Hogyan vásároljon e-book olvasót?

Az e-book olvasó olyan eszköz, amely több tucat vagy akár több száz kiadványt is képes digitális formában tárolni. Egy eszköz súlya általában legfeljebb 200 g, és egyetlen feltöltéssel akár egy hónapig is használható. Ismerje meg a különböző modellek közötti különbségeket, és tartsa könyvtárát a zsebében.


Az e-könyv olvasók nagy előnye a hosszú akkumulátor-üzemidő, amely akár hetekig is tarthat, amennyiben nem használja mindennap. Ráadásul az e-ink kijelző nem rontja a szemet, a vetített kép pedig nagyon emlékeztet a papírra nyomtatott szövegre, így kellemes a szemnek. A kijelző egyben a legdrágább alkatrész az olvasón, így annak mérete határozza meg a végső árat.

Rendszerezze az elképzeléseit

Első körben a következő kérdéseket érdemes átgondolnia, amelyeket ebben a vásárlási útmutatóban részletesen is kifejtünk:

 • Mire figyeljen oda, hogy az Ön számára legkedvezőbb döntést hozza meg?
 • Mennyibe kerül ma egy e-book olvasó és milyen tudással rendelkeznek az egyes modellek?
 • Mit kell figyelembe venni, amikor meghatározza az árat, a méretet vagy a kijelző stílusát?
 • Melyek a legújabb innovációk, amelyekről mindenképpen hallania kell?
 • Milyen veszélyt megelőző, biztonsági funkciói lehetnek egy e-booknak?

Olvassa el mélyreható vásárlási útmutatónkat, amely tanácsot ad és végigvezet minden egyes lépésen, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb terméket választhassa!

Ahhoz, hogy meg tudja mondani, milyen e-book olvasót szeretne vásárolni, először is találja ki és gyűjtse össze azokat a szempontokat, amiket viszont szeretne látni az új eszközében.

Gondolja át, mi az a paraméter, amit szeretett és mi az, amit kevésbé kedvelt a korábban használt termékben; nézze meg, mit használnak barátai, rokonai a környezetében; illetve vessen egy pillantást oldalunkon a TOP termékekre, és olvasson utána néhány modellnek, hogy megtudja, melyek a legkeresettebb termékek.
Ahhoz, hogy könnyedén megértse, mely tulajdonságok mit jelentenek, segíteni fogunk mindent elmagyarázni és igyekszünk megkönnyíteni az Ön számára a választást.

Legelőször készítsen egy listát a legszükségesebb paraméterekről, amelyekkel e-book olvasójának mindenképp rendelkeznie kell.
Ezt könnyedén megteheti, ha ellátogat az E-book olvasó kategóriaoldalra és a bal oldali szűrőknél kiválasztja a legfontosabb paramétereket.

 • Használat célja

Míg egyesek csak az egyetemi olvasmányok alkalmi tanulmányozásához szereznek be egy olvasót, mások napi szinten sok száz oldalnyi regényt olvasnak vele. Gondolja tehát végig, milyen gyakran fogja használni az eszközt, mit fog rajta olvasni, és milyen környezetben teszi ezt majd leggyakrabban. Amennyiben például szeret félhomályban olvasni, vagy éjszaka utazik, akkor mindenképpen előnyére válik a háttérvilágítással ellátott kijelző. Amennyiben azt tervezi, hogy a teljes könyvtárát feltölti az olvasóra, értékelni fogja a nagy és bővíthető belső memóriát.

 • Nyelv és környezet

Bár az e-book olvasók általában helyesen jelenítik meg az anyanyelvi könyveket, azonban a készülékek alapértelmezett nyelve leggyakrabban angol. Ez különösen igaz a népszerű Amazon Kindle olvasókra. A különböző gyártók olvasói eltérő felhasználói felülettel rendelkeznek, de a legtöbbjük nagyon intuitív. Egyes készülékek a könyvek olvasásán kívül fejlettebb funkciókat is kínálnak, például internetkapcsolatot, vagy hangoskönyvek és más mp3-formátumok hallgatását.
Léteznek Android operációs rendszerrel ellátott olvasók is, így lehetőség van a Play Store-ból származó alkalmazásokkal való bővítésre, de a rendszer funkcionalitása korlátozott, tekintettel az e-ink kijelző képességeire.

 • Vezérlők

A piacon kapható olvasók többsége érintőképernyővel rendelkezik, de egyes modellek még mindig a hagyományos gombokra támaszkodnak. Találkozhat olyan kombinációval is, ahol a kezelőfelületet az érintőképernyő vezérli, de megmaradtak a gombok az oldalváltáshoz vagy a kezdőlapra való visszatéréshez.

A legfontosabb szempontok

Ár
Méret és súly
Kijelző
Memóriakapacitás

További fontos paraméterek

Az akkumulátor élettartama
Támogatott formátumok
Hardver

Újdonságok, amiről mindenképp tudnia kell

Mivel egyes olvasók lehetővé teszik az MP3-fájlok tárolását is, előfordulhat, hogy rendelkeznek 3,5 mm-es csatlakozóval a fejhallgató csatlakoztatásához. Ez leginkább a fejlettebb modellekre vonatkozik.

A Bluetooth egy másik lehetőségként szolgál a fájlátvitelhez vagy vezeték nélküli fejhallgató vagy hangszóró csatlakoztatásához.

A háttérvilágítással ellátott olvasók kicsit károsabbak a szemnek, de néhányuk éjszakai üzemmódot is kínál, amely lágyítja a színvisszaadást, csökkenti a fényerőt és kiszűri a kék fényt. Ez a képnek egy kis vöröses árnyalatot ad, amelyet néhány percbe telik megszokni.

Minden olvasó lehetővé teszi a nagyítást, de csak néhány képes a szöveget ennek megfelelően elhelyezni, hogy ne kelljen folyton görgetni. Ezért különbséget kell tenni a nagyítás és a betűméret beállítása között. Egyes típusok a betűtípus megváltoztatását is lehetővé teszik, valamint a szövegelhelyezést is, de ez csak a kifejezetten a könyvolvasóval való használatra tervezett ePub/Mobi formátumokra igaz. A PDF-fájlok esetében ez sajnos nem lehetséges.

A legolcsóbb modellek kivételével a legtöbb olvasó Wi-Fi csatlakozási lehetőséget kínál. Bár a webböngészés nem túl kényelmes az olvasókon, a technológia jól jön a vezeték nélküli fájlátvitelhez a számítógépről vagy az online e-könyvesboltokhoz való hozzáféréshez.

A memóriakártya-nyílás lehetővé teszi a belső memória bővítését szabványos microSD típusú memóriakártyával. Ez leginkább akkor hasznos, ha zenét vagy hangoskönyveket kíván tárolni az olvasóban.

Bizonyos modellek lehetővé teszik egy adatátviteli SIM-kártya behelyezését is, így akkor is csatlakozhat az internethez, ha éppen nincs Wi-Fi hálózaton. Ha gyakran viszi magával az olvasót olyan helyszínre, ahol nincs internetkapcsolat, ez a funkció hasznos lehet.

Ha gyakran olvas idegen nyelvű könyveket, hasznos lehet a szótár funkció. Egyes olvasók lehetővé teszik, hogy bizonyos szavakat megjelöljön, és lefordítsa azokat egy másik nyelvre. Gyakran azonban csak magyarázó szótárak töltődnek be az olvasókba, leginkább angol nyelven.

E-könyvek

A legtöbb szépirodalmi, nem fikciós és népszerű irodalmi mű már elérhető e-könyv formátumban. Az Amazon Kindle könyolvasóinak saját, közvetlenül a készülékről elérhető e-könyv áruháza van. Minden e-book olvasó azonban lehetővé teszi az e-könyvek feltöltését kompatibilis formátumban. Számos e-könyvesbolt létezik, köztük olyanok is, amelyek angolra fordított könyvek széles választékát kínálják. A kiadványok alapesetben Mobi és ePub formátumban is elérhetők, és minden jelenlegi olvasóval kompatibilisek.

Legyen körültekintő

Az olvasók önmagukban is viszonylag tartósak, de a mindennapi használathoz érdemes beszerezni egy tokot. A legtöbb tok kinyitható típusú, így a képernyőt is megvédi a karcolásoktól vagy repedésektől.

A nem megvilágított kijelzővel rendelkező olvasók hasznos kiegészítője a könyvlámpa.
Egyes tokok valamilyen megvilágítással is rendelkeznek, de ez nem minden márkára és modellre vonatkozik, azonban védik az eszközt az esetleges sérülésektől.

Hogyan tölthet le e-könyvet az olvasójára?

Egyes áruházak lehetővé teszik, hogy a vásárlás után közvetlenül az olvasójába importálja a könyveket, vagy a számítógépén egy szoftverrel (például a népszerű Calibre) rendszerezheti a könyvtárát, és a program gondoskodik a feltöltésről. Azonban nem minden olvasó kompatibilis ezekkel a programokkal, ezért ha ilyeneket használ, ellenőrizze a kompatibilitást az Ön által használt készülékkel. Végső megoldásként manuálisan is behúzhatja a fájlokat az olvasó memóriájában lévő megfelelő mappába.

Válassza ki és vásárolja meg az Önnek legkedvezőbb terméket

Talán nem is az összes szűrő használatával, de a legfontosabbak kiválasztásával sikerült szűkíteni az Ön számára szóba jöhető e-bookokat és már csak néhány közül kell kiválasztani a legalkalmasabbat.
Ekkor érdemes képek szerint átnézni a termékeket és elolvasni a vásárlói visszajelzéseket. A csillagok száma nagyban tükrözi a felhasználók visszajelzéseit, miután átvették az árut és elkezdték használni azt. Feltétlenül vegye figyelembe ezeket a kommenteket, mivel értékes információkat tartalmazhatnak a végső termék kiválasztásánál.

Amennyiben még így is egynél több termék lenne szimpatikus az Ön számára, akkor a termékleírás mellett lehetősége van összehasonlítani a termékeket tulajdonságaik szerint az összehasonlítás funkcióval.
Már majdnem kész vagyunk :)

Bízunk benne, hogy sikerült megtalálnia az Ön számára legideálisabb e-bookot, így már csak a boltot kell kiválasztania, ahol szeretné megvásárolni a terméket.

Ez is csak az Ön preferenciáján múlik, de most sincs egyedül, mert segítünk néhány tippel megkönnyíteni a döntését:

 • Választhat olyan üzletet, akit ismer és megbízik bennük
 • Ár szempontjából dönthet akár a legolcsóbb mellett is
 • Megbizonyosodhat a szállítási költségről, illetve a termék elérhetőségéről
 • Olvashat véleményeket is a Boltokról, ahol a csillagok száma szintén a segítségére lesz
 • Keresse a Partnereinknél a Megbízható Bolt címkét

Úgy gondoljuk, hogy döntése most már biztosan nagyon megalapozott, és nincs is több kétsége afelől, hogy melyik e-book illik Önhöz leginkább.
Reméljük, hogy vásárlási útmutatónk hasznos volt az Ön számára is.
Úgyhogy hajrá, kattintson az irány a bolt >> gombra és vásárolja meg a kiválasztott terméket!

Kapcsolódó termékek

E-book tok
Notebook
Tablet PC
Tablet PC tok