Hogyan vásároljon erősítőt?

Egy erősítő az összekötő kapocs a fantasztikus hangzáshoz vezető úton. Akár egy házimozirendszert épít, akár túl halkak a hangszórói, egy erősítő mindenképp jól jön. Ezek valóban felerősítik a hangjelet anélkül, hogy annak minőségét és tisztaságát veszélyeztetnék. A széles választékban való eligazodás azonban kihívást jelenthet.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 6 perc

Az erősítők a jó otthoni hangzás minden kedvelőjét és a stúdiójukat felszerelő vagy koncertre hangrendszert előkészítő szakembereket egyaránt kiszolgálják. A hagyományos erősítők manapság hatékonyan, és minimális minőségromlással erősítik a hangot a legkülönbözőbb eszközökből - TV-hangszórókból, Hi-Fi rendszerekből, fejhallgatókból, hangszerekből és autós hangszórókból.

Önön múlik, hogy eldöntse, mire van szüksége, és mennyire fontos a hangzás tisztasága. A hobbi felhasználók és a komoly zenészek egyaránt megtalálják a számításukat

Az erősítők típusai

Otthoni

Az otthoni erősítők mindenki számára alkalmasak, akik olyan berendezéseket keresnek, amely felerősíti és fokozza az otthoni hangszórórendszer hangjait. A modellek túlnyomó többsége klasszikus analóg és digitális bemenetekkel rendelkezik, és vezeték nélkül csatlakoztatható számítógéphez vagy mobiltelefonhoz.

  • Ideális házimozi, TV és hifi rendszerekhez
  • Bemenetek: USB, analóg (RCA), digitális (koaxiális, optikai)
  • Vezeték nélküli kapcsolat a mobilhoz/PC-hez Bluetooth/Wi-Fi segítségével

PA

A PA-erősítők olyan zenészek vagy hangmérnökök számára tervezett eszközök, akik kihangosító rendszert állítanak fel egy stúdióban vagy nyilvános előadáshoz. Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az otthoni modellek, de gyakran nagyobb teljesítményűek.

  • Professzionális használatra - stúdió, koncert
  • A zenekarok és DJ-k PA-rendszerének szerves részét képezi
  • Alkalmas nagyobb helyszínekre

Végerősítők

A végerősítőket úgy tervezték, hogy osztott megoldást kínáljanak az Ön audiorendszeréhez. A gyakorlatban a legjobb, ha egy előerősítőt ad hozzá, hogy kristálytiszta, zajmentes hangzást biztosítson, amelyet a hátsó erősítő majd a kívánt szintre erősít. Ez a megoldás a profik számára alkalmas.

  • Fejlett megoldás a lehető legtisztább hangzásért
  • A piacon integrált előerősítővel és anélkül is találhatók modellek
  • Otthoni rendszerekhez és élőzenei előadásokhoz

Egyéb erősítők
Tranzisztor - erős és nagy teljesítményű erősítők digitális és analóg változatban, különösen basszuserősítők.

Fejhallgató - fejhallgató hangerősítés, ideális kezdőknek és haladó hangzásrajongóknak.

All In One - egyesíti az erősítőt az előerősítővel és a streamerrel. Teljes körű hangmegoldás, amely még mindig kiszellőzteti a pénztárcáját.

Paraméterek

Csatornák száma
A csatornák száma befolyásolja, hogy hány eszközre küldheti a hangjelet. Tehát két sztereó hangszóróhoz két külön kimenetre van szükség.

1 - monoblokk, 1 mélynyomóhoz
2 - 2 hangszóróhoz
3 - 2 hangszóróhoz és 1 mélynyomóhoz
4 - 2 hangszóróhoz és 1 mélynyomóhoz
5 vagy több - haladóbb hangszóróknak

Impedancia
Az impedancia azt jelzi, hogy a készülék mekkora ellenállást (ohmban, Ω-ban) ad a hangszórókhoz csatlakoztatva. A hangszórók impedanciájának meg kell egyeznie az erősítő impedanciájával vagy annál nagyobbnak kell lennie.


Teljesítmény
Azt jelzi, hogy az erősítő mekkora teljesítményt képes a csatlakoztatott eszközre (hangszóróra) küldeni. Más szóval, ez egy becslést ad az átvitt hang maximális hangerejéről.

Amikor teljesítményről van szó, az úgynevezett RMS-teljesítmény is fontos - ez azt jelzi, hogy az erősítő mennyi teljesítményt képes leadni folyamatos működés közben. Ezért bizonyos értelemben sokkal inkább jelzésértékű, mint más teljesítményadatok.

Frekvenciatartomány
Azt a tartományt jelzi, amelyben az erősítő képes hangjelet előállítani. Minél magasabb a frekvenciatartomány, annál jobb a hangvisszaadás, különösen a spektrum szélén. Az erősítők túlnyomó többsége képes a 20-20 000 Hz-es tartományt lefedni, amelyet az emberi fül képes érzékelni. A 20-20 000 Hz-es tartományban működő műszereket alacsony frekvenciájúnak nevezzük. A 20 000 Hz feletti felső határértékkel rendelkező erősítők ekkor a nagyfrekvenciás kategóriába tartoznak. A tartomány méretétől függően az erősítők keskeny- és szélessávúakra oszthatók.

Tápfeszültség
Ez a működéshez szükséges bemeneti feszültség. A feszültséget voltban adják meg, és meg kell felelnie az aljzat feszültségének - tehát otthoni erősítők esetében körülbelül 230 V, autós erősítők esetében 12 V.

Jel-zaj arány
Ez a paraméter dB-ben van megadva, és az előállított hang és a zaj közötti távolságot jelzi. Minél nagyobb a távolság, annál tisztább a keletkező hang.

Torzítás
Ez a paraméter a bemeneti és kimeneti jelek görbéjének változásának mértékét jelzi, vagy egyszerűbben fogalmazva azt a pontosságot, amellyel az erősítő a hangot lefordítja. Ezt százalékban fejezik ki, és természetesen minél alacsonyabb a szám, annál jobb.


Funkciók

Bemenetek - USB, LAN, antenna, digitális bemenetek (koaxiális, optikai)
Kimenetek - fejhallgató, mélynyomó, hangszórók, L/R pre-out és egyéb kimenetek
Bluetooth - csatlakoztathatóság intelligens eszközökhöz
WiFi - kapcsolódás más eszközökhöz ugyanazon a hálózaton
Kijelző - az egyszerű és egyértelmű működésért
Automatikus kikapcsolás - energiát takarít meg üresjáratban
A streaming szolgáltatások támogatása - pl. Spotify, Apple Music
Bass/Treble - gombok a magas és mély hangok erősítéséhez vagy elnyomásához
Egyensúly - a hangok érzékelésének finomhangolása, ha Ön nem az ideális pozícióban ül

Tartozékok

Egy erősítő nem sokat ér, ha nem egészíti ki a megfelelő audioberendezéssel.

Mini HiFi
Fejhallgató erősítő
Hangfal
Mikrofon
Házimozi rendszer
Elosztó, hosszabbító
Kábel, csatlakozó
Mélyláda

Gyakori kérdések

Hogyan kell helyesen csatlakoztatni az erősítőt?
Mit jelent az erősítők osztályozása?
Mire van szükségem, ha WiFi vagy TV jelerősítőt keresek?