Hogyan vásároljon digitalizáló táblát?

A digitalizáló tábla egy olyan eszköz, amely általában egy rajzfelületből és egy speciális tollból áll, amellyel a felületre rajzolhatunk. A vele való munka lehetővé teszi az ösztönös és pontos rajzolást a grafikus programokban. Az egérrel összehasonlítva a digitalizáló táblagéppel és a tollal való munka lényegesen pontosabb és természetesebb, így az eredmény közel olyan lehet, mintha hagyományos papíron dolgozna.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 4 perc

A digitalizáló táblák típusai

Klasszikus digitalizáló tábla kijelző nélkül

A digitalizáló táblák "klasszikus" formájukban még ma is az egyik legelterjedtebbek. Ezek nem rendelkeznek kijelzővel, csak egy tapogató felületet tartalmaznak, amelyre a felhasználó tollal rajzol. Ezt az eszközt számítógéphez kell csatlakoztatni; önmagában nem használható. Hátránya a kevésbé természetes rajzolási élmény, ahol a kép csak a monitoron látható, nem pedig a kéz alatt, ami elsőre szokatlan lehet.

+ Alacsonyabb ár magas pontosság mellett
+ Nem takarja a rajzot a keze alatt

- Nem tartalmazza a kijelzőt
- Számítógéphez való csatlakozás szükséges

Digitalizáló tábla kijelzővel

Egy egyre népszerűbb digitalizáló táblagép, amelynek tagadhatatlan előnye, hogy közvetlenül a keze alatt láthatja, amit készít. Néhány kijelzővel rendelkező digitalizáló táblagépet továbbra is PC-hez kell csatlakoztatni, de vannak olyan modellek is, amelyek saját HW-vel és SW-vel rendelkeznek, és önállóan is használhatók. Ezek olyan önálló eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy útközben is kényelmesen rajzolhasson és dolgozhasson grafikai programokban.

+ A keze alatt lévő kijelzőn láthatja, amit rajzol
+ Egyes modellek egyedül is használhatóak

- Magasabb ár

Paraméterek

Érzékelőterület felbontása
Minél nagyobb az érzékelő felbontása, annál finomabb és pontosabb lesz a rajz digitális lenyomata. A paraméter LPI egységekben van megadva, ami azt fejezi ki, hogy a táblagép hány különböző toll pozíciót tud minden irányban rögzíteni az asztalon. A leggyakoribb értékek 2540 vagy 5080 LPI.

A munka eredményét javító gyakorlati segédeszköz a rajzkesztyű. Ha viseli, a digitalizáló tábla nem érzi a keze nyomását az aktív felületen.

Érzékelőterület mérete
Minél több munkaterület áll rendelkezésre, annál jobb. A nagyobb méretű táblagépek azonban általában drágábbak, és kétségtelenül több helyet foglalnak az asztalon. A laptopokhoz vagy monitorokhoz hasonlóan a digitalizáló táblagépek méretét is leggyakrabban a képátlóval adják meg, hüvelykben kifejezve.

A kiválasztás során szintén találkozhat az S/M/L méretelosztással. Ez a logika a használt monitor méretén alapul. Az alábbiakban részletezzük.

● S (kicsi) - ideális, ha gyakran utazik, és értékeli a kompakt táblagépet.
● M (közepes) - a legkelendőbbek, ajánlott, ha laptopot használ kiegészítő monitor nélkül.
● L (nagy) - alkalmas 27"-nél nagyobb monitorok használatára.

Nyomásérzékenység
A digitalizáló táblák abban különböznek egymástól, hogy mennyire reagálnak a tollra gyakorolt nyomásra a rajzolás közben. Minél nagyobb a nyomásérzékenység, annál több nyomásfokozatot képes érzékelni és annál pontosabb a válasza. A jobb minőségű modellek 8192 fokos nyomásérzékenységet kínálnak, a 4096 fok nagyon megfelelő értéknek számít, de az alacsonyabb értékek is gyakoriak.

Teljesítmény

A kijelzővel ellátott önálló digitalizáló táblagépek mindig vezeték nélküliek és saját akkumulátorral rendelkeznek, így bárhol használhatók. A klasszikus változatok számítógépes perifériaként működnek, és az egerekhez hasonlóan lehetnek vezetékesek vagy vezeték nélküliek (akkumulátorral).

Kijelző
A fejlettebb és drágább digitalizáló táblagépek kijelzővel rendelkeznek, amelyen azonnal láthatja munkáját. Itt lép a képfelbontás paramétere a képbe. A monitorokhoz, televíziókhoz vagy mobiltelefonokhoz hasonlóan Full HD, QHD és 4K felbontást használnak. Minél nagyobb a felbontás, annál finomabb és részletesebb lesz a kép.

Kompatibilitás
Akár asztali számítógéphez, akár laptophoz vagy okostelefonhoz tervezi csatlakoztatni a digitalizáló táblagépet, érdemes először megnézni, hogy alkalmasak-e a társításra. Ezért ellenőrizze a kompatibilitást az operációs rendszerrel és az Ön által használt rajz- vagy animációs programmal.

A toll és tulajdonságai
Minden digitalizáló táblagép tartalmaz egy rajzolótollat. A tollak is különböznek egymástól, ezért érdemes tájékozódni arról, hogy melyik toll jár a táblagéphez, vagy van-e lehetőség másik típus megvásárlására.

A toll esetében a nyomásszintek és az érzékenység fontos, azaz, hogy a toll hány különböző pontot tud regisztrálni. Minél több van belőlük, annál jobban tud dolgozni a vonal stílusával és intenzitásával, és annál természetesebbnek fog tűnni a rajz.

A tollaknak a tollhegyen kívül általában két gombjuk is van. Az első az egér jobb oldali kattintását helyettesíti, a második gombhoz különböző funkciók rendelhetők, hogy egyszerűsítsék a munkát. Előnyös, ha a toll másik oldalán van egy tollhegy, így radírként használhatja, vagy más eszközt rendelhet hozzá.

A tollhegy műanyag, és idővel elhasználódik. A cserélhető tollhegyeket általában mellékelik.

Egyéb jellemzők

● Multi-touch - lehetővé teszi több pont beolvasását, ezáltal rugalmasságot biztosít az alkotás során. Lehetővé teszi többek között a nagyítást, kicsinyítést és görgetést.
● RPS - amikor a digitalizáló tábla és a számítógép kommunikál egymással, a toll jeleket küld a pontos helyzetéről a rajzfelületen. A másodpercenként küldött jelentések számát RPS-nek nevezik, és minél magasabb ez a szám, annál kisebb a valószínűsége, hogy késedelmet tapasztal a jelátvitelben.
● Bluetooth/Wi-Fi - lehetővé teszi a vezeték nélküli fájlmegosztást egy másik eszközzel.
● Vezérlőgombok - a digitalizáló táblagépek gyakran tartalmaznak fizikai gombokat az aktív rajzterületet körülvevő keretben vagy érintőgombokat az érintőterületen. Ezek az Ön igényei szerint programozhatók.

Gyakori kérdések

Mire való egy digitalizáló tábla?
Hogyan működnek a digitalizáló táblák?
Melyek a legjobb programok digitalizáló táblagépekhez?