Hogyan vásároljon kameraállványt?

Az állvány a fotósok és videósok nélkülözhetetlen eszköze. Lehetővé teszi a stabil állóképes videofelvételek, time-lapse sorozatok vagy hosszú expozíciós idejű felvételek készítését. Milyen típusú állványok léteznek és miben különböznek egymástól?


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 5 perc

Az állványok alapvető típusai

Háromlábú állvány

A leggyakoribb típusú állványok három lábon állnak, amelyek kiváló stabilitást biztosítanak anélkül, hogy további rögzítésre lenne szükség. A lábak általában kihúzhatók, lehetővé téve az állvány magasságának beállítását, és tüskékkel is felszerelhetők, hogy a puhább talajban is rögzíthetők legyenek.

A legtöbb állványnak van egy középső, kihúzható rúdja is, így a magasság kis lépésekben állítható anélkül, hogy mindhárom lábat ki- vagy be kellene húznia. Ezeknek az állványoknak a hátránya a robusztusabb konstrukció és az ebből adódó megnövekedett méret és súly. Az egylábú állványokhoz képest felállítása lényegesen több időt vesz igénybe.

+ Szabadonálló
+ Kiváló stabilitás

- Több időt igényel a felállítása
- Összecsukott állapotban nagyobb helyet foglal

> Háromlábú állványok

Egylábú állvány

Az egylábú állványok alsó része tüskével vagy kihúzható lábakkal van ellátva. Ezt a típusú állványt elsősorban fényképezéshez használják, azonban a vízszintes tengelyben a fényképezőgépet továbbra is kézzel kell stabilizálni.

Az egylábú állványok előnye az összecsukhatóságuk és a felállítási gyorsaságuk, így hasznosak például sport- vagy állatfotózásnál, illetve ott, ahol nincs elég hely egy klasszikus állvány felállításához. Éjszakai- vagy tájképfotózásra azonban nem nagyon alkalmasak, mivel stabilitásuk nem elég nagy ahhoz, hogy hosszabb expozíció esetén is éles képet biztosítsanak.

+ Gyors elrendezés és összeszerelés
+ A mozgás rugalmassága
+ Könnyű és kis méretű, összecsukott állapotban

- Kézi stabilizálás szükséges a vízszintes tengelyen

> Egylábú állványok

Mini állvány

Egy sajátos kategóriát képeznek az úgynevezett mini állványok. Ahogy a neve is mutatja, sokkal kisebbek mint a hagyományosak, és magasságuk nem haladja meg a 30 cm-t. Bár léteznek nagyméretű fényképezőgépekhez professzionális használatra szánt mini állványok is, elsősorban kis kompakt fényképezőgépekhez vagy telefonokhoz alkalmasak és több típussal kompatibilisek. A mini állványokat elsősorban különböző falakra és oszlopokra helyezve használják, de makrofotózáshoz is praktikusak.

+ Kompakt méretek
+ Alacsony súly
+ Különböző felületekre és tárgyakra rögzíthető
+ Alacsony ár

- Nem túl nagy stabilitás
- Alacsony

Állványok lábszerkezet szerint

Összecsukható állvány

Ezek az állványok lehetővé teszik, hogy a lábaikat össze lehessen csukni, így a méretük a felállított állapotukhoz képest csökken, így könnyebben szállíthatók és kezelhetők. Az állványok túlnyomó többségénél, beleértve a miniállványokat is, elérhető az összecsukhatóság. Találkozhat négylábú összecsukható állványokkal is.

Teleszkópos állvány

Az egy- vagy háromlábú állványok túlnyomó többsége teleszkópos lábakkal rendelkezik - a legszélesebbeknek több keskenyebb lába van, amelyek fokozatosan kihúzhatók, hogy különböző magasságokat érjenek el. Minél nagyobb a szegmensek száma, annál nagyobb hatótávolságot kínál az állvány kisebb méretek mellett, de annál kevésbé lesz stabil, és annál tovább tart a felállítása. Az egyszerűbb állványok esetében ezért a szegmensek optimális száma három; a jobb minőségű modellek négy szegmenssel is jól működnek.

Zártípusok
A szegmensek rögzítési mechanizmusa is fontos. Két zárrendszert használnak, az első egy zárókar, a második egy feszítőgyűrű. Az első megoldás előnye, hogy a karokon mindig jól látható, hogy zárva vannak-e vagy sem. A csavaros zárak csendesebbek és valamivel gyorsabban beállítható a láb hossza. Mindkettő egyformán jól ellátja a feladatát, és a választás inkább szokás és személyes preferencia kérdése.

Rugalmas állvány ("Gorilla Pod")

Az állványok egy sajátos kategóriája a hajlékony lábakkal rendelkező állványok - ezt a típust leginkább a miniállványok kategóriájában láthatja, ahol a lábak rugalmassága lehetővé teszi, hogy különböző tárgyakon, például korlátokon vagy lámpákon rögzítse őket. Ezeket az állványokat Gorilla Pod-nak nevezik, és különböző méretekben és terhelhetőséggel rendelkeznek. Ezeket különösen akkor fogja használni, ha telefonokkal vagy könnyebb fényképezőgépekkel utazik, de a mozgó alkatrészek száma miatt a stabilitásuk korlátozott.

> Rugalmas állványok ("Gorilla Pod")

Paraméterek

Méretek
Az állványoknak két fontos mérete van, az összecsukott és a felállított állapotban lévő. Az összecsukott állapot különösen fontos a szállítás és a kezelés szempontjából, így ellenőrizheti, hogy a kiválasztott állvány elfér-e a kedvenc fotós hátizsákjában. Vegye figyelembe a felállított állapotot különösen akkor, ha a készüléket szűkebb körülmények között kívánja használni.

Míg a miniatűr állványok hossza 20 cm-ig terjed, a klasszikus állványok általában 40-60 cm hosszúak összehajtva. A szélesség tehát a konstrukció típusához viszonyul - az egylábú állványok logikusan sokkal kompaktabbak.

Minimális és maximális magasság
Az állítható magasságú állványok fontos paramétere az állítási tartomány. Ideális esetben nem kell természetellenesen görnyednie fényképezés közben, ezért a legtöbb állvány maximális magassága nagyjából 160-180 cm. Néhány egyszerűbb állvány azonban csak 140 cm körüli lehet, ami nem túl kényelmes egy átlagos felnőtt számára. Ezzel szemben a maximális magasság egyes professzionális modelleknél még érezhetően nagyobb is lehet.

A minimális magasság lényeges paraméter, különösen azok számára, akik szeretnek makrófotókat készíteni. A szokásos állványok minimális magassága nagyjából 40-60 cm, de a sok szegmensből álló állványok vagy az olyan állványok esetében, ahol a lábak nagyobb szögben kihúzhatók, akár 20 cm is lehet.

Az állvány anyaga

A legegyszerűbb állványok általában műanyagból készülnek. Ezek azonban csak kisméretű fényképezőgépekhez, alkalmi használat mellett ajánlottak, mivel ez az anyag általában nem nyújt elegendő szilárdságot, és az állvány igénybevett részei nem biztos, hogy sokáig bírják.

Valószínűleg a legjellemzőbb anyag a különböző alumíniumötvözetek, más néven a dúralumínium. Ez az anyag már meglehetősen erős, tartós, ugyanakkor a belőle készült állványok nem túl drágák. Hátránya azonban a nagyobb súly - ha ez érdekli, akkor választhat könnyű és erős szénszálas (karbon) szerkezetű állványt, de készüljön fel a magasabb árra.

A titán állványok a legmagasabb minőségűnek számítanak, mivel a könnyű súlyt rendkívüli szilárdsággal ötvözik. Ezek azonban nagyon drágák és amatőr használatra kissé feleslegesek.

Tömeg
A legkönnyebb állványok súlya több száz gramm - míg ez a miniállványoknál gyakorlatilag természetes, addig az egylábúaknál és az állványoknál általában karbon- vagy titánszerkezetet igényel, legalábbis ha robusztus és minőségi termékről van szó. A szokásos nagy állványok súlya körülbelül egy kilogrammtól felfelé terjed - az optimális súly a felhasználótól függ, de a legtöbb ember számára nem jelenthet gondot egy legfeljebb 2 kg súlyú állvány cipelése.

Maximális terhelés
Különösen azok számára, akik nagyméretű tükörreflexes fényképezőgépet kívánnak állványra helyezni, az állvány teherbírása nagyon fontos paraméter. Ha túllépi, az állvány instabillá válhat, a mozgó alkatrészek nem maradnak rögzítve, és legrosszabb esetben a berendezés leeshet. A kompaktabb és olcsóbb állványok általában 2-5 kg teherbírásúak, de a robusztusabb professzionális darabok akár 20 kg-ot is elbírnak.

Állványfej
Az állvány lábakból és egy fejből áll. A fej a felső részre utal, amely a kamera pozicionálására szolgál. Különböző típusú fejek léteznek, melyek elsősorban a tengelyekben és a beállítás pontosságában különböznek. A fényképezőgépet vagy közvetlenül egy csavarral, vagy - ami még gyakoribb - egy úgynevezett gyorskioldó lemezzel rögzítik az állványfejhez.

● Gömb alakú - egy egyszerű mechanizmus úgy működik, mint egy zsanér - egy kisebb golyó kerül a foglalatba, amelyben mozog, és bármilyen pozícióban rögzíthető. Ezáltal a beállítás nagyon egyszerű és gyors, de valamivel kevésbé pontos, mintha a tengelyek különállók lennének. A mechanizmusok is hajlamosak elhasználódni, és idővel kevésbé lesznek stabilak.
● Háromirányú - ha a kamera dőlését igazán pontosan kell beállítania, a háromirányú fejek ideálisak. Ezek lehetővé teszik, hogy a kamera külön-külön mozgatható legyen függőlegesen, oldalra, valamint forgatható vagy állítható legyen a dőlésszöge. Ennek köszönhetően nagyon pontosan beállíthatja a dőlésszöget minden tengelyen. Hátránya azonban, hogy ez nyilvánvalóan több időt vesz igénybe, ráadásul az ilyen fejek nehezebbek és nagyobbak.
● Videófej - videók készítésére alkalmasak az úgynevezett videófejek, amelyek egy kar alakú fogantyúval rendelkeznek, amellyel kényelmesen és mindenekelőtt simán beállíthatja a kamera vízszintes és függőleges beállítását.
● Egyéb típusok - a piacon más, kevésbé elterjedt fejtípusokat is találhat. Ezek közé tartoznak például a gimbal-ok, amelyek lehetővé teszik, hogy a készülék három tengelyen forogjon, és automatikusan biztosítják a felvétel stabilitását, amikor az állvány mozog, valamint a fogaskerékfejek, amelyek lehetővé teszik a nagy pontosságú pozicionálást. A panorámafejek lehetővé teszik a kamera oldalirányú mozgatását, így az egymást követő felvételek ugyanabból a szögből készíthetők panorámaképek készítésénél.

Rögzítőlemez
Az alapállványok rögzítőlemez nélkül készülnek, és a fényképezőgépet közvetlenül az állványra csavarozzák. A legtöbb jó minőségű állvány manapság már rendelkezik gyorskioldó lemezzel - a fényképezőgépet rácsatlakoztathatja, és együtt kényelmesen leválaszthatók az állványról, és csavarozás nélkül visszacsíptethetők. Minden gyártó kissé eltérő rögzítőmechanizmust és lemezméreteket használ.

A középső rúd

A legtöbb állvány függőleges középső rúddal van felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy az állvány magasságát egy bizonyos tartományon belül állítsa be anélkül, hogy a lábak hosszát módosítania kellene. A középső rúd meghosszabbításának egyszerűnek és könnyen kezelhetőnek kell lennie. Néhány állványnak van egy középső rúd hosszabbítója, amelyet egy fogantyú elforgatásával oldanak meg, de ez egy törésre hajlamos alkatrész lehet.

A kihúzható középső rúd alsó végét horoggal kell ellátni. Erre például felakaszthat egy hátizsákot, így egy erősebb szélben növelheti az állvány stabilitását. A középső rúd egyes állványoknál ki is húzható és fejjel lefelé behúzható, így a kamera alacsonyabbra kerül a földre. Ezt különösen a makrofotósok értékelik.

Tartozékok és kapcsolódó termékek

Annak érdekében, hogy az állvány ne kopjon el feleslegesen szállítás közben, és védve legyen az időjárástól, elláthatja egy tokkal. Egyes gyártók az állványhoz mellékelnek egyet, míg másoknál külön kell vásárolnia egyet. Leggyakrabban egyszerű, puha, visszahúzható nyílással ellátott tokokat használnak, de találhat stabilabb tokokat is, amelyeket főként professzionális felszerelésekhez használnak.

Állványtáska
Gyorscseretalp
Fényképező tok, kamera táska
Objektív szűrő
Fényképezőgép vaku
Távkioldó
Fényképező tisztítás
Hordszíj
Fényképező, kamera akkumulátor
Stabilizátor, gimbal

Egyes állványok hordszíjjal vannak felszerelve. Segítségükkel könnyen magára akaszthatja az állványt, ami sokkal kellemesebbé teszi a hosszabb ideig tartó hordozást.

Különösen a jobb minőségű állványok használnak gyorskioldású állványlemezeket a fényképezőgép rögzítéséhez. Ezeket a fényképezőgépen lévő állványmenetbe kell csavarni, amelyet aztán szükség szerint nagyon könnyen rögzíthet és lecsavarozhat az állványfejről. Ha több állványfejjel rendelkezik, akkor minden fényképezőgépen lehet egy, így nincs szükség a fáradságos összeszerelésre.

A legtöbb gyártó csak egy lemezzel látja el az állványt, de lehetővé teszi egy másik megvásárlását, ami jól jön, ha elveszíti. A márkák vagy a saját lemezszabványaikat, vagy az univerzális arca-swiss lemezt használják, ennek köszönhetően könnyedén használhat egy lemezt több kompatibilis állványhoz.

Egyes állványok lábainak alsó részén lyukak vannak, amelyekbe további tüskéket lehet csavarozni. Ezek segítségével aztán stabilizálni tudja az állványt még puhább talajon is.

A piacon főként kétféle menetméret létezik - 1,4" és 3,8". Tehát ha az állványa nem teszi lehetővé a lemezek használatát, és más menettel rendelkező eszközt szeretne rögzíteni, ez nem jelent problémát a redukciós csavarokkal.

Ha azt szeretné, hogy a felvételek tökéletesen egyenesek legyenek, vásárolhat speciális vízmértékeket, amelyeket az állvány fejéhez rögzít, majd ennek megfelelően állítja be a szöget. Egyes állványok saját szintezővel is rendelkeznek, bár általában kicsit kevésbé pontosak.

Gyakori kérdések

Melyik állvány alkalmas videók készítéséhez?
Melyik állvány alkalmas a fényképezőgépemhez?
Feltehetem a telefonomat az állványra?