Hogyan vásároljon autórádiót?

Válasszon egy olyan rádiót, amellyel szívesen fog vezetni. A modern autórádiók képesek a DAB+ digitális adások kezelésére, MP3 zeneszámok lejátszására pendrive-ról, vagy Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott okostelefonról.

A mai autósok igényei az autórádiókkal szemben sokkal nagyobbak, mint néhány évvel ezelőtt, és az AM/FM rádió vétele önmagában már inkább csak egy kiegészítő. Egy modern autórádióhoz csatlakoztathatja telefonját, táblagépét és tolatókameráját. Válassza ki az autójához ideális modellt néhány perc alatt, csak kövessen néhány hasznos tanácsot.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

Autórádiók méret szerint

1 DIN autórádió

Az 1 DIN autórádiók a 90-es évekből származó járművek rádióinak formátumával rendelkeznek. Kisebbek, és a kerettel együtt 184 × 53 mm-es nyílásba illeszkednek (keret nélkül 178 × 50 mm). Az elülső oldal méretei 189 × 58 mm. Funkcióik meglehetősen alapszintűek, de az USB-bemenetről vagy memóriakártyáról történő zenehallgatás alapfelszereltség. Némelyik 1 DIN autórádió támogathatja a zenelejátszást CD-ről vagy a Bluetooth-on keresztül csatlakoztatott telefonról.

+ Megfizethető
+ Illeszkedik a régebbi autókhoz

- Általában kevesebb funkció

A megfelelő redukciós kerettel a 2DIN autórádiókhoz tervezett rögzítőfuratokba szerelhetők.

> 1 DIN autórádiók

2 DIN autórádió

A 2 DIN autórádiók nagyobbak, és általában világos érintőképernyős kijelzővel rendelkeznek, ami megkönnyíti a kezelést. Ezek általában technikailag fejlettebbek és több funkciót kínálnak, így gyakorlatilag saját operációs rendszerrel rendelkező multimédiás központok. Általában széles választékot, videolejátszást, GPS-navigációt vagy parkolókamera-kapcsolatot is támogatnak. A vezeték nélküli kapcsolat a telefonhoz magától értetődő, a legjobb modellek támogatják az Apple Car vagy az Android Auto rendszert. Ha egy fejlettebb típus megvásárlásán gondolkodik, akkor magasabb árra is számíthat.

+ Nagyszámú funkció
+ Széles kijelző, általában érintőképernyő

- Magasabb ár

A 2 DIN autórádió beépítési méretei 178 × 102 mm keretek nélkül és 189 × 119 mm fém- és műanyag keretekkel.

> 2 DIN autórádiók

Paraméterek

Kompatibilitás és kapcsolódás a járművezérléshez
A legtöbb márka úgy gyártja autórádióit, hogy azok ne csak a mai legújabb autókkal, hanem az egy vagy több generációval régebbiekkel is kompatibilisek legyenek.

Ami viszont nem automatikus, az az új rádió vezérlése a kormánykerékről - mint az eredeti felszereltség esetében. A megoldás egy átkötőkábel vagy egy vezeték nélküli alternatíva. Amennyiben a szoftverszintű kapcsolódás nem lehetséges, akkor ez egy átkötőkábellel olcsón megoldható. Valószínű, hogy szükség lesz egy adapterkeretre, antenna reduktorra vagy ISO-adapterre is.

Vezérlők és háttérvilágítás
A legalapvetőbb modellek egy színt és egy háttérvilágítási intenzitást kínálnak a kijelzőhöz. Éjszakai utazáskor azonban az erős fény zavaró és figyelemelterelő lehet. Válasszon olyan modellt, amely többféle színt (pl. kék, piros, sárga stb.) és a háttérvilágítás intenzitásának megválasztását kínálja. Ez a gombokra is vonatkozik - az utolsó dolog, amit szeretne, hogy a sötétben a hangerőszabályzókat keresse.

Ami magát a kijelzőt illeti, a régebbi modellek mátrix kijelzővel rendelkeztek, és csak előre beállított számokat vagy betűket tudtak megjeleníteni. De ezekkel már nem nagyon találkozunk, helyükre teljesen grafikus változatok léptek, amelyek minden szempontból világosabbak, és közvetlen napfényben jobban olvashatók. Ha 2 DIN rádiót használ, akkor a DVD-lejátszás funkciót is választhatja közvetlenül a kijelzőn.

Rádió vétel
FM - a legelterjedtebb tuner típus, az RDS technológiának köszönhetően a képernyőn szöveges üzenetek jelenhetnek meg a lejátszott állomásról.

Az RDS funkció lehetővé teszi az FM-rádiók számára az olyan alapvető információk megjelenítését is, mint az állomás vagy az előadó neve és az éppen játszott dal címe.

DAB/DAB+ - digitálisan terjesztett rádió, sokkal jobb lefedettség még a nehezen elérhető területeken is, magas vételi minőség zaj és interferencia nélkül, hatalmas kínálat az adókból.

Formátumtámogatás
A CD-meghajtóval ellátott autórádiók általában nemcsak zenei CD-ket, hanem MP3, WMA és AAC formátumú lemezeket is lejátszanak. Ugyanezek a formátumok olvashatók USB-eszközökről és memóriakártyákról is. Sok rádió támogatja az olyan veszteségmentes formátumokat is, mint például az FLAC. Ezt a listát sokáig lehetne még folytatni.

A 2 DIN-rádiók és az 1 DIN-rádiók esetében, amelyeknél a képernyő kicsúsztatható, a videolejátszás funkció is megjelenik. Az egyes formátumok (DivX, Xvid, MPEG, MP4,...) támogatásán kívül figyelje a maximális videóminőség/felbontás paramétert is.

Ha nem használ CD-ket, vagy nem szeretné azokat az autójában tartani, akkor javasoljuk, hogy válassza a manapság nagyon népszerű, meghajtó nélküli autórádiókat, amelyek a legkelendőbbek.

Teljesítmény
A legtöbb autórádió 4×50 W (csatornánként 50 W) teljesítményt kínál, ami normál használatra elegendő. Az igényesebb felhasználók a 4×60 W-os vagy akár a 4×100 W-os teljesítményt is kérhetik, de itt a választék korlátozottabb.

Amennyiben az autórádió teljesítménye nem elegendő, az RCA-kimeneteken keresztül csatlakoztathat egy autórádió erősítőt vagy aktív mélynyomót.

Lopásgátló védelem
Egészen a közelmúltig az autórádiók a tolvajok gyakori célpontjai voltak. Az eszközök védelmének több módja is van. A legegyszerűbb és leghatékonyabb a levehető elülső vezérlőpanel. Egy másik lehetőség a rádió titkosítása. Ez hatékony, azonban a tolvaj nem fog tudni róla, ameddig a rádiót el nem tulajdonítja. Ezért például az oldalablakon elhelyezhető egy matrica ezzel az információval.

Autórádió funkciók és csatlakoztathatóság

USB - Az USB-csatlakozó ma már gyakorlatilag elengedhetetlen. Ez főként a külső pendrive-ok zenére való használatának köszönhető, ritkábban a mobiltelefon vagy táblagép csatlakoztatásának módjaként. Ha megtalálja az USB Apple és iPod ready jelölést, akkor Apple iPod, iPhone vagy iPad készüléket is csatlakoztathat az autórádióhoz. Ezek az autórádión keresztül is vezérelhetők ennek a kapcsolatnak köszönhetően.

Bluetooth - a vezeték nélküli technológia összeköti az autórádiót a telefonnal. Nemcsak a zene egyszerű átvitelét teszi lehetővé, hanem kihangosítóként is funkcionál. A mikrofon a rádió előlapjába van beépítve, a másik oldal a kocsi belsejében elhelyezett hangszórókból hallható.

Wi-Fi - vezeték nélküli technológia, amely adatokat is továbbíthat, például ha a gyártó szoftverfrissítést vagy kiegészítő funkciót ad ki. Ha az autórádió rendelkezik adattárolóval, akkor például telefonjáról vagy számítógépéről tölthet le rá zenét.

Kártyaolvasó - ha nem szeretne pendrive-okkal bajlódni, a memóriakártya ideális. Több órányi zene, hangoskönyv vagy akár filmek és tévéműsorok is elférnek rajta. Ha az autórádió a navigációs rendszer része, a memóriakártyán térképadatok is tárolhatók.

DVD/CD lejátszás - ez egy alapfunkció, amely lehetővé teszi, hogy CD-ről zenét vagy DVD-ről filmeket játsszon le. Ha például filmet szeretne nézni, keresse a külső monitorokhoz való csatlakoztatás lehetőségét is. Ugyanilyen fontos a többi formátum (MP3 és WMA, MPEG4, AAC stb.) támogatása.

Hangszóró és mélynyomó bemenetek - egyszerűen fogalmazva, minden hangszórópárnak szüksége van egy pár RCA kimenetre, esetleg ugyanígy a mélynyomó számára, külső erősítő esetén.

AV-bemenet - ha a rádiója rendelkezik kijelzővel és AV-bemenettel, akkor csatlakoztathat egy tolatókamerát, hogy lássa autója közvetlen környezetét, ami nagyban megkönnyíti a parkolást. Videók lejátszásához külső kijelzőt is csatlakoztathat, amit a hátsó ülésen utazók értékelni fognak.

Jack bemenet - csatlakoztasson egy másik külső zeneforrást, például mobiltelefont vagy MP3-lejátszót ezen a csatlakozón keresztül.

GPS-navigáció - ez leggyakrabban a 2 DIN rádiókhoz kapcsolódó funkció, ahol a széles kijelzőn nyomon követheti az útvonalat és a navigációs utasításokat. A GPS-modul szívesen látott kiegészítő, ha nem szeretne külső navigációval foglalkozni.

Equalizer - a hangzás jellemzőinek (pl. magas/közepes/basszus) beállítása a játszott műfajnak megfelelően (rock, pop, jazz stb.).

Bass Boost - funkció a lejátszott dalok basszusának erősítésére.

MirrorLink - egy olyan funkció, amely lehetővé teszi az okostelefon vagy táblagép képernyőjének tükrözését. Ezeket a mobileszközöket az autórádió érintőképernyőjén keresztül lehet vezérelni.

Gyakori kérdések

Hogyan kell bekötni egy autórádiót?
Használhatom az autórádiót kihangosítóként?