leáll. Ez megakadályozza a csavar túlhúzását, ami anyagtöréshez vezethet.

Hogyan lehet a szerszámot cserélni?

A készülék fejének megvilágítása hasznos a sötét területeken. Nem mindent old meg a fejlámpa, a készülékre szerelt LED-es világítás nem vet nemkívánatos árnyékot és pontosan megvilágítja a fúrás helyét, és egy funkció biztosítja, hogy a fény ne aludjon ki azonnal a motor kikapcsolása után.

Karbantartás és szervizelés
Amikor azt látja, hogy a motor légbeszívó nyílásai eltömődtek a porral, porszívózza ki a port, és tartsa tisztán a készüléket. Egyéb karbantartásra nincs szükség. A hagyományos villanymotorok esetében az elhasználódott karbont idővel ki kell cserélni, és azt javasoljuk, hogy azokat hivatalos kereskedőktől vásárolja meg.

Az idősebb akkumulátoros fúrógépek egy idő után elkezdenek zajosabbá válni, fütyülni vagy nyikorogni, ami annak a jele, hogy kenésre van szükségük kifejezetten fúrógépekhez kifejlesztett vazelinnel. Amennyiben a kialakítás lehetővé teszi, távolítsa el a külső burkolatot, ahol valószínűleg régi vazelin lerakódásokat fog látni. Távolítsa el ezeket, és kenje be a mozgó alkatrészeket új vazelinnel. A motortengelyt és a csapágyakat azonban a gyártó által előírt típusú speciális olajjal kenik.