Hogyan vásároljon digitális képkeretet?

Mielőtt elkezdené kiválasztani a megvásárolni kívánt digitális képkeretet, gondolja át, hogy hol szeretné elhelyezni. Mérete, maximális fényereje, kontrasztja, felszerelési lehetőségei és tápellátása mind a helyétől függ. Csak ezután döntheti el, hogy milyen egyéb funkciókat és jellemzőket vár el tőle.


• Dia, szerkesztő, Árukereső.hu

• Olvasási idő: 7 perc

A kijelző paraméterei

A kijelző átlója

Az átló a képkeret alapvető paramétere, és megmondja, hogy mekkora az a terület, amelyen a kép megjelenik. Attól függően válassza ki a méretét, hogy hova szeretné elhelyezni. Amennyiben azt tervezi, hogy digitális képkeretét az éjjeliszekrényre helyezi, egy kisebb is megfelel, mintha hagyományos képkeret lenne.

A leggyakoribb méretek:

7" -ig
8-10,1"
12.1-15.4"
17" felett

A kijelző képaránya
A képátló a képaránnyal is összefügg, amelyből megtudhatja, hogy a képkeret klasszikus arányú (4:3) vagy szélesvásznú (16:9). Ugyanez a paraméter megtalálható a monitorokon vagy a televíziókon, és pusztán az Ön ízlésén múlik, hogy mi felel meg jobban. Általánosságban elmondható, hogy a klasszikus arány jobb a portrékhoz, a szélesvásznú pedig a tájképekhez.

A kijelző felbontása

A felbontás azt jelzi, hogy a kép hány képpontból (pixelből) áll függőleges és álló formátumban. Minél nagyobb a felbontás, annál részletesebb a kép és annál jobb a minőség. Ezzel szemben, amikor a felbontás túl alacsony, egyes pixelek (kockák) szemmel láthatók a képen. A felbontásnak az átlóval egyenes arányban kell növekednie.

A digitális képkeretek tipikus kijelzőfelbontásai (natív felbontás):

1024 × 600 px
1280 × 800 px
1920 × 1080 px

Támogatott fájlformátumok
Számos formátum létezik, amelyben kép, hang vagy videó tárolható. Minden egyes képkeret meghatározza a megjeleníthető vagy lejátszható formátumokat. A leggyakoribb formátumok a JPG - fénykép, MP3 - hang, MPEG - videó. Amennyiben azt szeretné, hogy a digitális képkeret zenét vagy videót is lejátsszon, akkor szükséges, hogy támogassa a kívánt formátumot. A fent említett leggyakoribb formátumokon kívül számos más, kevésbé gyakorit is használhat természetesen, ezekről mindig győződjön meg vásárlás előtt, felhasználási szokásait figyelembe véve.

Tárolás és bővítés
A képkeretek belső memóriája általában kisebb (legfeljebb 128 MB), és csak korlátozott számú fényképet képes tárolni (a videókról nem is beszélve), ezért érdemes memóriakártya-foglalattal felszerelt modellt választani. Amennyiben közvetlenül a digitális fényképezőgépből szeretne kártyát behelyezni a képkeretbe, és a frissen készített fényképeket szeretné megtekinteni, győződjön meg arról, hogy az olvasó támogatja ugyanazt a formátumot, mint a fényképezőgép. A legtöbb fényképezőgép SD- vagy MMC-kártyát használ (ezek kompatibilisek egymással).

Beszerezhet egy memóriakártyát kifejezetten a digitális képkerethez, amelyet mindig behelyezve tart, és csak időről időre frissíti a tartalmát, ami történhet úgy, hogy kiveszi a kártyát, és a fényképeket feltölti rá a számítógépen vagy más eszközön, vagy úgy, hogy a teljes képkeretet USB-kábellel csatlakoztatja a számítógéphez, és így tölti rá a fényképeket.

Egy másik lehetőség, amikor a képkeret Bluetooth vezeték nélküli technológiával van felszerelve, amelynek segítségével a fényképeket vezeték nélkül lehet a belső memóriába másolni egy számítógépről vagy akár egy mobiltelefonról.

Tápegység opciók
A legtöbb digitális képkeret hálózati adapterrel működik. Egyes modellek újratölthető akkumulátorral vannak felszerelve, amely lehetőséget nyújt a hálózati csatlakozás nélküli működésre, amit nagyra fog értékelni, ha például a képkeretet kézről kézre adják egy vendégség során.

Minél nagyobb a képkeret (képátló), annál több energiára lesz szüksége, ami befolyásolja, hogy mennyi ideig tud akkumulátorról működni.

A képkeret anyaga

A digitális képkeretek is különböző anyagokból és színekben készülnek. Ebben a tekintetben minden az egyéni ízlés kérdése, illetve szobája stílusának és a fotók hangulatának megfelelően is választhat.

A fémből készült digitális képkeretek várhatóan hosszabb élettartamúak lesznek. Aki szeret a stílusokkal kísérletezni, annak érdemes cserélhető előlapos modellt választani.

A szerelési lehetőségek szintén fontosak a tervezés szempontjából. A képkeret önmagában is állhat, vagy felakasztható a falra is.

Funkciók

Egy digitális képkeret gyakran számos olyan funkciót kínál, amelyek megkönnyítik a használatát, és jó hangulatot kölcsönöznek a vetítésnek. Néhány funkció alapfelszereltség, és szinte minden modellben megtalálható, néhány pedig a magasabb árkategóriás termékekben található meg.

Néhány hasznos funkció, amit érdemes keresnie:
Automatikus fényképforgatás
Vörösszem korrekció
Bőrsimítás
Automatikus fényerő-csökkentés a környezeti fénytől függően
Óra, naptár és ébresztőóra
Hangszórók, háttérzene lejátszása fényképek vetítésekor
Automatikus kikapcsolás
Wi-Fi kapcsolat
USB csatlakozó
Memóriakártya foglalat

Gyakori kérdések

Melyik képarány a megfelelőbb?
A digitális képkeret képes a fényképeket portré módban is megjeleníteni?