Hogyan vásároljon elektromos fogkefét?

Naponta legalább kétszer szánjon néhány percet a fogmosásra fogai egészségének megőrzése érdekében. Nem könnyű azonban kitartóan, nap mint nap hagyományos fogkefével tisztítani a fogakat. Szerencsére vannak olyan elektromos fogkefék, amelyek feje vibrál vagy forog, így Önnek csak óvatosan kell a készüléket a fogai fölé csúsztatnia, így hatékonyabban tisztíthatja a fogait.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

Az elektromos fogkefék típusai

A piacon háromféle elektromos fogkefe létezik, nevezetesen a szónikus, az oszcilláló és a mágneses iO vezérlésű. Az elektromos fogkefék e három típusa elsősorban a fej mozgásának módjában különbözik. Egyszerűen fogalmazva, a szónikus kefék vibrálnak, az oszcilláló kefék forognak, a mágneses iO kefék pedig egyesítik az oszcilláló és a szónikus kefe funkcióit. Az elektromos fogkeféket az áramellátásuk alapján is megkülönböztethetjük, amely lehet vezeték nélküli vagy akkumulátoros.

Szónikus fogkefe

A szónikus fogkefék alkalmasak azok számára, akik fokozott fog- és ínyérzékenységben szenvednek, mivel nagyon kíméletesen tisztítják a szájüreget. A szónikus fogkefe feje a hagyományos fogkefékéhez hasonló, félhosszú és nem forog. A szónikus fogkefék gyors rezgő mozgást produkálnak, amely egy perc alatt több tízezer rezgést eredményez.

+ Gyengéd a fogakhoz
+Alkalmas érzékeny fogak és fogíny esetén, beleértve a szabadon hagyott fognyakat is
+ Modelltől függően percenként több mint 40 000 rezgést fejthet ki
+ Hosszú akkumulátor-üzemidő egyetlen töltéssel
+ Csendes működés
+ Különböző tisztítási módok
+ Könnyű kezelhetőség
+ Egyes kefék UV-sterilizátorral rendelkeznek
+ Az intelligens modellek párosíthatók a telefonjával

- Magasabb vételár

> Szónikus fogkefék

Hogyan működik a szónikus fogkefe?

A szónikus fogkefe hanghullámokat és mikroméretű légbuborékokat keltő, gyors rezgő mozdulatokkal bontja meg a lepedéket. Az akusztikus hullámok olyan erővel és sebességgel mozgatják a fogkrém, a nyál és a víz keverékét, hogy a fogakon lévő lepedék hatékonyan eltávolítható. Az akusztikus hullámtechnológia olyan hatékony, hogy még azokon a területeken is képes a lepedéket megbontani, ahol a kefe szálai közvetlenül nem érnek hozzá. A több ezer mikrobuborék, amelyek a kefe minden egyes rezgésével bejutnak ezekre a területekre, szintén hozzájárulnak a fogak közötti nehezen hozzáférhető helyek hatékony tisztításához. A mikrobuborékok hatékonyan elősegítik a lepedék eltávolítását, és a vérkeringés javítása érdekében masszírozzák az ínyt.

A különböző szónikus fogkefék modelljei elsősorban a percenkénti rezgések számában különböznek. A felnőtteknek szánt vezetéknélküli szónikus fogkefék 31 000 rezgés/percnél kezdődnek, de akár több mint 43 000 rezgés/perc is lehet a teljesítményük.

A szónikus fogkefék több cserélhető fejjel rendelkeznek, így akár egy fogkefét is könnyedén használhat az egész család. Egyes szónikus fogkefék UV-sterilizáló készülékkel is rendelkeznek, amely fertőtleníti a kefefefejet, és higiénikusan, tisztán tartja azt.


Forgófejes oszcilláló fogkefe

Az oszcilláló forgó fogkefék a fej 90°-os előre-hátra forgatásával tisztítják a fogakat, így imitálva a hagyományos fogkefe körkörös mozgását. A kefefej kicsi és kerek, így a nehezen hozzáférhető területeket is eléri. Az egyszerű oszcilláló fogkefék percenként körülbelül 8000 mozgást fejtenek ki, míg a magasabb árkategóriájú eszközök akár 48 000 mozgást is végezhetnek percenként.

+ Kis fej, amely a nehezen hozzáférhető területekre is bejut
+ Természetes mozgás, akárcsak a hagyományos fogkefével történő tisztítás
+ A leghatékonyabban távolítja el a lepedéket
+ Különböző tisztítási módok
+ Könnyű kezelhetőség
+ Az intelligens modellek párosíthatók a telefonjával
+ Alacsonyabb ár az alapmodellek esetében

- Az akkumulátor töltésenként kevesebb ideig bírja
- Az ár több funkció esetén emelkedik

> Forgófejes fogkefék

Hogyan működik az oszcilláló fogkefe?

Az oszcilláló forgókeféket a mozgásuk alapján egyszerűbb kétdimenziós (2D) és fejlettebb háromdimenziós (3D) kefékre osztják. Amikor a kefe csak 2D-ben mozog, az azt jelenti, hogy a mozgása csak oszcilláló. A háromdimenziós kefék szintén oszcilláló forgásirányban mozognak, de pulzálnak is.

A forgófejes fogkefékkel kapcsolatos mítosz, amelyet számos tanulmány megcáfolt, az az, hogy nem nagyon alkalmasak az érzékeny fogakkal és fogínnyel küzdő emberek számára. Amennyiben azonban a fogkefe nyomásérzékelővel van felszerelve, és a használó a forgókefét csak a fogakon rezgeti, és nem gyakorol nyomást, akkor az érzékeny fogakkal és fogínnyel rendelkezők számára is alkalmas. Célszerű azonban olyan fogkefét vásárolni, amely érzékeny fogak tisztítására alkalmas üzemmóddal van felszerelve.

Mágneses fogkefe

Az iO technológiával ellátott elektromos mágneses fogkefék újdonságok a piacon. Az iO technológiával ellátott kefék egyesítik a szónikus és az oszcilláló kefék előnyeit, és első pillantásra úgy néznek ki, mint az oszcilláló kefék. Ez a kombináció nemcsak hatékonnyá, hanem gyengéddé is teszi a fogmosást.

+ Mágneses technológia
+ Kis fej, amely eléri a nehezen hozzáférhető területeket
+ Az oszcilláló és a szónikus fogkefék előnyeinek kombinációja
+ Kíméletes tisztítás
+ Teljes feltöltés 3 óra alatt
+ Párosítható a telefonjával
+ Többféle tisztítási mód
+ Csendes működés
+ Hosszú akkumulátor-üzemidő egyetlen töltéssel
+ Interaktív OLED kijelző

- Magasabb vételár

Hogyan működik az iO mágneses fogkefe?

A kefe testében található mágnes oszcilláló forgó mozgást végez, amelyet mágneses mikrorezgések kísérnek. A mágneses lineáris motornak köszönhetően a kefésítés kellemesen csendes, és a rezgés alig érezhető a kefe nyelén. Ez a különleges motor nagy előrelépés az összes többi elektromos fogkeféhez képest, amelyek klasszikus motorral vannak felszerelve.

A fogkeféknek kicsi, kerek feje van, amely könnyen eljut a nehezen hozzáférhető helyekre. Az Ultimate Clean speciális kerek feje sörtéivel képes körbefogni az egész fogat, és a különböző irányokba mutató szálak könnyedén elérik a fogak közötti réseket. A kefe fogantyúján egy interaktív kijelző található, amely mutatja a tisztítási módot, és lehetővé teszi a kefe beállítását. Az iO fogkefe mesterséges intelligenciája 16 különböző fogfelületet képes felismerni.

A mágneses fogkefét egy speciális alkalmazás letöltésével mobiltelefonjához is csatlakoztathatja. A szájüreg pontos lokalizációjának köszönhetően ez az alkalmazás megmutatja azokat a helyeket, amelyeket fogmosás közben kihagyott, és amelyeknek a tisztítását be kell fejeznie.

Gyerek fogkefék

A gyermekek számára készült elektromos fogkefék forgófejesek. Ezek a fogkefék a gyermekek igényeihez igazodnak, mivel kicsi, puha fejjel és könnyen fogható fogantyúval rendelkeznek. Egyes fogkefék vidám karaktereket ábrázolnak, köztük rajzfilm- vagy képregényhősöket. Létezik olyan alkalmazás is, amely a fogmosásért járó virtuális jutalmak gyűjtésével motiválja a gyermekeket a fogmosásra. Szülőként az alkalmazással nyomon követheti, hogy gyermeke mennyire hatékonyan mos fogat.

+ Könnyen használható
+ Egyes fogkefék nyomásérzékelővel rendelkeznek
+ 3D tisztítás
+ Mobilalkalmazáshoz kapcsolható
+ Alacsonyabb beszerzési ár a rotációs fogkefék esetében
+ Hosszú akkumulátor kapacitás töltésenként a szónikus fogkefékhez

- A gyermek nem tanul meg hagyományos fogkefével fogat mosni
- A szónikus fogkefék magasabb vételára
- Alacsony akkumulátor kapacitás töltésenként a forgó fogkeféknél

> Gyerek fogkefék

Rotációs vagy szónikus?

A gyermekeknek szánt elektromos forgó fogkefék körülbelül 8000 mozgást végeznek percenként. Kis kerek fejjel rendelkeznek, amely megkönnyíti a nehezen hozzáférhető helyekre való bejutást. A fogkefét azonban gyakrabban kell feltölteni. Nagy előnye, hogy megfizethetőbb, mint a szónikus fogkefe. A baba szónikus fogkefék körülbelül 30 000 mozgást végeznek percenként, és gyengéd rezgő mozgást produkálnak. A fogkefe feje a hagyományos fogkefékhez hasonló, nem forog, ezért érzékeny fogak és íny esetén is alkalmas. A szónikus fogkeféknek hosszabb az akkumulátor töltésenkénti élettartama, de valamivel drágábbak, mint a forgó fogkefék.

Paraméterek

Mennyit tisztít percenként?
Az elektromos fogkefék jóval gyorsabb tisztítást kínálnak, mint a hagyományos kézi fogkefék. Az alapmodellek percenként 8000 rezgés közötti értéket tudnak elérni, míg a legerősebb kefék több mint 43 000 rezgés/percet. Minél több rezgésre képes egy fogkefe percenként, annál gyorsabban és hatékonyabban tisztítja a fogakat.

Érdekesség: Az átlagember egy hagyományos fogkefét percenként 300 rezgésszámmal használ.

Az oszcilláció kefék forgási száma szintén összefügg a percenkénti pulzálások számával, ezt a két paramétert könnyen összekeverik. Egy kefemozgás két pulzálásból áll, így ha a kefe például 31 000 fordulatot tesz meg percenként, akkor ez idő alatt összesen 62 000 pulzálást végez.

Nyomásérzékelő
A nyomásérzékelő nagyon fontos funkció a fogkefékben, de nem minden fogkefe van vele felszerelve. A nyomásérzékelővel ellátott elektromos fogkefék vizuálisan vagy rezgéssel figyelmeztetik Önt, ha a fogkefével indokolatlan nyomást gyakorol a fogaira. Ebben az esetben az oszcilláló fogkefék pulzálása kikapcsol, és az oszcilláció jelentősen lelassul. A szónikus fogkefék ugyanígy reagálnak, lelassítják a rezgéseket, hogy elkerüljék az íny és a fogzománc károsodását. A nyomásérzékelővel ellátott elektromos fogkeféket különösen azoknak érdemes választaniuk, akik még nem ismerik az elektromos fogkeféket, a gyermekeknek és az érzékeny fogakkal és ínnyel rendelkező személyeknek.

Telefonhoz való csatlakoztatás
Egyes fogkefék egy alkalmazás és Bluetooth segítségével csatlakoztathatók okostelefonhoz. Az adott alkalmazásban részleteket talál a fogmosási szokásairól, például a tisztítási időt vagy az alkalmazott nyomást. Az alkalmazás értékelni tudja a fogmosást, és segíthet jobb fogmosási technikák elsajátításában.

Tisztítási módok
Az elektromos fogkefék többféle tisztítási móddal vannak felszerelve. Ezek száma gyártótól és modelltől függően változik. A klasszikus tisztítási mód mellett a fogkefe rendelkezhet fehérítő, polírozó, érzékeny fogakra és ínyre, ínymasszázsra vagy nyelvtisztításra szolgáló móddal is.

Időzítő
Az időzítő alapfunkció, és a legtöbb elektromos fogkefén megtalálható. Az elektromos fogkefék rezgő jele 30 másodperc után figyelmeztető jelzést ad, hogy a fogak egy másik részéhez kell nyúlni. Ezzel a jelzéssel a tisztítási időszak alatt a fogak minden kvadránsát ugyanannyi idő alatt tudja megtisztítani. Két perc elteltével a kefe működése automatikusan leáll. Az időzítőnek köszönhetően biztos lehet benne, hogy a fogorvosok által ajánlott minimális két percig mossa a fogait.

Tápellátás
Minden elektromos fogkefe nélkülözhetetlen tartozéka az akkumulátoros tápegység, hacsak nem elemes fogkeféről van szó, akkor általában AA vagy AAA elemeket használnak.

A piacon kapható elektromos fogkefék többsége elemmel működik. A vezeték nélküli fogkefe a testébe beépített akkumulátorral rendelkezik, és egy speciális dokkolóállomáson töltődik fel, ahová a fogkefét helyezik a feltöltéshez. A fogkefét nem kell fogmosás után azonnal a töltőállomásra helyeznie, mivel egyetlen töltéssel akár két hétig is bírja.

Egyéb tulajdonságok

Egyes elektromos fogkefék UV fertőtlenítővel is rendelkeznek, amely elpusztítja a baktériumokat. A nedves tisztítófejek a meleg és sötét fürdőszobai környezetben szó szerint táptalajt jelentenek a baktériumoknak, ezért a fejeket így kell fertőtleníteni. Az UV fertőtlenítők külön is megvásárolhatók.

Cserélhető fejek
Az elektromos fogkefék alapcsomagja több tartalék fejet tartalmaz, amelyeket egy színes gyűrű különböztet meg, amely lehetővé teszi, hogy egy fogkefét több családtaggal is megosszon.

A cserefogkefefejek legtöbbször csak egy márkán belül kompatibilisek, néha csak egy adott termékcsaládon belül. Ezért figyeljen a cserefejek választékára, hogy minden igényt kielégítsen. Természetesen léteznek széles kompatibilitással rendelkező fejek is.


Gyakori kérdések

Milyen típusú cserefejek kaphatóak?
Kell-e nyomást gyakorolnom a fogakra az elektromos fogkefével történő fogmosáskor?
Milyen gyakran kell cserélni a fejeket?
Az elektromos fogkefével történő fogmosás minden foghigiéniai feladatot lefed?