Hogyan vásároljon fonalat?

Akár kötésről, akár horgolásról van szó, a megfelelő fonal megvásárlása elengedhetetlen a tökéletes eredmény eléréséhez. A kínálatban természetes és szintetikus anyagok is megtalálhatók, választását annak megfelelően igazíthatja, hogy mit szeretne varázsolni a fonalból.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

Fonalfajták

Kötőfonal

A megfelelő fonal kiválasztása gyakran nehézkes. Vásárlás előtt gondolja végig, hogy mit fog készíteni.

● A gombolyagok különbözhetnek erősségben, tekercselésben és súlyban.
● A kínálatban találhatók természetes, szintetikus és kevert fonalak.
● A vastagabb fonalakhoz vastagabb kötőtű szükséges, magasabb számozással.
● Az akril vagy gyapjú fonalak alkalmasak a téli ruhák elkészítéséhez.
● A pamut fonalak megfelelőek az átmeneti ruhák elkészítéséhez tavasztól egészen őszig.
● Ne keverje a különböző anyagokat az anyagvastagság különbsége miatt.

Horgolófonal

A kötéshez legalább két tű szükséges, de a horgoláshoz csak egyre lesz szüksége, és a megfelelő fonalra.

● Minél vékonyabb a fonal, annél kisebb horgolótű kell.
● Legtöbbször pamut fonalat használnak, ám ez nem olyan rugalmas.
● A rugalmas kevert fonal alkalmas kézitáskákhoz, alátétekhez illetve gyerekjátékokhoz is.
● A vékony fonal alkalmas takaró, csipke és függöny elkészítéséhez.
● A bolyhos akril fonal tökéletes téli babaruhákhoz.

Paraméterek

Anyag
A fonal anyagának meghatározó szerepe van a tökéletes végeredmény elérésében. Mielőtt a legközelebbi rövidáru boltba menne, hogy vegyen pár gombolyagot, tisztázza, hogy mit szeretne készíteni a fonalból.

● Természetes fonalak - gyapjú, selyem, kasmír, moher, angóra, alpaka, pamut, vászon, bambusz, kender.
● Szintetikus fonalak - mesterségesen előállított szálakból (poliészter, poliamid, akril, nylon, viszkóz, stb.)

Pamut

Amennyiben Ön kezdő, válasszon olyan láncfonalat, amely nagyon jó rugalmasságú szalagokból vagy szálakból áll.

+ Alkalmas gyerekek és érzékeny bőrű emberek számára
+ Könnyen kezelhető

- Nem túl rugalmas, kezdőknek nehéz vele kötni és horgolni

BIO pamut
A bio vagy természetes pamutot legalább három évig vegyszeres kezelés nélkül termesztik a BIO minősítés elérése érdekében.

Gyapjú - báránygyapjú

+ Állandó testhőmérsékletet tart fenn
+ Téli viselethez alkalmas
+ Más anyagokkal együtt alkalmazható

- Irritálhatja a bőrt
- Nehezen kezelhető

Merinói gyapjú

+ A legfinomabb fonal, nem irritál
+ Alkalmas érzékeny bőrűeknek is
+ Kiváló hőszigetelő tulajdonságai vannak minden évszakban
+ Antibakteriális, eltávolítja az izzadságot és semlegesíti a szagokat

- Kevésbé ellenálló mint a szintetikus anyagok

Moher

Puha és könnyű fonal, amely az angóra kecske szőréből készül.

+ Puha, tartós, nem bomlik
+ Gyorsabban szárad mint a báránygyapjú

- Nem alkalmas kisebb gyerekek számára a szőr miatt
- Kézi mosás javasolt

Bambusz

+ Puha, hűsítő fonal
+ Antibakteriális és jó a nedvszívó képessége
+ Alkalmas érzékeny bőrhöz

- Lassan szárad

Akril

Kőolajból előállított szintetikus szál, amely könnyen karbantartható.

+ A gyapjú termékek megfizethetőbb helyettesítője
+ Könnyen szárad
+ Nem irritál, puha és rugalmas

- Nem melegít úgy, mint a gyapjú

Más szintetikus fonalak

A szintetikus szálakból készült fonalak, mint a poliészter és poliamid (nylon), stabilak és nagyon tartósak.

+ Színek és textúrák nagy választékban elérhetők
+ Jól száradnak

- Nem alkalmas érzékeny bőrű emberek számára

Mikro poliészter
Szitetikus szálakból készül anyag, amely ellenáll a magas hőmérsékletnek, mellette könnyű tisztántartani. A mikro poliészter előnye, hogy kivételesen puha a tapintása és könnyű viseletet biztosít.

Egyéb típusú fonalak

● Angóra - angóra nyulak szőréből készül, nagyon hasonlít a moherhez, főként az első mosás után, amikor a szálak fellazulnak. Ez a fonal nagyon meleg. A szőr miatt nem alkalmas kisgyerekek részére, illetve gépi mosáshoz és centrifugáláshoz.
● Alpaka - az alpaka szőre nagyon puha, bolyhos és meleg. Általánosságban nehezebben festhető, de ez függ az állat fajtájától és az anyag minőségétől, minden esetben előfordulhatnak sötétebb árnyalatok. Ez egy hosszabb szálú fonal, amely óvatos karbantartást igényel.
● Selyem - selyemhernyó váladékából készül, ez a szál puha és finom. Az ebből készült ruhák hűvösek, kellemes érzés a bőrön és remek az esése. Mindazonáltal a selyemfonal nem elasztikus, így a kezdőknek nehézkes vele a kötni vagy horgolni. A selyem hátránya a finomsága, emiatt a fonal nem alkalmas gépi mosáshoz.
● Kender - a kenderfonal könnyű, hűvös és viszonylag merev. Ebből adódóan inkább alkalmas különböző divat- vagy lakáskiegészítők készítéséhez.
● Műselyem vagy viszkóz - tökéletesen tartja a formáját, hímzőcérnának is tökéletes.
● Kasmír - kasmírkecske szőréből készül. A kasmírból készült termékek nagyon puhák és kellemes a viselésük.
● A szintetikus és természetes anyagok keverékéből készült fonalak, mint a gyapjú akrillal, akril pamuttal, gyaplú poliamiddal, pamut poliészterrel, vagy az akril bambusszal, kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek.

Paraméterek

Szálerősség
Attól függően, hogy mit fog kötni vagy horgolni, ki kell választania a megfelelő szálerősséget.

● A szál erősségének mértéke “mic” (micron).
● Vékony fonal - 16-21 mic, leginkább pulóverek, kesztyűk és gyerekruhák kötéséhez használják.
● Közepes erősségű fonal - a leggyakrabban használt fonalvastagság. A szál 22-28 micron vastagság közötti, amely szinte bármihez alkalmas, mint például pulóver vagy sál kötéséhez.
● Erős fonal - hagyományos fonál pulóverekhez, kendőkhöz és nagyobb termékekhez.
● Nagyon erős fonal - a fonal erőssége 29 micron, kötéshez használható, készülhet belőle például párna, ágytakaró, kabát táska vagy akár mellény is. A 100% pamut anyag a legmegfelelőbb például gyerekjátékok elkészítéséhez, amelyek gyakran moshatóak.
● Horgolt pamut - nagyon vékony csavart fonal amely a varrócérnára hasonlít, más néven gyöngyfonalnak is hívják. Használható takarók, asztalterítők, csipke, kisebb dekorációk (pl. karácsonyfadísz) elkészítéséhez illetve hímzéshez is.

Általánosságban, minél több méter fér egy bizonyos súlyú gombolyagba, annál gyengébb a fonal.

A tekercs hossza és súlya
● A gombolyag súlya általában 50 g vagy 100 g.
● A gombolyag súlya és tekercselése határozza meg a fonal erősségét.
● A tekercselés az egy gombolyagban található szál hosszúságát jelzi méterben megadva.
● Minden anyagnak más a szálszilárdsága, így másképp van tekercselve.

A rost típusa
● Klasszikus fonal - szorosan csavart és sima fonal három vagy több szálból. Vékonytól (gyöngyfonál) az egészen vastagig készül. Különböző rostokból készülhet. Remek választás kezdőknek, sima szerkezetének köszönhetően egyszerűen és tisztán lehet vele kötni és horgolni.
● Szőrből készült fonal - természetes szőrméből készül, mint például moher, angóra vagy kevert. A szőrmével nehezebb dolgozni, mert csomósodhat. Mégis, amennyiben sikeres az alkalmazása, úgy a végeredménynek könnyednek és bolyhosnak kell lennie. Használható pulóverekhez, téli ruhákhoz és kiegészítőkhöz.
● Díszes fonal - rengeteg díszes fonal fellelhető, amelyek különböző anyagokat kombinálnak, például flittereket, fémszálakat. Van, amelyikkel egyszerűbb dolgozni, míg a másikkal nehezebb, ez változó.
● Zsenília - bársonyos textúra hatását kelti. A szőrök hosszúságától függően gyakran nehéz vele dolgozni, hiszen a bolyhok alatt gyakran elveszik a fonal szerkezete. Ezáltal nem ajánlott bonyolult mintákhoz. Használható meleg ruhák vagy dizájner dekorációk elkészítéséhez.

Egyéb fajták
● Szerkezeti fonal - nem állandó a vastagsága a fonal teljes hosszában. A fonal vastagabb és vékonyabb részekből áll. Használható különleges munkák elkészítéséhez, melynek különböző az anyagvastagsága és a minta mélysége.
● Floss fonal - Majdnemhogy csavarásmentes, ahol a szálak szinte egymás mellett helyezkednek el. Általában gyapjúból készül, emiatt gyakran nehéz vele dolgozni, hisz a szálak szétnyílnak. Ilyenkor előfordulhat, hogy rosszul vesszük fel a fonalat, emiatt a végeredmény csomós és egyenetlen lesz. Mégis, nagy dolgokat lehet belőle készíteni, mint pulóverek, kabátok.
● Hurok fonal (bouclé) - kisebb és nagyobb hurkokból készül, emiatt nehéz követni vele a mintákat (helyet hagyni vagy a megfelelő szemet felszedni). Mégis, ha sikeres a munka, a csomózott, hurkolt szerkezete kellően érvényesül.
● Rojtos fonal - műszőrme hatását kelti. Egyszerűbb mintákhoz alkalmas, kiváló szőnyegekhez, ágytakarókhoz, poncsókhoz stb.
● Gombfonal - szintetikus anyagból készül kis gombokkal. Ez az fonal használható dekoráció készítéséhez (párna, takaró), de divatkiegészítőkhöz is, mint kendők vagy sapkák.
● Fodros fonal - változatos formájú, többnyire steppelt és különböző szövésű és színű fonalak váltakoznak, amelyek csipke hatású fodrokat hoznak létre. A fonal alkalmazható kendőkhöz, sálakhoz és különböző ruházati kiegészítőkhöz.
● Szalagfonal - készülhet könnyű szintetikus szálakból, de akár pamutból vagy selyemből is. Egy szalagot alkot, így ezzel viszonylag egyszerű kötéshez és horgoláshoz használni. Munka közben a fonal tekeredik, így egyenetlen mintákat hoz létre. Alkalmas különböző díszes foltok, minták, és egyéb más díszítések létrehozásához.
● Zsinórfonal - olyan, mint a cipőfűző, csőszerűen kötött finom fonalból áll. Ideális fonal horgoláshoz és kötéshez. Hátránya, hogy amennyiben a végek nincsenek rendesen eldolgozva, úgy a cső(fonal) elkezd visszabomlani. Leginkább a klasszikus fonal kiegészítéséhez alkalmas, illetve kézitáskák és egyéb kiegészítők alkalmazáshoz ajánlott.
● Textilfonal - nagyon erős fonal, mely textil anyagból és nagy teherbírású csomókból áll. A zsinórral ellentétben itt nem áll fenn a bomlás veszélye. A textil fonal készülhet a textilgyártásból visszamaradt anyagokból, vagy kimondottan fonalnak gyártott anyagból. Az, hogy a fonal melyik típusból készült, könnyen megállapítható az árából és az anyag minőségéből.

Szín

Szinte bármilyen színben és árnyalatban találhat fonalat. Választhat akár kék, rózsaszín, zöld, szürke, barna, lila, fekete vagy fehér színekből.

Ne felejtse el pontosan lemérni, mennyi anyagra lesz szüksége. Minden fonalnak megvan a gyártási száma és legyártott mennyisége, így ha ugyanazt a színt egy másik gyártási számmal ellátva vásárolja, előfordulhat, hogy az árnyalat nem fog egyezni.

Gyakori kérdések

Mi az a woolmark?
Hogyan válasszak horgolótűt?
Hogyan mossam a gyapjú pulóvert?
Hogyan mossak szintetikus anyagból készül ruhát?
Miből készül a kötött zokni?